![]() |
|
|
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sn Yeşilseven; Aşısız türünde ilk 3-4 yılında heryıl çiçek açmasına rağmen meyve tutumu çok fazla olmuyor ancak ilerleyen yıllarda katlayarak meyve sayısını arttırıyor. İri türünün hangi yılında meyve verdiğini bilmiyorum. İnşallah bu yıl meyvesini yersiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Sn Güngör Salman: Küçük meyveli fidanları Denizli Çivril'den Metin Yam beyden almıştım. İri cinsin ise birini Antalya'dan diğerini Yalova Uyanıklar Fidancılıktan aldım. Sn kophstar: Dediğiniz gibi iri türün üzerinde çiçekler var, umarım meyve tutar bu sene. fidanım 3 yaşında. Geçen sene satıcının 4 yaşındaki büyük saksıdaki fidanlarında bol meyve vardı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-08-2007
Şehir: Düzce
Mesajlar: 3
|
Merhaba, Ben de bahçeme bir dostumun Hendekten getirdiği tüplü hünnap fidanını diktim. Fidanı diktiğimde henüz yaprak gözleri patlamamıştı. Diktikten sonra, yanılmıyorsam Mart ayında yapraklar küçük küçük ortaya çıktılar. Aradan 3 ay geçmesine rağmen o yaprakcıklar hala "yaprakcık" olarak duruyorlar, bir türlü büyümediler. Bunun nedeni sizce ne olabilir ? Aklıma fidanın bu toprağı sevmemiş olması gibi bir durum geliyor ama belki de bu durumda bile yapılacak bir şeyler vardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Sn Olert; Aşısız hünnap fidanının yapraklarının küçük olması normal. Daha sonra yıllar içinde yerine yerleştikçe yaprak boyutunda çok ufak bir büyüme oluyor o kadar. Ama bildiğim kadarıyla aşılı iri türlerinin yaprakları daha büyük. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-08-2007
Şehir: Düzce
Mesajlar: 3
|
Sayın Kopshtar, Teşekkür ederim . Aydınlattınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2006
Şehir: gümüşsu turkiyenin en güzel en yeşil yerlerinden birisi
Mesajlar: 28
|
*** arkadaşlar ben ağaçlar.nette devamlı bağlı kalan biriyim hünnapı tanıtmak amaçlı bir site hazırladım sitem sadece hünnapla ilgilidir herkesi davet ediyorum saygılar www.hunnapci.com herkesi bekliyorum saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Hünnap sezonu başladı arkadaşlar, bu hafta markete gelmiş iri cinsi 3 tlden kilosu satışa çıkmış. Yarım kilo aldım, iftardan sonra gayet güzel gitti. Bol şekerli ve nerdeyse elma gibi yemesi güzel. Daha önce küçük türlerini tatmıştım ama iri tür de gayet güzel. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Moderatör
|
Sevgili YeşilSeven, benim bahçemde altı ağaç Hünnap var. Çocuklar çok seviyorlar diye önümüze gelen yere ektik diyebilirim. Olgun meyveleri iri erik kadar. Ben de pazarda çok daha irilerini neredeyse mürdüm eriği kadar büyüklükte olanlarını görünce dayanamadım bir kilo aldım. Ne yalan söyleyeyim, benim orta boylu olanlar daha lezzetli geldi. Belki de "Kuzguna yavrusu Anka görünürmüş" misali. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Güler hanım irisi ufağı hepsi güzel, değil mi kendi bahçenden olduktan sonra ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 252
|
aşılı hünnaplarımız oldu ,aşısızlar , sanırım küçük oldukları için meyva veremediller kısmet seneye .aşılı ile aşısızın arasında tat olarak çok fark var ,sanki iki farklı meyva gibi ama ben ikisinide seviyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: Gölcük
Mesajlar: 57
|
Geçen sene Yalova'dan aldığım iri cins hünnap fidanının ilk meyvelerini tatmaya başladık. Yaklaşık 20-30 adet ceviz büyüklüğünde hünnap verdi. Tadı ise pazarda satılan iğde büyüklüğündeki standart çeşide göre daha tatlı ve gevrek. Tatlı sert bir elma kıvamında. Gerçekten çok orijinal bir meyve. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 343
|
İri meyveli olandan iki tane alıp diktim. Sabırla bekleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2006
Şehir: gümüşsu turkiyenin en güzel en yeşil yerlerinden birisi
Mesajlar: 28
|
arkadaşlar diğer sayfalardada yazdım hünnap lezzet yönünü bi kenara bırakalım en önemlisi şifa yönü hünnap meyvesinin ağacı hz. ademin ağacı diye bilinir hünnap en önemli şifa meyvelerinden bir tanesi ve aşılı hünnaplarda hiç bir şekilde şifa yok. çünkü kurutulmuyor çok çabuk çürüyor biz normal büyüklükteki hünnaplarımızı pazarda 10 tl 15 tl ye satıyoruz ama aynı pazarda iri hünnapın kilosu 1 veya 2 tl.ye satılıyor ve fazla talep olmadığı için çoğu kez çöpe atıldığını gördüm. aynı zamanda istanbul izmir vb. büyük şehirlerde baharatçı ve aktarcılarda hünnapın kilosu 50 tl ye kadar çıkıyo peki şimdi sizler dikerken doğal hünnapmı tercih edersiniz yoksa aşılı hünnapmı bunu kendiniz karar verin saygılarımla www.hunnapci.com Düzenleyen metin yam : 06-10-2009 saat 13:57 Neden: 1 veya 2 tl.ye satılıyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 7
|
denizli de tazesi satılmaya başladı mı Metin Bey ? ben 3-4 adet fidan almak istiyorum nasıl yardımcı olabilir siniz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: Gölcük
Mesajlar: 57
|
Aslında Türkiye'de (diğer bir çok bitkide olduğu gibi) hünnap çeşitlerinin tamamı bulunmamakta. "İri çeşit" olarak bilinen hünnap tek bir çeşit değil aslında. Li, Lang, So, Sherwood, sugar cane, honey jar ve bir çok başka çeşit Amerika ve uzak doğuda yetiştirilmekte. Tat ve kalite açısından çok üstün çeşitler bunlar. Bizde mevcut küçük meyveli çeşit sanırım çekirdekten yetişen bir tür yabani tür. Ülkemizde mevcut bunca üniversite ve ziraat fakülteleri niçin bu gibi yeni türlerin ıslahıyla uğraşmazlar ya da en azından yurt dışında hazır olan çeşitleri Türkiye'ye getirmezler anlamış değilim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 252
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
|
Benim kanaatim bir çok meyve de olduğu gibi hünnapta da küçük meyveli cinsin daha tatlı ve kurutmaya müsait olduğu yönünde. Böylece taze olduğu mevsim dışında tıpkı iğde gibi saklanıp tüketilebilir. Ancak ir meyvenin de yaş iken çok tatlı türleri olduğu açık. Bu sene kendi bahçemdeki iri meyveli türlere ilaçlama yapmadığım için kurtlanma görüldü ancak sağlam olanları tattım, çok sulu ve lezzetliydi. Bu nedenle kurusu için yerli tür, tazesi için hem iriliği hem de bereketi nedeniyle (tıpkı elma yer gibi) iri denilen türler tercih edilebilir. Ben de her ikisinden de var gayet memnunum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 369
|
Alıntı:
Hünnapların benim takip edebildiğim kadarıyla 20 'ye yakın çeşidi var. Bunların çoğu Çin kökenli. Hatta dikensiz hünnap çeşidi bile var. Hünnaplar genellikle 2-3 yaşlarında meyve vermeye başlıyorlar. Benim şahsi görüşüm küçük olanların daha lezzetli olduğu (kabukların damağa yapışmasını saymazsak ![]() iyi günler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 369
|
Alıntı:
Hunnap önem verdiğim bir konu. Inanılmaz güzel tada sahip çeşitleri üretmeye başladım 2 yıldır. 2014 te ancak üreticilere vermeye başlayacağız. Şu ana kadar ülkemizde üretilen Hunnaplar gerçekten Çin kökenli türlerin yanında zayıf kalıyor. İnşallah yakında herkes tanışacak. İyi günler dilerim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: Gölcük
Mesajlar: 57
|
Sn Kuyucu, yeni ve kaliteli çeşitleri y.dışından getirtmeniz çok güzel ve heyecan verici. Y.dışında mevcut değişik meyve/bitki çeşitlerini fidancılarımız ya da Üniversitelerin ziraat fakülteleri neden getirip, ülkemize adaptasyon çalışmaları yapmazlar gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum. Sn. Kuyucu elinizde mevcut çeşitlerin adlarını öğrenebilir miyiz? Sizden aşı kalemi ya da fidan temiz etmemiz mümkün olabilir mi? Çalışmalarınızda başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-04-2013
Şehir: mudanya
Mesajlar: 2
|
bursa mudanya'nın köylerinde bu hünnap ağaçlarını hiç beklemediğiniz yerlerde görebiliyorsunuz. bir okulun bahçesinde, cami avlusunda ya da mezarlığın kenarında.. çocukluğumdan beri bu meyveye ayrı bir ilgim oldu hep.. okullar açıldığında eylül ayında bahçenin bir köşesinde sanki bize hoşgeldin derdi o ağaç.. yüzlerce, binlerce dikenin arasında son meyvesine kadar toplardı çocuklar.. daha olmamış, kireç tadındaki ayvaları elmaları bile istila edercesine koparır veletler bilirsiniz.. hem de siyah önlüğün kucak dolusu doldurulduğu, iki diş atılıp sonra da bahçenin ortasına atılan meyvelere göre hünnap mükemmel tatlı olan lezzetiyle ayrı bir yere sahipti. ben de köydeki hünnapların civarda patlak veren çeliklerinden birkaç ağacı tarlaya ektim, bir de kestel ilçesinden ayrı bir fidan aldım ve bunlarla uğraştım.. zamanla ağaçlardan değişik ebatlarda meyveler çıkmaya başladı, 2006 eylülü itibarıyla bunu düşük foto kalitesine rağmen yüklemek istiyorum. o zamanki foto kalitesinden dolayı özür dilerim. ayrıca bir siteye hünnapla ilgili yazdığım şeyleri buraya da kopyalamak istiyorum. geçen yıllarda değişen pek bir şey olmadı hünnaplarla ilgili.. koca adam olduk hala işe giderken cebime üç beş tane atıp çerez niyetine yiyorum bunlardan.. "meyvenin başlıca üç türlü tüketim şekli var. ilki taze olarak; meyvenin kabuğu parlak kırmızı ve içi yeşilimtrak olan hali.. bu biraz elmayı andırıyor ancak daha tatsız. ikinci safha, belki de en güzeli. hünnabın kabuğunun buruşup yumuşamaya başladığı ve renginin koyulaştığı evresi ki an itibarıyle idrak etmekteyiz.. 5-6 meyvenin ayrı ayrı lezzetini alabilmek mümkün. üçüncü tüketim şekli ise aktarlarda satılan kurutulmuş hali.. kurutulmuştan ziyade bekletilmiş desek yeridir. meyve zaten serin bir yerde kendi kendine o duruma geliyor. bir kabuk bir de çekirdek olana kadar kurumaya müsait. aktarlarda 10 liraya satılan hünnapların çoğu böyle.. ilaç olarak hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. hıyar kabuğunda ne kadar şifa varsa, bu da kabuk kabilinden bir nesne nihayetinde.. hünnap ağacı hakkında bir iki kelam etmek gerekirse, 8-10 senedir yetiştirip büyütme tecrübesine dayanarak bitkinin oldukça dayanıklı olduğunu söyleyebilirim. tarlanın orta yerine ekilen dört fidandan üçü kendini kurtarmayı başardı. tutmayanın kökünün ise kaya üzerine ekildiğini sonradan farketmiş bulundum. bitki ortadoğu kökenli olduğu için yaz kuraklığını seviyor. kışın sert geçtiği senelerde meyvesi az oluyor, ayrıca verdiği uç filizleri ve sürgünleri de bariz şekilde azalıyor. hünnabın bir sene yerinde sayarak atlattığı olumsuz koşullar altında, aynı ortamdaki diğer meyvelerin kurumuş olması ilginç.. rhamnacea ailesinden geldiği için hünnap, çalı özellikleri gösteren dikenli bir ağaççık.. büyütürken en büyük sıkıntıyı burada yaşıyorsunuz. bitki alıp başını uzuyor da uzuyor.. ağaç şekline sokmak için her sene dengeli bir şekilde budamak gerekiyor. zaten ilk 5-6 yıl fidanı ayakta tutmak için kazığa bağlamak şart. yoksa yerlerde sürünmeyi çok seviyor kerata.. meyvenin kurtlarla arası da pek iyi değil. sürprizle karşılaşmamak için hünnapları yemeden önce ikiye ayırmak iyi olacaktır. ancak kurutulmuş olanlarında, içindeki haşerat da suyunu verdiği için tesbit etmek çok zor oluyor. bu durumda, bir eli enseye koyup besmele eşliğinde yemekten başka bir imkan da yok gibi.. deneyimlerime göre, çiçekte ve meyvenin olgunlaşma döneminde iki sefer göz taşı atıldığında kurt miktarı sıfıra düşüyor. ancak hünnap ticari olarak yetiştirilen bir meyve değil. millet bunu toplayıp sepetleyip pazara indiriyor.. ikinci sepeti ya toplayana kadar meyvenin zamanı geçiyor zaten. ilaçlama bu yüzden pek tercih edilen bir yol değil.." |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2006
Şehir: gümüşsu turkiyenin en güzel en yeşil yerlerinden birisi
Mesajlar: 28
|
sayın hünnap severler benim faydasız kastım şurdan ibaret iri tr hünnapları yetiştiren süleyman demirel üniversitesidir bizim meyvelerden örnekler alıp aşılayıp ürettiler.hünnap ülkemize ipek yoluyla çinden gelmiştir ozaman ki göçlerde insanlar konakladıkları yerlerde hünnapları yediktikten sonra çekirdeklerini bıraktıkları yerlerde kendiliğinden çıkmıştır bizim burda bahçe şekilde hünnaplar ve sayısı belli değil bir ikincisi yaşları tahmin edilemicek kadar büyük bunları söylerkende kaynaklarım var peki türkiyede 20 400 yaşını geçmiş ağaçlar nerelerde varsa yazsın arkadaşlarımız hünnap şuan bile türkiyenin yarısından fazlasında bilinmiyor peki şifa yönü benim bi akrabam kanseroloji uzmanı (harf hatası olabilir ) izmirde hastanesi gaziantepte hastanesi var ve bunu çok araştırdı ve çok faydalarının olduğunu söylüyor iri hünnap cinsinde kuruma olmuyor ve kurutulmadığı içinde kaynatıp suyu içilmez türkiyede hünnapın lezzeti ile ilgili olarak nerde yetişirse yetişsin iddalıyım gümüşsuda bulunan hünnapların lezzetini kimse tartışamaz bu konuda iddalıdır gümüşsudaki hünnaplar çünkü biz 1970 lerden bu yana baharatçılara dağıtıyoruz ve pazarını sadece orlarda buluyorduk şimdi hünnap biliniyorsa bu ülkede neden her tarafta manavlarda pazarlarda bulunmuyo **** kiraz elma kayısı şeftali gibi yurtdışı ihracatı yok arkadaşlar hünapı bu kadar merak ediyorsanız sizleri misafir edelim gümüşsuda denizli /çivrile bağlı gümüşsu kasabasına fidan ihtiyacı olan arkadaşlarda www.hunnapci.com dan iletişime geçebilirler saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,855
|
Hakan Bey Hünnap fidanları 1. yılından itibaren meyve vermeye başlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2006
Şehir: gümüşsu turkiyenin en güzel en yeşil yerlerinden birisi
Mesajlar: 28
|
1. yıldan itibaren çiçek oluyor ama o çiçekler yozar yani ölür 3. yıldan itibaren verime başlıyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|