![]() |
Kabak Yetiştiriciliği
Bu sayfa neden yoktu bilmiyorum :) "Kabak sevmiyor muyuz ?" diye düşündüm. Ama herkesin bahçesinde muhakkak en az bir kök kabak vardır. Eksikliğini fark edip hemen sayfayı açtım.
|
1 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Bu sene ilk defa 'tatume' diye adlandırılan kabaktan yetiştirdim.
Eklenti 421282 Kaynak: 'Tatume': The Squash of Many Names | HortUpdate - June 2010 | Aggie Horticulture Yayılıcı, evladiyelik bir tür. Tazeyken yemeklik kabak, dalında bırakılınca kış kabağı olarak tüketiliyormuş. Orta boy portakal ebadına gelince yemeklik olarak kullanmak gerekiyor. Bu sabah ilk hasadımı yapıp kabak yemeği pişirdim. Tat olarak yemeklik koyu yeşil kabağa benziyor. Normal yemeklik kabağa göre fazla su bırakıyor; bu nedenle yemeğim oldukça sulu oldu. :) |
Kabaklar oluyor fakat büyümeden sararıp düşüyor. Bilgisi olan var mı?
|
Susuzluktan olabileceğini düşünüyorum. Ama uzman biri onaylar mı bilemiyorum ;)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
İlk defa Sn. MeyveliTepe'nin bahçesinde tanıdığım Marina di Chioggia cinsi kabağı çok merak ettiğimden dolayı deneyeyim dedim. Poşetlere ektiğim kabakları vakti geldiğinde yer darlığından dolayı 1 kök İstanbul'a 1 kök te köye olmak üzere biraz gecikmeli de olsa toprağa aldım. Günler geçti haftalar geçti bitki 3-5 metre boya ulaştı. 2-3 tane de meyve üzerinde kuruyunca tüm ümidi kesmiştim.
Bayram dönüşü bahçeyi sularken böğürtlenin üzerinden sarkan 1 adet Marina di Chioggia yı görünce ne yapacağımı şaşırdım. Sonrasında başladım takibe ve ara ara çekilmiş resimlerini şimdi paylaşacağım. 10 Ağustos tarihindeki görüntüsü. İlk bu halde gördüm kendilerini. Eklenti 441002 Ertesi günkü hali. Eklenti 441003 Son halinden 2 gün sonraki hali. 13 Ağustos. değişiklik çok belirgin bir şekilde fark ediliyor. Eklenti 441004 |
3 Eklenti(ler)
13 Ağustos'tan itibaren her şey çok hızlı ilerliyor bu cins için. Pütürlü hali kendini oldukça hızlı bir şekilde belli etmeye başlıyor.
Tarih 15 Ağustos. Eklenti 441011 Tarih 19 Ağustos. Pütürlü hali biraz daha belirgin. Eklenti 441012 Tarih 21 Ağustos. Pütürlü hali daha da belirgin. Büyümesi durdu. Eklenti 441013 |
1 Eklenti(ler)
Bahçemle ufak bir ayrılıktan sonraki son hali ise bu şekilde.
Tarih 11 Eylül. Büyüme tamamen durmuş halde. Canlı olan renk tonu ise biraz mat bir hale dönüyor yavaş yavaş. Sapında kuruma halleri var 1 haftadır. Sabırsızlıkla hasadı bekliyorum. Daha ne kadar beklemeliyim acaba? Eklenti 441024 |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
4 kök yetiştirmiştim. Bir bu kaldı. Diğerlerinin yaprakları beyazlaştı, üstleri aynı kireçlenmiş gibi oldu. Temmuzda ikinci bir ekim şart gibi. Bundan sonra es geçilmeyecek.
Eklenti 442760 |
3 Eklenti(ler)
Adapazari Kabagi (Cucurbita maxima)'nin gelisim evreleri. Soguklardan etkilenmemesi icin birazcik erken hasat ettim. En alttaki meyve yaklasik 11 kg geldi. Normalde sapinin iyice kurumasini beklemek, hasat ettikten sonra da arazide 1-2 hafta kadar daha birakip iyice kivama gelmesini beklemek iyi olurdu. Tohumlarinin olgunlastigini umuyorum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bursa'nın badem kabağının tadı nasıl bilmem ama bu kabağın tadı mükemmel. Anneannem şeklinden dolayı hiç tutmamıştı bu kabağı. Tadına baktıktan sonra ise annemden tohum istemiş. :) |
Alıntı:
http://galeri.netfotograf.com/images...E779291559.jpg Bu sene etkinlikten gelen tohumlardan Marina di Chioggia yetiştireceğiz. Biz de merak içindeyiz :) |
Sizin gosterdiginiz resimdeki meyveler gibi agirligi 20-30 kg'a cikabiliyor. Genelde "standart" balkabagi olarak geciyor ama esasen Adapazari'na ait bir cesit. Yurtdisinda da bilinen cok kaliteli bir kabak bu.
Cucurbita maxima oldugunu tekrar belirteyim. Genelde bu gruba giren kabaklar bahcede cok yer kaplarlar ama Adapazari, hepsinden daha coskulu buyuyen bir cesit. Alabildigine yayiliyor ve cok guzel yaprak ortusune sahip. Kendi kategorisinde orta erkenci ve meyve tutumu da cok iyi. Bitkinin bulundugu alanin 10-15 m capindaki etrafina baska birsey dikmemenizi tavsiye ederim. Alıntı:
|
Ben kabağı seviyorum. Her çeşit kabağı yetiştirmek istiyorum. Her ne kadar bu konuda eşimle anlaşamasak da ben bahçeye dikiyorum o bir şekilde kabağın ölmesini sağlıyor. Sebebi de çok yer kaplaması.
Hadi su kabakları ile süs kabaklarını bahçe kenarına tel örgüye sarılacak şekilde dikiyorum. Bu defa çok su istiyor deyip benim görmediğim bir anda onlara giden damlamayı kapatıyor. Böylece az sulanan kabaktan yine verim alamıyorum. Yemeklik ve kışlık bal kabaklarına gelince onlar çok yer kaplıyor deyip mızıklıyor. Bana bir yol gösterin az yer kaplayan yemeklik ve bal kabağı türleri hangileridir. Onlardan dikeyim bari. Zaten ikişer tane dikmek bana yetiyor. Bu yıl su ve süs kabakları için farklı bir şeytanlık düşünmeliyim.:D |
Alıntı:
Susak ve lif kabağını da daha henüz hesaba katmadım. :( |
Alıntı:
|
Geçen sene onu denedim . Yine de 2-2.5 m2 yer kaplıyor.
Enginarlar yazın kuruyor. Bu yıl enginarlardan 1-1.5 m önce bal kabaklarını dikip enginarlara dogru salmayı düşünüyorum. Nasılsa yazın enginar olmayacak. |
1 Eklenti(ler)
Bu nadir yerli, yemeklik kabagin hangi yoreye ait oldugunu ve cesit ozelliklerini merak ediyorsaniz, 2014 Agaclar.net tohum etkinligini takip etmenizi tavsiye ederim :)
|
1 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
Öncelikle herkeze iyi günler iyi çalışmalar diliyorum. Benim kabaklar çiçek açıyor çiçekler büyüyor fakat sonra dökülüyor. Hiç kabak çıkmıyor kocaman oldu bi görseniz bütün bahçeyi kapladılar neredeyse fakat hiç kabaklar çıkmıyor acaba nedeni ne olabilir.
|
Alıntı:
|
Allah sizden razı olsun. Fakat erkek ve disi cicegin farki erkegin sapi uzun disininki ise dibi kabak oluyor sanirim.
|
Alıntı:
|
Cok tesekkurler. Yaptim bakalim insallah kabaklarim olacak sayenizde.
|
1 Eklenti(ler)
Yeme hızımız kabakların büyüme hızına yetişemiyor. :D
|
Tür.
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar kabaklarımın türünü öğrenmek istiyorum. Bunları bana bir arkadaş vermişti. Oda bilmiyormuş türlerini. Acaba bilen birileri varsa yazabilirmi ?
İlk resimde siyaz şeritle ayırdıklarımın ilerisinde kalanlar bana ait DEĞİL. Ayrıca kırmızı şeritle ayırdığımın cinsi ve yaprakları başka. Meşe yaprağına benziyor. Girintili çıkıntılı. Ekran resimlerindeki küçük siyah olanın cinsi o değişik yaprağı olan. Büyük Resim 1 Büyük Resim 2 Büyük Resim 3 Büyük Resim 4 |
Yaprak yapisina gore, ilk resimde sagdaki bitki Cucurbita maxima gibi gozukuyor. Genelde kestane kabak, balkabagi bu sinifa girer.
En alttaki resim de Cucurbita pepo'ya ait. Yemeklik (yani yemek yapmalik) kabak da bu sinifa giriyor. Alıntı:
|
Alıntı:
Peki bu resimdekinin cinsi nedir ? http://aliakrep.net/cdn/resimler/kab...710_171704.jpg Yaprak resmi kırmızı çizginin solunda kalanlar. Bu resimden bakabilirsiniz. http://aliakrep.net/cdn/resimler/kab...710_171724.jpg Birde bu resimdeki sarı dairenin içinde kalanın cinsini yazarsanız çok sevinirim.http://aliakrep.net/cdn/resimler/kab...711_115530.jpg Şimdiden 1 kabak dökmüş bile bu kadar boyla dökmesine şaşırdım açıkçası. Kabakları Denizli sıcağında ( şu aralar güneş altında 43-45 derece ) ne sıklıkta ne miktarda ve ne zaman sulamam gerekiyor ? Ben hergün akşam saat 7 civarında 2 kova takriben 30 litre suluyorum. Oda çok sıcak olduğu için. Acaba doğrumudur ? Ve döken kabakları güneş yakmasın diye gazete ile örtüyorum. Geçen yıldan tecrübeyle sabit. Bir kabağımı güneş yaktı. Ve hemen arkasındanda çürüdü. |
Resimden gordugum kadariyla sari dairenin icindekinin yaprak yapisi farkli gozukuyor. Yemeklik kabaga daha cok benzemekle birlikte Cucurbita moschata olabilir ama meyve sapina ve dallara yakindan bakmak gerek. Eger Cucurbita moschata ise onun meyveleri de, kulturden kulture degismekle birlikte, genelde tatli yapiminda, corbalarda, firinda rostolamada kullanilir. Cucurbita maxima (balkabagi) diyemiyorum cunku onun yapraklari daha iri ve yuvarlak hatli olur.
Kirmizi cizginin solundaki bitki Cucurbita pepo (yemeklik kabak) gibi duruyor. Meyvesini gosterdiginiz bitki, Cucurbita maxima'ya ait derim ama yine de meyvenin sapla birlestigi noktaya, yaprak yapisina bakmak gerek. Kabak, suyu sever. Azar azar ama duzenli sularsaniz iyi olur. Alıntı:
|
bu resimdeki kabağın çeşidi howden imiş.
http://aliakrep.net/cdn/resimler/kab...710_171704.jpg yani bu http://www.senior-gardening.com/imag...1-13249-lg.jpg |
Son Hali.
2 Eklenti(ler)
Son Hali. Dahada büyümez herhalde ?
Büyük resim : http://www.aliakrep.net/cdn/resimler...724_163822.jpg Sarı çember içindeki (yukarıdaki) yakın çekim fotoğrafı. Büyük resim : http://www.aliakrep.net/cdn/resimler...724_192300.jpg |
Çekirdeklik kabağın bitkisi ölünce hasat ettim. Kocaman kabaktan bu kadar çekirdek çıktı. 1 kilo kabak çekirdeği için sanırım bunun gibi 4-5 tane lazım. Çiftçilerin işi epey zor gibi.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...klik_kabak.jpg http://www.agaclar.net/forum/attachm..._cekirdegi.jpg |
5 Eklenti(ler)
Sayın Birnefestoprak; bahsettiğim kabağın bilgileri aşağıda:
Pürtüklü veya ağsı bir balkabağı; genelformu kestane kabağına benziyor. Daha çok Bayramiç, sırasıyla da Ezine ve Ayvacık'ın kimi köylerinde yoğunlukla yetiştirilen bir balkabağı çeşidi. Kazdağları'nın diğer yörelerindeki pazarlarda nadiren rastladım. Yetiştirenler özellikle ocağını geniş açtıklarını söylüyorlar. Kabuğu ince, daha doğrusu üzerindeki ağsı, pürtüklü dokunun yoğunluğu azaldığında kabuk incelirken arttığında ise kalınlaşıyor. Bu değişim çeşitten çok yetiştirme koşullarından ileri gelebilir, emin değilim. Tadı gayet yerinde, şekersiz piştiğinde dahi tatlı. Kabak tatlısının alışılmış bol şekerli halini sevmeyenler için iyi bir doğal alternatif olabilir :) Genel görünümü böyle: Eklenti 535184 Üstten görünüm: Eklenti 535185 Alttan görünüm: Eklenti 535186 Yandan: Eklenti 535187 Yandan kesiti: Eklenti 535188 |
3 Eklenti(ler)
Dokusu ve sapı: Eklenti 535189 Eklenti 535190 Kabuğu yukarıdakine nazaran daha kalın (yine de ince sayılır) olan başka birkabağın daha yoğun dokusu: Eklenti 535191 |
Alıntı:
|
Evet, en alttaki gorsel ayni cesidin baska bir meyvesine ait, ya da en azindan ben oyle dusunuyorum.
Form olarak diger gorsellerdeki meyveden biraz daha topluca, dokusu yogun, kabugu biraz daha kalindi ama tadi, kivami, tohum yapisi, su salma miktari hep ayni. Agirliklari da asagi yukari ayni, 15 kg civarinda. Daha irilerine de nadiren rastliyorum ama genellikle daha kucukleri pazarda goruluyor. Bu cesidin ortalama agirligi icin sekiz on kg arasi desem herhalde dogru olur. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025