![]() |
Öyle bir deneyimim olmadığı için bir şey diyemiyeceğim. Faydalı olmayacağı muhakkak. Hazır tuzlanmışken hemen toplayıp salata yapsaydınız keşke :)
Şaka bir yana, toprağa attığınız tuz miktarını bilemiyorum. Umarım çok fazla değildir. Fazla ise toprağı tedavi için uzun bir süreye ihtiyacınız var. |
Sinirlendiğinize göre baya bir tuz kullanmışsınızdır. O yüzden de malesef o bitkilerde toksik etki yapacaktır tuz. Bir de 5-6 cm diyorsunuz baya dirençsizdirler. Hem sulamışsınız hem tuz atmışsınız bitkilerin tuzu alımını klaylaştırmışsınız malesef.
Umarım attığınız tuz miktarı fazla değildir. Bu sene bizim burda da aşırı miktarda salyangoz vardı. Gece evin avlusunda yürürken çatır çatır sesler çıkıyordu. Birkaç defa ilça kullandım ama başedemedim. Sonra bıraktım kendi hallerine ama sinir ediyorlar her şeyi yiyorlar. Fazla nemli yerleri, ot aralarını çok seviyorlar. Kasımpatı papatya dipleri, zambakgiller, lahanagillere bayılıyorlar. |
Sayın H.Doğan ve Meyvelitepe,
Bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum size.Bugün işten gelip sebzelerime baktım malesef hepsi tuzdan dolayı kurumuş:(Ne kadar tuz ektim sorusuna ise 25 metrekare alana bir bucuk avuç kadar ektim.Şimdi o tuz kalıntıları toprak üstünde kalmış topragın üst kısmını sıyırıp atayımmı?Ve şimdi bu hatamı telafi ederek eşimin gözünde sebze büyütmeyi başaramaz imajını kırmak istiyorum:)Şuan ekebileceğim ve kısıtlı alanda yetişebilecek hangi sebzeyi önerirsiniz domates ve biber dışında? |
Çok alemsiniz... :D Geçmiş olsun. En iyisi eşinize karşı mahçup olmamak için hemen bir kaç Domates, Biber, Salatalık fidesi alıp dikin. 1-2 de Kabak tohumu ekebilirsiniz, 2-3 günde çimleniyor.
Salyangozlar için bir kaseyi ağzı zeminle aynı seviyede gelecek şekilde yerleştirip, içine bira koymak, denenebilir. Kendim denemedim ama Şükran Hanım vermişti bu tarifi. Salyangozlar birayı çok severlermiş, içip tasın içine düşerlermiş. Hep denemek istedim ama unutuyorum. Sebze bahçeme iki gün uğrayamamıştım bu sabah sulamak için gittiğimde, sulama yaparken, suyun üzerinde yüzen onlarca Danaburnu gördüm. Aynı zamanda 3-4 yerde de köstebek tümsekleri gördüm. Gerçi arkadaşlar danaburnunun da aynı köstebek gibi toprağı kabartacağını yazmışlardı, inşallah köstebek değildir. Yarın hemen Danaburnu mücadelesine girişmem gerekecek. Sebze kalmayacak bu gidişle. |
Sn.kubar izmirli,
Sizin de söylediğiniz gibi, tuzu temizleyebildiğiniz kadar temizleyin. Bir kaç torba torf, biraz gübre vs. alın. Bunlarla hazırlayacağınız yerlere fidelerinizi dikebilirsiniz. Sümüklü böceklerde bira tuzağı oldukça etkili (kabuklularda işe yaramıyor). Henüz denemedim ama bakır folyo bulursanız sebzelerinizin etrafına sınır gibi bakır şeritler yerleştirin. Bakırı geçemiyorlarmış. |
3 Eklenti(ler)
Eklenti 81529 Eklenti 81528
Geçen hafta bakla ve bezelyelerimi topladım, temizleyip dondurdum. Çok lezzetlilerdi. Bakla ve bezelyeleri kurudukları için söktüm. Yanlış zamanda diktiğim (kasım ayında) patateslerimin çimlediğini yazmıştım daha önce. Dallar çiçek vermeden kurumaya başladı. Dayanamadım, toprağı eşeleyip baktım. Benim patatesler olmuş :) Eklenti 81532 |
Sayın Limon,
Sayın Meyvelitepe, Size bilgilerinzden ötürü teşekkür ediyorum:)Sayın Limon eşime yeni sebzeler ekeceğimi bu sefer başarılı olacağımı söyledim:)Ama sakın domates,biber gibi sebze fideleri dikme dedi çok sivrisinek çekiyor böcekler bahçeyi sarar yoksa yazın bahçede ağız tadıyla oturamayız dedi:(Böyle birşeyin doğruluk payı var mı sizce? |
BU yorumdan sonra işinizin zor olduğunu söyleyebilirim ancak.
|
Evet şimdi bunun tersini ispatlamam gerekiyor:)Gerçekten sivrisinek ve böcek çekip çekmediğini öğrenmeliyim Sizce böyle birşey olabilir mi:)
|
Ben öyle bir sorun görmedim. Garanti olsun diye fide aralarına bolca fesleğen de dikerseniz daha garanti olur.
|
Bütün bitkilerde böcek gelme riski var. Çünkü o böcekler bu bitkilerle besleniyor. Yani size böceğin veya sineğin gelmeyeceği bitki önermek imkansız gibi. Tabi GDO'lu istiyorsanız ayrı. :D
Eğer bitki büyütmeğe niyetliyseniz ilaçlama yapacaksınız böceklerin gelmemesi için. :) |
Arkadaslar cektigim sebze bahcemin resimlerini 2 gundur koymaya calisiyorum fakat arama motorunada yazmama ragmen bulamiyorum. O kadar yorgunumki ev is bahce derken kafami bazen toparlayamaz oldum. Bana fikir verecek bir arkadas varmi acaba? Biliyorum bizim bahce konusu ile hic bir ilgisi yok ama mecbur kaldim lutfen kusuruma bakmayin
sevgiler |
resimleri mi gondemeyi deniyorum...
|
mum ışığı, şurada ayrıntılı açıklama bulabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256
|
Sevgili limon, denedim kac kere buldum aciklamayida ama eror verdi yukleyemedim yoneticiye mail attim umarim birisi ilgilenir diye dusunuyorum.Ilgine ve iyiniyetine cok tesekkurler.
sevgiler |
Ilk foto bahcemin genel gorunusu nacizane:) yukleme hatasi verdi yine. uzgunum
|
765 no'lu mesajda görülen salatalıklarımı dün sırıklara bağladım. Bu salatalıkları ekerken sevgili Güler Hanım'ın ev ve bahçede pratik yöntemler başlığı altında olan bilgilerinden yararlandım. Kendisine teşekkürler.
Salatalıkların ortasında bıraktığım boş yere sırık ektim. Bu sırığa salatalıkları iplerle bağladım. O mesajda gördüğünüz minik salatalıklar şimdi dev gibi oldular maşallah :) Dikeli yaklaşık 15 gün oldu birden büyüyüverdiler, çok sevindim. İplere bağlamak için salatalıklarla uğraşırken bir baktım onlar bayağı hızlı davranarak küçük küçük bir sürü salatalıklar oluşturmuş bile :) |
mum ışığı, foruma yükleyeceğiniz fotoğraf boyutunuzun 70 kb yi geçmemesi gerekiyor. Genişliğini de en fazla 600 piksele ayarlayın.
Meraklı, benimkilerin de boyu bir karış ama üzerlerinde salatalıklar olmaya başladılar. Bu sene çok ürün alacağız galiba :) |
Alıntı:
|
30 adet kıl biberler toprağın inadına rağmen ekildi can suları verildi.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Şu an en büyük salatalığım bu, yemek için sabırsızlanıyorum :)
Sevgili Limon, geçen yıl onca uğraşıma rağmen killi toprakta pek verim alamamıştım. Onun için bu yıl bol gübre ve toprak karışımını bahçeme attım. Sanırım bol bol ürün alacağım. İnsanın kendi yetiştirdiği gibi olmuyor, herkese afiyet olsun :p |
1 Eklenti(ler)
Bunlarda toplu olarak salatalıkların resimleri
|
2 Eklenti(ler)
Pembe domatesler ve kırmızı sırık domateslerde çiçekler vardı onları kopardım. Erkenden çiçeklendiler. Ben de büyümesini sağlamak için üzerlerindeki çiçekleri koparttım, sırıklara bağladım ve koltuk budaması da yaptım. Umarım doğrudur yaptıklarım.
|
Koltuk budamasını da Sn. Ashtead'ın domates yetiştirme başlığındaki 9 No'lu mesajda anlattığı gibi (resimde görülen şekilde) yaptım. Yani gövde ve yapraklar arasından çıkan filizleri koparttım.
|
Alıntı:
|
Bugun isten geldim ve hemen evdeki islerimi hallettikten sonra bahceye attim kendimi. Salataliklarim sari cicekler acmis , fasulyelerim 5 tane olmus marullarim da epey bir gelismisler.Domateslerim 3 tane minik minik yemek icin buyumeyi ve kizarmayi bekliyorlar.Patlicanlarimda bir arpa boy atmislar,carliston biberlerim ise biraz daha serpilmisler.Nasil mutlu oldum anlatamam sizlere. Tek derdim buradaki sincaplar ve tavsanlarla basedemez oldum.Ilk basta butun salataliklarimi yemislerdi ve daha saksilarimdakileri topraga gecirdim ne yapacagim bu yaramazlar ile bilemiyorum. Kirmizi biber doktum etrafina ama burada surekli yagmur yagdigi icin ertesi gun hic bir sey kalmamisti k.biberden feslegen dikmek istiyorum aralarina fakat bulamadim bit tutlu burada..Her aksam gece 12 den sonra bahceyi kontrol eder oldum gecen aksam 4 tane rabbiteler resmen toplanti yapar halde toplanmislar bahcemin etrafina onlari sulayarak kacirmayi basardim cunku ne kadar yaklasirsam yaklasayim kacmiyorlardi:)) guleyimmi kizayimmi bilemedim dogrusu.
Burada olmanin guzel yanida bu ama sebze bahceme zarar versinler istemiyorum acikcasi. Onlari buyudugunu gormek onlarla ugrasmak en buyuk zevkim ne kadar yorgun olursam olayim kendimi dinlenmis hissediyorum. Marullarim epey siklasmis ayirsam biraz karar veremedim dogrusu. sevgiler |
Sn.Mum Işığı,
Buralarda tavşanları değil arka bahçede, uçsuz bucaksız arazide bile görmek mümkün olmadığından tahayyül etmesi zor. Bir zamanlar PA'daki evimizin arka bahçesinde yetiştirmeye çalıştığım sebzeleri tavşanların nasıl katlettiğini hala hatırlıyorum :) Bir defasında, hindi iriliğinde bir kartal arka bahçede tombul bir kuşu gözümüzün önünde avladıydı da öylece bakakalmıştık. Sanırım size Home Depot yolu göründü. Hafızam yanıltmıyorsa orada güzel çit malzemeleri, ağlar vb. olacaktı. Bahçenizin etrafına çit yerleştirip (yanyana getirilen seyyar çitlerden olabilir), onu da ağ ile kaplamanız bahçeniz için bir nebze güvenli olabilir. Sincapların sebzeleri yediğini pek hatırlamıyorum ama unutmuş olabilirim. Bu açıdan ağaçlardan inecek sincaplara dikkat, bahçeye kolayca atlayamasınlar. |
Bahçem epey ufak olduğundan, saksılardaki domatesleri, biberleri ve nane, kekik, mercanköşk vb saymazsak gönlümce sebze yetiştiremiyordum. Komşum kocaman bahçesinden bana küçük bir bölüm ayırdı. Haftasonu toprağı hazırlamak için epey çalıştım, ayrık otu doluydu. Börülce, bamya ve salatalık fideleri aldım. Akşam iş çıkışı fidelerimi dikeceğim. Mini sebze bahçemi sizin için resimlerim.
|
Sevgili Meyveli Tepe,
Ben bahcemi duzenledikten sonra Home Depot (dogru biliyorsunuz) dan bahceme fens aldim 4 bir yanini cevreledim. Dediginiz gibi burada inanilmaz aleternatif ve cok guzel seyler bulmak mumkun. Yeterki yapmak isteyin. Ucuzu pahalisi incesi kalini o kadar cok cesit varki. Alternatifin cok olmasi insani hep daha iyi seyler yapmaya yoneltiyor beni oyle mesela. Ama bizim tavsanlar diyorum artik ince fensleri kemirmis ve kendilerine yer acmislar olmadi toprak altindanda gidiyorlar zaten:)) gelelim sincaplara onlar dahada beter cunku surekli zipladiklari icin her sekilde iceri girme sanslari var . Nasil bir care bulacagim bilmiyorum. Kuslarimiz ise onlar cok guzel onlarda cikan cilek ve marullari kemiriyorlar:)) Elimden geldigince mucadele edecegim.. sevgiler |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:41. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025