agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sert Çekirdekli Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Kiraz (Cerasus) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/958.htm)

aydoner 20-06-2011 15:09

Ben gölgede düzgün bir şekilde meyve veren bir tür tanımıyorum henüz. kirazda en önemli problem eş durumu, 8 ağaçta biri muhakkak dölleyici olmalı. Ama vişnenin kirazı döllemesi bana kalırsa zor biraz. Çünkü her türün çiçeklenme dönemi bile farklı iken bir başka türden döllenmenin sıhhatli olması beklenmemeli...
GDO'lu ürünlerde sadece mısırın tehlikeli olduğunu biliyorum. Hatta kısırlaştırılmış tohumlar şu an kolalarla çoktan bünyemize girdi, bizi de kısırlaştırdı belki de. Son yıllarda gazlı içeceklerin bu kadar ucuz olmasının sebebi mısırdan elde edilen glikoz şurubu, tüm kola ve tatlılarda kullanılıyor, bilmeden yiyoruz işte.
kiraz kanı sulandıran tam bir ilaç meyve ve ülkemiz hakikaten dünya liderliğine oynuyor üretimde. Ama herşeyin boduru iyidir demeyin. Bodur türler için çuvalla para harcamayın derim ben. Her türde zaten bodur olayı tutmaz da.

feyzon 27-06-2011 15:25

[QUOTE=mech.eng;816410]Aşağıdaki ağaçlarda yine aynı bölgede Rakım bu sefer 1600.. napolyonlarımız.

Sayın mech.eng size bir sorum olacak. Yüksek rakımlarda kiraz kurdu bulunmadığı şeklinde bir bilgi duymuştum. Özellikle 1100 mt üzeri diye. Acaba böyle bir durum söz konusu mu? Kiraz kurdu için ne gibi önlemler alıyorsunuz, belirtirseniz sevinirim.
Bu arada kirazlarınızın maşallahı var. Tebrikler. İyi hasatlar.

mech.eng 06-07-2011 16:13

[QUOTE=feyzon;828327]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mech.eng (Mesaj 816410)
Aşağıdaki ağaçlarda yine aynı bölgede Rakım bu sefer 1600.. napolyonlarımız.

Sayın mech.eng size bir sorum olacak. Yüksek rakımlarda kiraz kurdu bulunmadığı şeklinde bir bilgi duymuştum. Özellikle 1100 mt üzeri diye. Acaba böyle bir durum söz konusu mu? Kiraz kurdu için ne gibi önlemler alıyorsunuz, belirtirseniz sevinirim.
Bu arada kirazlarınızın maşallahı var. Tebrikler. İyi hasatlar.

Merhaba Sn. Feyzon.

Ben size şu şekilde yardımcı olmaya çalışacağım.

1) 1300 rakımdaki meyvelerde kiraz kurdu 1600 rakımdakine oranla daha fazla ama yinede kurt oluyor.

2) Bizim oralarda 1300 rakımdaki kirazlar çiçeklendikten tam 3 hafta sonra 1600 rakımdaki kirazlar çiçekleniyor. Bu da geç donlardan etkilenmesini önlüyor. sizlere tavsiyem kirazınızı yüksek rakımlarda yetiştirmeye çalışın.

3) Ben kiraz ticareti yapmıyorum babamın dikmiş olduğu bir kaç Napolyon , starks gold ,Lambert ve kuş kirazımız var. Eş dost yiyoruz :)) Ama resimdede gördüğünüz üzere ürün bol ve bu kirazlarda zirai bakım yok denecek kadar az. İlerleyen haftalarda buraya bol bol Niğde/Ulukışla kirazlarınını resimlerini ekleyeceğim. Kirazlar daha alaca durumundalar.
Herkese bol ürüzünler.

islerdinc 02-09-2011 19:39

3 Eklenti(ler)
resimdeki ağaçlarımız 0900; 4 yaşındalar ancak hala tek bir ürün yok. yapraklarda önce çürüme oldu şimdide kızarma var, neden böyle olmuş olabilir, yardımcı olursanız sevinirim.

osmanefe42 03-09-2011 22:48

sayın islerdinc yapraklarda örümcek ağları varmı kırmızı örümcek zararına benziyor

islerdinc 03-09-2011 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi osmanefe42 (Mesaj 855180)
sayın islerdinc yapraklarda örümcek ağları varmı kırmızı örümcek zararına benziyor

osman kardeşim teşekkür ederim ilgine;
örümcek ağı yok kirazlarda, acaba sabahları düşen çiğden dolayı olabilirmi, diye düşünüyorum.

grandrose 23-12-2011 12:36

sayın hocam.kiraza yoğun yağmur nedeniyle bordo bulamacı atamadım.ilkbaharda budamadan sonra atacağım.sıkıntı olurmu.meyve tutumu için bir öneriniz varmı.emeğinize saygılar.

Selahattin Yılmaz 23-12-2011 13:27

Kirazda zaten bahar aylarında manolya için bordu bulamacı atılır, eğer yoğun hastalık gözlemlemiyorsanız sorun olmaz, kaldı ki kış aylarında mantari hastalık soğuklar nedeniyle olmaz ancak havalar baharın ısınmaya başladığınızda eğer atılması gerekiyorsa atmalısınız.

Samsunlu55 26-12-2011 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi islerdinc (Mesaj 854739)
resimdeki ağaçlarımız 0900; 4 yaşındalar ancak hala tek bir ürün yok. yapraklarda önce çürüme oldu şimdide kızarma var, neden böyle olmuş olabilir, yardımcı olursanız sevinirim.

Sabah çiğ düşüyor demişsiniz, çil hastalığı da olabilir.

kgursan 05-01-2012 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi islerdinc (Mesaj 854739)

Sn islerdinç.,

1.Kirazlarınızda kiraz olmayışı döllenme ile ilgili olabilir mi? 0900 ziraat için aralarında dölleyici çeşit var mı?
2. Fotolar uzak çekildiği için anlaması zor, ama benim tahminim kızarma ve yaprak dökülmesi susuzluk tan kaynaklanabiir mi?
3. Sn Selahattin hocanın dediği gibi Kirazlarda (sert çekirdekli meyvelerde) Monilya (çiçek monilyası) ve Çil (yaprak delen hastalığı önlemek için Tomurcuk döneminde Bordo bulamacı vaya bakırlı ilaç kullanılması gerekebilir ayrıca çiçek döneminde Benzimidazol (benomyl vaya derasol vb) ilaçlar çiçek üzerine doğrudan atılması çiçek monilyasını engelleyebilmektedir.

Bu arada yüksek bölgelerde kirazda kurt olmayışı tamamen Kiraz sineği (Relagiotis ) faaliyeti ile ilgilidir. Bu sineğin yumurtlama döneminde kirazlar henüz yumuşamamış ise veya bu sinek soğuk nedeniyle gelişemeyip yumurta bırakacak duruma gelmemiş ise kiraz da kurt olmaz.

Kolay gelsin

lewent33 11-01-2012 18:25

bence kiraz için en güzel anaç idris anacı.bende 12 dönüm kadar ziraat 900 cinsi kiraz var.anacı idris ağacı.hiç sorun yok gayet güzel.çok nadir de olsa kuruma oluyor.o kadar da olsun diyoruz hayırlısı bakalım..

falcon00 27-01-2012 21:42

arkadaşlar merhaba
bizim burada camide kiraz ağacı dikmişler.
Maşallah bir boy var yaklaşık beş altı metre var bu ne ağacı olabilir.
Ben bizim malatyadada böyle uzun kiraz gördüğümü anımsıyorum.

osmanefe42 27-01-2012 22:57

merhabalar Konyada 20000 metre kare kiraz bahçesi kurmak istiyorum. düşüncem Alaranın gisela 5 bodur **** gisela 6 yarı bodur fidanlarını kullanmak acaba bu fidanlardan bahçe kurmuş arkadaşlar var mı ? Takdir edersinizki ciddi bir yaırım yapıcam Alaradan fidanları dinlediğinizde kusursuz ve veriimli fidanlar ama ben uygulamış ve sonucunu olumlu **** olumsuz almış arkadaşların görüşlerini almak istiyorum. Alara fidanlarından bahçe kuran akadaşlar varsa memnunlarmı eksi ve artı yönleri neler? ağaç başına aldıkları verim ve meyve kalitesi nedir? yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.

Benol Hazaroğlu 28-01-2012 09:44

Kiraza bordo bulamacı bu mevsim yapılır mı? Senede kaç defa hangi aylarda yapılır acaba?

sakdag 29-01-2012 13:15

Bu mevsimde kirazlarımıza çinko - bor gübresi önerildi. Meyve gözlerinin gelişimini olumlu etkilesin diye. Ancak kararsız kaldık... Arkadaşların bu ko0nudaki yorumlarını bekliyorum.
Biz bordo bulamacını yılda 2 kez yapıyoruz, Şubat ve nisan aylarında...

Fidanlarımız 4-5 yaşlarında ancak şimdiye kadar verim alamadık... Geçen yıl çok güzel çiçeklenme oldu ancak çiçekler don yedi, 150 -200 ağaçtan 2 kilo meyve çıktı... Kiraz cinslerimiz Napolyon, ziraat 900 ve dölleyici olarak sarı kiraz var aralarda...
6 dönüm olan bu bahçemize yaptığımız masrafın hatti hesabı yok, elektrik çekildi, direk dikildi, damla sulama için dinamo alındı, bu sene damla sulamaya geçmeyi düşünüyoruz, İlaç ,gübre, mazot işçilik derken...
Sonuç hala sıfır...

Yan tarafımızdaki bahçede 15 yıllık ağaçlar ise kirazdan kıpkırmızıydı, yapraktan çok kiraz vardı... Gel de çık işin içinden....
Bakalım bu sene ne olacak...

kgursan 04-02-2012 23:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 904758)
Kiraza bordo bulamacı bu mevsim yapılır mı? Senede kaç defa hangi aylarda yapılır acaba?

Sert çekirdekli meyvelere bordo bulamacı sonbaharda , yapraklar döküldükten sonra ve ilk baharda gözler uyanmadan atılır.

Son baharda daha sert % 1,5-2 oranında ilaç yapılırken, ilk baharda % 0,5 -1 arasında olur .ilkbaharda ilaç fazla olursa gözleri yakabilir.

Benol Hazaroğlu 05-02-2012 09:58

Çok teşekkür ederim kgursan.

carizma_009 06-03-2012 13:07

Merak ettiğim bir durum var yabani kiraz ağaçları(küçük meyveli) meyve tutumu tam olurken aşılı iri çeşitli meyvelerde o tutum yaşanmamakta dökümler yüzde 95 yakın olmakta kimisi hava şartlarından, dumanlı havalardan oldğunu söylemekte eksik nedir ne yapılmalı,ilaçlama ile kurtarılma olurmu gerçi hiç ilaçlama yapmıyoruz tamamen doğal ben bu durumu çözemedim yardımcı olursanız sevinirm.

kgursan 08-03-2012 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi carizma_009 (Mesaj 921340)
Merak ettiğim bir durum var yabani kiraz ağaçları(küçük meyveli) meyve tutumu tam olurken aşılı iri çeşitli meyvelerde o tutum yaşanmamakta dökümler yüzde 95 yakın olmakta kimisi hava şartlarından, dumanlı havalardan oldğunu söylemekte eksik nedir ne yapılmalı,ilaçlama ile kurtarılma olurmu gerçi hiç ilaçlama yapmıyoruz tamamen doğal ben bu durumu çözemedim yardımcı olursanız sevinirm.

Yabani kirazlar kendilerini dölleyebilir, ama iri çeşitlerin pek çoğunun (%98 i) çiçekleri kendine kısırdır, kendi çiçek tozları ile uyuşmaz. Bu nedenle kiraz bahçeleri kurulurken BABA çeşitler ile karışık kurulur. Yani 8 ağaçta bir tane baba çeşit ağacı dikilir.

carizma_009 09-03-2012 11:15

Bilgi almak ne güzel ya çok teşekkür ederim sayenizde sorularımıza cevap buluyoruz.

kgursan 09-03-2012 16:39

Ağaçlar net sağolsun!!

Lilium 05-04-2012 00:33

3 Eklenti(ler)
Güzel bir kiraz bahçesinden bir kaç resim aldım sizlerle paylaşmak istedim.

Eklenti 279933

Eklenti 279934

Eklenti 279935

marnalı61 12-04-2012 15:38

merhaba
1 ay önce trabzonda gisel 6 yarıbodur anaçlı 0900 kiraz diktim. tozlayıcı olarakta 1adet regina diktim regina 0900 ü tozlarmı?

sakdag 13-04-2012 09:44

2 Eklenti(ler)
Komşunun kirazı komşuya elma görünürmüş... ;) Ne çok çiçek var öyle...;)

Görüntüler tarla komşumuzdan, bizimkiler yine hayal kırıklığı...:mad::(

Eklenti 282568

Eklenti 282569

Benol Hazaroğlu 13-04-2012 19:01

Henüz çiçeklerini açmakta olan bir sarı bir napolyon bodur 2 kirazım var.

Yapraklarına ve çiçeklerine deniz yosunu ( Algovital) fısfıslasam faydası olur mu?

kgursan 14-04-2012 18:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi marnalı61 (Mesaj 945563)
merhaba
1 ay önce trabzonda gisel 6 yarıbodur anaçlı 0900 kiraz diktim. tozlayıcı olarakta 1adet regina diktim regina 0900 ü tozlarmı?

regina yı Dikmeden önce sormadınız mı? Benim bildiğim 0900 için en iyi tozlayıcı Sarı Kiraz (starks Gold ) dur. hem çiçeklenme zamanları uyuşur, hem de aynı uyuşmazlık gurubunda değildirler.

Kirazlarda allel genlere göre uyuşmazlık gurupları vardır. Aynı uyuşmazlık gurubundaki ÇEŞİTLER birbirini dölleyemezler!!!. iki başka çeşit aynı uyuşmazlık gurubunda ise birbirini dölleyemez.

sifa78 23-04-2012 16:24

bahçemizde kiraz yetirtirmeye çalışıyoruz bahçenin altı killi toprak taban suyu yüksek ne yapmam lazım görüşü olan varmı .

athena -asena 25-04-2012 19:41

3 Eklenti(ler)
İrgeler'den aldığım fidanlarımdan bu sene kiraz yeme zevkine varacaz inşallah.

athena -asena 25-04-2012 19:49

3 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı yakın çekim;

athena -asena 25-04-2012 19:54

4 Eklenti(ler)
Alara'dan aldığım kiraz fidanlarım ,

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025