agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Sert Çekirdekli Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni65Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-07-2010, 12:19   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Tahminimce abragoz halk dilindeki adı bakanlıkta adı apricos çok benziyor

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2010, 13:57   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2010
Şehir: İzmir-Turgutlu
Mesajlar: 515
Köyde 3 yaşındaki kayısı ağacının çiçekli ve meyveli hali .Cinsini bilmiyorum,mayısın sonlarına doğru 350 rakımda meyveler olgunlaştı.Cinsi konusunda belki kemal bey bir fikir verebilir.
Name:  DSC01422.jpg
Views: 4272
Size:  52.5 KB
Name:  PICT0024.jpg
Views: 4871
Size:  47.2 KB
Name:  PICT0025.jpg
Views: 4230
Size:  49.9 KB

aliok1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2010, 11:47   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 162
Arkadaşlar, Hatay'ın Sakıt kayısısını duyan veya tadan varmı? Bana göre en kaliteli sofralık kayısı çeşididir. tatlı ve albenisi de mükemmeldir, kırmızı yanak yapar. elimde resimleri yok bulursam yükleyeceğim.

çaça Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2010, 13:07   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
ıgdır ve apricos aynı cinsmidir ?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kemalcuce Mesajı Göster
Tahminimce abragoz halk dilindeki adı bakanlıkta adı apricos çok benziyor
Kemal Bey Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK


Düzenleyen tbozkoyun79 : 16-11-2010 saat 15:59
tbozkoyun79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2010, 23:29   #5
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tbozkoyun79 Mesajı Göster
Kemal Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK
Nerede yazmıştım bu alıntıyı

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2010, 13:05   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tbozkoyun79 Mesajı Göster
Kemal Bey Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK
Samsun 55 isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim.Sizinde bu konuda güzel yorumlarınızı bekliyorum

tbozkoyun79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2010, 00:16   #7
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tbozkoyun79 Mesajı Göster
Kemal Bey Tekrar Merhaba;
Öncelikle güzel yorumlarınız için çok teşekkürler,Samsun 55 arkadaşım ıgdır şalak ile apricos farklı demişti.Bu iki kayısı arasındaki fark nedir?İyi bayramlar..TARIK
Merhaba, iyi akşamlar. Iğdır kayısısı Aprikoz veya mahalli ismi Şalak tır. İnce kabuklu, uzun çekirdekli, çekirdek evi boşluklu ve tatlı-aromalı bir kayısı çeşididir. İnce kabuk olduğundan kurutmaya uygun değildir. Ancak sofralık olur. Aprikoz ismi sanırım azerilerin dilinde Apricot (kayısı) nın adıdır. Şalak kaba-Argo dil dir. Ortası yarık olduğu için öyle denir.

Sn Çaça nın bahsettiği "Sakıt" çeşidi kayısı Hatay/ Samandağ yöresinde iklimini bulmuş ve yetiştirilmektedir. Bu Malatyanın "Şekerpare" denilen, Tatlı, küçük, alyanaklı çeşidi veye benzeridir. Ama halkımız her tatlı kayısıya Şekerpare der o ayrı konu.

Bu iki çeşit de Iğdır ve Hatay iklimlerinde (Sıcak olduğu için) erken turfanda olarak piyasaya girer ve Haziran başlarında meyveleri olgunlaşır.

Malatya da en yaygın çeşit HACIHALİLOĞLU çeşididir. Bunun yanında İri olarak HASANBEY, SOĞANCI çeşitleri ve çöloğlu çeşidi vardır. Hasanbey genelde sofralıktır. Hacıhaliloğlu ise hem kurutmalık, hem reçel-kompostoluk hem de sofralık olabilir fakat geç olgunlaşır (Malatya da Temmuz ortası gibi). Oysa Akdeniz koşullarına uymuş erkenci sofralık çeşitler 1 ay daha erken olgunlaşır, ama genellikle tatsızdırlar.

Kurutmalık çeşitlerden 3 kg yaş kayısı dan 1 kg kuru kayısı alınır. diğer kayısı çeşitlerinde bu rakam 5-6 kg. dır.

Zerdali, ise çekirdekten çıkan yabani bir kayısıdır. Ekşimsi-Mayhoş tadı ile komposto için çok uygundur. Kurutulur, ve kurusu komposto da kullanılır. Çekirdekten çıktığı için her ağaç başka bir çeşittir!!!

Kayısı kurutması ise: Genellikle kurutmalık çeşitlerde uygulanır. 2yöntemle kurutulur:
1. Gün kurusu : Olgunlaşan kayısılar yarılarak doğrudan güneş altına konur ve kurutulur. Oksitlenme nedeniyle rengi esmer olur, tadı güzel olur.
2. Kükürtlü kurutma: Taze kayısıya özel odalarda kükürt emdirilerek kurutulan özel bir yöntemdir. Bu kurutmada kurumuş kayısılar 1-2 yıl güvelenmeden bekletilebilir, Rengi altın gibi sarı olur fakat tadında kükürt vardır.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2011, 22:55   #8
Yeni üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2011
Şehir: Mugla
Mesajlar: 86
Merhaba kgursan
Bahceme kayisi agaci dikmek istiyorum. Bulundugum yer Mugla (500 m yükseklikte) oldugu icin, zannedersem burda Erzincan/Malatya kayisi agaci yetisir. Cevrede bir kac kayisi agaci gördüm. Ancak dikmisken sertifikali iyi cins kayisi agaci dikmek istiyorum. Toprak cok sert, tasli ve suyu uzun süre yüzeyde tutuyor. Konum cok rüzgarli, ayda bir kac kere firtinali. Bu durumda siz hangi cinsi önerir siniz? Ilce Tarim Müdürlügü satar mi? Asagi yukari 1 km uzaklikta kayisi agaclari dikili. Bu durumda bir tane kayisi agaci dikmem meyve vermesi icin yeterli mi? Toprak ve kuzey/güney konumu ile ilgili önerileríniz var mi?
Cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.

Zeytin agaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2011, 23:20   #9
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytin agaci Mesajı Göster
Merhaba kgursan
Bahceme kayisi agaci dikmek istiyorum. Bulundugum yer Mugla (500 m yükseklikte) oldugu icin, zannedersem burda Erzincan/Malatya kayisi agaci yetisir. Cevrede bir kac kayisi agaci gördüm. Ancak dikmisken sertifikali iyi cins kayisi agaci dikmek istiyorum. Toprak cok sert, tasli ve suyu uzun süre yüzeyde tutuyor. Konum cok rüzgarli, ayda bir kac kere firtinali. Bu durumda siz hangi cinsi önerir siniz? Ilce Tarim Müdürlügü satar mi? Asagi yukari 1 km uzaklikta kayisi agaclari dikili. Bu durumda bir tane kayisi agaci dikmem meyve vermesi icin yeterli mi? Toprak ve kuzey/güney konumu ile ilgili önerileríniz var mi?
Cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.
Sn zeytinağacı., 0900 napolyon başlığında cevaplamıştım burada da tekrarlıyayım. Malatya erzincan kayısı çeşitleri genellikle yüksek soğuklama ihtiyacı olan çeşitlerdir. Sahil bölgelerde olmayabilir. Onların yerine sizin bölgenizde soğuklama isteği daha az olan kayısı çeşitleri dikilebilirse daha iyi olur.
Çünki meyve gözlerinde çiçek oluşumunun tamamlanması için soğuk gerekir ve çiçeklenme zamanında da kuraklık gerekir. Çiçek zamanı yağış-nem olursa "Çiçek monilyası" hastalığı olma ihtimali yüksek olur.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç dalı yatık


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025