![]() |
|
![]() |
#1291 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-05-2014
|
merhaba siteye uye olali cok olmadi fakat lllllzambak ve lilium merakim bu sene basladi soyleki a 101 den oylesine iki tane zambak almistim oda baska cicek kalmadigi icin ama gelin gorunki zambaklar bir acti pir acti bende zaambak zsevdasi basladi.bende kiler turuncu zambaklardi fakat kokusu yoktu simdilerde zambak arastiriyorum nette ve allah nasip ederse seneye kirmizik sari pembe ve beyaz zambakta istiyorum.buradaki tum yorumlari okudum ve baya faydali bilgiler var hepnize iyi gunler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1292 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-06-2014
|
Merhabalar, Nisan başında A101'den aldığım üzerinde sadece beyaz zambak kokulu yazan soğanları bahçeden aldığım toprakla ektim, filizlenip yaprak veriyorlar ancak sonra her eski yaprak kuruyup çürüyor ama bi yandan da yeni yapraklar oluşmaya devam ediyor, bunun nedeni acaba ne olabilir, beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1293 |
Ağaç Dostu.
|
Toprağınız ıslak ve havasız ağır-killi gibi görünüyor. fazla su vermeyin köklerde çürüme varsa yaprak uçları yanık olur. Toprak kuruduğu zaman (Tav durumunda) üstten 4-5 cm kısmını kabartmaya çalışın, Umarım saksının dibinden fazla su akıyordur!! akması iyi akmaz ise soğan çürür. kolay gelsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1295 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1296 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1298 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1300 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1301 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1302 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar çok sayfa olmuş arada görmedim, zambakta ilk tecrübem oluyor, bunun çiçekleri geçtikten sonra ana dalı sümbülde, lalede olduğu gibi kesiyor muyuz, yoksa bırakıyor muyuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1303 |
Ağaç Dostu.
|
Sümbülde de lalede de ve liliumda da ana dal dediğiniz yeşil aksamı kendiliğinden sararıncaya kadar üzerinde tutuyoruz ve o yeşil (sap,anadal vs) yaprakla birlikte fotosentez -besin yapıp alttaki soğanı besliyor, ve gelecek yılın çiçekleri gürbüz oluyor. kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1304 |
Ağaç Dostu
|
2 ay kadar oldu soğanlarını dikeli, ne olduklarını, nasıl çiçek açacaklarını, açacak mı bilmiyorum. Merakla bekliyorum, fakat artık dayanamadım bir bilene sorayım istedim. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1305 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Kolay gelsin |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1306 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ediyorum Sayın kgursan inşallah açarlarsa çok güzel açacaklarmış. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1307 |
Yeni Üye
|
Merhabalar daha önce buradan yardım isteyerek soğan çürümesi teşhisi konulan zambaklarımın büyümesi durunca bugün artık dayanamayıp saksısını boşalttım, gerçekten de köklerin tuttuğu hiç toprak yoktu, soğanının etrafında da çürümüş yumrular vardı, bu yumruları hep ayırıp attım, tabi temizlerken bu arada bazı kökler de kendiliğinden koptular, kalan soğanı şöyle bi yokladığımda yumuşamamıştı ya da ben hala umut beslemek istiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1308 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2011
|
Geçen yıl sayın kgursan dan aldığım liliumların çiçekleri bu yıl da çok güzel açtı ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1309 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Sayın kgürsan merhaba Sizden aldığım lilumlar çok güzel geliştiler her birinde 5-6ar adet tomurcuklar oluştu ve hepsi de açacakları için çok sevindim, yalnız bir tanesi bir haftadan beri alttan yaprakları sararmaya başladı, takip etmeye başladım 3-4 gün sonra toprak üstü gövdede kahverengileşmeye başladı, gün günden kötüledi bu arada ben ne yapacağımı şaşırdımbitki elden gidiyor, sulaması diğerleriyle aynı acaba nerede hata ettim bilemedim. Baktım olacak gibi değil bitkinin yarısından yukarısını kestim (pörsümeye başlamıştı) suyun içine koydum açar mı açmaz mı onu da bilmiyorum, geriye kalan gövdesiyle beraber saksıyı devirip durumuna bakmak istedim, durum fotoğraflarda göründüğü gibi. Lilium Simplon- beyaz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1310 |
Ağaç Dostu
|
Devam Saksıyı devirip baktım her hangi bir zararlıya rastlayamadım, kökler gayet iyi durumda göründüğü gibi ![]() Alttan biraz daha soğana doğru bakmak istediğimde soğanın çürümeye başladığını gördüm, çürümüş olan kısımları ayırdım ama fazla da kurcalayamadım geri saksıya koyup bir kenara aldım, bundan sonra ne yapacağımı bilemiyorum, su vermemeyi düşünüyorum, siz ne dersiniz nasıl bir yol izlemeliyim, teşekkür ederim ![]() Çürümeye başlayan soğanın yaprakları, nedeni nedir acaba ![]() Soğan 6-7 cm. çapında sadece son sırasında çürükler oluşmuş, bir sıra gibi ben de onları soğandan ayırdım geri kalan kısmı hala sağlam şimdilik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1311 |
Ağaç Dostu
|
Fazla sulamanız ya da saksınızın drenajı iyi değil, dolayısıyla soğanı çürütmüşsünüz, sadece dış yaprakları böyleyse soğan tamamıyla ölmemiş demek ki, soğanı mantar ilaçlarıyla ilaçlayıp tekrar ekebilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1312 |
Ağaç Dostu
|
Mantari ilaç derken her hangi bir isim belirtebilirmisiniz, ben şimdiye kadar hiç mantari ilaç kullanmadım, teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1313 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-07-2014
|
ben de ilk kez zambak yetiştirdim. bu deneyim beni çok mutlu etti, sabır, merak ve sonunda sabaha gözlerini açmış, parlak, canlı, muhteşem bir sürpriz bunlar..çok güzel açtılar ama birer birer açtıkları gibi solmaya ve dökülmeye de başlıyorlar. bu normal mi? bütün tomurcuklar açıp döküldükten sonra ne yapmam gerek?tekrar açarlar mı diye şöyle bir araştırdım ama sanırım açmayacaklar.bu kadar çabuk dökülmeleri nedendir? 1 çiçek 1 hafta sağlıklı duruyor sonra dökülmeye başlıyor. dalların kurumasını bekleyip çiçeklenmesi için öbür baharı mı bekleyeceğim? yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1314 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Tabi bu arada yeni bir soğan temin ederek ,eğer bu soğan çürürüse yeni soğanı kullanın. İlaçlayın demiyorum çünkü çok az miktarda ilacı bulamazsınız. Kolay gelsin |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1315 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Altta soğan çürümeye başlamıştır (sanırım rizoctonia olabilir) sap içinde su iletim demetleri çürüyünce topraktan suyu yukarılara aktaramamış ve pörsümüş. Suya koyduğunuz sap ın özü kahve rengi ise bayaz olana kadar kısaltıp suya öyle koyun. su içinde çiçek açabilir. Kalan soğanın sap kısmı çürümüştür (rizoctoni) spı soğanın içinden çıkarın, kalan soğanı akar suya tutun, bir gazete kağıdını buruşturup nemlendirin ve soğanı bu buruşuk nemli gazete içine koyun, gazeteyle sarmalayın, bir poşet içinde buzdolabının sebzeliğine atın sonbaharda (eğer iyice çürümediyse!!) dikersiniz. Rizoctonia: topraktan gelen bir hastalık, kök boğazından vurur, çok sulama hızlandırır, daha önemlisi bazı çeşitler bu hastalığa karşı çok duyarlıdır!! yani sizin hatanız değil... kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1316 |
Ağaç Dostu.
|
Sn liliumun önerisi "Fazla sulamayın" doğru bir öneridir, DRENAJ, yani suyun tabandan akıp gitmesi bu nedenle daha önemlidir. Toprak ISLAK DEĞİL NEMLİ olmalıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1317 |
Ağaç Dostu.
|
Bırakıyorsunuz, kendiliğinden kuruyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1318 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
Saplar kuruduktan sonra soğanı saksıdan çıkarıp önerdiğiniz gibi gazete ve bez torbada dikim zamanına kadar saklasam olur mu? Elimde captan ilaç var onunlada ilaçlayabilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1319 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
Katlısı çok güzel. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1320 |