![]() |
[QUOTE=osmangenc74;473543]
Alıntı:
Yapraklardaki sarı beneklenmelerin olumsuz başka bir etkisi olabilir mi? Sulama dışında başka sebebi olabilir mi ? Saygılarımla. |
Çil hastalığı
Alıntı:
resimdeki görüntülere göre ben , " Yaprakdelen(Çil ) hastalığı" olduğu kanaatindeyim. ilaçlı mücadelesini yapman lazım. |
ben sizlerin çoğunun yaptığı gibi ticari değilde hobby olarak kiraz yetiştiriyorum bahcemde,geçen sene 5 yıllık ziraat900 kirazım kurudu evet resmen kurudu şoke oldum ???!!!!!
bu sene 3 lambert ve bir ziraat900 yine aldım ve diktim temennim yine kurumazlar,ya bu kiraz nekadar nazlı ve sorunlu bir ağaçmış ! bordo bulamaç nasıl yapılır ve nezaman yapılır beni biriniz bilgilendirebilirseniz sevinirim,saygılar! |
selam arkadaslar
size bir sorum var neden istanbul ve cevresine meyvecilik yapilmaz? |
Sn. santos, bordo bulamacı ile ilgili bilgileri aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14799 |
Alıntı:
|
Sayın Wega istanbul ve çevresin de neden meyvecilik yapılmaz derken, aslın da yapılıyor çatalca taraflarına ve ya polenez köy tarafların da yapılıyor ve yapılan bir çok teri var ancak istanbulun 3 tarafının deniz olduğu ve Sayın K0900'ün yazdığı gibi arsaların fiyatları bu kadar yüksek olunca az yapılmasının normal olduğu anlaşılır.
İstanbul artık sanayi şehri olmasının da bunun bir cevabı olabilir. |
Bahçeme 300 adet yeni kiraz ağacı dikmek istiyorum. Bulunduğumuz yöre, İzmir'in Kemalpaşa ilçesi, burada usul idris anaç kullanmaktır. Gisela 5 tipi anaç üzerinde 0900 ziraat ile deneyimi olan arkadaşların önerilerini bekliyorum. Sağ olun.
|
BORDO BULAMACI UYGULAMALARI İLE İLGİLİ BİLGİ:
Bordo bulamacı, göztaşı (Bakır Sülfat %98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır ve çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbaharda (yaprakların ¾’ü **** tamamı döküldüğünde) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve İlkbahar'da Bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir. |
1 Eklenti(ler)
Oktay bey, gisela tam bodur için kullanılıyor, ancak ticari bahçelerde pek kullanılmıyor.
Henüz kesinleşmiş sağlam bir geçmişi olduğuna dair bir kanaat oluşmadı. Yani deneme ve test aşamasında :) Aşağıdaki tablo işinize yarar umarım. |
Alıntı:
uc tarafinin denizle cevrili olmasinin , meyveciik uzerine olumsuz etkisi nedir? catalca ve polenez koy uretimi yapilan cesitler nelerdir acaba? cevaplayabilirseniz sevinirim |
Alıntı:
|
Ben geçen ay bir kiraz fidesi aldım. Ama fideyi alırken, ne cinsini sordum ne bişey. Şimdi okuduklarım karşısında hayretler içerisindeyim.
Fotoğrafını eklersem bana cinsi konusunda bilgi verebilirmisiniz arkadaşlar? |
Fotoğraftan yalnızca tahmin olur :)
Meyvesini bekleyeceksiniz. |
Ben genede eklemek istedim. Belki bir fikir edinebiliriz.
2 Eklenti(ler)
|
Bu fidanı(ımg 1412) kısaltmanızı tavsiye ederim aşıdan sonra 60-70 cm (göz yanılmam yoksa)
|
Alıntı:
Diğer deyimle tüm kiraz çeşitlerinin meyvesini görüp tanıyabilen kaç kişi vardır? |
Sn K900 . Bu sorumun nedeni şu: Bir kiraz çeşidimiz var, ihraçlık. İsimlerini sayıyorum: Malatyada Dalbastı Malatya, Egede (İzmir) Allah diyen, veya Ziraat 900, keçiborlu-Akşehirde Akşehir napolyonu, Son ticari adı 0900.
Bunların hepsi aynı çeşit gibi? Acaba öylemi? Saygılarımla. |
Kamil bey, bu 0900 benim tutkum :)
Yukarıdaki türler ve daha başka isimle anılan kiraz ; zlraat 0900, Türk kirazı Ben, Amasya'da yalnız kiraz üretilen bir kaç köy gezdim. Mesleğimin faal döneminde Salihli ve çevrelerinde bulundum, hem işim geregi hem akrabalarımın olduğu Malatya bahçelerinde kiraz yedim, köyümde ( Tokat, Turhal) bahçemizde eski kirazlarıda yedim, yeniden dikim yaptığımız bahçenin ürünlerinide taddım. Alara fidancılık bahçelerini gezdim, meyvelerini taddım. En önemli üretim havzası (ürünlerinden en etkilendiğim yerdir) Afyon Sultandağı ve çevresindede bu kirazi yetiştirenlerle konuştum. Benim kannaatim şu; hepsi aynı, belki bölgesel iklim, toprak özelliklerden, çevrelerindeki ağaçlardan, anaçlardan vs. küçük farklılıkları vardır. Belki geçmişte farklıydı. Hemen her yöre bu kirazin anavatanının kendi bölgeleri oldugunuda söylemeyi ihmal etmiyorlar. Hangi yörenin ürünü, kimler tanıttı bilmem ama Türk'lerin yoğurttan sonra dünya damak lezzetine sundukları en önemli yiyecek bence :) Dünyada kirazı tatmayan, hatta görmeyen insanları düşününce, Türkiye bu kirazdan daha çok ekmek yer. Devlet dediğimiz kuruluşlardan hiç ümidim yok, ancak özel firmalar bu meyvenin önünü açarsa. Bildigim kadarıyla, Tarım Bakanlığının bu konuda (menşeyinin tayını ve en verimli türünün seçilmesi ) çalışması var. Kanada'da Türk kirazının 500 gr ambalajlı paketini 15 kanada dolarına tatdım :) Görünce tanımak için kendim için şunu söyleyebilim, ağacından tanımam imkansız. Belki uzmanlar tanır, benimki ancak tahmin olur. Yaprağından, formundanda tanıyamam :) Uzmanlar tanır diye düşünüyorum. Meyvesininden tanırım :) Tadınca. Emy_83 kirazında meyve üretecek, fiziksel özellikleri ( renk, çap, ağırlık gibi) inceleyecek, temin ettiği 0900 kirazla kıyaslayacak, sonra tadacak ve kirazım şu diyebilecek :) Kendisine kolaylıklar diliyorum :) Görüntü özellikleri için aşağıdaki linkteki kirazıda değerlendirmesinde ayrıca faydalı olur. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16404 (k0900 ün kirazı : 0900 Ziraat, Akşehir Napolyonu, Dalbastı, Uluborlu, Salihli, Dereçine Kirazı, Pıs Pıs ve genel olarak Napolyon adıyla bilinir. Bütün bu isimlerle anılan kirazdır.) |
Sanırım bunların hepsi aynı çeşit ama toprak ve anaç farklılığı , iklim farklılığı tadı da etkiliyor. Örneğin malatya da genelde sarı mahlep üzerine aşılıdır kirazlar ve kıraç ve çok su görmediği için tad ve kalite artıyor. Kuş kirazına aşılananlar ise uzun ağaçlar ve daha küçük meyveler şeklinde oluyordu.
Keşke olanağım olsaydı da analog makinamla Malatya da çektiğim (1975-80 arası) kiraz fotoğraflarını paylaşabilseydim. Neyse. Kolay gelsin. |
Bizim kirazların resimleri...
2 Eklenti(ler)
Bizim napolyon cinsi kirazdan 2 kare fotoğraf :
Eklenti 102090 Eklenti 102091 Birde bizim yörenin yerlisi olan gebi kirazı var onun verimi çok daha fazla ve ağaçları çok ulu onun resimlerini çekmemiştim inşallah seneye çekip gönderirim. Aşağıdaki linkte ekonomi kısmında gebi kirazının ismi geçiyor. http://tr.wikipedia.org/wiki/Gölalan,_Samsun Herkeze bol verimler... |
samsunlu yanlız dane iriliği sence nasıl bu fotodakilerin.çünkü cinsi napalyon bunlar iri olurlardı...???
|
Dane iriliği fena değil ama sık olduğu için azda olsa diğerlerine göre fark ediyor.
|
Çiçeklenme Zamanları
(ÇE): Çok Erken (E): Erken (EO): Erken Orta (OG): Orta Geç (G): Geç (ÇG): Çok Geç Early Burlat(ÇE) Early Rivers(Ç.E) Edirne(ÇE) Altıparmak(E) Jaboulay(E) Vista(E) Merton Glory(EO) Reverchon(EO) Roundel(EO) M.Bigarreau(EO) M.Premier(EO) M.Reward(EO) Noir de Guben(O) Roinier(OG) B.Gaucher(OG) B.Marmotte(OG) B.Marmotte(OG) Bing(OG) Stella(OG) Windsor A,B(OG) Karabodur(G) M.Bounty(G) M.Marvel(G) 0900Ziraat(G) Hedel Finger(G) Lambert(G) Starks Gold(G) Mertan Late(ÇG) |
Sn.k0900., Bu çeşitler Yalova Bahçe Kült. Araştırma Enstitüsünün 1975-80 yıllarında seçtiği çeşitler ama merak ettim bunları günümüzde üretimde bulmak mümkün mü? örneğin merton lar, Roverchon vb.
Doğal olarak diğer bir soru; İhracat açısından bu kadar çok çeşide gerek var mı? |
bahçemde lambert tozlayıcıları ve 900 çeşidi fidanı diktim.var. tarlada değişiklik olunca meyvede verdi fakat hangisinin lambert olduğunu anlayamadım lambert ve ziraat 900 meyvelerinin net resimleri olan arkadaşımız varsa paylaşabilirmi . arasındaki meyve şekli farkını öğrenmek istiyorum
|
Alıntı:
Teşekkür ederim bilgilendirmenize. Sorunuza şöyle cevap verebilirim; ihraat için gerekmiyebilir. Neticede talep edenin istegi çeşiti belirler. Zaten fidan üreticileri bizi belli türlerede yönelterek çeşitliliği sınırlandırıyorlar. Ülkemizin bitki zenginliği ve farklı aromalar, yerel özellikler, vd. sebeblerden yinede her türün korunması gerekir diye düşünüyorum. |
1 Eklenti(ler)
[QUOTE=yesilyurt11;475940]
Alıntı:
Saygılarımla. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=28806&c=727 |
ağacınız ölmüş. yenisini dikeceksiniz. kuruma kiraz larda genelde görülen bir olay. 100 ağaçta 1-2 adet fire veriyor. kiraz hassas itinalı bakmanız lazım
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025