agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2713Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-08-2009, 08:09   #421
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Laleleri şu an kazabilir serin güneş görmeyen ve nemsiz bir ortamda saklayıp kasım ayına kadar ekebilirisniz.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2009, 15:52   #422
Ağaçsever

lale lale's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2009
Merhaba,
Lale dikmek için uygun zaman mı acaba?
Şöyle ki; Eylülde dikileceğini biliyorum. Ancak, ekim gelmesine rağmen hava sıcak halen İstanbul'da. daha doğrusu hava sıcaklığı sabit değil bu aralar. Bende diktim bu sabah. Hava sıcaklığının yükselmesi halinde soğanlar çürür mü? Korumak için ne yapabilirim?

lale lale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2009, 18:49   #423
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lale lale Mesajı Göster
Merhaba,
Lale dikmek için uygun zaman mı acaba?
Şöyle ki; Eylülde dikileceğini biliyorum. Ancak, ekim gelmesine rağmen hava sıcak halen İstanbul'da. daha doğrusu hava sıcaklığı sabit değil bu aralar. Bende diktim bu sabah. Hava sıcaklığının yükselmesi halinde soğanlar çürür mü? Korumak için ne yapabilirim?
Tam zamanında dikmişsiniz. Çürümez merak etmeyin. Sadece 1-2 defa su verin ki kök yapsın. Kök yaptıktan sonra korkmayın . Bitki kendisini ayarlar.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2009, 19:27   #424
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-10-2009
benim bildiğim dikince toprağı biraz sulanmalı

mervee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 23:34   #425
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-09-2009
Merhaba arkadaşlar,
Elimde iki adet hollandadan kuzenim getirdi, konserve gibi duran lale var. 6-8 hafta buzdolabında bekletin sonra konserveyi açıp sulayın diyo fakat şu anda mevsimi değil yanılmıyorsam? Tohumları bekletmemin herhangi bir sakıncası var mı bir dahaki seneye?
Bu konserveleri ne zaman buzdolabına atmalıyım? Şu anda atarsam, ilerde ne gibi bir sorunla karşılaşırım?
Teşekkürler

Bonsaiforever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2009, 15:53   #426
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-10-2009
merhaba arkadaşlar,
bende lale soğanlarımı 1 hafta önce ektim 10 tane kırmızı lale soğanı,balkonda saksılarım,balkonumuz sıcak ve sabahtan akşamüstüne kadar güneş aldığı için bende masanın altına gölgeye koydum,toprağını nemli tutuyorum.Eksik yaptığım bir şey var mı?

Bir de ilgimi çeken bir şey oldu,saksılardan birinin üstünde soğanın tam uç kısmına gelicek yerde toprağın üstünde yani sümüksü bir şey vardı,ne olduğunu anlayamadım,soğanlar mı çürüdü acaba,suyuda fazla kaçırmıyorum ama

cobaindyg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2009, 00:13   #427
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cobaindyg Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar,
bende lale soğanlarımı 1 hafta önce ektim 10 tane kırmızı lale soğanı,balkonda saksılarım,balkonumuz sıcak ve sabahtan akşamüstüne kadar güneş aldığı için bende masanın altına gölgeye koydum,toprağını nemli tutuyorum.Eksik yaptığım bir şey var mı?

Bir de ilgimi çeken bir şey oldu,saksılardan birinin üstünde soğanın tam uç kısmına gelicek yerde toprağın üstünde yani sümüksü bir şey vardı,ne olduğunu anlayamadım,soğanlar mı çürüdü acaba,suyuda fazla kaçırmıyorum ama
Saksılarınız güneşte dursun birşey olmaz sadece susuz bırakmayın.
Gördüğünüz sümüksü şey salyangoz veya sümüklü böcektir. Taze Yaprakları yer.

Eski 14-10-2009, 18:24   #428
Ağaç Dostu

Bahar's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Konyanın iklim şartı biraz sert
dikmelimiyim.Geçen sene biraz şaşırdılar

Bahar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 18:53   #429
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Galeri: 2
Sevgili Bahar lalelerle ilgili tüm bilgileri soğanlı ve yumrulu bitkiler bölümünden bulabilirsiniz, sevgiler

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 19:10   #430
Ağaç Dostu

Bahar's Avatar

Teşekkürler geçen sene soğanlı
bitkiler bölümüne bakarak soğanlarımı diktim.Neden bilmiyorum soğanlarım çürümüşaynı şey olur diye iklim olarak öğrenmek istemiştim bilen varsa cevaplasın lütfen

Bahar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 19:51   #431
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Bahar Mesajı Göster
Teşekkürler geçen sene soğanlı
bitkiler bölümüne bakarak soğanlarımı diktim.Neden bilmiyorum soğanlarım çürümüşaynı şey olur diye iklim olarak öğrenmek istemiştim bilen varsa cevaplasın lütfen
Sn.Bahar., Önce şunu açıklamak isterim.: Dikilen soğanların çürümesi Ya soğanların hastalıklı olmasından, veya dikilen toprak veya yerin çok ıslak, drenajsız, işlenmemiş ve havasız olmasından kaynaklanır.

Laleler genellikle Sonbaharda (Ekimden Aralığa kadar) dikilir. Ekim ayı en uygun dikim ayıdır. Dikilen soğanlar sert soğuklar başlamadan KÖK yapmalıdır. En iyi kök 9 oC da oluşur. Sonra bitki kendini korur.

Dikiminizi yukarıda saydığım sebebler olmayacak şekilde yaparsanız çürüme olmaz. Saygılarımla.

Eski 15-10-2009, 13:25   #432
Ağaçsever

Bahar Erdem's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2009
Galeri: 6
Öncelikle herkeze merhaba ben aranızda yeniyim yani aslında uzun zamandır bu forumu takip ediyorum ama üyeliğimi bugün gerçekleştirdim. Nasip ilk yazımda çok sevdiğim lalelere denk geldi.

Evet bahar hanım kgursan arkadaşımıza bende katılıyorum laleler soğuktan ve dondan etkilenmezler tek yapmanız gereken kışın soğuğuna dayanabilmesi için vaktinde ekip bünyesine vitamin toplamasını sağlamaktır. Ekerken eğer toprağınız su tutucuysa biraz kum karıştırmanızı tavsiye ederim. Böylelikle kışın oluşan gölcüklerde çürümesini önlemş vede soğanının daha rahat büyüyüp belki bir yavru oluşturmasını sağlamış olursunuz. Ama sakın gübrede ilave etmeyi unutmayın daha verimli olur. Güneş görmeside önemli tabi. Bende bu lale merakına geçen sene başladım. Hep isterdim yetiştirmeyi. Bigün şehir dışına çıktığımda bi yapı marketi gezme şansım oldu. Bi baktım lale soğanı satılıyor. Hemen aldım tabi renkler okadar cazibeliydiki dayanamadım. 5 torba aldım her torbada 10 soğan vardı. Üstelik kampanyası varmış 2 alana 1 bedava son gün olunca oradaki görüvli 1alana 1 bedava uygulaması yaptı paketin birindende 20 soğan çıktı. Doğrusu çok mutlu oldum. Ekerkende çok araştırdım özellikle bu siteden çok iyi bilgiler edindin ve gerçektende çok harika 110 lalenin sahibi oldum açtıklarında bütün komşularımın gözü benim balkonumdaydı. Tabi sonra onları bahçeye indirdim. Bu hafta havalar iyi giderse toprak bakımlarını yapıp seneye izleyeceğim ve izleteceğim bu görkemli gösterinin bekleyişi içine gireceğim. Bence sizde bekletmeden dikim yapmalısınız. Diğer üyelerinde dediği gibi Soğanlı bitkilerde daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Küçük bi not bi süre buzun içinde bile kalsalar bişey olmadığını ve soğanların kendini koruyabildiklerini öğrendim. Soğanlarınızı kontrol edin yumuşamışlarsa muhtemelen çürüyeceklerdir. Umarım size bi nebzede olsa katkım olmuştur. Sevgiler...

Düzenleyen Bahar Erdem : 15-10-2009 saat 13:37 Neden: imla hatası
Bahar Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2009, 18:59   #433
Ağaç Dostu.

"Lalenin Hikayesi" ni bulup okuyun. Size yardımcı olur. Burada demeyi bilmiyorum siz arayınız. Sanırım soğanlı bitkiler içinde bir yerde.

Eski 15-10-2009, 20:21   #434
Ağaç Dostu

lastmohikan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2009
Kemer altına gidip soğğanlara bakııp bakııp kararsıız kalııyorum ve hiçbirşşey almadan çıkıyorum ama eninde sonunda 3 5 çeşşit ekeceğğim galiba.

lastmohikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2009, 11:27   #435
Ağaç Dostu.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=342 Lalenin hikayesi

Eski 16-11-2009, 10:36   #436
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-06-2009
Selam herkese, Laleleri en sık şekilde nasıl dikmek gerekli acaba, mevsimi de geldi dikimin. Kaç cm aralık bırakalım? Ankara'da güzel iyi fiyatlı soğan satışıolan yer var mı ayrıyeten.

unalsel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2009, 11:56   #437
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Galeri: 215
Ben 7-8 cm ile dikiyorum. Sitemizde uygun fiyatlı lale satışı var bir bakın derim.

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2009, 22:24   #438
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi unalsel Mesajı Göster
Selam herkese, Laleleri en sık şekilde nasıl dikmek gerekli acaba, mevsimi de geldi dikimin. Kaç cm aralık bırakalım? Ankara'da güzel iyi fiyatlı soğan satışıolan yer var mı ayrıyeten.
Sn.Unalsel., Lalelerin dikim zamanı geçiyor. Tobrağı kabartın, Orkunkırcının dediği gibi 7-8 cm aralık ve 7-10 cm derinlikte dikin. zamanı kaçırmayın.

Eski 18-11-2009, 12:38   #439
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sn.Unalsel., Lalelerin dikim zamanı geçiyor. Tobrağı kabartın, Orkunkırcının dediği gibi 7-8 cm aralık ve 7-10 cm derinlikte dikin. zamanı kaçırmayın.
Teşekkürler bu bilgiler için evet ben e fazla geçirmemek için zamanı bugün Bauhaus ya da Tekzen'den alacağım soğanları. Asya lale'den almak isterdim ama bu seferlik böyle oldu. Yapı marketlerin soğanları da umarım kaliteli ve firesizdir. Buradan alınan soğanları deneyen var mı önce?

75'lik balkon saksılarına ekim yapacağım, biraz torflu toprağım var ama ilave de edeceğim. Ph metre var, en azından toprağın PH değerini de lale isteğine göre ayarlayım diyorum, bu değerler nedir acaba. Toprağın mahiyeti de önemli aslında, gevşek, sert mi orta mı olmalı?

Ph değeri 6.5-7 denmiş.
Toprak tipi çok gevşek iyi değil denmiş.
Soğukları yemeden önce 9 Cantigrat derecede kök oluşumunun olması önemli denmiş.

Ekim zamanı şu bilgilerin güncel olması iyi olur en azından biraz da yabancı kaynaktan araştırma yapayım.

Düzenleyen unalsel : 18-11-2009 saat 14:00 Neden: Yeni bilgiler
Eski 19-11-2009, 08:07   #440
Ağaç Dostu

Herkese selam. Dün gece soğuğunda eşimle birlikte laleleri saksılara ektik. 130 soğan akmıştım,8 tane 70'lik balkon tip saksı kullandık her saksıya 15 tane gelecek şekilde bakalım nasıl olacak. Ph 6-7 torf almıştım 40 litre onu da kattım saksılara, mevcut toprağımın ph'ı 7,5 civarıydı baktığımda, sulama sonrası ölçtüğümde yine 7,5 gösteriyordu ph. Ph'ı 4-5 olan akasya toprağı mı alsaydım acaba ya da Ph'ı 2 olan topraklar var. Bundan en üste serpersek dengeleyebilir miyiz acaba? Limon tuzu ile sulama suyunun pH'ını düşürünce de geçici olarak iyi bir ortam sağlanıyor.

Saksıları balkonda kuytuya saklayıp üzerlerine kalın karton ve naylon poşet ile koruma yaptık. Sabah kartonun altında sıcaklık 10 derece idi. Geceleri artık Ankara'da buzlanma olmakta, 0-3 derece arası oluyor gece sanırım ama bizim karton direk soğuğu engellediğinden istenilen 9 santi. derece civarında tutmayı başaracak bir süre sanırsam.

Eski 19-11-2009, 20:39   #441
Ağaç Dostu

arıkuşu's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2009
Sayın unalsel, emeklerinizin karşılığını görürsünüz umarım. Hepsi açtığında çok şenlikli olacak görüntüleri. Ben de bugün Eminönü'ndeki çiçekçileri gezdim. 2010 İstanbul Kültür Başkenti projesi için cami yanındaki çoğu çiçekçiyi kaldırmışlar. Ne güzeldi eski hali. Ortada kalan dükkanlardan lale, nergis, erengül soğanı aldım. Haftaya Modoğan'da dikeceğim onları. Sizinki kadar olmasa bile daha evvel diktiğim laleler, nergisler filizlenmeye başladılar. Resimleri bekliyoruz. Saygılarımla

Düzenleyen arıkuşu : 20-11-2009 saat 20:19 Neden: eksik kelime
arıkuşu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2009, 10:02   #442
Ağaç Dostu

livadi's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2007
Merhabalar.Dün gece itibari ile 3 adet balkon saksısına ve bir adet toprak saksıya lalelerimi ekmiş bulunuyorum.Lalelerimi kum, torf ve bahçe toprağı karışımına ektim.Sabırla ve umutla bekleyeceğim.Hep birlikte bekleyelim...

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2009, 09:27   #443
Ağaçsever

acemi çiçekçi's Avatar

Giriş Tarihi: 01-02-2007
Merhaba. sipariş ettiğim sümbül ve laleler yeni geldiler. Şuan Sivasta hava -2 -4 lerde. Hemen ektim ama köklenmeleri için geç mi kaldım acaba? O soğukta köklenirmi, yoksa köklenene kadar içeri mi almalıyım( ev kaloriferli). Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

acemi çiçekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2009, 00:34   #444
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi çiçekçi Mesajı Göster
Merhaba. sipariş ettiğim sümbül ve laleler yeni geldiler. Şuan Sivasta hava -2 -4 lerde. Hemen ektim ama köklenmeleri için geç mi kaldım acaba? O soğukta köklenirmi, yoksa köklenene kadar içeri mi almalıyım( ev kaloriferli). Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Lale köklenme için 9 oC ister.

Eski 07-12-2009, 10:47   #445
Ağaç Dostu

Alıntı:
Kgursan'ın da bize öğrettiği gibi 9 derece istiyor evet. Kaloriferli ortamdan ziayede ısınmayan bir oda ve bodrum tercih edilebilir köklenene kadar. Ondan sonra soğuktan etkilenmiyor zaten.
ısıtılmayan bir oda 10 derece civarında olacaktır muhtemelen. En güzeli derece ile ölçmek her ortamı, özellikle geceleri.

Eski 07-12-2009, 11:31   #446
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-11-2008
Merhaba,
Koklenmiş yapraklı satılan lalelerden 6 renk alıp yeğenime hediye ediyorum. Kaloriferli evde bakılacak. Çok kısa olarak toprak,saksı ve bakımı konusunda bilgi rica edıyorum. Teşekkürler.

sezgin53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2010, 12:51   #447
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-12-2009
Benim lalelerimin yaprakları kurumaya başladı sebebi ne olabilir.

şevval28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2010, 00:25   #448
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şevval28 Mesajı Göster
Benim lalelerimin yaprakları kurumaya başladı sebebi ne olabilir.
Toprak içindeki soğanı çürümüştür.

Eski 11-01-2010, 15:18   #449
Ağaç Dostu

arıkuşu's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2009
Sn. kgursan
Benim de bahçeye ektiğim lalelerin açmadan yapraklarının çoğu sarardı ve canlılığını kaybetti. Yapraklar, desteklenmediğinden toprak üzerine yattı. Bu sene yağan bol yağmurlardan etkilendiler sanırım.

Bahçenin güneş gören yerindekiler, şimdilik iyi durumda, sağlıklılar. Ancak çiçeklerini görebilecekmiyim bilmiyorum.

Soğanları (sizin yazdığınız gibi) çürümüşse ne yapmamız gerekiyor. Çıkartalım mı topraktan?

Saygılarımla.

Düzenleyen arıkuşu : 11-01-2010 saat 15:20 Neden: harf eksikliği
arıkuşu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2010, 17:33   #450
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arıkuşu Mesajı Göster
Sn. kgursan
Benim de bahçeye ektiğim lalelerin açmadan yapraklarının çoğu sarardı ve canlılığını kaybetti. Yapraklar, desteklenmediğinden toprak üzerine yattı. Bu sene yağan bol yağmurlardan etkilendiler sanırım.

Bahçenin güneş gören yerindekiler, şimdilik iyi durumda, sağlıklılar. Ancak çiçeklerini görebilecekmiyim bilmiyorum.

Soğanları (sizin yazdığınız gibi) çürümüşse ne yapmamız gerekiyor. Çıkartalım mı topraktan?
Saygılarımla.
Soğanlar çürüdüyseler yapacak birşey kalmamıştır. Çıkarsanız da işe yaramaz, çıkartmasanız da işe yaramaz. Bırakın kalsınlar belki sağlam bir yavru kalabilir. İyiliğin güneşle fazla ilgisi yok. Su ve devamlı ıslaklık ile ilgili önemli. Köklerin ara sıra kuruması lazım. Yani kök seviyesinde drenaj gerekir.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025