agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Sert Çekirdekli Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni193Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-01-2013, 16:14   #1
Ağaç Dostu
 
kuyucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 369
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuyucu Mesajı Göster
Sayın Yeşilseven ,
Hünnapların benim takip edebildiğim kadarıyla 20 'ye yakın çeşidi var. Bunların çoğu Çin kökenli. Hatta dikensiz hünnap çeşidi bile var. Hünnaplar genellikle 2-3 yaşlarında meyve vermeye başlıyorlar. Benim şahsi görüşüm küçük olanların daha lezzetli olduğu (kabukların damağa yapışmasını saymazsak ) ve özellikle Çin ve çevre ülkelerde gördüğüm şey, küçük meyveli hünnapların kurutularak tüketildiği. Büyük olan türler genelde taze tüketim için uygunlar. Ben hem taze hem de kurutulmuş hünnaplardan zevk alarak tüketiyorum. Yaklaşık 45 civarında ağacım var çoğunluğu büyük meyveli türler. Maalesef son zamanlarda Hünnap konusuna fazla yoğunlaşamadım ama ilk fırsatta diğer lezzetli ve küçük meyveli türlerden de isteyen arkadaşlara temin için çalışma yapacağım.

iyi günler
2 yıldır bu foruma giremedim, işlerin yoğunluğu nedeniyle.
Hunnap önem verdiğim bir konu.
Inanılmaz güzel tada sahip çeşitleri üretmeye başladım 2 yıldır. 2014 te ancak üreticilere vermeye başlayacağız.
Şu ana kadar ülkemizde üretilen Hunnaplar gerçekten Çin kökenli türlerin yanında zayıf kalıyor.
İnşallah yakında herkes tanışacak.
İyi günler dilerim

bari ve mrduran beğendi.
kuyucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 19:32   #2
Ağaçsever
 
Selçuk Örnek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: Gölcük
Mesajlar: 57
Sn Kuyucu, yeni ve kaliteli çeşitleri y.dışından getirtmeniz çok güzel ve heyecan verici. Y.dışında mevcut değişik meyve/bitki çeşitlerini fidancılarımız ya da Üniversitelerin ziraat fakülteleri neden getirip, ülkemize adaptasyon çalışmaları yapmazlar gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum. Sn. Kuyucu elinizde mevcut çeşitlerin adlarını öğrenebilir miyiz? Sizden aşı kalemi ya da fidan temiz etmemiz mümkün olabilir mi? Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Selçuk Örnek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2013, 23:06   #3
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,816
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kuyucu Mesajı Göster
2 yıldır bu foruma giremedim, işlerin yoğunluğu nedeniyle.
Hunnap önem verdiğim bir konu.
Inanılmaz güzel tada sahip çeşitleri üretmeye başladım 2 yıldır. 2014 te ancak üreticilere vermeye başlayacağız.
Şu ana kadar ülkemizde üretilen Hunnaplar gerçekten Çin kökenli türlerin yanında zayıf kalıyor.
İnşallah yakında herkes tanışacak.
İyi günler dilerim
Sayın Kuyucu. Hünnap genellikle Denizli İlinin Gümüşsu ilçe (köyünde) yetişmekte. Tabi iri olanları da var. Ben 1300 rakım civarında bir yerde yetiştirmek istiyorum. Ancak normal olarak yetişmemesi gerekiyor. Farklı olarak nitelendirdiğiniz hünnaplar bu rakımda yetişir mi. Sizdeki hünnap türlerinin özellikleri nedir. Meyva aldınız mı.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2013, 23:38   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-04-2013
Şehir: mudanya
Mesajlar: 2
bursa mudanya'nın köylerinde bu hünnap ağaçlarını hiç beklemediğiniz yerlerde görebiliyorsunuz. bir okulun bahçesinde, cami avlusunda ya da mezarlığın kenarında.. çocukluğumdan beri bu meyveye ayrı bir ilgim oldu hep.. okullar açıldığında eylül ayında bahçenin bir köşesinde sanki bize hoşgeldin derdi o ağaç.. yüzlerce, binlerce dikenin arasında son meyvesine kadar toplardı çocuklar.. daha olmamış, kireç tadındaki ayvaları elmaları bile istila edercesine koparır veletler bilirsiniz.. hem de siyah önlüğün kucak dolusu doldurulduğu, iki diş atılıp sonra da bahçenin ortasına atılan meyvelere göre hünnap mükemmel tatlı olan lezzetiyle ayrı bir yere sahipti.

ben de köydeki hünnapların civarda patlak veren çeliklerinden birkaç ağacı tarlaya ektim, bir de kestel ilçesinden ayrı bir fidan aldım ve bunlarla uğraştım.. zamanla ağaçlardan değişik ebatlarda meyveler çıkmaya başladı, 2006 eylülü itibarıyla bunu düşük foto kalitesine rağmen yüklemek istiyorum. o zamanki foto kalitesinden dolayı özür dilerim.

ayrıca bir siteye hünnapla ilgili yazdığım şeyleri buraya da kopyalamak istiyorum. geçen yıllarda değişen pek bir şey olmadı hünnaplarla ilgili.. koca adam olduk hala işe giderken cebime üç beş tane atıp çerez niyetine yiyorum bunlardan..

"meyvenin başlıca üç türlü tüketim şekli var. ilki taze olarak; meyvenin kabuğu parlak kırmızı ve içi yeşilimtrak olan hali.. bu biraz elmayı andırıyor ancak daha tatsız. ikinci safha, belki de en güzeli. hünnabın kabuğunun buruşup yumuşamaya başladığı ve renginin koyulaştığı evresi ki an itibarıyle idrak etmekteyiz.. 5-6 meyvenin ayrı ayrı lezzetini alabilmek mümkün. üçüncü tüketim şekli ise aktarlarda satılan kurutulmuş hali.. kurutulmuştan ziyade bekletilmiş desek yeridir. meyve zaten serin bir yerde kendi kendine o duruma geliyor. bir kabuk bir de çekirdek olana kadar kurumaya müsait. aktarlarda 10 liraya satılan hünnapların çoğu böyle.. ilaç olarak hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. hıyar kabuğunda ne kadar şifa varsa, bu da kabuk kabilinden bir nesne nihayetinde..

hünnap ağacı hakkında bir iki kelam etmek gerekirse, 8-10 senedir yetiştirip büyütme tecrübesine dayanarak bitkinin oldukça dayanıklı olduğunu söyleyebilirim. tarlanın orta yerine ekilen dört fidandan üçü kendini kurtarmayı başardı. tutmayanın kökünün ise kaya üzerine ekildiğini sonradan farketmiş bulundum. bitki ortadoğu kökenli olduğu için yaz kuraklığını seviyor. kışın sert geçtiği senelerde meyvesi az oluyor, ayrıca verdiği uç filizleri ve sürgünleri de bariz şekilde azalıyor. hünnabın bir sene yerinde sayarak atlattığı olumsuz koşullar altında, aynı ortamdaki diğer meyvelerin kurumuş olması ilginç..

rhamnacea ailesinden geldiği için hünnap, çalı özellikleri gösteren dikenli bir ağaççık.. büyütürken en büyük sıkıntıyı burada yaşıyorsunuz. bitki alıp başını uzuyor da uzuyor.. ağaç şekline sokmak için her sene dengeli bir şekilde budamak gerekiyor. zaten ilk 5-6 yıl fidanı ayakta tutmak için kazığa bağlamak şart. yoksa yerlerde sürünmeyi çok seviyor kerata..

meyvenin kurtlarla arası da pek iyi değil. sürprizle karşılaşmamak için hünnapları yemeden önce ikiye ayırmak iyi olacaktır. ancak kurutulmuş olanlarında, içindeki haşerat da suyunu verdiği için tesbit etmek çok zor oluyor. bu durumda, bir eli enseye koyup besmele eşliğinde yemekten başka bir imkan da yok gibi.. deneyimlerime göre, çiçekte ve meyvenin olgunlaşma döneminde iki sefer göz taşı atıldığında kurt miktarı sıfıra düşüyor. ancak hünnap ticari olarak yetiştirilen bir meyve değil. millet bunu toplayıp sepetleyip pazara indiriyor.. ikinci sepeti ya toplayana kadar meyvenin zamanı geçiyor zaten. ilaçlama bu yüzden pek tercih edilen bir yol değil.."

Eklenen Resimler
 
yasiny Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025