agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU
(https)

Beğeni Düzeni591Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-10-2007, 19:23   #541
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Ayın en takdir edilen üyesi seçimini, Türkçe kullanım konusunda yapalım mı?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2007, 19:33   #542
Ağaç Dostu

DarkYES's Avatar

Giriş Tarihi: 28-08-2004
Galeri: 363
İlginç ve hoş bir fikir...

DarkYES Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2007, 20:38   #543
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
Evet, bence yapalım.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2007, 22:27   #544
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2006
Galeri: 137
Gerçekten hoş bir fikir.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2007, 07:00   #545
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Ne iyi olur.

Belki bu sayede bazı üyeler yazılarına biraz daha özen gösterirler, bu da alışkanlığa dönüşür.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2007, 08:40   #546
Ağaç Dostu

şükran ünal's Avatar

Giriş Tarihi: 25-07-2007
Galeri: 8
Ben ders çalışmaya gidiyorum...Bu dersten sınıfta kalınmaz..

şükran ünal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2007, 13:58   #547
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Bence, forumumuzun düsturlarından biri olan Türkçenin doğru kullanılması amacına doğrudan hizmet edecek bir uygulama olur.

"Yapalım" derim ben de.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2007, 20:17   #548
/

Giriş Tarihi: 26-09-2007
Herkese merhaba,
Forumun yeni uyelerinden biri sayilirdim. Burada en cok hosuma giden sey, uyelerin yazilarinda yakaladigim saygili tutumu oldu. Lafi cok uzatmayi sevmem. Turkce'nin dogru kullanilmasi(yazili ve sozlu) konusunda ne kadar takintili biri oldugumu da soylememin bir yarari yoktur belki ama Istanbul Turkcesini ogrenebilmek icin diksiyon kursuna bile gittim. Benim icin yazi yazmak zaten cok zor bir istir, yazarim silerim kelimeleri degistiririm vs. Yani sizin dediginiz 1 dakikalik gozden gecirme suresi benim icin 10 dakika belki. Yalniz bu Turkce harfler konusundaki takintiya katilmadigimi belirtmek istiyorum. Ben Turkce isletim sistemi kullanmiyorum, dosya isimlerinde Turkce karakter kullanmam. Turkce icerikli web sayfalarini normal goruntuleyebilmek icin bile ne kadar ugrastigimi anlatamam ki hala Firefox'da arapca gibi cikiyor. Kisacasi ben de bir karar aldim ve Turkce karakter kullanmiyorum. Bunun burada bu kadar sorun olabilecegini de dusunmemistim. Zaten uyari mesaji gelmis, o gunden beridir buraya girmek bile icimden gelmiyor. Antipati sinirlarina yaklastigini dusunuyorum bu tutumun. Son notum budur.
Herkese can-i gonulden sevgiler ve saygilar.

luya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2007, 20:59   #549
Ağaç Dostu

handanhanım's Avatar

Giriş Tarihi: 07-10-2007
Merhaba,
Yazdıklarınız okudum son derece haklısınız. Ben de kendimi tanıtım yazımda büyük küçük harf ayrımına pek dikkat etmemiştim doğrusu. Beni son derece kızdıran bir ayrıntıdan söz etmek istiyorum.
Son zamanlarda yaptığım telefon görüşmelerinde ulaşamadığım insanlar için yanlarında çalışanlardan, banka ve devlet daireleri personellerinden " Efendim ... şu anda yoklar , biz size dönelim " gibi anlamsız bir cevap alıyorum.

Söz konusu cümle ne yazık ki beceriksiz tercümanlar tarafından diziler kanalıyla Türkçemize kazandırılmış kötü bir tercümeden ibarettir. Rica ediyorum bu tabiri her duyan karşısındakini uyarsın.

handanhanım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2007, 22:00   #550
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Turkce karakter kullanmam. Turkce icerikli web sayfalarini normal goruntuleyebilmek icin bile ne kadar ugrastigimi anlatamam ki hala Firefox'da arapca gibi cikiyor.
Peki şunu deneyin... Türkçe karekter kullanın, kendi bilgisayarınızda yazdıklarınız bozuk mu çıkıyor bize haber verin.

Ben Türkçe karekter kullanıyorum. Beni okuyamıyor musunuz?

Alıntı:
Yalniz bu Turkce harfler konusundaki takintiya katilmadigimi belirtmek istiyorum
Türkçe yazan biri olarak, buna takılmayacaksınız da neye takılacaksınız?

Eski 09-10-2007, 23:02   #551
Ağaç Dostu

sinaninci1's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2007
Galeri: 1
Selam Malina
Peki ben ne yapabilirim ?
Bilgisayarimi yurt disindan aldim, Turkce karekter kullanamiyorum.
Saygilar

sinaninci1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2007, 08:03   #552
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 Mesajı Göster
Biz zorunlu durumlar için bir şey demiyoruz ki

Ama yurtdışından alınan bilgisayarlarda da nokta, virgül yapmaya ve boşluk bırakmaya yarayan tuşlar var

Alıntı:
Herkese selam
4-5 Senedir melisam var melisasiz duramam resmen asigim kokusuna, konuya donelim lutfen tohumlar nohut buyuklugune gelmeden ve renkleri kar gibi beyazlamadan toplamayin ve tohumdan cikanlan celikten ureyen arasinda yaprak farkliliklari oluyor nasilmi tohumdan ureyenin yapraklari daha buyuk ve genis oluyor koku olarak tohumdan ureyen daha keskin bayitici bir kokuya sahip oluyor bende her ikiside var su anda celikten yetistirdigim 4 yasinda fakat hersene budarim toprak boyundan 30 cm yukardan ve herse ayni guzellikte 2 sefer acar su anda ikinci acimini bitirip tohuma yatti fakat tohumdan urettigim daha ikinci acimini yeni yapti sakin susuz birakmayin kisinda topragi nemli tutun kisin eger balkoda birakmak istiyorsaniz kuytu bir yere alin ve topragina kar dusmasin benimki hep disarida ki yalova kuzeye bakar ve cok soguk olur budamayida nisan basinda yapin soguktan kestiginiz yerden donma yapmasin bunlarda benim tecrubelerim
saygilar
Hem Türkçe karekter yok, hem cümle nerede başlayıp nerede bitiyor belli olmayınca, boşa yazıyor gibi oluyordunuz... O tuşların yerini bulduğunuzu farketmekten mutluyum

Eski 10-10-2007, 08:33   #553
Ağaç Dostu

Onur G. HİTİT's Avatar

Giriş Tarihi: 19-07-2006
Galeri: 10
Kendi diline, kültürüne yabancı bir sürü zavallı, Türkçe sözcüklerde "q, x, w" kullanmaya o kadar meraklı ki...

"VATAN"ı "WATAN" yapıyorlar.

"AKSİLİK"i "AXİLİQ" yapıyorlar.

"EVET"i "EWET" yapıyorlar.

Modern (?) oluyorlar ya...

Halbuki Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ne güzel demiş:

"Türk demek, Türkçe demektir. Ne mutlu Türk'üm diyene!"

Beynindeki her hücrenin arasına "özentiliğin kışkırtıcı zerreleri" bir takım güçler (valla paranoyak değilim) tarafından serpiştirilmiş bazı zavallılar, bir milletin dilini kaybettiğinde yok olmaya mahkum olduklarını kavrayamıyorlar.

* * *

Kişisel olarak ele aldığım bir çalışmamda (buna "blog" diyorlarmış) Türkçemizle ilgili bir konuda yazdığım yazımdan alıntıdır yukarıdaki. Reklam yapmamak için de çalışmamın adresini vermiyorum.

Konusu ne olursa olsun (akvaryum, fotoğraf, eğitim, psikoloji, av, vs.) üye olduğum her forumda Türkçemizin savaşını vermekteyim.

Türkçe giderse Türkiye gider!

Onur G. HİTİT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2007, 08:58   #554
Ağaç Dostu

mcege's Avatar

Giriş Tarihi: 18-08-2007
Arkadaşlar!

Türkçe'nin doğru kullanımı konusunda hepimizin aşağı yukarı fikirleri uyuşuyor. Ben de dikkatimizi "balığın baştan kokması" konusuna çekmek istiyorum biraz da.

Yani eğitim sistemimize.

Benim kızım henüz 10 yaşına yeni girdi. Konuşma dili her ne kadar düzgün olsa da yazı dilinde halen pekçok hata yapıyor. Ve bu yıl okulda bir de İngilizce dersi okumaya başladı.

Benim zoruma giden şey İngilizce'nin zorunlu ders olarak okutulması, Türkçe, matematik gibi derslerle aynı kategoride kabul edilmesi. Yani benim ülkemde yabancı bir ülkenin dilini zorunlu olarak öğrenmeyen çocuğum sınıfında başarısız sayılacak öyle mi? Bu sanırım sadece sömürge ülkelerinde oluyordu.

Yani biz yabancı dili bu kadar önemli bir hale getirmişken çocuklarımıza bunun yanlış olduğunu nasıl açıklayacağız ki?

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2007, 09:03   #555
Ağaç Dostu

Onur G. HİTİT's Avatar

Galeri: 10
Bu yazıdan sonra kişisel çalışmamı paylaşma kararı aldım:

Alıntı:
YURDUMUN GÜZİDE FORUMLARI VE GÜZEL TÜRKÇEMİZ

Merhaba arkadaşlar,

Yine kişisel bir konuda sizlerle derdimi paylaşmak istedim.

Her millet kendi dilini sever ve korur.

Ülkemizdeki herhangi bir tatil beldesine gittiğinizde, tatilini yapan bir Fransız -İngilizce biliyor olsa bile- sizinle Fransızca iletişim kurmak ister. Bu genelde böyledir ve tecrübelerle sabittir.

Ama kültürel emperyalizm, ülkemizde malesef çok iş yapıyor.

Kendi diline, kültürüne yabancı bir sürü zavallı, Türkçe sözcüklerde "q, x, w" kullanmaya o kadar meraklı ki...

"VATAN"ı "WATAN" yapıyorlar.

"AKSİLİK"i "AXİLİQ" yapıyorlar.

"EVET"i "EWET" yapıyorlar.

Modern (?) oluyorlar ya...

Türkçe karakterleri kullanmaktan aciz bir sürü zavallı insan tanıyorum.

Veya onların da kolay anlayabilmeleri için şu şekilde ifade mi etsem acaba:

"Turkche caracterleri kullanmaktan achiz bir suru zawalli inshan taniyorum."

Halbuki Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ne güzel demiş:

"Türk demek, Türkçe demektir. Ne mutlu Türk'üm diyene!"

Bu sözün üstüne yorumlar yapmaya, satırlar dolusu yazmaya gerek bile yok aslında.

Ama duramıyorum işte. Beni anlayanlar da çok, bunun farkındayım.

Aynı şekilde, "Lan burası akvaryum hobisi ile ilgili bir site, Türkçeyle ne alakamız var?" diyen de çok, bunun da farkındayım.

Ama bunlara anlatamıyorum işte.

Beynindeki her hücrenin arasına "özentiliğin kışkırtıcı zerreleri" bir takım güçler (valla paranoyak değilim) tarafından serpiştirilmiş bu zavallılar, bir milletin dilini kaybettiğinde yok olmaya mahkum olduklarını kavrayamıyorlar.

Kapasite meselesi tabi...

Aslında bu yazımda, ülkemizdeki akvaryum uğraşında bir mihenk taşı konumunda olan bir oluşumdaki bazı şahıslara, konuya dair sitemimle ilgili içimi dökmek istiyorum. Türkçemizle ilgili olarak oldukça düzeyli olduğunu (son zamanlarda üye olan bazı kişiler tabi ki bu düzeyi sarsmaktalar) düşündüğüm bu oluşumdaki bazı kişileri anlamıyorum. Konuyu farklı noktalara çekmek isteyen tipler daima olmuştur ve bu da tecrübe ile sabittir. Şimdiden belirteyim ki bu oluşumunun tümüne değildir sitemim. Bazı kişilerin düşünce tarzlarınadır. Kişileri başkaları tartışadursun, ben durumları ve fikirleri tartışayım.

Akvaryum uğraşı hakkında internet dünyasını az çok takip edenler bilirler, bu konuda yerli ve yabancı bir sürü paylaşım ortamları (forumlar) vardır.

Yabancı herhangi bir forumda kesinlikle Türkçe yazamazsınız.

Yabancı herhangi bir forumda, o forumun dilinde yazmanız gerekir.

Ama bahsettiğim bu güzide oluşumda 2 gün önce ismi cismi -güya- Türk olan vatandaşın biri "Hello"lu bir başlık açtı.

İşin garip yanı, başlığı doğru bölümde açtı. Yani bal gibi Türkçe biliyordu bu vatandaş. En azından Türkçe anlıyor, eminim.

Hemen ardından İngilizden çok İngilizceye meraklı bazı arkadaşlar da bu vatandaşa İngilizce karşılık verdiler.

Ben ise buna tepki verdim ve düşüncelerimi aktardım.

Konu saptırılmaya çalışıldı.

Türkiye'deki bir forumda, Türk olan bir forumda Türkçemize sahip çıkmayacaksak, nerede sahip çıkacağız?

Türkiye'den bir forumda, Türk olan bir forumda yazılanları anında anlamak isterim.

Elimde salak bir sözlük ile "Acaba bu ne demek, şu ne demek?" diye kasmak istemem.

Yani Türkiye'den bir forumda, Türk olan bir forumda isteyen herkes kendi dilinde veya istediği dilde yazacak olursa işin içinden nasıl çıkılır?

Arap, Arapça yazarsa...

Ermeni, Ermenice yazarsa...

Alman, Almanca yazarsa...

Türkçe neresinde kalır bu forumun?

Ortak noktamız elbette ki akvaryumlarımız.

Ama çok daha önemli bir ortak noktamız var ki akvaryumların lafı bile olmaz: TÜRKÇEMİZ!

Bu güzide forumumuzda artık bulunmayacağıma dair bir başlık açtım. Başlığı İngilizce olarak açtım. İçeriğine hiçbir şey yazmadım. Başlıkta sadece "Goodbye to all!" yazmıştım.

Değişik yorumlar geldi.

Bazıları ise "Gidecek adam, 'ben gidiyorum' neden der anlamıyorum. 'Giderim ha' ya da 'bakın ben gidiyorum' diyorsa, geri dönmeye çalışıyordur." demiş.

Geri dönmeye falan çalıştığım yok!

Türkçemize yeteri kadar sahip çıkılana dek kararımdan vazgeçecek de değilim.

Normal şartlar altında 4 yıldır hemen hemen her Allahın günü girip paylaşımda bulunduğum, binlerce iletimin olduğu bir forumdan vazgeçmemin kolay olduğunu mu sanıyorlar acaba?

Bir arkadaş da şöyle demiş: "Bazen 'giderim' demek, aslında biraz 'gitmek istiyorum' da demektir, mazeretler aranır bulunur ayrıntılar tamamlanır vs."

Daha 3-5 saat öncesine kadar büyük bir özveri ile paylaşımlarda bulunduğum, en sonki yazımın dumanı tüterken bu şekilde bir karar almamda ne gibi bir mazeret veya "gidişe hazırlık" olabilir ki?

Biri de "Veda mesajınızda ciddiyseniz neden İngilizce yazıyorsunuz?" diye sormuş.

Türkçe olarak anlayamadılar, belki İngilizce olarak anlarlar diye öyle yazdım.

Biri de "Güle Güle Onur. Hep aynı şaçma sapan tepkilerden bıktım usandım 10 yaşında çoçuk gibi davranan herkese güle güle." demiş.

Türkçe bir forumda herkesin kafasına göre, istediği dilde yazı yazmasına karşı çıkmak, 10 yaşındaki bir çocuk gibi davranmak demek değildir.

Bana “Güle güle!” diyen, Türkçemizi koruma çabamı “10 yaşında çocuk davranışı” olarak gören vatandaş aynen şöyle demiş yine: "Nedir bu dinlenip tekrar foruma dönme olaylarıda anlıyabilmiş değilim. Bir insan gidecekse gidiyorum demeden yok olur gider. Bu gidiyorum olayı pohpohlanma isteyinden kaynaklanıyor. Aman gitme falan denilmesini bekliyorlar, hemde şaçmaladığı halde. Hep bu konularda suskun kaldım ama artık kabak tadı vermeye başladı.”

Foruma giren adam "Merhaba" deyince kimse ses çıkarmıyor ama forumdan ayrılmak isteyen adam nezaketen "Hoşçakalın" deyince aslan kesiliyorlar.

Kimseden "Aman kal!" demesini de beklemiyorum.

Biri de forumdaki ilk iletisini bu başlıkta atmış Şöyle diyor:

"İster kabul edin, ister kabul etmeyin, hoşunuza gitsin veya gitmesin, ister emperyalizm deyin, ister evrenselleşme deyin adını siz ne koyarsanız koyun ne yazık ki dünya dili İNGİLİZCE’dir. Yurtdışında geçen 13 sene boyunca anladım ki yabancı bir insanla iletişim kurmak isterseniz ve dilini bilmiyorsanız tek çıkar yol İNGİLİZCE’dir. Bundan bende çok hoşnut değilim. Ancak kabul edilsin veya edilmesin bu bir gerçek..."

Teslimiyetçiliğin bu kadarına da pes diyorum.

İngilizce, bunlar gibiler yüzünden dünya dili oldu.

Bunlar gibi özentilerin yüzünden ülkemizde insanlar dükkanlarına İngilizce isim koymakta sakınca görmüyorlar.

Yazıklar olsun!

"Hello"lu başlık açan vatandaşın Türk olup olmaması değil sorun. Ama bazı kişiler lafı başka bir tarafından anlamaya müsait olduğundan dolayı (işlerine öyle geldiğinden dolayı) öyle anlıyorlar.

Konu Türk olup olmamak değildir.

Konu, Türkçe bir forumda Türkçe yazıp yazmamaktır.

Ama zaten İngilizceye "dünya dili" diyen zavallılardan bunu anlamalarını beklemiyorum.

Sanıyorlar ki ben dil öğrenmeye karşıyım.

Neden dil öğrenmeye karşı olayım ki? Her şeyin başında, benim eşim bir İngilizce öğretmeni.

Ama dil öğrenmek ve öğretmek başka bir şeydir, o dili benimsemek ve Müslüman mahallesinde salyangoz satmak başka şeydir.

Ama bunu da anlamayacaklar.

Neyse, lafı çok uzatmayayım.

Meydanı boş bulunca arkamdan atıp tutanları umursamıyorum bile.

Hatta aldığım karardan sonra meydanı boş bulanlar, zihin mastürbasyonlarına devam edebilirler de.

İngilizden çok İngilizceci olmaya da gerek yok.

Hele ki bunu "EVRENSEL DİL" diye yutturmaya çalışmaya hiç gerek yok. Kendi dillerine gerektiği gibi sahip mi çıkıyorlar da İngilizcenin evrensel bir dil olduğunu iddia ediyorlar?

Hadi diyelim, İngilizce evrensel bir dildir.

Türkiye'deki bir forumda İngilizce yazışmanın mantığı nedir? Bunlar Türk mü, İngiliz mi?

Peki, İngilizce olarak yazdığım imzamı neden siliyorlar? Orada sadece Türk olup da Türkçe yazıların paylaşıldığı ortamlarda bulunacağımı yazmıştım. İngilizceyi de anlamıyorsunuz, Türkçeyi de anlamıyorsunuz,

Önce adam gibi Türkçeye sahip çıksınlar, ondan sonra neyin evrensel olup olmadığı ile ilgilsinler.

Beni neredeyse yabancı düşmanı ilan edeceklerdi. Yabancı düşmanlığı yapacak en son kişi bile değilim ben. O forumdaki yabancı uyruklu olan arkadaşlarımızdan biri, elinden geldiğince Türkçe yazmaya çalışıyordu. Ve kendini “TÜRK” olarak gören birçok kişiden daha çok saygı gösteriyordu dilimize.

Belki bu İngilizden çok İngilizceci arkadaşlar beni kandırırlar da "Byzantion Aquarium Club" diye bir şey kurarız ileride...

İngilizce evrensel (?) değil mi?

Türk demek Türkçe demektir. Ne mutlu Türk'üm diyene!

Türkçe dışında yazıların yazılmadığı, "EMPERYALİZM"in "EVRENSELLİK" olarak görülmediği, "YABANCI HAYRANLIĞI"nın "HOŞGÖRÜ" olarak adlandırılmadığı Türkçe forumlarda olacağım.

Bu vatandaşların anlayabilecekleri bir şekilde ifade etmem gerekirse:

I go to the Turkish forums which are only in Turkish! Goodbye to all!
http://akvaryumsalmevzular.blogcu.com/

İngilizce öğrenmek ayrı bir şeydir, "küreselleşme" adı altında emperyalizme köle olmak ayrı bir şeydir.

Onur G. HİTİT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2007, 14:47   #556
Ağaçsever

ceviz's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2007
Alıntı:
Selam Malina
Saygilar

Bilgisayarınızda Türkçe harfler yoksa, ya da Türkçe harflerle yazmak zorunuza gidiyorsa aşağıdaki bağlantıyı kullanarak İngiliz abecesi ile yazdığınız metni Türkiye abecesine çevirebilirsiniz. Bu işlem yalnızca 2 saniyenizi alır.

Bağlantı : http://www.hlst.sabanciuniv.edu/TL/deascii.html

Saygılarımla...

ceviz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2007, 09:16   #557
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Giriş Tarihi: 29-08-2007
Galeri: 93
Word yazım denetimini etkinleştirirseniz, üyeler, mesajları yazarlarken varsa hatalarını görüp ikaza gerek kalmadan düzeltirler.

celalsungur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2007, 09:22   #558
Ağaç Dostu

mcege's Avatar

Giriş Tarihi: 18-08-2007
Kagan Hocam!
Duygularıma tamamen tercüman olmuşsunuz.

Geçenlerde başımdan geçen bir olay durumun ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu daha iyi anlatacaktır sanırım.

Yakın bir aile dostumuzun oğlu ......... üniversitesi fotoğrafçılık bölümü 2. sınıfta okuyor. Kendisi ayrıca doğaya da düşkün olduğu için elindeki fotoğraflarıyla sitemize katkısı olabileceği konusunda görüştüm. İlk tepkisi çok olumlu olmasına rağmen Türkçe'nin doğru kullanılması uyarısını yaptığımda birden bütün hevesi kaçtı ve vazgeçti "ben öyle sıkıntıya, kasmalara gelemem." diye.

Yani Türkçe'nin kullanımı bu kadar zor birşey mi?
Bilmiyorum ben işin içinden çıkamadım doğrusu.((

mcege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2007, 23:59   #559
Ağaç Dostu

altinediz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-10-2007
Galeri: 28
Merhaba arkadaşlar. Genel olarak konuyu okudum ve hemen hemen hiç bir forum sitesinde olmayan bir şekilde Türkçe kullanımına özen göstriyorsunuz. Öncelikle tebrik etmek istiyorum. Site yönetimine çok teşekkürler.

Evet hiç bir kul hatasız değildir. Hatta hiç bir canlı. Ama önemli olan iyi niyetli olmak, seviyeli olmak ve en önemlisi ise yaptığımız hatayı kabul ederek düzeltme yoıluna gitmektir. Bu şekilde bir Türkçe kullanımına devam edersek (demek istediğim kötü Türkçe kullanımı yani Türkçe'yi kötü kullanım) ciddi anlamda değerlerimizi kaybedeceğimiz kanısındayım. site yönetimine, çalışanlarına, emek sarf edenlere ve Türkçemizi dikkatli kullananlara ve/veya kullanmaya çalışanlarsa çok teşekkür ediyorum. Bir kişinin Türkçe'yi düzgün kullanmasını sağlamaya başlamamız demek binlerce kişinin Türkçe'yi düzgün kullanmaya başlamasını sağladığımız anlamına gelebilir düşüncesindeyim.

İyi çalışmalar diliyorum.

altinediz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 10:11   #560
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Giriş Tarihi: 29-08-2007
Galeri: 93
Ağaçlar net,harika bir site.Sohbetleri, diyalogları okumaya doyamıyorum.Türkçenin doğru kullanımı konusundaki hassasiyetinize katılıyorum,Türkçeyi yanlış kullansalar da üyeler sitede kaldıkları sürece o konuda da kendilerini geliştireceklerine inanıyorum. Sizden çok önemli isteğim,bu muhteşem sitenin muhteşem içeriğini, biçim tartışmalarına feda etmeyin,Türkçe'nin doğru kullanımı konusunda da umutsuz olmayın.
Hepimiz her yaşta çok şey öğreniyoruz.
Saygı ve sevgilerimle,
Celal Sungur

celalsungur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 19:25   #561
Ağaç Dostu

kırçiçekleri's Avatar

Giriş Tarihi: 04-09-2007
"Günümüzde devletler (özellikle Türkiye gibi güçlü ama düşmanı çok ülkeler) artık savaşla fethedilmiyor. Psikolojik baskıyla, uluslarını kültürel açıdan yozlaştırma ve ele geçirmeyle fethediliyor. Türkiye'nin durumu da bundan ibaret.

Bilinçli olan bireylere düşen ise direnmek ve durumun özünü, gerçeğini anlatıp insanları bilinçlendirmeye çalışmak."
Demişsiniz Sayın Kagan. Çok açık ve doğru koymuşsunuz tanıyı... Sizi kutluyorum ve sizin gibi düşünebilen insanların daha çok olmasını diliyorum.
Güzel Türkçemizi İngilizce ile arapça arasına sıkıştırılıp katline karar verenlerin çabalarını boşa çıkarmak için direnmek, çabalamak gerekiyor sevgi ile içtenlik ile yılmadan, korkmadan, yüreklilikle yürümek gerekiyor üstüne üstüne....

KORKUYORLAR

Bize türkülerimizi söyletmiyorlar Robson

İnci dişli zenci kardeşim

Kartal kanatlı kanaryam

Türkülerimizi söyletmiyorlar bize

Korkuyorlar Robson, şafaktan korkuyorlar

Görmekten, duymaktan, dokunmaktan korkuyorlar

Sevmekten korkuyorlar bizim Ferhad gibi sevmekten

Tohumdan ve topraktan korkuyorlar

Akan sudan ve hatırlamaktan korkuyorlar

Ümitten korkuyorlar Robson, ümitten

Korkuyorlar kartal kanatlı kanaryam

Türkülerimizden korkuyorlar ...”

...Nazım Hikmet ...

kırçiçekleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2007, 10:01   #562
Ağaç Dostu

sabah's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 11
Siteye Türkçeyle ilgili uyarı kutucuklarının eklenmesi çok iyi olmuş. Kutlarım.

Türkçeyle ilgili çabalarınız için tekrar ve her zaman teşekkürler.

Yalnız korkarım Türkçe kurallarını bilmeyenler bütün de/da ile ki'leri ayrı yazmaya başlayacaklar.
Artık bahçemizdeki ağaçlar yerine bahçemiz de ki ağaçlar ile uğraşırsınız.

Ek olarak Türkçeyle ilgili önemli kuruluşlardan olan Dil Derneği'ni de referans olarak vermenizi beklerim. Böylece kişiler dilimizle ilgili tartışmaları daha doğru değerlendirebilirler.

http://www.dildernegi.org.tr/TR/Defa...76734BED947CDE

Düzenleyen sabah : 19-10-2007 saat 10:03 Neden: Düzeltme
sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 11:03   #563
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-10-2007
yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine.

merhaba, ben de yeni üyeyim. Doğrusu çok ilgimi çekti, hem ağaçlar hemde düzgün yazma ile ilgili hassasiyet.
İmla kurallarına elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum. Fakat hatalar da yapıyorum. Arkadaşlarla aramızda bir sorunu çözmeye çalışorduk. Tdk bu konuda sorumaza aydınlatıcı cevap veremedi. Umarım verirler..

Sualt- Su altı bu iki kelimenin doğru yazılışı ile ilgili bilginizi merak ettim.. Hangisi doğrudur

Bitişik mi, ayrı mı yazılır?

not: ciddi anlamada burada nasıl ve kime yazılırı bilmiyorum.

asminışıl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 11:39   #564
agaclar.net

malina's Avatar

Bazı kelimelerin nasıl yazılması gerektiği konusunu burada yazışıyoruz.

Bitki adları ve Türkçe yazım kuralları

Eski 20-10-2007, 15:26   #565
Ağaçsever

Galeri: 22
''Onur G.Hitit'' çok güzel yazmış.
Aynen katılıyorum.
Çağın dili omuş olan ingilizceyi bilmeli, dilimizi de korumalıyız.

timur_tahsin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 20:04   #566
Ağaç Dostu

Mehmet Eskizara's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2006
Galeri: 15
Güzel dilimiz.

Selamlar,bende yeni üyelerden birisiyim.Güzel dilimizin bozulmadan kullanılmasına ve imla kurallarına olabildiğince dikkat edilmesine yürekten katılıyorum.En iyi dileklerimle.

Düzenleyen Todor : 20-10-2007 saat 21:42 Neden: yazı kayması
Mehmet Eskizara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2007, 11:31   #567
Ağaç Dostu

kırçiçekleri's Avatar

Giriş Tarihi: 04-09-2007

kırçiçekleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2007, 15:24   #568
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-06-2007
Galeri: 35
Arkadaşlar yazılması gereken yer burası değil belki ama hepimizin zaten bildiği bir gerçeği burada bir kez daha hatırlatmak istedim. Dünyada gişe rekorları kıran ABD yapımı pek çok filmde özellikle de çocuklara hitap eden filmlerde ( Bakınız Shrek adlı devin tuvalet kapısı, bakınız Yüzüklerin Efendisi filmindeki düşman tiplemeleri, Akrep Kral ve benzeri filmlerdeki medeni Avrupalı-çıkarcı geri kalmış Arap tiplemeleri vs. ) Türk, müslüman ya da doğu simgeleri ,adına ne derseniz deyin hep kötü ve çirkin olarak ifade ediliyor. Belirttiğim bu konu hüsnükuruntu değil. Filmleri izlerken biraz daha dikkatli olalım. Genellikle kötü karakterler doğu motiflerini taşıyan kıyafetlerle ya da simgelerle temsil ediliyor. TEPKİMİZİ UYGUN ŞEKİLDE İFADE EDELİM. Aynı konuda Discovery Kanal da sabıkalı bence. Dikkat edilirse hep yanlı yayınlar yapılıyor. Bazı ülkelerin yaşadığı trajediler ve hezimetler anlatılırken bazı ülkelerinse teknolojide ne kadar ileri olduğunun üzerine basılıyor. Amerikalı gezginler kendilerine ilginç gelen geri kalmış ülkeleri gezerken alaylı bir üslup kullanıyor ve hareket ve mimikleriyle de bunu gözümüzün içine sokuyor. Bence batı medeniyetinin insanları kendilerini bir çeşit TANRI zannetmeye başlamışlar.
Biz ise sorgulamadan tapınmaya alışmışız.Batıda insanlar ne bilgi aşkıyla yanıyor ne de nasıl daha iyi bir insan olabilirim diye düşünüyor bence. Maddi güce sahip olma dürtüsü dışında hiçbirşey bulamayız oralarda...
Erdemli ve aydın insan tipini buralarda aramayalım bence.

Bundan aylar önce ABD'de yapılan bir sokak ropörtajında obezite sınırlarını çoktan aşmış bir bayana "Türkiye deyince aklınıza ne geliyor? Türkiye nerededir?" diye bir soru sorulmuştu. O ise kahkaha atarak " Bilmem aşağılarda biryerde herhalde" diye bir cevap vermişti. Bu cevabıyla hem coğrafya bilgisini hem yaklaşımını ve dünyaya bakış açısını da özetlemişti bence. Başımıza gelen felaketler bazı insanların umurunda bile değil...

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2007, 16:13   #569
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2007
Sevgili Kagan hocam; siz bu kafayla hiç bir zaman NOBEL alamazsınız uyarıyorum. Hoşçakalın.

Mucip Gürbüz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2007, 19:27   #570
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Ahududu çok güzel yazmış. Bilenler doğuru yazabilir ama benim gibi grameri bilmiyenleri lütfen düzeltin. Biz de güzel türkçemizi öğrenmiş oluruz. Yanlışım var mı acaba?

kale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025