agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/191.htm)

Laleci_03 07-02-2014 20:38

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Sn. Kgursan. İnşallah çiçek açarlar.

hüzün 10-02-2014 15:14

soğanlarım yeşillendi

2 Eklenti(ler)
merakla bekliyorum

umayana 28-04-2014 18:03

Ben de

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eskimo (Mesaj 25830)
lale ve sümbül soğanlarını topraktan erken çıkarmışım hepsi bozuldu.
keşke hiç çıkarmasaydım.

Ben geçen yıl kurumasını beleyip saksısından toprağıyla alıp mutfağın serin ışıksız bir yerine çıkarmıştım bu yıl çok zayıf açtılar. Bu sefer neyapmalıyım diye ereştırmaya gveldim. Lütfen yardımcı olun....

umayana 28-04-2014 18:12

Sarı Kasımpatı,sümbül çiçekleri solunca nasıl davranmalı,lütfen bana anlatır mısınız?
Forumu kullanmayı da pek bilemiyorum. Sadece okuyordum. Merakla yanıtınızı bekliyoum.

ardoise 29-05-2014 14:12

aralık-ocak gibi çiçek açmak üzereyken çiçekçiden aldığım sümbüllerimi soğanlarını geliştirsin diye bir saksıya koymuş, eskiye nazaran daha nadir de olsa suluyordum. geçen hafta ikinci kez çiçek açtılar.

soğandan yetiştirdiklerim birer defa çiçek verip şimdi kurumak üzereyken sümbülerin aynı yıl içinde ikinci kez açması normal mi? soğanlı bitkilerin özelliği yılda bir kez çiçek açmaları değil mi? bu hadise neden olmuş olabilir acaba?

kgursan 01-06-2014 00:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardoise (Mesaj 1289568)
aralık-ocak gibi çiçek açmak üzereyken çiçekçiden aldığım sümbüllerimi soğanlarını geliştirsin diye bir saksıya koymuş, eskiye nazaran daha nadir de olsa suluyordum. geçen hafta ikinci kez çiçek açtılar.

soğandan yetiştirdiklerim birer defa çiçek verip şimdi kurumak üzereyken sümbülerin aynı yıl içinde ikinci kez açması normal mi? soğanlı bitkilerin özelliği yılda bir kez çiçek açmaları değil mi? bu hadise neden olmuş olabilir acaba?

Yanındaki küçük yavru soğanlar çiçek vermiştir.

lilipar 03-06-2014 15:18

Çiçekli Günler Hocam ve çiçek severler

Hocam aramaktan helak oldum bulamıyorum.Yardımcı olursanız çok çok çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkürler...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 435242)
Orjinal ismi Allium beyaz olanın allium hirtifolium var album , mor olanın Allium Gladiator dür.

tac_yaprak 13-06-2014 12:42

2 Eklenti(ler)
[ATTACH]Eklenti 501767[/ATTACH]

Merhabalar, Bu cicek sumbul mudur? Nisan ayinda cok guzel cicek verdi ama simdi kuruyup gitti :( Nasil bakmaliyim, tekrar cicek acarmi, **** soganlari koruyabilirmiyim bir sonraki sene icin ve nasil ? Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim :))

kgursan 13-06-2014 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tac_yaprak (Mesaj 1295415)

Merhabalar, Bu cicek sumbul mudur? Nisan ayinda cok guzel cicek verdi ama simdi kuruyup gitti :( Nasil bakmaliyim, tekrar cicek acarmi, **** soganlari koruyabilirmiyim bir sonraki sene icin ve nasil ? Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim :))

değişik bir sümbüle benziyor. yaprakları sararmış, artık su vermeyin. saksısı ile serin bir yerde kalsın. Dikim zamanına kadar (Ekim-Kasım) ayı saksıda kalabilir dikerken soğanları çıkarıp , ayırıp tekrar dikebilirsiniz, veya 1 ay kadar sonra Temmuz-Ağustos da soğanları çıkarıp serin, kuru, havadar gölge bir yerde dikim zamanına kadar Bez torba, gazete kağıdı vb. içinde muhafaza etmelisiniz.

pria 14-06-2014 00:23

Alıntı:

Merhabalar, Bu cicek sumbul mudur?

Bu yıl baharda İstanbul'da ARAS kargoya gittiğim yolda yüksek bir taş bahçe duvarının üzerinde aynen bunun gibi çok ilgimi çeken bir çiçek görmüştüm..
Çok ilgimi çekmişti.Çoktular ve çok güzeldiler..

irem35 27-02-2015 09:53

yrdm ltfn

*** çiçekçiden aldığım sümbülüm eve gelince bir kaç gün içinde sarardı ve çiçekleri döküldü.yeşil yaprakları da sararıyordu ki annem doğanlarına yakın yerlerinden kesmiş.bahara geri çıkar yaprakları dedi.öylece saksıda duruyorlar.ne yapmalıyım sizce?yardım lütfen

kgursan 28-02-2015 17:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi irem35 (Mesaj 1359659)
*** çiçekçiden aldığım sümbülüm eve gelince bir kaç gün içinde sarardı ve çiçekleri döküldü.yeşil yaprakları da sararıyordu ki annem doğanlarına yakın yerlerinden kesmiş.bahara geri çıkar yaprakları dedi.öylece saksıda duruyorlar.ne yapmalıyım sizce?yardım lütfen

Yaprajkları tekrar çıkmaz, belki soğanı çürümüştür. Yapacak birşeyiniz yok. sulamayın, kuru bırakın... En iyisi Eylül Ekimde yeni sağlıklı bir soğan dikin .Kolay gelsin.

akçabardak 28-02-2015 17:54

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Benim küçüklüğümde sınıfça okul gezisi düzenlenirdi öğretmenlerimizle birlikte ormana bu sümbülden toplamaya giderdik,
biz bu sümbüle dağ sümbülü derdik ben onu çok seviyorum, soğanını bulabilirsem hemen alırım, çocukluk hatıram.

Bunlar netten alıntı.

Eklenti 538784

Eklenti 538785

tabus 01-03-2015 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1359955)
Benim küçüklüğümde okul gezisi düzenlenirdi öğretmenimizle birlikte ormana bu sümbülden toplamaya giderdik,
biz bu sümbüle dağ sümbülü derdik ben onu çok seviyorum, soğanını bulabilirsem hemen alırım, çocukluk hatıram.

Bunlar netten alıntı.

Eklenti 538784

Eklenti 538785

Sn akçabardak, merakınız , benimki böyle başladı, insanı tohumdan yetiştirme konusuna getiriyor. Ne yazık ki ülkemizde bunun gibi değerli bitkileri üreten ve satan yok. Soğanını sökmek yasak. Yurt dışında bulabilirsiniz fakat gümrük yetkilisinin insafına kalıyor. Bu gibi durumlarda ben de tohumunu bulup sabırla yetiştirip sonucu bekliyorum. Size kolay gelsin.

akçabardak 01-03-2015 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabus (Mesaj 1360090)
Sn akçabardak, merakınız , benimki böyle başladı, insanı tohumdan yetiştirme konusuna getiriyor. Ne yazık ki ülkemizde bunun gibi değerli bitkileri üreten ve satan yok. Soğanını sökmek yasak. Yurt dışında bulabilirsiniz fakat gümrük yetkilisinin insafına kalıyor. Bu gibi durumlarda ben de tohumunu bulup sabırla yetiştirip sonucu bekliyorum. Size kolay gelsin.

Teşekkür ederim sayın tabus, evet Türkiye'de ben de hiç rastlamadım, yukarıda da bahsettiğim gibi çocukluk dönemim Bulgaristan'da geçtiği için sık sık okul gezileri düzenlenirdi ve okulca ormana bu sümbüllerden toplamaya giderdik, ormanlarda o kadar çok vardı ki bunlardan, anlatamam size keşke bir yolunu bulabilsek te edinebilsek şimdi daha da çok can atıyorum bulabilmem için, belki siz bulabilirsiniz kimbilir, size de kolay gelsin umarım bir gün bu çiçek karşımıza çıkar.

tabus 01-03-2015 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1360093)
Teşekkür ederim sayın tabus, evet Türkiye'de ben de hiç rastlamadım, yukarıda da bahsettiğim gibi çocukluk dönemim Bulgaristan'da geçtiği için sık sık okul gezileri düzenlenirdi ve okulca ormana bu sümbüllerden toplamaya giderdik, ormanlarda o kadar çok vardı ki bunlardan, anlatamam size keşke bir yolunu bulabilsek te edinebilsek şimdi daha da çok can atıyorum bulabilmem için, belki siz bulabilirsiniz kimbilir, size de kolay gelsin umarım bir gün bu çiçek karşımıza çıkar.

Neden tohum alıp yetiştirmeyi denemiyorsunuz? Hem oldukça keyiflidir, tohumdan bir şeyler yetiştirmek.
İlk baktığımda Türkiye'nin batısında yetiştiği yazıyordu. Bir gün rast gelirsem, söz olsun transplant yaparım.

akçabardak 01-03-2015 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabus (Mesaj 1360107)
Neden tohum alıp yetiştirmeyi denemiyorsunuz? Hem oldukça keyiflidir, tohumdan bir şeyler yetiştirmek.
İlk baktığımda Türkiye'nin batısında yetiştiği yazıyordu. Bir gün rast gelirsem, söz olsun transplant yaparım.

Çok isterim ama nereden alacağımı bilemiyorum ki, Türkiye'de tohumlarını satanlar var mıdır acaba...

akçabardak 01-03-2015 19:53

Bu bitki ile biraz araştırma yapmak istedim karşıma burası çıktı, meğer Türkiye'de de varmış bu çiçek.

http://www.agaclar.net/forum/soganli...kiler/8346.htm

http://www.agaclar.net/forum/ege-bolgesi/3396.htm

tabus 01-03-2015 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1360109)
Çok isterim ama nereden alacağımı bilemiyorum ki, Türkiye'de tohumlarını satanlar var mıdır acaba...

Ben tohumları yurt dışından alıyorum. Kasım gibi hatırlatırsanız benimkilerin arasına ilave ederim.
Benzeri soğanları bulmuşsunuz ne güzel.. Arayan bulur.:)

Lavanta 26-03-2015 22:41

safran

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 884008)
Arkadaşlar benim safran bahçem de müthiş oldu.Resmini paylaşayım.

Denizlide hangi ilçedesiniz ?

AgacSevdalisi 16-11-2015 15:41

Ben clivia ve frezia çiçeklerini tohumdan üretmek istiyorum. elimde biraz tohum var. bu çiçeklerin tohumdan çimlenme zorluğu var mı? Tohumdan yetiştirilebiliyor mu? Bilgisi olan tecrübeli arkadaşarın tavsiyelerini bekliyorum. Belki benim gibi merak eden çok kişi vardır. Forumlarda tohumdan çimlendirme ile ilgili bilgi bulamadım.

alys 16-11-2015 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AgacSevdalisi (Mesaj 1420840)
Ben clivia ve frezia çiçeklerini tohumdan üretmek istiyorum. elimde biraz tohum var. bu çiçeklerin tohumdan çimlenme zorluğu var mı? Tohumdan yetiştirilebiliyor mu? Bilgisi olan tecrübeli arkadaşarın tavsiyelerini bekliyorum. Belki benim gibi merak eden çok kişi vardır. Forumlarda tohumdan çimlendirme ile ilgili bilgi bulamadım.

Sayın AgacSevdalısı;
Frezya tohumunu denemedim. Cliviayı tohumundan ürettim. Tohumlar şu sıralar olgunlaşma aşamasında. Tohum kapsülleri yeşilden kahverengiye dönüşmeye başladı. Kapsüller hafif yumuşamaya başlayınca tohumları hasat edebilirsiniz. Kapsüllerde 1 veya 1' den fazla tohum olabiliyor. Tohumların taze ekilmesi gerekir. Tohumlar nohuttan biraz küçük ve ya büyük olabilir.

Kapsülden çıkarılan tohumlar ince bir zar ile kaplıdır. Ekmeden önce bu zarın tohumun büyüme noktasına zarar vermeden çıkarılması gerekir. Zarı çıkarılan tohumlar herhangi bir mantari hastalık oluşmaması için suda eritilmiş fungusitte 10 dakika kadar bekletilir. Toprağa 1-2 cm. kadar derine ekilir.

Toprak için torf uygundur. Toprağın nemli kalmasına dikkat edilmelidir. Çok sulanmamalıdır. Sulama üstten püskürtme ile yapılmalıdır. Ortam sıcaklığı 18 derece altına düşmemeli. Çimlenme 2-3 hafta içinde gerçekleşecektir.

Clivianın çiçek açması için 3 yaşında ve 13-14 yapraklı olmasına ihtiyaç var. Aynı zamanda iyi bakılması da gerekir.

Kolay gelsin...

kgursan 18-11-2015 18:22

Alıntı:

Frezya yı tohumdan yetiştirilmesi uzun bir süreç dir. Tohumlar mart cıvarında ekilir, çıkışları düzensiz olur. Çıkanları ilkbahar ve yaz aylarında sulama, ot alma güneşten koruma vs. gibi bakım işleri yapılır son baharda kışa doğru çiçek verebilir . Sıcaklık koşulları önemlidir, fazla sıcağı sevmez, sıcakta çiçek tomurcuğu oluşturmaz. Çiçek tomurcuğu oluşturması için 15 o C sıcaklık ister.

Mücevher Çalısı 18-11-2015 23:28

Alıntı:

Frezya konusunda bilgi verebilirim. Haziran ayında ektim tohumları. Tüm yaz suladım:D Onlar klasik olarak Eylül ayında topraktan çıktılar:p Şimdiye kadar boyları ortalama 5 cm oldu. Büyüyorlar şimdilik, çiçeklenme bu sene beklemiyorum. İnşaallah seneye çiçeklenecekler:)

kgursan 20-11-2015 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1421308)
Frezya konusunda bilgi verebilirim. Haziran ayında ektim tohumları. Tüm yaz suladım:D Onlar klasik olarak Eylül ayında topraktan çıktılar:p Şimdiye kadar boyları ortalama 5 cm oldu. Büyüyorlar şimdilik, çiçeklenme bu sene beklemiyorum. İnşaallah seneye çiçeklenecekler:)

seneye derken, Martta çiçek vermeleri lazım. çok yavaş gelişmişler. Benim Ekim ortasında diktiğim yavrular 10 cm oldu! Martta çiçek verecekler. Paylaşırım. kolay gelsin.

Mücevher Çalısı 20-11-2015 16:49

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1421690)
seneye derken, Martta çiçek vermeleri lazım. çok yavaş gelişmişler. Benim Ekim ortasında diktiğim yavrular 10 cm oldu! Martta çiçek verecekler. Paylaşırım. kolay gelsin.

İlk defa tohumdan yetiştiriyorum. Haziranda ektiğimde çıkmış olsalardı toprakları onları beslerdi. Lakin onlar dinlenmeyi tercih ettiler ve bu esnada onların saksısı yaz çiçekleri ile işgal oldu. Ben onları tam unutmuşken eylülde çıktılar topraktan. 2,5 litrelik yoğurt kabına 50 civarı ekmişim:o benimkiler biraz bakımsızlar haliyle.
Saygılar...

Ekleme: 21.11.2015
Eklenti 586273

akçabardak 02-12-2015 22:43

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabus (Mesaj 1360107)

Sn. tabus, sonunda bu soğanlının tohumlarını gökte ararken bakın nerede buldum :D

Sizin bu sözleriniz beni bu bitki konusunda araştırma yapmamı ve tohumları bulmamı sağladı.
Umarım tohumlar tazedir ve çimlenir ve bana yeniden eskisi gibi yukarıda ki mesajlarımda da belirttiğim gibi çocukluk yıllarımı yaşatırlar.

Bu sümbülü çok istiyordum, siz de bana insan isterse ne yapar eder bulur demiştiniz işte buldum, şimdi tohumları ekip
3 ay kadar bir zaman bekleyip sonucu hep birlikte göreceğiz inşallah.

Eklenti 587495

hobiciakvarist 29-02-2016 15:47

Eminönünde iri soğanlı "Amrylis" adı altında bir bitki satılıyor, ama Amrylis değil. Yapraklar ikişer ikşer soğandan çıkıyor ve ince yapıda. Soğan kahve rengi bir zar ile kaplı. Bu soğan ne olabilir?

eneskrky 29-02-2016 15:53

amaryllis belladonna

tolgahan83 29-02-2016 18:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hobiciakvarist (Mesaj 1443574)
Eminönünde iri soğanlı "Amrylis" adı altında bir bitki satılıyor, ama Amrylis değil. Yapraklar ikişer ikşer soğandan çıkıyor ve ince yapıda. Soğan kahve rengi bir zar ile kaplı. Bu soğan ne olabilir?

sakın alma onlar sadece yaprak çıkarıp yazın kuruyorlar yaprakları belladonnaya benziyor ama değil bende onların mağdurlarındanım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025