agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni5315Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-02-2012, 12:15   #1
Ağaç Dostu
 
Selçuk Boz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 316
Sayın nihat.k,

Kgursan'ın fırçasından sonra, biraz daha hippeastrum ile amaryllis konusunu araştırdım. Sizin verdiğiniz amaryllis (Hippeastrum) linkindeki yazıyı da okudum. Ben, o linkteki bilgileri veren arkadaş gibi ne bir ziraat mühendisiyim, ne de sayın Kgursan gibi ziraat yüksek mühendisiyim. Bol vaktim olduğu için, fırça yemeyi göze de alarak; soruyorum, araştırıyorum, inceliyorum. Neyse, internette yaptığım kısa araştırmada, verdiğiniz linkteki bilgilerin büyük bir kısmının yanlış olduğu kanaati oluştu bende.

Araştırmam sonucu Megep'in "622B00032" sayılı modülünde de yanlışlıklar olduğunu gördüm maalesef. (Amaryllis tohumunun siyah olduğunu yazıyor, modüldeki resimlerin çoğu da Hippeastrum resimleri)

Benim gibi bu konuya sadece ilgisi ve sevgisi olan amatörler için, hippeastrum ile amaryllis arasındaki farkları daha iyi anlamaları için birkaç resim ekliyorum.


Birinci resimde Amaryllislerin yetişme ortamını görüyoruz.
  • Bu bitkiye yabancılar, "naked lady"(çıplak leydi) diyor. Nedeni resimlerde gayet açık: yeşil yaprakları kurumuş, sadece çiçekli kısımları meydanda. Doğada, çiçeklerini açarken yapraklarını döküyorlar. Ancak kapalı yerde nasıl oluyorlar, onu bulamadım.
  • Çiçek sapları kırmızıya yakın, nispeten ince ve uzun.(Fotoğraflardan benim gözlemim. Yanılıyor olabilirim.)
Amaryllis'in beyazdan kırmızı(msı)ya kadar renkleri olduğu belirtiliyor. Ancak, Hippeastrum'un çok çeşitli varyeteleri mevcut. Ticari olarak Hippeastrum varyeteleri çok daha fazla piyasada.

İki ve üçüncü resimler Amaryllis tohumları. Sayın Kgursan'ın 553ncü mesajda değindiği gibi pek yeşil renkde değiller. Ama yuvarlaklar.

Dördüncü resim ise Hippeastrum tohumları. Bende de var, hatta ikisini çimlendirdim. Üçer adet yaprakları mevcut şu an. Tohumları aldığım arkadaş, bunların Amaryllis belladona tohumları olduğunda halen ısrarcı ve kendisi süs bitkilerinde deneyimli bir ziraat mühendisi .

Beşinci resim; "Amaryllis"
  • Çok fazla çiçek yapmış(resimde 14 adet saydım ben),
  • Çiçek sapı nispeten ince ve kırmızıya yakın bir renk kaçışı mevcut(muhtemelen içi dolu ).
Daha fazla bilgi arayan arkadaşlar için, ilk aramada internette bulabildiğim Kaynaklar:

Pacific Bulb Society
Hippeastrum / Royal Horticultural Society
Amaryllis - Wikipedia, the free encyclopedia
Pacific Bulb Society | Amaryllis
Pacific Bulb Society | Hippeastrum
Amaryllis belladonna 'Galaxy Strain' (Amaryllis / Naked Lady Images)

Herkese kolay gelsin.

Eklenen Resimler
     
Selçuk Boz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2012, 17:16   #2
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
[QUOTE=selcukboz;915645]Sayın nihat.k,

Kgursan'ın fırçasından sonra ??!, biraz daha hippeastrum ile amaryllis konusunu araştırdım.
Neyse, internette yaptığım kısa araştırmada, verdiğiniz linkteki bilgilerin büyük bir kısmının yanlış olduğu kanaati oluştu bende.

Sevgili Selçuk boz arkadaşım., Üzüldüğümü nasıl anlatayım bilemiyorum. Kimseye fırça atmak gibi bir düşüncem asla olmadı ve de haddime değil. Ben sadece bir yanlışı düzeltmeye çalıştım. Hepsi bu. Eleştiri ve yazı tarzım sizi kırdıysa tekrar özür dilerim. Böyle bir amacım yok.Çünkü sizinle bir tartışma yapmadık.

Şimdi hemen bir anı mı aktarmak istiyorum ki, farkında olmadfan yazılan-söylenen sözler bazen ters anlamalara sebeb olabiliyor.

" Lise 1 deyim, 1961. teneffüs olmuş, çocuklar edebiyat hocamızın etrafını çevirmiş sohbet ediyorlar. Ben de sohbete katılmak istedim, ellerim cebimde arkadaşımın omuzu üzerinden hocayı dinliyorum. Anlamaya çalışıyorum. hoca işte madenlerdeki insanları anlatacağım vs.vs. birşeyler söyledi. Ben de gayrı-ihtiyari "Roman mı yazacaksınız hocam? " dedim. hoca ters baktı, zil çaldı sınıfa girdik.

Vay efendim bu ne ukelalık, ne yani ben roman yazamam mı,? vs. vs. Ben önce anlamadım. Meğer ki ben hocayı küçümser bir şekilde söylemişim. Oysa, ard niyet taşımadan çok saf bir soru sormuştum.

O yıl edebiyatı 4,5 dan zor geçtim!!!

Hadi kolay gelsin.,


Düzenleyen kgursan : 28-02-2012 saat 16:13 Neden: imla düzeltme
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025