agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze Bahçeme Neler Diktim? (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/4459.htm)

limon 30-06-2008 21:09

Geçen yıl beniim domatesler de çiçeklerini döküyordu. Ben de uzman değilim ama düşüncem şu ; domates ekilen toprağa sonraki sene domates ekilmezmiş. E bizde de dönüm dönüm bahçeler olmadığından mecburiyetten aynı yere dikmek durumunda kalıyoruz. Civardaki bahçelere bakınca gördüm ki, bahçelerini tam ikiye bölüyorlar yarısına domates yarısına kabak vs.. dikiyorlar. Sonraki sene kabak vs. diktikleri yere domates, domates diktikleri yere başka sebzeler dikiyorlar. Bu sene ben de minnacık bahçemi ikiye ayırdım. Yarısına domates, diğer yarısına biber diktim. Seneye tam tersini yapmayı planlıyorum.

sahmehmet, sizin sebzeleriniz de harika görünüyorlar. Patlıcan bile dikmişsiniz bravo. Ben patlıcanı yetiştirmek için iki sene uğraştıktan sonra pes ettim. Sebzeler hem çok ufak hem çok çekirdekli hem de acı oluyorlardı. Bu toprağı sevmediklerini düşündüm.

Penelophe, kabak verecek olan çiçeklerin dipğ kısmında meyvesi oluyor. Sapın ucunda açan çiçekler meyve vermiyorlar. Meyveli olan belli oluyor zaten. Bir süre erkek çiçek açıp sonra meyve-sebze bağlamaya başlıyor.

üzüm 01-07-2008 00:44

Bendeki kabaklarda uzayıp gidiyordu; her gün meyvesi varmı diye kontrol ediyordum. Bu sabah yaprakların altına öyle güzel saklanmış 12-13 cm. çapında bir bal kabağı buldum. Sn. Penelophe, sizinki de yakında sürpriz yapabilir.

Yemeklik kabaklarımda ise problem var; meyvesi sararıp kuruyor. Bugün şerbet hazırladım, yarın akşam bitkilere vereceğim, sulamasını biraz artırmam gerekiyor galiba. Umarım sorunu bunlarla çözerim.

Bugün dolmalık biberleri zeytinyağlı yapmak için topladım. Kuru soğan, nane bahçeden olmak üzere pişirdim; herhalde bir sonraki pişirmemde domateste bahçeden olur. İleride zeytinyağı, limon ve çam fıstığıda bahçeden olacak ama henüz pirince çözüm bulamadım :D

Pırasa fideleri olmuş, herhalde yarın yerlerine dikerim.

Sayın limon, ilaçsız yetiştirmeye çalıştığınız için domates ekilen yere seneye biber ekmek veya tersi iyi bir uygulama değil. Domates ve biber aynı aileden (Solanaceae). Aynı aileden bitkileri peşpeşe ekerseniz hastalık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Penelophe 01-07-2008 02:51

Sahmehmet, teşekkür ederim, toprak kurudukça suluyorum ben. Rüzgar alan bir yerdeler zaten bu yüzden de sallamaya gerenk yok.:D

Limon, haklı olabilirsin geçen yıl bu domateslerin yerinde cherryler vardı. Hergeçen gün yeni birşeyler öğreniyorum sayenizde.:)

Uzum, kabakları bekleyip göreceğiz anlaşılan.;)

kuzen38 01-07-2008 03:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şükran ünal (Mesaj 254230)
Kuzen 38 tarla çok güzel görünüyor ellerinize sağlık, ürünleri de yakında alacak duruma gelirsiniz. Sebze olarak neler ektiniz?


Acikcasi aklınıza gelen herseyden ektik, aslinda cok azı benim ektiklerim. O gördügünüz tarlanın ufak bir kısmı, daha cok domates,dolmalık biber,carliston biber, patlıcan agırlıklı ektiriyoruz .Tarlaya bakanlara izin verdik ekmeleri icin, genel olarak pazarda satıyorlar, gübre olarak ise sadece bizim 4 büyükbaş ve 4 kücükbaş hayvanın gübresini kullanıyorlar.

limon 01-07-2008 09:52

Uzum, haklısınız ama başka yerim yok. Biberle domatesin aynı aileden olduklarını bilmiyordum. Burda gördüğüm bahçede kabakla değişim yapıyorlardı. Bu kış sonu gibi yine bol gübrelerim olmazsa...

şükran ünal 01-07-2008 10:27

Sevgili penelope, biberler çok sağlıklı görüğnüyorlar. Domateslerinin çiçek bağlamaması limonun dediği gibi olabilir belki. Eğer çiçeklenip te meyveya dönüşmüyorsa o aralarda daha bir az sulaman gerekir benim bildiğim. Doğal olarak döllenmesi lazım. Çiçeklerini açtıktan sonra dökmesi, çok sulamadan kaynaklanıyordur muhtemelen Kabak ta almış başını gitmiş maşallah. Bana göre süs kabağı şeklinde sebzesini verecektir ona da aynı şekilde sulama uygulamalısın. Bende dün akşam kabakların diplarine biraz daha toprak koydum çünkü saksıdalar ve sanki kökleri açığa çıkacakmış gibi duruyorlardı. Bu arada hala 10 cm kadar büyüyebilen zebra domates fidelerini ve kavuniçi renkli minyatür dolmalık biber fidelerini daha büyük saksılara aktardım. Büyümeleri çok yavaş ama olsun bekleyip göreceğiz.
Sevgili Sahmehmet domatesler ve patlıcanlar gayet sağlıklı görünüyorlar. Eğer saksı derinliği bitkinin üst aksamı kadar alttada derinlik sağlıyorsa yeterli olabilir ama eğer yetersizse pek sebze alınamıyor. Sizinkiler zaten sebzelerini sunmuş durumdalar. Ellerinize sağlık.

Penelophe 01-07-2008 13:52

Hımm, hava çok sıcak İzmir'de, iki güne bir toprak doyuncaya kadar suluyorum. Evet, dediğiniz mantıklı çok sulamamdan kaynaklanıyor olabilir, bu sefer yapraklar aşağıya eğilene kadar bekleyeyim bakalım ne olacak, değişiklikleri haber veririm, teşekkür ederim Şükran Hanım.:)

ardabora 03-07-2008 22:18

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Çiçeklerden bir türlü fırsat kalmadı sebzelerimle ilgilenmeye...Biz de bu yıl bir birkaç sebze ektik,ürünleri almaya başladık.

Bahçemde şu an;

-domates
-salatalık
-fasulye
-biber
-patlıcan
-soğan
-sarımsak
-nane
-turp
-maydonoz
-ayçekirdeği

ekili durumda. Bir haftadır salatalık yiyiyoruz bahçeden.Yaklaşk 1 kg. kadar fasulye topladık dün akşam...Sarımsakların çoğunu çıkarıp turşu yaptık. :p Marullarım da vardı ama hepsini yedik.Soğanların da bir kısmını kafa tapması için bıraktık..

Domates,biber ve patlıcanlarda da çiçeklenme mevcut...Semizotu ve bezelye ekmediğime pişman oldum...:(

ciceksever70 04-07-2008 07:40

Herkese merhaba sizler kadar deneyimli olmasam da ben de acemice hazirladigim bahcemden hergün birkac ürün yiyebiliyorum. En verimli sebzem roka oldu her gün bir kase dolusu roka topladim. Diger verimli ürünler de maydanoz ve nane. Her gün kopariyorum ertesi sabah bir bakiyorum yine büyümüsler. Türkiyede var mi bilmiyorum ama schnittlauh (sanirim frenk sogani da deniyor) corbalarda ve kreviz patates gibi yemeklere cok güzel bir tat veriyor. Ilk ektigim sebze olan ispanaklarimin hepsi heba oldu simdi yeniden diktim. Pazi ve semizotu cok yavas büyüyor. Bir kac yaprak paziyi salata icin toplayabildim ama semizotlari üc aydir hala büyümedi. Dereotlarim da oldukca yavas. Feslegenler büyümeye basladi, marketten aldigimiz üc renkli biberlerin cekirdeklerini topraga ekmistim cogu filizlenmis ancak meyve verir mi bilmem. Tek kalan salataligim sürekli cicek acip duruyor ama henüz meyvesi yok. Domateslerde de öyle. Cicek bol meyve yok. Yesil salatalarim da bu yil neredeyse her gün yagan yagmurlara heba oldu, gelecek yil kapakli bir sera yapmayi düsünüyorum cünkü burda yagmur hic eksik olmuyor. Ayrica burada okuduklarimdan heveslenip bir kovaya patates kabuklari koymustum, filizlendikce toprak ekledim simdi kova doldu merakla sonucu bekliyorum. Gercekten kendi yetistirdiginiz bir kac sebzeyi yemek kilolarca satin alinmis sebzeden daha lezzetli...

ciceksever70 04-07-2008 07:42

Bu arada fasülye ve bezelyeleri unuttum. Fasülyeler ciceklendiler bezelyelerin üstü de mayve dolu ama ne zaman toplamaliyim bilemiyorum sanirim ekeli iki ay olmak üzere ancak olmus görünüyorlar cünkü taneler dolu dolu.

şükran ünal 04-07-2008 11:01

Sevgili çiçeksever acemilikte böyleysen ustalıkta kimbilir neler yetiştirirsin, ellerine sağlık. pazıyı ve semizotunun ekim zamanlarını forumda ilgili yerden okursan ona göre eker ve sonuç alırsın diye düşünüyorum. Sanki bu sıcaklarda pek olmaz gibi geliyor.

limon 04-07-2008 17:39

Çiçeksever, dolu doluysa birini açıp bakın, güzelse toplama zamanı gelmiş demektir. Ben kargalar yemeye başlamışsa sebzelerin veya meyvelerin olduğuna karar veriyorum :)

Semizotu çok arsızdır, bir kere ektiniz mi her yıl bahçenizde 2-3 kat artacaktır. Neden geç geliştiğini bilemiyorum ama burda yaz başı havaların ani ısınmasıyla inanılmaz hızla büyüyorlar. Belki orda havanın daha serince olması etkilidir. Ama üzülmeyin dediğim gibi seneye hiç tohumunu ekmenize gerek kalmayacaktır. Bu arada, semizotları olunca pazarlarda satılanlar gibi kökünden çekip almazsanız, kökü toprakta kalacak şekilde toplarsanız yaz sonuna kadar bol semizotu yersiniz. Burada hepimiz amatörüz. İşin güzelliği de bu zaten. Sebzelerimizden ürünü az alsak ta strese girmiyoruz, sağlık olsun deyip geçebiliyoruz.
Sevgiler...

ciceksever70 06-07-2008 21:51

Bugün buraya yazdigim sorunun cevabini bekleyemeden dayanamayip dolu görünen bir tane bezelyeyi actim ve icinde iri iri cok güzel bes alti bezelye tanesini görünce inanin altin bulmus gibi oldum. Bu boya gelmis olanlari toplayip derin dondurucuya koydum. Simdilik yarim buzdolabi poseti kadar cikti bir yemeklik olunca insallah pisirecegim. Diktiginiz bir seyden ürün almak o kadar keyifli ki herkese bol ürünler dilerim.

Adalet Yağcı 07-07-2008 23:40

benimde küçük bir bahçem var
 
4 Eklenti(ler)
Merhaba,
Yedi yıldanberi yazları yaylaya çıkıyorum.
En büyük zevkim ise sebze yetiştirmek, neyazıkki busene
sebzelerim çok cansız.
Sanırım fideleri aldığım yerden kaynaklanıyor,her yıl otuz kök domates fidesinden yüz kilo civarında ürün alırdım.
Bu yıl zavallı domateslerim biberlerim vede patlıcanlarım sağlıksız görünüyor.
B5A gübre kullanıp neticeye bakacağım.
Sonucu buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.
Herkese selam ve sevgiler...

limon 10-07-2008 17:10

Bence çok güzel görünüyorlar. Tabii siz verimli toprakta bol ürün almaya alışınca bu kadarı az geliyor :)

Adalet Yağcı 10-07-2008 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 257509)
Bence çok güzel görünüyorlar. Tabii siz verimli toprakta bol ürün almaya alışınca bu kadarı az geliyor :)

Sevgili Limon, güzel sözleriniz için çok teşekkürler.
Gerçektende söylediğiniz gibi, bu topraklar öyle bereketliki, yılda iki defa ürün almak mümkün.
Mesela ben, yaz sonunda şehire dönmeden bahçemden söktüğüm bazı sebzelerin yerine sarmısak, bakla, lahana ve hatta havuç ekmeyi düşünüyorum.
Geçen yılda öyle yapmıştım bir sene sarmısak almadım dışardan, hemde süper kaliteli Kastamonu sarmısağı:D
Bugün organik sıvı gübre (b5a) geliyor,yarın uygulamaya başlıyacağım, umarım geç kalmamışımdır.
Sonuçları buradan sizlerle paylaşırım.
Bol yeşilli günler diliyorum, saygıyla...

sahmehmet 10-07-2008 20:42

herkesin bahçesi muazzam görünüyor.bizim sebzelerde bir tembellik bir atalet,bir vurdumduymazlık anlatamam.kimisi meyvesini verir büyütmez.kimisi çiçeklerini döker.kimi meyve tutmaz.ya psikyatr mı tutsam benim sebzelere bilmiyorum.:D ben işi doğru yaptığıma göre sebzelerde bir acemilik var :D zaten tohumdan çıkıp işi öğrenecekleri zaman mevsim geçip ölüyorlar,bunedenlede asla profosyonel sebze olamayacaklar.:D
ama durun siz böyle şımarık tavırlarını sürdürüp aymaz aymaz durmaya devam ederlerse ben bilirim onlara yapacağımı.serseri hepsi canım.işte aklı başında bi sırık domatesim var gerisi haylaz.burama kadar geldi bu akşam bidaha konuşacam,çekidüzen versinler kendilerine artık :D dimi ama :D

Adalet Yağcı 10-07-2008 22:46

Lütfen üzülmeyin Sahmehmet
 
[QUOTE=sahmehmet;257587]herkesin bahçesi muazzam görünüyor.bizim sebzelerde bir tembellik bir atalet,bir vurdumduymazlık anlatamam.


Merhaba Sevgili Sahmehmet, sitem dolu mesajınızdan bende nasibimi aldım anlaşılan.
Öyle güzel bir şekilde anlatmışsınızki, eminim buşekilde konuşmanız bitkilerinizide etkileyecektir.
Ben yedi senedir birşeyler öğreniyorum, eğer iyi bir tohum kullanılmamışsa, dikim vaktinden önce **** çok sonra yapılmışsa, yeterince güneş alamıyorsa, gübresi suyu zamanında verilmiyorsa, zamanında çapa ile dip kısımlar gevşetilmiyorsa :( :( :( zavallıcıklar nasıl coşsunlar, işte ancak hayata tutunabilirler.
Ama hiç üzülmeyin buradan istediğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz, yardım etmek isteyen öyle çok arkadaş varki.
Aklımın erdiği birşey olursa naçizane bende yardımcı olurum.
Siz hayata bu güzel bakışınızı kaybetmeyin.
Bol sebzeli günler...

sahmehmet 16-07-2008 17:31

adalet yağcı-eminim buşekilde konuşmanız bitkilerinizide etkileyecektir.-hiç etkilenmedi benim sebzeler,
biraz arsızmı oldular ne :D

Adalet Yağcı 16-07-2008 17:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sahmehmet (Mesaj 259624)
adalet yağcı-eminim buşekilde konuşmanız bitkilerinizide etkileyecektir.-hiç etkilenmedi benim sebzeler,
biraz arsızmı oldular ne :D


Sayın Sahmehmet;
Anlaşılan onları fazla şımartmışsınız :cool:

Kiraz 17-07-2008 17:28

1 Eklenti(ler)
Yağmur sonrası bahçeye girmek çok güzeldi. Yabani otları da yumuşamış topraktan kolayca çıkarabildim, çapa yaptım.

Bu güne kadar sebzeleri tek tek alıyordum ama bugün hasılat iyi. Yerim küçük olduğu için günlük salata ihtiyacımızı karşılayabileceğiz.
Minik domatesleri toplama görevi kızıma ait.


Eklenti 43225

limon 17-07-2008 19:10

Çok güzeller Nurbahar Hanım. Afiyet şeker olsun. :)

Kiraz 18-07-2008 07:58

Teşekkürler Limon, seninkiler kadar olamaz ama bununla da mutlu oluyoruz :)

limon 18-07-2008 14:47

Benimkilerden de büyükler henüz kızarmadı. Sadece kahvaltılarda yetecek kadar çeri kızarıyor. Ürün bol ama henüz kızarmadılar. Günde 2-3 Salatalık, yine kahvaltıya yetecek kadar biber topluyorum. İşlerim yoğun olduğundan bu yıl pek ilgilenemiyorum aslında. Toprak kuruyunca suluyorum o kadar. Bir de geçen gün artık tohuma kaçan semizotlarını ve yabani otları temizledim. Bu yaz geçen yaz kadar sıcak ve kurak geçmiyor. Arada güzel yağmur yağınca 4 gün idare ediyor. Bu yıl en ilgilenmediğim sene olmasına rağmen, Tekin Bey'in fidelerinin kalitesinden dolayı ürün daha bol.

şükran ünal 18-07-2008 16:15

Arkadaşlar merhabalar, bu hafta şu saate kadarhiç mesaj yazamadım İşlerimiz felaket yoğun. Bakabildiğim ve okuyabildiğim kadar okumaya gayret ediyorum. Bizim de bahçede her sabah bir kaç adet tadımlık ta olsa domates ve biber alıyoruz. Bir defa küçük bir tava lık kabak çiçeği doldurabildim. Şimdi kabaklar tek tük sebzeye durmaya başladı fakat kabak 3-5 cm olmadan sararıyor gün aşırı suluyoruz (çünkü acayip kuruyorlar) Sebebini bir türlü anlayamadım sanki bir yerlerde bununla ilgili bir yazı gözüme ilişmişti ama onuda bulamadım. Bu konuda neler yapabilirim bilemedim . Bana yol gösterir misiniz? Hepinize sevgiler.

limon 18-07-2008 16:58

Şükran Hanım, benim de kabaklarım ilk sebzelerini sarartıp döküyorlar, sonra gayet güzel sebze vermeye başlıyorlar. Bitki tam gelişmeden erken meyve verip besleyecek gücü bulamıyor mudur acaba? :) diye düşünüyorum. Suçu bitkiye atınca kolay yoldan kurtuluyorum galiba :)

Kiraz 18-07-2008 17:00

Sevgili Limon ben de pek fazla vakit ayıramıyorum, haftada 1-2 kere sulamaya çalışıyorum.
İlk olgunlaşan biberler olduğu halde verimi çok düşük. Bunun nedeni de sıkışık olması sanırım. Yanına diktiğim çeri domatesleri ne kadar bağladıysam da dalları biberlere doğru gidiyor, boyları 2 m'ye ulaştı.

Bu seneki hatalarımı seneye tekrarlamamaya çalışacağım:
1- Geç kaldığım için domates ve biberleri tohumdan değil, fideden yetiştirdim. Özellikle biberlerde istediğim cins çıkmadı, neyse ki tatlı.
2- Çeri domateslerde, bulamadığım için bodur yerine uzun cins aldım, ayrıca tohum da F1'di. Seneye bodur cins yetiştirmek istiyorum.
3- F1 tohum yerine, iyi kalite yerli tohum edinmeye çalışacağım (pembe domates gibi).
4- Salatalık yetiştirmek biber ve domatese göre biraz daha zor ama iyi kalite tohum bulursam (seninkiler gibi), bir kaç tane ekmek istiyorum.


Şükran Hanım, yaklaşık 10 yıl önce kabak yetiştirmiştim. İklim farkını da gözönüne almak gerekir ama haftada bir kere sulama imkanım vardı ve kabaklar oldukça hızlı büyüyorlardı. Verdiğiniz su fazla geliyor olabilir mi?

şükran ünal 21-07-2008 12:22

Sağolun arkadaşlar, birde daha az su vermeyi deneyeceğim. 10 gün kadar istanbul a gideceğim ama bahçeyi kime emanet edeceğimi bilmiyorum , herkes yazlığına gitti ve kimsecikler yok şimdiden onu düşünüyorum..

limon 21-07-2008 15:48

5 Eklenti(ler)
Sebze bahçemin bir kaç fotoğrafını sizlerle paylaşmak istedim. :) Bu sene domatesler bol ürün verdi. Yavaş yavaş kızarmaya başladılar. Çeriler çok lezzetliler. Salatalıklarla biberler de öyle.
Eklenti 43534

Eklenti 43535

Eklenti 43536

Eklenti 43537

Eklenti 43538

limon 21-07-2008 15:49

Pembe domatesin büyüklüğünü gördünüz mü? Kızarana kadar daha da irileşir mi acaba? :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025