View Single Post
Eski 09-07-2014, 18:10   #1315
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Sayın kgürsan merhaba

Sizden aldığım lilumlar çok güzel geliştiler her birinde 5-6ar adet tomurcuklar oluştu ve hepsi de açacakları için çok sevindim, yalnız bir tanesi bir haftadan beri alttan yaprakları sararmaya başladı, takip etmeye başladım 3-4 gün sonra toprak üstü gövdede kahverengileşmeye başladı, gün günden kötüledi bu arada ben ne yapacağımı şaşırdımbitki elden gidiyor, sulaması diğerleriyle aynı acaba nerede hata ettim bilemedim.
Baktım olacak gibi değil bitkinin yarısından yukarısını kestim (pörsümeye başlamıştı) suyun içine koydum açar mı açmaz mı onu da bilmiyorum, geriye kalan gövdesiyle beraber saksıyı devirip durumuna bakmak istedim, durum fotoğraflarda
göründüğü gibi.

Lilium Simplon- beyaz
Sn akçabardak,
Altta soğan çürümeye başlamıştır (sanırım rizoctonia olabilir) sap içinde su iletim demetleri çürüyünce topraktan suyu yukarılara aktaramamış ve pörsümüş. Suya koyduğunuz sap ın özü kahve rengi ise bayaz olana kadar kısaltıp suya öyle koyun. su içinde çiçek açabilir.

Kalan soğanın sap kısmı çürümüştür (rizoctoni) spı soğanın içinden çıkarın, kalan soğanı akar suya tutun, bir gazete kağıdını buruşturup nemlendirin ve soğanı bu buruşuk nemli gazete içine koyun, gazeteyle sarmalayın, bir poşet içinde buzdolabının sebzeliğine atın sonbaharda (eğer iyice çürümediyse!!) dikersiniz.

Rizoctonia: topraktan gelen bir hastalık, kök boğazından vurur, çok sulama hızlandırır, daha önemlisi bazı çeşitler bu hastalığa karşı çok duyarlıdır!! yani sizin hatanız değil...
kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön