agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/191.htm)

hocam100 04-02-2009 08:38

Merkez çıkarma katmanlı olan soğanalr için söz konusu mesela sümbül amarilis gibi.Eksik bilgiler var tammalayalım ki amaç bilgilendirmek tabi arıca uyarınız için teşekkürler.

çiçeksever 04-02-2009 13:50

Bilemedim

Bu bir soğanlı çiçek.Adını öğrenebilirmiyim.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=479&page=150
4493 sayılı mesajdaki resim

Gülbeşeker 07-02-2009 13:10

hocam çidemlerim yaprak çıkarmaya başladılar ama sonra uçlarıkurumaya başladı ne yapmam lazım diyer soğanlarımı çürüttüm diye çidemlerimde çürümesin diye çok az su veriyorum bana bir akıl verin

hocam100 07-02-2009 14:27

Aslında hiç çürümez ama siz nasıl yaptınız. Çok sıcak ortamda olmasın ondan olabilir.

Gülbeşeker 08-02-2009 13:42

hocam evim kalürüferli salonun peteklerini kapattım orada duruyorlar vanda artık donlar azaldı -5 lerde gece sıcaklığı balkona bıraksam olurmu apartmanın bahçesinde nergisler var yaz kış topraktalar kapıcı yazın bahçeyi göllenene kadarda sular nisan geldimi hepsi açarlar ben gözlerinin içine baktım karanlık oda, soğuk oda, az su yinede olmadı

Nariel 08-02-2009 14:16

3 Eklenti(ler)
Bunlar da soğanlı bitki ama ne olduklarını bilemedim:

Günüm 08-02-2009 17:32

Zıpçıktıya benziyor sevgili Nariel.

hocam100 08-02-2009 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülbeşeker (Mesaj 357170)
hocam evim kalürüferli salonun peteklerini kapattım orada duruyorlar vanda artık donlar azaldı -5 lerde gece sıcaklığı balkona bıraksam olurmu apartmanın bahçesinde nergisler var yaz kış topraktalar kapıcı yazın bahçeyi göllenene kadarda sular nisan geldimi hepsi açarlar ben gözlerinin içine baktım karanlık oda, soğuk oda, az su yinede olmadı

Yavaş yavaş dışarı çıkarın.Seneye en iyisi bahçeye dikin.

Orkun Kırcı 09-02-2009 09:14

1 Eklenti(ler)
amarillys, nergis, lale ve frezyalarımdan bazıları.

Eklenti 62111

günebakan 12-02-2009 10:52

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim İstanbul bauhauseden aldığım mavi kardelen ve muscari ayrıca sümbüllerimde yeni yeni açmaya başladı ama bodur kalacak galiba:)

Eklenti 62500

Eklenti 62501

Eklenti 62502

çiçeksever 17-02-2009 16:03

Soğanlı bitkilerin dikiminde soğan toprakta mı olmalı,yoksa bir kısmı dışarıda kalmalı mı?Çeşitlerine göre değişiyor mu?

Lonicera 17-02-2009 17:00

1 Eklenti(ler)
Sn hocam100, sizden almış olduğum lale soğanları için bir sorum olacaktı. Asıl başlık kapanmış olduğundan burada soracağım mecburen. Soğanlarım gayet sağlıklı gelişiyorlar. Ancak lale soğanları arasında 1 adet sümbül ve 2 adet ne olduğunu bilmediğim farklı çiçek çıktı. Biri çiçeklendi diğeri sadece boy yaptı, çiçek oluşturmadı. Resmini cep telefonu ile çektiğim için biraz bozuk çıktı. Bu mis kokulu çiçek acep ne ola ki?

Nariel 17-02-2009 17:09

Sayın hocam100'e sormuşsunuz ama duramadım yazıyorum, zira bu bitkiyi görünce çok seviniyorum. Bu bir yaban sümbülü, yani hakiki sümbül. Eskiden tarlalardan yabani olarak çıkan bu sümbülleri demet demet toplardık.

Hatta sokakta çiçekçi kadınların sattığı sümbül demetleri bu sümbüllerden oluşur.

Lonicera 17-02-2009 17:14

Teşekkürler Sn nariel. Çok ilginç doğrusu. Yabani olanda tek çiçek var, bildiğimiz sümbülde ise çiçek yumağı. Kokusu nefis ama. Bundan bir vazo kadar yapabilmek için yüzlerce soğana ihtiyaç var herhalde.

Nariel 17-02-2009 17:21

2 Eklenti(ler)
Genelde 4-5 çiçek oluyor bir sapta ama sizinki iyice cılızmış :p

Bir büyük, bir küçük demet yabani sümbülün resmini gönderiyorum:

Lonicera 17-02-2009 17:27

Çok güzeller gerçekten. Bende şans eseri çıkan bu yabani sümbül sadece tek çiçek verdi. Artık soğanını çoğaltmak farz oldu.

kaktüs 24-02-2009 14:38

Merhabalar

33 sayfanın 33'ünü de bir solukta okudum. Sabahtan beri kilitlenmiş şekilde bilgisayar başındayım. Bunca yılın birikimleri beni de heyecanlandırdı doğrusu :p

Şu anda benim de saksılarımda açmakta olan sümbüllerim, filizlenmekte olan safranlarım (croccus), iris'lerim ve lale'lerim var. Önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşmayı çok isterim.

Doymak bilmeden soğanlı bitkiler almakta ve yetiştirmekteyim. İnanılmaz keyif alıyorum onların topraktan fışkırmalarını, tomurcuklanmalarını ve çiçekler açmalarını izlemekten...

Kendimle ilgili tanıtım yazısını BU BAŞLIKTA bulabilirsiniz :)

çiçeksever 25-02-2009 13:16

Lale-Sümbül

3 Eklenti(ler)
Bir senedir uyuyan soğanlarım uyanmaya başlıyor.

çiçeksever 25-02-2009 13:27

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 355199)
Bu bir soğanlı çiçek.Adını öğrenebilirmiyim.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=479&page=150
4493 sayılı mesajdaki resim

Burada bahsetiğim çiçeğin toprağını değiştirdim.Soğanının resmini çektim.Belki soğandan bilinir diye.Çiçeği açamadan mı ölmek üzere,yoksa çiçeği mi böyle anlayamadım.

aysemelike 27-02-2009 09:23

Bu ada soğanına banziyor... Çiçeği güdük kaldığı için soluyor diye düşünüyorum...

kaktüs 05-03-2009 09:19

2 Eklenti(ler)
Ben de sizlerle bizdeki soğanlı aileyi paylaşmak istiyorum... (Umarım becerebilirim)

Bunlar sümbüllerim:

kaktüs 05-03-2009 09:21

2 Eklenti(ler)
Bunlar nergislerim:

kaktüs 05-03-2009 09:24

1 Eklenti(ler)
Bu küçükler de çiğdemlerim...

Bunlar 28 Şubatta çekilenler. Dün ise havaların ısınması ile hepsi tomurcuklamış açtı açacak...

hocam100 06-03-2009 18:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 362360)
Sn hocam100, sizden almış olduğum lale soğanları için bir sorum olacaktı. Asıl başlık kapanmış olduğundan burada soracağım mecburen. Soğanlarım gayet sağlıklı gelişiyorlar. Ancak lale soğanları arasında 1 adet sümbül ve 2 adet ne olduğunu bilmediğim farklı çiçek çıktı. Biri çiçeklendi diğeri sadece boy yaptı, çiçek oluşturmadı. Resmini cep telefonu ile çektiğim için biraz bozuk çıktı. Bu mis kokulu çiçek acep ne ola ki?

Bu çiçek sümbül soğanı ama kokulu cinstir.

Adalet Yağcı 13-03-2009 08:41

Lale, İris, Nergis diken arkadaşlar, soğanlarınız yeterince üşümedilerse çiçeklenme verimli olmuyor, Fresialar hariç, diğerleri bol ışık ve ayaz istiyor.

Ben aynı bitkilerden Yaylada ve Mersin'de yetiştiriyorum, yayladakiler sorunsuz çok güzel ve uzun süreli açmalarına rağmen, Mersin'dekiler bolca yaprak verip açmıyor veya sağlıksız ve ömürsüz açıyorlar.

kaktüs 13-03-2009 09:07

Evet sümbüller de öyle... Ben nergis, çiğdem, iris, lale ve sümbülleri diktiğim saksıları diktikten sonra balkona koydum. Kasımdan marta kadar kışı dışarıda geçirdiler. İlk sümbüller açtı ondan sonra saksıyı evin içine aldım. Nergisler için de... Ama sıcağa girdiklerinde 1 haftanın sonunda yapraklar canlılığını kaybediyor. Ben de nergis ve sümbülleri kesip vazoya koydum :)) 2 haftadır da vazoda gayet keyifli duruyorlar... Saksıları tekrardan balkona koydum, kendilerine geldiler. Kesinlikle soğuktan hoşlanıyorlar..

Şimdi sırada nergislerimin kalanı ve çiğdemlerin resmi geçit törenleri var... Beklemedeyim :)

habibe 13-03-2009 13:46

Gladiolus soğanını sıcak suda bekletip dikmek veya dış kabuklarını soyarak dikmek, gelişim sürecine hızlandırıcı etkisi var mı?.

kgursan 15-03-2009 18:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 379032)
Gladiolus soğanını sıcak suda bekletip dikmek veya dış kabuklarını soyarak dikmek, gelişim sürecine hızlandırıcı etkisi var mı?.

Gladiol soğanını suda bekletmek gerekmez. benim önerim bahçeye Nisan15 den önce dikmeyin. Dikim zamanına kadar ılık ve biraz nemli ortamda tutarsanız kök yerleri kabarır (şişer) ve dikime hazır olur.

kgursan 15-03-2009 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 378786)
Lale, İris, Nergis diken arkadaşlar, soğanlarınız yeterince üşümedilerse çiçeklenme verimli olmuyor, Fresialar hariç, diğerleri bol ışık ve ayaz istiyor.

Ben aynı bitkilerden Yaylada ve Mersin'de yetiştiriyorum, yayladakiler sorunsuz çok güzel ve uzun süreli açmalarına rağmen, Mersin'dekiler bolca yaprak verip açmıyor veya sağlıksız ve ömürsüz açıyorlar.

Galanthus,Lale, sümbül, nergisler gibi soğanlı bitkilerin çoğu serin zaman bitkileridir. serin iklimlerde daha güzel olurlar. Lalenin Hikayesi size ipucu verir. http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=342

merih 16-03-2009 07:12

2 Eklenti(ler)
Merhaba,çok güzel çiçek açtıktan sonra böyle oldu,çiçek sapını kesmelimiyim,sulamaya devam edecekmiyim ve son soru bu yıl tekrar çiçek açarmı:confused:Şimdiden cevaplar için teşekkür ediyorum sevgi ve saygılarımla;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025