agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 17-09-2006, 20:48   #1
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Semizotu Yemekleri

Sade yenildiğini düşündüğüm semiz otunun bir marifeti daha ortaya çıktı


Sunguroğlu lisesi öğrencisi, kimyasal çözücülere alternatif proje geliştirdi

Gaziantep Özel Sunguroğlu Fen Lisesi öğrencisi Burak Sönmez, bir çok gıda ve temizlik ürününde kullanılan kimyasal çözücülere alternatif “Doğal kireç çözücü olarak semiz otu bitkisinin kullanılması” adında bir proje geliştirdi. Projenin en önemli özelliği doğal kireç çözücü olması.

Gaziantep Özel Sunguroğlu Fen Lisesi öğrencisi Burak Sönmez, “Doğal kireç çözücü olarak semiz otu (portulaca oleracea) bitkisinin kullanılması” adında bir proje geliştirdi. Bir çok gıda ve temizlik ürününde kullanılan kimyasal maddelere alternatif olarak geliştirilen projenin en önemli özelliği doğal kireç çözücü olması.

Türkiye’de büyük ilgi uyandırması beklenen proje hakkında bilgi veren 9–A sınıfı öğrencisi Burak Sönmez, ticari olarak kullanılan kireç çözücülerin kimyasal maddeler içerdiğini söyledi. Bu çözücüler içerisinde hidroklorik asit (HCI) çözeltisi bulunduğunu belirten Sönmez, bu asitin insan sağlığı için her an tehlike olabilecek yapıda olduğunu kaydetti. Sönmez, “Projemde ticari kireç çözücüler ile doğal kireç çözücü maddeleri karşılaştırdım. Doğal kireç çözücü özelliği olan semiz otunun daha faydalı olduğunu ortaya koydum.” dedi.

İnsan sağlığı (özellikle çocukların içerek zehirlenmesi), maliyet, elde etme yöntemi, kullanılan kapta verdiği fiziksel aşınma ile çevre kirliliği açısından projenin sayısız yararlar getirdiğini vurgulayan Sönmez, şunları söyledi: “Son zamanlarda yazılı ve görsel madde zehirlenmelerine maruz kalan veya hayatını kaybeden çocuklarla ilgili çok haberlere rastlıyoruz. Bu konuda Opr. Dr. Didem Baskın’ın ‘Çocukların yanlışlıkla çamaşır suyu içme vakalarına, son dönemlerde ‘kireç çözücü ve lavabo açıcı’ gibi kimyasal maddelerin içilmesinin de eklendiğine’ dair ifadeleri bu projede bana ilham kaynağı oldu.”

Gaziantep’te suların anormal derece kireçli olduğunu dile getiren Burak Sönmez, kireç çözücü maddelerin ister istemez hayatın içinde yer aldığına dikkat çekti. Kullanılan kireç çözücülerin kimyasal madde olduğu için, –iyi durulanmadığı takdirde– mutfak eşyalarında etkisinin kaldığına işaret eden Sönmez, eşyaların da zaman içeresinde yıprandığını bildirdi. Sönmez, “Halbuki semiz otu, kimyasal kireç çözücülerin sahip olduğu asitleri doğal olarak içerdiği için bahsedilen yan etkilerinden hiç birisi söz konusu değildir.” diye konuştu.

Semiz otu kireç çözücü olarak

nasıl kullanılabilir?

Bir miktar semiz otu bitkisinin çaydanlığa konularak su ile birlikte kaynatılıp, daha sonra soğutmaya bırakılması ile kullanıllanılabileceğini ifade eden Sönmez, şu bilgileri verdi: “Sonuçta aile fertlerimizi ticari kireç çözücülerin zararlı etkilerinden koruruz. Ticari kireç çözücülerin parekende fiyatı 2–3 miyon lira iken; semiz otunun fiyatı 150–300 bin lira arasında değişmektedir. Ticari kireç çözücüler sadece fabrikalarda üretilirken, doğal kireç çözücü için gerekli olan portulaca oleracea bitkisi her türlü toprakta yetişmektedir. Kimyasal çözücüler yüzeylerde fiziksel bozuklular meydana getirmekte ama semiz otunda bu durum söz konusu değildir. Ticari olarak elde edilen kireç çözücüler çevreye zarar verirken, semiz otunun hiç bir zararlı etkisi yoktur.”

Proje Danışmanı Metin Summak da, okulda öğrencilere normal eğitimin yanında ülkeye yararlı olabilecek projeler için de çalışmalar yaptıklarına değindi. Summak, “Çocukların kireç çözücüler içerek ölmesi, bizi böyle bir proje yapmaya sevk etti.” şeklinde konuştu.

Alıntı : http://arsiv.zaman.com.tr/2003/05/01/guneydogu/h13.htm

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025