![]() |
Dilim sayisina ve inceligine gore kestane kabagi gibi duruyor. Cekirdeklerinin resmini de ekleyebilir misiniz? Oval ve mat mi cekirdekler?
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ayni bahcede, bildigimiz, uzeri puruzsuz gri renkte olan kestane kabaklariyla yan yana ekilseler de bu kabak yine boyle dokulu oluyor, bildigimiz kestane kabagi da kendi ozelligini koruyor, yani her ikisi de ayri cesit ozelliklerini gosteriyor. Yine de onumuzdeki sezon kendi deneyimlerimden sonra ureticilerden aldigim bu bilginin saglamasini yapabilirim. Nihayetinde tadi harika :) Eklenti 535836 |
Alıntı:
Kış şartları sanırım yeni yerleşkenizde biraz zor olmuştur. Kar,boran.. |
Bildigim kadariyla Turkiye'de kestane kabagi olarak bilinen kabaklar Cucurbita moschata. Gosterdiginiz resimdeki cekirdekler de bunu dogruluyor. Eger herhangi bir caprazlanma olmadan soyu devam ettiyse, cevresindeki kabaklarin Cucurbita maxima olma ihtimali yuksek.
Bilmedigim konuysa, halk arasinda bal kabagi olarak adlandirilan sinifin sadece maxima'dan mi olustugu yoksa maxima/moschata birlikte ayni sinifa mi girdigi. Bahcedeki kabaklarin resimleri varsa, onun da cok yardimi olur. Alıntı:
|
şuan cimlendirebilirmiyiz acaba? k.maraş hava 20 derece?
|
bende kabak tohumu ektim viyollere kabak cok seviyorum dolmasini bunun budaması oluyormu bakımı nasıl oluyor erkek dalları kesmemis lazimmi yoksa dursunmu geçen sene biraz büyümeden tepesindeki bitki düşüyor ondan sonrada büyümüyordu bahçede karınca vardi başka bişe yoktu herhalde.
|
Sakız kabağın iki cinsi var kollu ve kolsuz şeklinde .Kollu olan biraz daha dağınık kolsuz olan böyle top gibi oluyor.Pek öyle özel bakım istemiyor.Tozlaşma olduğu sürece çok fazla ürün alıyorsunuz.Düzenli sulama uygun toprak gübre coşturuyor resmen geçen sene 5 metrekare alandan 2 günde 1 3-4 kilo alıyordur belki de daha fazla.
Balkabağında ise kollar gelişene kadar çok iyi bir sulama ve gübreleme şart bitki kendini kuvvetlendirmesi gerekli dişi çiçek görene kadar erkekleri kopartıyorum ama ne kadar doğru bilmiyorum dişi çiçekler zaten altları top top oluyor,sağlıklı olmadığında ve dollenmediğinde sararıp düşer garantilemek için erkek çiçeği kopartıp ortasındaki boru gibi olan kısmı dişi çiçeğe sürterseniz tozlaşma olacaği için meyvesi tutar.Ortamda arı olursa zaten buna gerek kalmaz.Bizim bahçede depoda eşek arıları var onlar iş görüyor sanırım:)Birde büyük balkabağı eldedebilmek için meyve azaltması yapmanız gerekli yoksa irili ufaklı oluyorlar.Mantarla mücadele önemli birde bizde yazın ortalarına doğru yapraklarda mantar oluşuyor. Eğer önlem alınmazsa ortada yaprak felan kalmıyor., Bunlara dikkat ederseniz zaten birsürü balkabağınız oluverir.Annem bu işe çok sevindi. Pazardan getirmesi çok zor geliyordu:) Şimdi balkon balkabağı dolu. |
kabaklarım çimlenmedi
28 nisan da toprağa ektiğim kabak tohumlarım hala çimlenmedi ve aynı gün ektiğim fasulye, nohut, barbunya, börülce ve mısır tohumlarımdada çimlenme yok sadece ayçiçeklerim ve bamyalarım güzel çimlendiler neden böyle oldu acaba ? Ne yapmam gerekiyor derine gömdüysem ve çürümediyseler beklesem çıkarlar mı yoksa yeni tohummu alsam ?
|
1 Eklenti(ler)
Sn MeyveliTepe' nin etkinlikte paylaştığı Kars Yumurtası Kabak, umduğumdan fazla boylandı. Ben de bıraktım, şeftali ile yarışa girecek gibi görünüyor:)))
|
Meyveler bundan daha fazla buyumeyecek. Tohumluk biraktiklarinizin disindakileri hasat edebilirsiniz. Nasil degerlendirdiginizi yazarsaniz cok sevinirim.
Alıntı:
|
Tek kök yetiştirdiğimiz Kars yumurtası kabağından 3 günde toplam 13 adet kabak hasat ettik. Gerçekten de çok küçükler. Garanti olun diye çok sevdiğimiz kabak haşlama salatası olarak tükettik. Biz normalde siyah uzun kabakları haşlayıp bol zeytinyağı, sarmısak, limon, tuz ekleyip yemeğe bayılırız. Fakat bu kars kabağı kendine has tadı ile öne geçti. Bizim damak tadımıza göre mükemmel bir lezzete sahip. Ancak belirtildiği üzre kabak bitki üzerinde sürekli kontrol edilip kartlaşmadan koparılmalı. Küçücük kabak 3.günde çekirdeğini belirgin hale getirmiş.
Bu şekilde tüketimi çok hoşumuza gittiği için başka tüketim yollarına başvurmayacağız. 5 adet meyveyi de tohuma bırakmayı düşünüyorum. |
3 Eklenti(ler)
Yukarıda, 37 ve 38 nolu mesajlarda tanıtmış olduğum kabaktan aldığım tohumlar çimlendi, büyüdü, meyve bağladı ve bir hafta kadar önce de kabuğunun karakteristik ağsı dokusu belirmeye başladı. Daha öncesinde pürüzsüz bir yapıdaydı.
Şu an en büyük meyve 45 cm çapa ulaştı, sanırım biraz daha büyür. etkinlikte paylaşmayı düşündüğüm bir kabak. |
meyvelerin ufakken sararıp düşmesi
2 Eklenti(ler)
merhaba,
balkabağı meyveleri fotoğraftaki boyutlara (veya daha küçükken) gelip sararıp düşüyor. ilk oluştuğunda da yeşil değil de sarı renkte oluşuyor bazıları. sarı çıkanların hepsi düşüyor; yeşillerin bazıları düşüp bazıları normal büyümeye devam ediyor. |
Muhtemelen döllenme olmadığı için büyümüyordur.
|
3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar susak kabağı ektim 4 kök . Gelişmleri güzel bir kaç aksilik dışında . Yanlız kabaklar büyümüyorlar. Siyahlaşıp kuruyorlar. Kabağın dalında ise yarık oluştu bir bölümünde ve siyah bir akıntı var. Sorun nedir acaba ne yapmam lazım.
|
1 Eklenti(ler)
Kars yumurtası kabakların bir kısmı sararıp sap kısımlarından kuruduğu için hasat edildi. Bunlar tohumluk olarak ayrılacak. Çok verimli bir türmüş gerçekten de.
|
Kabagin böylesi .
2 Eklenti(ler)
Oradan asagi indirmesi cok zor .
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sn Bahcedenn "Marina di Chioggia" ile ilgili geçtiğimiz yılın tohum paylaşım etkinliğinde "Çok lezzetli olan bu çeşidin bana göre tek handikabı engebeli yüzeyinden dolayı soyulmasının biraz zor olması." diye yazmıştı.
Evet, öyle olduğu için de kestiğimiz ikinci kabağımızda soymaktan vazgeçtik ama iyi ki daha fazla uğraşmamışız çünkü bu çeşidin kabukları piştikten sonra sorun olmaktan çıkıyor. Öyle ince, zar gibi ve ağızda eriyen bir yapısı var ki, bu kabukları yerken ayıracağımızı düşünerek pişirdiğimiz halde kabuklarını da neredeyse fark etmeden yiyiverdik :) |
herkese merhabalar bende kestane kabağı fidesi var acaba balkonda kaç litrelik saksıda yetişir. tavsiyeleriniz nedir. şimdiden teşekkürler
|
Yuvarlak Kara Kabak [Girit Kabağı]
http://ultraimg.com/images/Girit_Kabagi-800x600.jpg Yukarıdaki resim Wikipedia'dan alınmıştır. Buradan... http://ultraimg.com/images/1-800x450.jpg http://ultraimg.com/images/2-800x450.jpg http://ultraimg.com/images/3-800x450.jpg http://ultraimg.com/images/4-800x450.jpg Resimlere tıklayınca büyük resimler açılır. |
Maşallah demeyi unutmayın.
Büyük resimler için üzerlerine tıklayın. http://i.imgur.com/ETs5NK9s.jpg http://i.imgur.com/JRfUBjHs.jpg |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Serhat Kabağı'nda bazen belirgin, bazen de belli belirsiz ayrılan iki farklı form var. Formlarından ziyade birkaç fark daha var.
Basıkça formlu olan genelde daha az kabuk dokusuna sahip. Kabuğu ve et dokusu diğerine göre daha yumuşak, çekirdekleri de biraz daha uzun gibi. Aşağıdaki ilk iki görsel bu formda ve özellikteki meyvelere ve çekirdeklerine örnek. Diğeri ise daha yuvarlakça, genellikle daha yoğun kabuk dokusuna sahip, diğerine göre daha sert kabuk ve et yapısında, çekirdekleri ise hafiften daha kısa veya yuvarlakça. Ama bu farklar çok belirgin değil, hatta bazen birbirlerine çok yaklaşıyorlar. Yine de aşağıdaki iki görsel bu formun karakteristiğine ait örnekler: Ve ikisinin karşılaştırmalı çekirdekleri; Soldaki basık olan meyveye, sağdaki de daha yuvarlakça olana ait: Ve maalesef şu ana kadar iki çeşidi sabitleyemedik. İlk fotoğraftaki meyvenin çekirdeklerinden diğer formdaki meyve çıkabiliyor. Önümüzdeki sezondan itibaren aşağıdaki bahçede yalnızca bu çeşidin daha yuvarlakça olanını, evin altındaki bahçede de basıkça olanını yetiştirmeye başlayarak yıllar içinde seleksiyonla açılımı durdurmayı umuyorum. Bu arada C. maxima bence, ne dersiniz? |
Herkese öncelikle merhabalar, arkadaşlardan eger bilenler varsa yardımcı olmalarını isteyecegim..Şöyleki ufak adacıklarda sebze yetiştirecegiz ve kabakların saga sola dal atarak her yeri kaplamasını istemiyorum, kınrısta faaliyette bulunan bir firmanın sayfasında ise ''merlot F1'' adlı tırmanıcı tür oldugu belirtilen bir kabaga rastladım.Ata tohumlarımızdan bu tipte tırmanıcı olup yer kaplamayan bir tür varmıdır..
Teşekkür ederim.. |
|
Sizce neden kaynaklanıyor. Bu çeşidi bartinli bir arkadaşım verdi.Kendi tohumlarından olanlar gayet iyi ama bunlar yaprakları ince ve böyle damarlar beyaz beyaz büyüyünce de sanırım ikinci resim gibi parçalanacak bilen varsa yazarsa sevinirimhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f24da11fa3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...6f01a650d9.jpg
Redmi Note 2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
İlk resimde bir sorun göremedim. İkincisi de hastalıktan ziyade güneş yanıklığı gibi duruyor.
Alıntı:
|
Demek ki bu balkabağı cinsi böyle ince yapraklı ilk defa böyle bir balkabağı gördüğüm için hastalık sanmış olabilirim:)Yıllardır aynı cins kestane kabak ekince böyle oluyormuş:)
|
Tohum aldığımız firmalardan paketteki tohum çıkmadığı oluyor mu?Sanırım benim başıma geldi:)Sakız kabağı aldığımı sanıyorken bugün bahçeye gittiğimde güzel bir süpriz yaşadım kabağın rengi koyu yeşil ve çizgili bir şey.40 gün kadar bekleyip böyle bir süpriz yaşamak güzel oldu.Gerçi annemin dediğine göre bu kabaklar daha dayanıklı oluyormuş bakalım göreceğiz.
|
Merhabalar
Cinsini Bilmiyorum fakat eşim mükemmel lezzette mücver yapıyor tavsiye ederim. Tek sorun bazen kabaklar olum aşamasında yaklaşık 10cm uzunluğa gelince aniden sarariyor 1-2 tane bu şekilde düştü. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d24d03f990.jpg HTC One M8s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Ben o sararmaları çiçekburnu çürüklüğü diye algılamıştım.Sonradan normale döndü. Çok verimli bir cins olduğu için devamlı topraktan kalsiyum kaldırıyor ondan olabilir mi diye düşünüyordum.
|
2 Eklenti(ler)
Bu sene bahçemizde yetiştirdiğimiz sakız kabakları. Fideleri dikerken toprağa yanmış tavuk gübresi eklemiştik, Kasım ayına kadar meyve verdiler. Bu yılda aynı verimi alabiliriz inşallah. ;)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025