27-07-2009, 18:44 | #61 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 12
|
arkadaşlar kaysı yetiştiricileri bu form da pek yok galiba ben şayet yardım edecek fikir verecek birileri olursa nifa türü kaysı hakkında bilgi istiyorum mesala dikim araları kaçyaşında verime yatacağı gibi eğer bilgi verebilecek arkadaş varsa şimdiden teşekkür ederim |
29-08-2009, 01:31 | #63 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
|
Kayısı fidanı dikimi
merhabalar tüplü kayısı fidanlarını yılın 12 ayı dikebilirsiniz fakat açık kök kayısıfidanlarını ekim-mart ayları arasında dikebilirsiniz(Fidanların yapraklarını tamamen dökmesi gerekir. Dikim aşamasında fidanı aşıdan itibaren 60-70 cm arasında kesmelisiniz ki fidan şemsiye şeklinde gelişim göstersin.Teşekkürler |
29-08-2009, 01:35 | #64 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
|
Myrobolan c29 hakkında
Myrobolan c29 anacı erik ve kayısı meyvelerinde kullanılan bir anactır.Zerdali anacına göre myrobolan anacının boyu ortalama %30 ile %40 arasında daha kısadır.Ağaç gelişimi yarıbodur myrobolan c29 anacında hızlı ağaç ömrü ise klasik anaca göre daha azdır. |
29-08-2009, 01:44 | #65 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
|
Alıntı:
Ninfa kayısı en erkenci gruptandır.Kayısı çeşitlerine göre hasat sırası ninfa-auorora-procde thyrınte-septik-bebeco-tokalı-roksana-şalak-alkaysı-karacabey(burada sonda cıkan bazıları hemen hemen aynı anda hasada gelmektedir) Ninfa kayısıyı byrobolan c29 anaclar üzerinde olumlu sonuclar vermektedir.Mersin bölgesinde yaklasık 4 dönüm yere 270 adet myrobolan c29 anaclı ninfa kayısı dikimi yapıldı ve fidanlar sera icerisine alındı.Hasat rekoltesi 1. sene 1 tona yakın 2. sene 1-2 ton arası ,3. sene 2-3 ton arası 4. sene ise 3-4 ton arası hasat ayapılmıstır. Myrobolan c29 anaclı kayısılarda dikim mesafesi sıralar arası 5 metre fidanlar arası 3 metre veya 4mX3m seklinde dikim yapılabilir.Klasik anacta ise ninfa kayısı çeşidini 5mx5m ,6mx6m veya 5mx6m seklinde yapabilirsiniz. |
|
29-08-2009, 17:50 | #67 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
|
Bu konuda kesinlikle haklısınız.Elimden geleni yapacam |
29-08-2009, 18:50 | #68 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar cevap bekliyorum... |
30-08-2009, 02:26 | #69 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
|
Hastalık kapma olasılıgı bölgeye göre değişir.Çunki nem-sıcaklık etken faktörlerdir.Meyve agaçlarında olan kök çürüklüğü kayısada da vardır.Bademlerde meydana gelen yaprak dürülmesinin bir değişiğide kayısıda yaprak delen olarak ortaya çıkar.Hem yaprak yapısını hemde meyve albenisini bozar.Ayrıca birde mumyahastalığı vardır.Adı üsütünde meyve mumya gibidir.Nemotod varsa geçmiş olsun sök gitsin o ağacı(köklerde tomurcuklanma mantar gibi).Gerçi piyasada bir ilaç var ama araziye fidan dikimini yapmadan önce fidan kökleri arazi ilaçlanmalıdır. |
30-08-2009, 02:43 | #70 |
Ağaç Dostu
|
Daha bu kış ektim ekilen toprak çok killi ne gibi bir zararı olur? Ekmeden 1 gün önce açtığımız kuyular ekerken içleri su doluydu bu sene hiç sulamadık hala yaşıyorlar |
30-08-2009, 23:02 | #71 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
|
Bu sene yagıslar gercekten iyiydi,doğa suya doydu diyebilirim.Kayısıda nemotod diğer çeşitlere göre(örnegin şefatli badem bunlarda cok görülür) daha az görülmektedir.İnşallah fidanınız hep böyle devam eder.Hatta bir tarafına erik aşısıda yaparsanız çifte hasat olur)) |
11-09-2009, 01:44 | #73 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Ayrıca kayısı anacı ağır topraklara gelmez. hafif kireçli toprakları sever. ağır çok su tutan, killi topraklarda anacın ömrü kısa olur. Düzenleyen kgursan : 11-09-2009 saat 01:46 Neden: bilgi tamamlama |
|
01-12-2009, 21:04 | #75 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
|
Kaysı yetiştirecek arkadaşlar ; Eğer ticari olarak dikecekseniz aprigoz veya gabaşi den başka dikmeyin , hem ticari değeri yüksek hem lezzetli , gabaşi kaysısı alyanakta yapar , en tatsız tutsuz olanı imam kaysısıdır , bu sene imam kaysı 600-700, gabaşi 1500-2000 , aprigozda (ama halk arasında abragoz derler) 3000 tlde alıcı buldu , bunlar toptancı hal fiyatları. |
01-12-2009, 22:46 | #76 |
Ağaç Dostu
|
Sn. şahin05, Bir tanıdığımızın Tekkeköy'de ovada bodur kayısı bahçesi var bize 2 poşet vermişti yirsiniz diyerek. Kayısılar ovada suyuda görünce şeftali gibi olmuşlar, ama hiç tadı yoktu hepsini reçel yapmıştık. Acaba Samsun'da sulanmadan yetiştirilse çok mu küçük kalır? Sulanmayınca daha tatlı olur mu? Bu konuda bilgi edinmek istiyorum. |
01-12-2009, 22:55 | #77 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
|
Bence o cinsinden geçer , büyük ihtimalle imam kaysıymıştır , saman gibi olur , gösterişlidir ama tat tuz yoktur, birde iklim çok önemli, kaysı deyince ığdır , malatya bence , türkiyenin neresine dikerseniz dikin bu şehirlerdeki randumanı alamıyorsunuz. Hataya kaysı dikmişler , olmuşda, ama 5 para etmez , afyonda kaysı var hemde çok var,ama ığdırı tutmaz. |
01-12-2009, 22:56 | #78 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
|
Şeftali gibi kaysının reçeli de iyi olmazki , reçellik kaysı şekerpareden başka olmaz, küçük ve tatlı olcakki , şekeri az katasın sulanmayı ne kadar az yaparsan , tat oranı her meyvede o kadar artar, onun içindirki kır bölgelerden gelen meyveler aromalı olur .o nispettede meyve küçük kalır , ayarını tutturmak lazım. |
03-12-2009, 20:45 | #80 |
Ağaç Dostu
|
Sanırım bu konuda en çok benim yardımcı olmam lazım.Babam iyi bir kayısı yetiştiricisi.En son Hatay'dan bir arkadaşına yardımcı olmaya çalışıyordu malum nemli bir bölge.Bilgileri alıp en kısa zamanda size iletirim.Temel bilgiler zaten konu başlığımızda var ama bunun dışındaki soruları yanıtlamaya çalışırım Düzenleyen Tubay : 03-12-2009 saat 20:50 Neden: İlk sayfayı inceledikten sonra ekleme yapma gereği duydum |
03-12-2009, 22:43 | #81 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
|
Beni başımdaki sorunu yazmanın tam yeri işi bilen insanları bulmuşken yardımlarınızı bekliyorum..Kırıkkalede iç anadoluda sulama imkanı olan arazime 160 kadar kayısı diktim..Bizler Türkmen göçü giderken düzelir mantığıyla gittiğimiz için önce şekerpare dedik sonra trithne ye çevirdeik şu an 100 tane Tritne 40 tane çekirdeği tatlı ama şeker pare olmayan malatya şeklinde başka bir cins.Birde 20 adet Tritneden 10 gün sonra yetişen çekirdeği acı alyanak gibi bir çeşit olarak karşıma çıktı fidanlar .2007 yılında dikimlerini yaptım trithneden bu yıl 1 ton kadar ürün aldım 700 liradan satana kadar göbeğim çatladı şekli güzel tadı yok alan şekline bakarak alıyor aslında Tam ramazanda satılacak meyve ama ..Neyse Kışın aşılayacağım yarma aşıyla siz olsanız hangi çeşite cevirirsiniz,hangisinini pazarı iyi..Saygılarımla.. |
04-12-2009, 19:10 | #82 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
|
Arkadaşlar , Tubay hanımı yakalamışken onun bilgilerinden faydalanalım derim . hem malatyalı , hem kaysıcı, bundan iyisi şamda kayısı zaten. Tubay hanım affınıza mağruren samsunlu ve bozkoyun 79 arkadaşlarıma bildiğim kadarını aktarayım hatam varsa siz düzeltirsiniz. Kaysı tubayın dediği gibi hataydada yetişmeye başladı ama , nedense kalite malatyayı tutmuyor, çünkü hataydan getirdim ben , hiç bi işe yaramıyor. Samsunda yetişir bence kaysı neden derseniz , kaysı dona duyarlı bir ağaç , samsundada ılıman iklim soğuk pek vurmuyor olabilir. Sayın tbozkoyun79 ticari değeri en yüksek kaysıyı soruyorsanız Abragoz , gabaşi(alyanak yapar) ve ığdır(iri olur). Şekerparede iyidir ama reçellik olarak kullanıldığı için sürümü çok fazla değildir. Sofralık olarak tekrar bir eleme daha yapacaksanız Abragoz derim ben , neden derseniz, hem sert , hem tatlı , hem iri ,çok kaliteli bir cins, tavsiye ederim. |
04-12-2009, 21:19 | #83 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
|
Şahin05 kusura bakmayın isminizi bilmediğim için bu şekilde hitap ettim..Öncelikle cevabınız için teşekkürler.internetten yazdığınız çeşitlerde ''Abragoz'' araştırdım Iğdır Şalak diye bir kayısı çeşiti çıkıyor doğrumudur acaba.Sizin yapımış olduğunuz yoruma istinaden Abragos satışta sıkıntı olmaz şeklinde anladım.Tabi Başka yorumlar var ise çok sevinirim.Bu işin ticaretini yapan arkadaşlar varmı içimizde acaba.160 agacın hepsini aynı çeşit yapmak sizce nasıl bir fikir.Şimdiden Teşekkürler.İyiki varsınız...TARIK |
04-12-2009, 21:19 | #84 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
|
Alıntı:
|
|
05-12-2009, 12:20 | #85 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
|
Bu işin ticaretini yapıyorum , üretiminden çok fazla anlamam , Abragoz albenisi yüksek bir meyvedir ,kurutmalık veya reçellik olarak kullanılmaz , sofralık olarak kullanılır genelde ,ve çok tatlıdır, size fikir vermesi açısından rakam vereyim isterseniz. Verdiğim rakamlar +300 -300 olarak değerlendirme yapın , İmam kaysı 600-700 , şekerpare 1100-1500, gabaşi 1300-1800 ,ığdır 1500-2500 , Abragoz 2000-4000 arası satıldı bunlar toptancı hal fiyatları , ayrıca 160 ağacın hepsini aynı cins yaparsanız hasatta hepsi aynı anda olgunlaşacağı için hasatta problem yaşarsınız , hasatı yetiştiremezsiniz , olgunlaşma dönemleri evre evre olan kaysıları dikerseniz daha mantıklı , benim bildiğim en geç abragoz olgunlaşıyor , çünkü ilk önce imam kaysı çıkıyor sora sırayla gidiyor. |
05-12-2009, 12:23 | #86 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2009
Şehir: samsun-Amasya-Antalya
Mesajlar: 245
|
Iğdırla abragoz kaysı birbirine çok benzerler , ikiside kalibresi yüksek kaysıdır ama abragozun aroması daha fazladır ve daha serttir.Iğdır kaysısının belki başka ismide vardır ama ığdırdan geldiği için biz ığdğr diyoruz.Iğdır malatyayla yarışacak potansiyele ulaşamasada malatyadanda aşağı kalmaz. |
05-12-2009, 20:31 | #87 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 28
|
Alıntı:
|
|
06-12-2009, 00:48 | #88 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
11-01-2010, 19:24 | #89 |
Ağaç Dostu.
|
Sn. Samsunlu 55., size 11/09/09 tarih, 73 No lu mesaj da ifade ettiğim gibi; Karadeniz Bölgesi Kayısı için uygun değildir. Yetişse de tatlı, kaliteli meyve olmaz. Bunun değişik nedenleri vardır. 1. Kayısı yaz aylarında gece serini gündüz sıcak ister ki yaprakta oluşan besinler meyvede kalsın, ve meyve TATLI olsun. 2. Kayısı "Kuru hava" ister ki hastalanmasın (Çiçek monilyası, yaprak delen) 3. Kayısı kökleri bazik veya nötr kireçli toprak ister ki karadenizin asit toprakları uygun değildir. 4. Bu özellikleri nedeniyle Şeftali den farklıdır. Karadeniz de şeftali olabilir ama kayısı??? Çeşitlere gelince; Iğdır da Aprikoz (Şalak) çeşidi erken olgunlaşır ve pazara erken girer. İnce kabukludur ,kuru maddesi düşüktür kurutmaya gelmez. Malatya da ise ; Kuru maddesi yüksek, kurutmalık çeşitler yetişir. 3-4 kilo yaş kayısı dan 1 kilo kuru kayısı alınır. İklim ve toprak buna uygundur. Bunların (Malatya çeşitlerinin) soğuklama ihtiyacı yüksektir ve Malatya da karşılanabilir. Hasanbey, Hacıhaliloğlu, soğancı, Çöloğlu, ve şekerpare gibi çeşitler malatya ya uyar. Bunlardan Şekerpare Mersin/Mut a uyum sağlamıştır ve Hatay /Samandağında ki Sakıt çeşidi Malatya şekerpareye benzer. O yörede erkenciliği ile para eder. Düzenleyen kgursan : 11-01-2010 saat 19:32 Neden: ek bilgi |
12-01-2010, 11:04 | #90 |
Ağaç Dostu
|
Sn. kgursan haklısınız, yetişen kayısılar büyük ve tatsız oluyor. Yaprak delen hastalığı şeftalidede oluşuyor ve ilaçlama yapılarak kurtulabilinir. Bu arada haberiniz olsun Karadeniz'de heryerde şeftali olmaz. Kimi yerinde güneşlenme yetersizliğinden dolayı yetiştirilemiyor. Saygılarımla... |
Etiketler |
ağaç dalı yatık |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|