agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Sert Çekirdekli Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni65Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-07-2009, 18:44   #61
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 12
arkadaşlar kaysı yetiştiricileri bu form da pek yok galiba ben şayet yardım edecek fikir verecek birileri olursa nifa türü kaysı hakkında bilgi istiyorum mesala dikim araları kaçyaşında verime yatacağı gibi eğer bilgi verebilecek arkadaş varsa şimdiden teşekkür ederim

ADANA01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2009, 03:03   #62
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Kayısı çok fazla hastalık kapar mı, düzenli olarak bulaşan bir hastalığı var mıdır? Mesela şeftalide yaprak kıvırcıklığı beyaz bit yaprak biti her sene görülür böyle bir durumu varmı?

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 01:31   #63
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Kayısı fidanı dikimi

merhabalar

tüplü kayısı fidanlarını yılın 12 ayı dikebilirsiniz fakat açık kök kayısıfidanlarını ekim-mart ayları arasında dikebilirsiniz(Fidanların yapraklarını tamamen dökmesi gerekir.

Dikim aşamasında fidanı aşıdan itibaren 60-70 cm arasında kesmelisiniz ki fidan şemsiye şeklinde gelişim göstersin.Teşekkürler

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ılgım Mesajı Göster
Arkadaşlar yazıyı okudum fakat sorumun cevabını bulamadım bir türlü veya benim gözümden kaçtı. Kayısı fidesini hangi aylarda dikmeliyiz? Bir bahçe oluşturuyorum'da kendime.

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 01:35   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Myrobolan c29 hakkında

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Bildiğim kadarı ile zerdali anacı boylu, myroblan bodur.
Myrobolan c29 anacı erik ve kayısı meyvelerinde kullanılan bir anactır.Zerdali anacına göre myrobolan anacının boyu ortalama %30 ile %40 arasında daha kısadır.Ağaç gelişimi yarıbodur myrobolan c29 anacında hızlı ağaç ömrü ise klasik anaca göre daha azdır.

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 01:44   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ADANA01 Mesajı Göster
arkadaşlar 250 tane zeytin fidanı diktim kalan kısmınada 250tane kaysı (nifa) ekmek istiyorum görüş ve önerilerinizi bekliyorum teşekkür ederim
Merhabalar
Ninfa kayısı en erkenci gruptandır.Kayısı çeşitlerine göre hasat sırası

ninfa-auorora-procde thyrınte-septik-bebeco-tokalı-roksana-şalak-alkaysı-karacabey(burada sonda cıkan bazıları hemen hemen aynı anda hasada gelmektedir)

Ninfa kayısıyı byrobolan c29 anaclar üzerinde olumlu sonuclar vermektedir.Mersin bölgesinde yaklasık 4 dönüm yere 270 adet myrobolan c29 anaclı ninfa kayısı dikimi yapıldı ve fidanlar sera icerisine alındı.Hasat rekoltesi 1. sene 1 tona yakın 2. sene 1-2 ton arası ,3. sene 2-3 ton arası 4. sene ise 3-4 ton arası hasat ayapılmıstır.

Myrobolan c29 anaclı kayısılarda dikim mesafesi sıralar arası 5 metre fidanlar arası 3 metre veya 4mX3m seklinde dikim yapılabilir.Klasik anacta ise ninfa kayısı çeşidini 5mx5m ,6mx6m veya 5mx6m seklinde yapabilirsiniz.

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 17:26   #66
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Kemal Bey,
bilgiler için teşekkürler.

E-fidancım sitesinde de detaylı açıklamalar bekliyoruz.




.


Düzenleyen denizakvaryumu : 29-08-2009 saat 17:57 Neden: imla
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 17:50   #67
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Bu konuda kesinlikle haklısınız.Elimden geleni yapacam
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Eskizara Mesajı Göster
sayın kemalcuce verdiğiniz bilgiden anladığım kadarı ile
bendeki kayısının yerli tokalı olduğu anlaşılıyor.Dediğiniz gibi
aroması ve olgun olarak yemesi mükemmel.Çok teşekkür ederim.

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 18:50   #68
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Kayısı çok fazla hastalık kapar mı, düzenli olarak bulaşan bir hastalığı var mıdır? Mesela şeftalide yaprak kıvırcıklığı beyaz bit yaprak biti her sene görülür böyle bir durumu varmı?
Arkadaşlar cevap bekliyorum...

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2009, 02:26   #69
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Hastalık kapma olasılıgı bölgeye göre değişir.Çunki nem-sıcaklık etken faktörlerdir.Meyve agaçlarında olan kök çürüklüğü kayısada da vardır.Bademlerde meydana gelen yaprak dürülmesinin bir değişiğide kayısıda yaprak delen olarak ortaya çıkar.Hem yaprak yapısını hemde meyve albenisini bozar.Ayrıca birde mumyahastalığı vardır.Adı üsütünde meyve mumya gibidir.Nemotod varsa geçmiş olsun sök gitsin o ağacı(köklerde tomurcuklanma mantar gibi).Gerçi piyasada bir ilaç var ama araziye fidan dikimini yapmadan önce fidan kökleri arazi ilaçlanmalıdır.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Arkadaşlar cevap bekliyorum...

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2009, 02:43   #70
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kemalcuce Mesajı Göster
Nemotod varsa geçmiş olsun sök gitsin o ağacı
Daha bu kış ektim ekilen toprak çok killi ne gibi bir zararı olur? Ekmeden 1 gün önce açtığımız kuyular ekerken içleri su doluydu bu sene hiç sulamadık hala yaşıyorlar

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2009, 23:02   #71
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Bu sene yagıslar gercekten iyiydi,doğa suya doydu diyebilirim.Kayısıda nemotod diğer çeşitlere göre(örnegin şefatli badem bunlarda cok görülür) daha az görülmektedir.İnşallah fidanınız hep böyle devam eder.Hatta bir tarafına erik aşısıda yaparsanız çifte hasat olur))

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 23:47   #72
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Evet doğa suya doydu peki kök dışında yapraklarda her sene görülen ağacı verimden düşürebilecek öldürücü hastalığı var mıdır?

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 01:44   #73
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Evet doğa suya doydu peki kök dışında yapraklarda her sene görülen ağacı verimden düşürebilecek öldürücü hastalığı var mıdır?
Sn Samsunlu., Kayısı da yaprak hastalığı olarak Çil (yaprak delen) var fakat ondan önemlisi Çiçek Monilyası dır. Nemli rutubetli iklimlerde çiçek zamanı havalar yağışlı olunca bu hastalık yayılabilir mücadelesi de zorlaşır. Bu nedenle Karadeniz ve marmara bölgelerinde kayısı zor olur.

Ayrıca kayısı anacı ağır topraklara gelmez. hafif kireçli toprakları sever. ağır çok su tutan, killi topraklarda anacın ömrü kısa olur.

Emine Akman beğendi.

Düzenleyen kgursan : 11-09-2009 saat 01:46 Neden: bilgi tamamlama
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 21:38   #74
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Bilgilendirme için teşekkürler...

tener beğendi.
Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2009, 21:04   #75
Ağaç Dostu
 
şahin05's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
Kaysı yetiştirecek arkadaşlar ; Eğer ticari olarak dikecekseniz aprigoz veya gabaşi den başka dikmeyin , hem ticari değeri yüksek hem lezzetli , gabaşi kaysısı alyanakta yapar , en tatsız tutsuz olanı imam kaysısıdır , bu sene imam kaysı 600-700, gabaşi 1500-2000 , aprigozda (ama halk arasında abragoz derler) 3000 tlde alıcı buldu , bunlar toptancı hal fiyatları.

şahin05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2009, 22:46   #76
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Sn. şahin05, Bir tanıdığımızın Tekkeköy'de ovada bodur kayısı bahçesi var bize 2 poşet vermişti yirsiniz diyerek. Kayısılar ovada suyuda görünce şeftali gibi olmuşlar, ama hiç tadı yoktu hepsini reçel yapmıştık. Acaba Samsun'da sulanmadan yetiştirilse çok mu küçük kalır? Sulanmayınca daha tatlı olur mu? Bu konuda bilgi edinmek istiyorum.

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2009, 22:55   #77
Ağaç Dostu
 
şahin05's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
Bence o cinsinden geçer , büyük ihtimalle imam kaysıymıştır , saman gibi olur , gösterişlidir ama tat tuz yoktur, birde iklim çok önemli, kaysı deyince ığdır , malatya bence , türkiyenin neresine dikerseniz dikin bu şehirlerdeki randumanı alamıyorsunuz. Hataya kaysı dikmişler , olmuşda, ama 5 para etmez , afyonda kaysı var hemde çok var,ama ığdırı tutmaz.

şahin05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2009, 22:56   #78
Ağaç Dostu
 
şahin05's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
Şeftali gibi kaysının reçeli de iyi olmazki , reçellik kaysı şekerpareden başka olmaz, küçük ve tatlı olcakki , şekeri az katasın sulanmayı ne kadar az yaparsan , tat oranı her meyvede o kadar artar, onun içindirki kır bölgelerden gelen meyveler aromalı olur .o nispettede meyve küçük kalır , ayarını tutturmak lazım.

Emine Akman beğendi.
şahin05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-12-2009, 23:08   #79
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Sizce Samsun'da kayısı sulanmadan ticari olarak yetiştirilebilir mi? (Ova haricinde)

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2009, 20:45   #80
Ağaç Dostu
 
Tubay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-02-2008
Şehir: malatya
Mesajlar: 454
Galeri: 2
Sanırım bu konuda en çok benim yardımcı olmam lazım.Babam iyi bir kayısı yetiştiricisi.En son Hatay'dan bir arkadaşına yardımcı olmaya çalışıyordu malum nemli bir bölge.Bilgileri alıp en kısa zamanda size iletirim.Temel bilgiler zaten konu başlığımızda var ama bunun dışındaki soruları yanıtlamaya çalışırım

tener ve buraktuci beğendi.

Düzenleyen Tubay : 03-12-2009 saat 20:50 Neden: İlk sayfayı inceledikten sonra ekleme yapma gereği duydum
Tubay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2009, 22:43   #81
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
Beni başımdaki sorunu yazmanın tam yeri işi bilen insanları bulmuşken yardımlarınızı bekliyorum..Kırıkkalede iç anadoluda sulama imkanı olan arazime 160 kadar kayısı diktim..Bizler Türkmen göçü giderken düzelir mantığıyla gittiğimiz için önce şekerpare dedik sonra trithne ye çevirdeik şu an 100 tane Tritne 40 tane çekirdeği tatlı ama şeker pare olmayan malatya şeklinde başka bir cins.Birde 20 adet Tritneden 10 gün sonra yetişen çekirdeği acı alyanak gibi bir çeşit olarak karşıma çıktı fidanlar .2007 yılında dikimlerini yaptım trithneden bu yıl 1 ton kadar ürün aldım 700 liradan satana kadar göbeğim çatladı şekli güzel tadı yok alan şekline bakarak alıyor aslında Tam ramazanda satılacak meyve ama ..Neyse Kışın aşılayacağım yarma aşıyla siz olsanız hangi çeşite cevirirsiniz,hangisinini pazarı iyi..Saygılarımla..

tbozkoyun79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2009, 19:10   #82
Ağaç Dostu
 
şahin05's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.

tener ve Emine Akman beğendi.
şahin05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2009, 21:19   #83
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
Şahin05 kusura bakmayın isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim..Öncelikle cevabınız için teşekkürler.internetten yazdığınız çeşitlerde ''Abragoz'' araştırdım Iğdır Şalak diye bir kayısı çeşiti çıkıyor doğrumudur acaba.Sizin yapımış olduğunuz yoruma istinaden Abragos satışta sıkıntı olmaz şeklinde anladım.Tabi Başka yorumlar var ise çok sevinirim.Bu işin ticaretini yapan arkadaşlar varmı içimizde acaba.160 agacın hepsini aynı çeşit yapmak sizce nasıl bir fikir.Şimdiden Teşekkürler.İyiki varsınız...TARIK

tbozkoyun79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2009, 21:19   #84
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şahin05 Mesajı Göster
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.
Şahin05 kusura bakmayın isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim..Öncelikle cevabınız için teşekkürler.internetten yazdığınız çeşitlerde ''Abragoz'' araştırdım Iğdır Şalak diye bir kayısı çeşiti çıkıyor doğrumudur acaba.Sizin yapımış olduğunuz yoruma istinaden Abragos satışta sıkıntı olmaz şeklinde anladım.Tabi Başka yorumlar var ise çok sevinirim.Bu işin ticaretini yapan arkadaşlar varmı içimizde acaba.160 agacın hepsini aynı çeşit yapmak sizce nasıl bir fikir.Şimdiden Teşekkürler.İyiki varsınız...TARIK

tbozkoyun79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2009, 12:20   #85
Ağaç Dostu
 
şahin05's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
Bu işin ticaretini yapıyorum , üretiminden çok fazla anlamam , Abragoz albenisi yüksek bir meyvedir ,kurutmalık veya reçellik olarak kullanılmaz , sofralık olarak kullanılır genelde ,ve çok tatlıdır, size fikir vermesi açısından rakam vereyim isterseniz. Verdiğim rakamlar +300 -300 olarak değerlendirme yapın , İmam kaysı 600-700 , şekerpare 1100-1500, gabaşi 1300-1800 ,ığdır 1500-2500 , Abragoz 2000-4000 arası satıldı bunlar toptancı hal fiyatları , ayrıca 160 ağacın hepsini aynı cins yaparsanız hasatta hepsi aynı anda olgunlaşacağı için hasatta problem yaşarsınız , hasatı yetiştiremezsiniz , olgunlaşma dönemleri evre evre olan kaysıları dikerseniz daha mantıklı , benim bildiğim en geç abragoz olgunlaşıyor , çünkü ilk önce imam kaysı çıkıyor sora sırayla gidiyor.

şahin05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2009, 12:23   #86
Ağaç Dostu
 
şahin05's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
Iğdırla abragoz kaysı birbirine çok benzerler , ikiside kalibresi yüksek kaysıdır ama abragozun aroması daha fazladır ve daha serttir.Iğdır kaysısının belki başka ismide vardır ama ığdırdan geldiği için biz ığdğr diyoruz.Iğdır malatyayla yarışacak potansiyele ulaşamasada malatyadanda aşağı kalmaz.

şahin05 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2009, 20:31   #87
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şahin05 Mesajı Göster
Bu işin ticaretini yapıyorum , üretiminden çok fazla anlamam , Abragoz albenisi yüksek bir meyvedir ,kurutmalık veya reçellik olarak kullanılmaz , sofralık olarak kullanılır genelde ,ve çok tatlıdır, size fikir vermesi açısından rakam vereyim isterseniz. Verdiğim rakamlar +300 -300 olarak değerlendirme yapın , İmam kaysı 600-700 , şekerpare 1100-1500, gabaşi 1300-1800 ,ığdır 1500-2500 , Abragoz 2000-4000 arası satıldı bunlar toptancı hal fiyatları , ayrıca 160 ağacın hepsini aynı cins yaparsanız hasatta hepsi aynı anda olgunlaşacağı için hasatta problem yaşarsınız , hasatı yetiştiremezsiniz , olgunlaşma dönemleri evre evre olan kaysıları dikerseniz daha mantıklı , benim bildiğim en geç abragoz olgunlaşıyor , çünkü ilk önce imam kaysı çıkıyor sora sırayla gidiyor.
Abragoz ve gabaşi bu fiyatta alıcı buluyorsa çok süper.Yalnız internette bu iki fidanla ilğili hiç bir bilği yok bu fidanlardan satanda yok.Bu sorunu nasıl çözebilirim bilemiyorum.Bu Konu hakkında diğer arkadaşların yorumları nedir acaba.Çok tekkürler.SAygılar..TARIK

tbozkoyun79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2009, 00:48   #88
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şahin05 Mesajı Göster
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim.
Zaten çok rahat bir şekilde yetişiyor ama acaba dağlık kesimde sulanmadan ticari olarak yetişir mi Karadeniz ikliminide göz önüne alırsak?

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2010, 19:24   #89
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Galeri: 45
Sn. Samsunlu 55., size 11/09/09 tarih, 73 No lu mesaj da ifade ettiğim gibi; Karadeniz Bölgesi Kayısı için uygun değildir. Yetişse de tatlı, kaliteli meyve olmaz. Bunun değişik nedenleri vardır.

1. Kayısı yaz aylarında gece serini gündüz sıcak ister ki yaprakta oluşan besinler meyvede kalsın, ve meyve TATLI olsun.
2. Kayısı "Kuru hava" ister ki hastalanmasın (Çiçek monilyası, yaprak delen)
3. Kayısı kökleri bazik veya nötr kireçli toprak ister ki karadenizin asit toprakları uygun değildir.
4. Bu özellikleri nedeniyle Şeftali den farklıdır. Karadeniz de şeftali olabilir ama kayısı???

Çeşitlere gelince; Iğdır da Aprikoz (Şalak) çeşidi erken olgunlaşır ve pazara erken girer. İnce kabukludur ,kuru maddesi düşüktür kurutmaya gelmez.

Malatya da ise ; Kuru maddesi yüksek, kurutmalık çeşitler yetişir. 3-4 kilo yaş kayısı dan 1 kilo kuru kayısı alınır. İklim ve toprak buna uygundur. Bunların (Malatya çeşitlerinin) soğuklama ihtiyacı yüksektir ve Malatya da karşılanabilir. Hasanbey, Hacıhaliloğlu, soğancı, Çöloğlu, ve şekerpare gibi çeşitler malatya ya uyar. Bunlardan Şekerpare Mersin/Mut a uyum sağlamıştır ve Hatay /Samandağında ki Sakıt çeşidi Malatya şekerpareye benzer. O yörede erkenciliği ile para eder.

Emine Akman beğendi.

Düzenleyen kgursan : 11-01-2010 saat 19:32 Neden: ek bilgi
kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2010, 11:04   #90
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Sn. kgursan haklısınız, yetişen kayısılar büyük ve tatsız oluyor. Yaprak delen hastalığı şeftalidede oluşuyor ve ilaçlama yapılarak kurtulabilinir. Bu arada haberiniz olsun Karadeniz'de heryerde şeftali olmaz. Kimi yerinde güneşlenme yetersizliğinden dolayı yetiştirilemiyor. Saygılarımla...

Emine Akman beğendi.
Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç dalı yatık

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024