![]() |
Ben de bugün örttüm 2 tane kabağı Adana çok sıcak. Hele 2 gündür 45 dereceye dayandı.
|
Benim tek kök kabağım vardı hiç gelişemedi. salatalık yaprakları daha büyüktür. 3 tane kabak meyvesi yaptı 3 üde düştü. Kabağım kalmadı yani.
|
5 Eklenti(ler)
arkadaşlar 19.06.2009 tarihli atlantik dev kabaklarımın gelişimini sizlerle paylaşmak istedim .anlayamadıgım olay kestane tipi kabakdan 30 kök yapdım bunlar şu an anlantik dev kabakdan daha hızlı gelişme saglıyor.neden kaynaklanıyor anlamadım bu konuda bilgisi olan varmı atlantik kabakda cürüme var neden son resim kestane tipi olan aynı zaman dikimi yapıldı
|
arkadaşlar ben kabağın dişi çiçeklerini merak ediyorum bu konuda bilgisi olan varmı nasıl anlaşılıyor? öğrendiğim bilgilere göre çekirdeklerinin tohumlaşması için dişi çiçeği 2-3 gün poşete bağlamak gerekiyormuş.
|
Alıntı:
Ayrıca uzun saplı olan erkek çiçekleri sabah erken saatte toplayıp içlerindeki erkek organları kesip çıkararak una ve ardından yumurtaya bulayıp çiçek yağında kızartın, üstüne sarımsaklı yoğurt dökün afiyetle yeyin. Dolması da yapılıyor ama şimdi anlatması uzun sürer. |
teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için fakat ben geç kaldım sanırım dişi çiçekleri bulamıyorum hep erkek var.
annem dolmasını biliyormuş yaptı. |
Benim bahçemdeki çiçek bölümünde tesadüfen düşen çekirdekten büyüyen bir kabağım var. Yavru kabağı görünce çok hoşuma gitti. Büyümesine izin verdim ama sonradan çiçeklerimi kıskanıp bastırmaya başladı. Şu anda 20 kg civarında. Kabak büyüdükçe yapraklarda büyüyor ve uzuyor. Ne çiçeklerime ne de kabağa kıyamıyorum.
Kabağın attığı kolları budasam zarar verir miyim diye kara kara düşünüyorum. Ayrıca bana küsmesinden de korkuyorum. |
Bu akşam aklıma bi fikir geldi , seneye uygulamaya çalışacağım. Size de danışayım istedim. Şöyle ki; kabak tohumları baharda çimlenmek üzere kaplara ekilir, gelişmeye başlayan çimler çenek yaprağa kadar olan gövdeden ikişerli ya da üçerli birbirine aşılanır. Amaç yanal köklerden beslenen kabak ne kadar güçlü oluyorsa esas kökte güçlü olmalı yani üç ana kökten beslenen kabakla bir kökten beslenen bir olmaz gibime geliyor. Önemli olan aşıda başarı sağlamak :rolleyes: yani işin en zor yanı. Denemeye değer değil mi? :confused:
|
Bal kabağıının olgunlaştığını nasıl anlarız ?
Koparmak için belli bir tarihimi bekleyeceğiz, neyi kontrol etmeliyiz ? |
Yaprakları iyice ölmüş ve meyvenin gövdeye bağlandığı sap kısmı iyice odunlaşmış olmalı yoksa çürüyebiliyor sapından.
|
Sevgili Todor,
Tam bir acemi çaylak olduğum, yazılanları okuyunca kabak gibi çıktı meydana:))) Bahçeyle ilgili olduğumu bilen bir komşu Akhisar'dan bana bal kabağı çekirdeği getirmişti de bunlar görsen ne büyük kabaklardı demişti. Sanırım benim kabak maceram tam o gün başlamıştı. o çekirdekler bodrumda ilk bahara kadar naylon poşette kaldınca tabii küflenmişler... Baharda bahçeyi bellerken ekelim bakalım nolcek dedik? Bizim kapıcı oğlan güya köylü çocuğu, o biliyordur nasılsa dedim. Hepsini bir sık sık ekivermiş mi? Diplerini su tutması için havuz gibi de yapıvermiş mi? benden fazladan 20 gaymeyi haketti o aralar. Sonraları da penceresindeki güvercin gübrelerini diplerine koyu koyuvermiş anaaaaaaaaa bizim kabaklar bir sardılar mı bahçeyi valla? Adım atacak yer kalmadı, her yan yaprak oldu, diplerini göremiyoruz ki:)))) Çiçekleri pek bol idi, sizin sayfayı keşfedene kadar suladık da suladık. Yaprak azmanlarını görünce zaten biz nerede yanlış yaptık acaba demeye başlamıştık ki sulanmayacağını öğrendik işte. 2 gündür suyu kestim. Bu akşamüzeri indiğimde kabaklarla tanıştım nihayet. onca yaprağın arasından 2 tanesini gördüm ya dünyalar benim oldu. hani sanki torunum oldu o kadar sevindim... |
2 Eklenti(ler)
Buda benim tosun :=)
fotografın bir tanesinde makinanın tarih ayarı degismis dogrusu 1 eylül 2009 digeride 13 eylül 2009 |
Hay maaşallah tohumunan bizlere düşer mi acaba? :)
|
maşallah tohumundan istesek yaıp olmaz dimi..
|
Arkadaşlar malesef benim kabak Adananın sıcağına dayanamadı ve ağustos ayında öldü. Tek bir meyve bile alamadım. Tohum sözü verdiğim arkadaşlar kusura bakmayın lütfen.
|
arkadaşlar bu kabak şubat sonu ekilip mart sonuna doğru toprağa ekilmelidir.güneşi ve rutubeti sever hele birde havadar oldumu büyümesinde göreyim onu.büyükbaş hayvan gübresini verdinmi korkma.birde gün içinde ****** bol su verilecek.ayrıca şunuda belirteyim.kollar uzamaya başladığında daimi başka kökler verirler.yani sadece ekilen yerinden gübre ve su verilmez diğer bu yazdıklarımdanda SU VE ŞERBET VERİLMELİDİR.NE KADAR ÇABUK BÜYÜRSE O KADAR DEVASA OLUR. GECİKEN KABAK SONRAKİ AŞAMADA BÜYÜME GÖSTERMİYOR. AYRICA ÇOK LEZZETLİ KİLO İTİBARI ILE 4 YTL.YE SATILMAKTADIR.BENDE BU SENENİN 300 CİVARINDA ÇEKİRDEĞİ MEVCUT.İSTİYENE DUYURULUR.YÜKSEL TOPRAK.TEL.0532 769 59 56 TEŞEKKÜR EDİYORUM.......
|
kabak gevşek toprakta güzel yetişir.ekinler biçildiği zaman onların saplarından kabak ekilecek yere bolca karıştırılır.kabak ekilir.ayrıca hamur için kullanılan pak mayayı dörde bölün.bunlardan birini kabağın dibine suyla eritin.görün nasıl kabak oluyor.ayrıca bu pak mayayı,cılız kalmış,büyümeyen meyve fidanlarınada uygulayabilirsiniz.hamuru şişirdiğine göre,mayaladığına göre,kabakları da şişirecektir.saygılar...
|
Sayın todor ,
bu tohumlardan nasıl bulabiliriz. |
Zaman zaman kimi arkadaşlar ellerindeki tohumları paylaşıyor veya satıyor. Alış veriş bölümünü takip ederseniz dilediğiniz tohumları bulabilme ihtimaliniz mevcut.
|
Dev bal kabağı çimlendikten sonraki işlemler nelerdir? Şimdiden öğrenmekte fayda var. Kabak uzamaya başladığında 1-2 göz bırakıp oradan kesilecekmişki bırakılan gözlerin attığı sürgünlerde meyve tutumu olsun. Meyve tutumu için budama gerekir mi, gerekirse ne şekilde gerekir?
|
Ben herhangi bir budama yapmıyorum. Fakat, eğer bir bitkinin yeterince gösterişli bir meyve vereceğini fark edersem tekleme yapıyorum. İlk bağladığı meyveyi bırakıp, diğerlerini koparıyorum.
Böylece bitki tüm gücünü tek bir meyveye verecektir. Şöyle diyebiliriz, 3 adet 15 kg yerine bir adet 40 - 45 kg. |
Tohumları torfa ekip fideyi şaşırtacaktım ki ABD li yetiştiricilerden çoğunun tohumları direk yerine ektiğini ve bu şekilde kavun-karpuz-balkabağı türlerinin daha iri ve bol ürün verdiğini öğrendim.
Şimdi iki yöntemi de deneyeceğim. Bir takım 2009 yılı 560 kg gelen kabağın tohumunu da alıyorum mecburen. Bakalım sonuç ne olacak. |
İdeal sulama sıklığı hangi aralıkta oluyor?
|
Alıntı:
Sabahleyin saat 7 civarında (fazla gecikmemek lazım) çıkıp erkek çiçeklerin yapraklarını sıyırıp, polen taşıyan organını dişi çiçeğin organına bol polenla bulaştırıyorum. Sonra aynı bantla çiçeği yine kapatıyorum. Döllenme başarılıysa bir iki günde belli olur, saat 10dan sonra zaten dişi çiçek artık polen kabul etmez. Tülle uğraşmaktan çok daha kolay! |
Nedir çok fazla değişik olan kabak cinsleriniz?
|
Babam hiç birşey yapmadan pazardan aldığı tohumlardan Şile-Ağvadaki arsamızda 25 ile 38 kilo arasında bol bol kabak oldu. Bizim oralar çok uygun balkabağı için. Bu dev tohumlarıda denemek istiyorum. Heralde onlarda 90 100 kilo arası olur gibime geliyor.
|
Sayın bal kabağı severler bahçemde 2 yaşında ağaç fidanları var bunların dibine yani fidanın 20 - 30 cm uzağına birer adet dev bal kabağı ekmeyi dşünüyorum. Bu şekilde ekersem fidanların gelişimine zarar verirmiyim. Niye oraya ekiyorsun kardeşim bahçede başka yermi yok diyen varsa amacım sulamada zamandan tasarruf.
|
Yavaş yavaş dev bal kabağı ekimi zamanı geliyor. Fakat ben halen tohum bulamadım:( Arkadaşlar elinde fazla tohum olan var mı?
|
Alıntı:
|
Öneriniz için teşekkürler sayın dermana
|
fideden iyice mesafeli ekmenizde fayda var.
ben geçen sene normal bal kabağı ektiğimde tüm bahçeye bir anda yayıldı.. 1 haftada ne olduğunu bile anlaymadan ağaçların tepelerine, çitlerin üzerlerine heryere yayıldı.. özelliklede altındaki yabani otu temizleyebileceğiniz bir yerlere ekmenizde fayda var.. |
yazılanları okuyunca internetten
FRANSIZ KIRMIZI KESTANE KABAĞI sindirella balkabağı tohumu sipariş ettim. Acaba aldığım bu ürün de iyi bir bakımla sizlerin yetiştirmiş olduğu kabaklar kadar büyüyebilir mi? Yoksa bir kaç yerde gördüğüm Amerikan tohumları olmalıydı? |
Adapazari kestane kabaginin tohumlarini buldum, bugun ekiyorum...
|
Adapazari Kabagi Maceram....
Bu siteyi Google'da "adapazari Kabagi tohumu" ararken bulmustum. Adapazari kabagini da burada (Amerika'da ) baska bir siteden okumustum. Hanidir kabak tatlisi yemedigimi hatirladim, ekeyim mi ekmeyeyim mi, yerim yeter mi falan derken bir de bakmisim ki haldir haldir tohum pesinde kosuyorum. Kisacasi elin Amerika'lisi tereciye tere satti yani:)
Buradaki kis kabaklari (Winter Squash) veya Balkabagi (Pumpkin) tatli olarak pure kivaminda guzel oluyor, ya da yemek olarak (firinda ozellikle) kullaniliyor. Tatlimsi da olsa hos bir tad veriyorlarsa da hicbirisi Kestane Kabagindan yapilan Kabak tatlisinin yerini tutmuyor. Ben yemeklik kabak ne ekerim diye dusunurken (acikcasi sakiz kabaginin ne oldugunu bulmaya calisirken) karsima Adapazari Kabagi cikti, arastirirken bir de baktim ki tohum buraya seneler once gonderildigi icin seneler icinde meraklisi arttikca artmis. Ove ove bitiremiyorlar, eken herkes ertesi yil bir daha ekiyor. Tutulmasinin en buyuk sebepleri; 1- Kalin kabugu sebebiyle cok dayanikli (hem mevsime karsi hem de zararlilara). Burada icine kurt girer, kamplumbaga yer, sincap didikler, geyik cigner, Possum (keseli sican??) kemirir yani zararlidan bol yok... 2- Tadi buradakilerin hepsinden daha tatli (ben sahsen butun kabak cesitlerini denedim diyemem ama su ana kadar denediklerimin icinde yanina yaklasan olmadi, bu goruse katiliyorum) 3- Cok guzel verim aliniyor. Burada aldigim bilgiler isiginda; kabaklarin icinde bir tanesi cok buyumeye baslayinca digerlerini kopariyorlar (bunlari da firinda yag, baharat ve biraz peynirle de pisirebilirsiniz) ve yemeklik olarak kullaniyorlar. Her koke 1 tane en cok 2 tane birakiyorlar. Zaten fide de kaldiramayacaklarini dokuyormus. Bazilari sikayet ediyor (cok buyuk oluyor, testere ile kesmesi bir dert, tuketmesi bir dert, buzlukta saklamasi bir dert diye) o zaman diger kabaklari eleme yapmadan kendi haline birakiyorlar 3-4 tane orta buyuklukte olsun, butun kis kesip yensin ve kullanimi kolay olsun diye. Kabagini kazara kurekle cizen birisi kabagina kiyamamis ve kalin gumus koli bandi ile kapatmisti, o kadar kiymetli yani. (Toprakla sivayan arkadasin yazisini okuyunca aklima geldi, hem gulumsedim, hem hakverdim) Tabii ki kabak o banti da patlatacak kadar buyumus ve icine sinekleri doldurmus sonunda... Bana tohumlarimi burada Seattle'da yasan Jim diye birisi gonderdi. Ona da Istanbul'da yasayan baska bir Amerika'li gondermis seneler once, derken bizim Adapazari Kabagi severler kulubu kurulmus, simdide buyumeye baslamis:) Adamcagiz her gordugune tavsiye ede ede sonunda bir suru insani ikna etmis, eken "her sene mutlaka 2-3 tane ekiyorum" diyor. Bana da 50'den fazla tohum gonderdi. Yeni ektim, bakalim bu sicakta olurlar mi diye merak ediyorum. Yerim kalmamisti domateslerin arkasina diktim artik birinin suyunu az oburununkini bol derken idare edecegiz herhalde. Sevgiler Ebru |
Bal kabakların çekirdeklerini direk bahçeye ekebilirmiyiz
|
Alıntı:
|
Kompost çukuruna kabak ekimi.
Alıntı:
üretim ve uygulama |
Sayın epsody, emeğinize ellerinize sağlık, kimbilir kendi yetiştirdiğiniz kabağın tatlısı ne lezzetli olmuştur. ben bu yıl ilk defa deneyeceğim.İnşallah başarılı olabilirim.Sonuçları paylaşırım:))
|
arkadaşlar dev balkabağı üretmek için hangi tohumu kullanmalıyız? Satın alabileceğim bir yer var mı?
|
Arkadaşlar, gübre çeşitlerinin özelliklerini bilmeden gübreleme yapmak son derece sakıncalıdır. Gerçi sitemizde http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/1356.htm adresinde gübre özelliklerinden bahsediliyor ama ben yine de MEGEP ve EĞİRDİR BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ' nün web sitelerinden edindiğim bilgileri özet olarak aktarmak istiyorum. Öncelikle azot=dal, fosfor=döl, potasyum=bal anlamı taşıyor. Konuyu azıcık daha açarsak, azot bitkinin yeşil aksamını ve gövde gelişimini sağlıyor ve meyvenin iriliğini sağlıyor. Fosfor, bol çiçeklenmesini ve döl tutmasını sağlıyor ve saçak kök oluşumunu sağlıyor. Potasyum ise meyvenin kalitesini artırıyor ve meyveye o meyve için gerekli tat, koku ve lezzetini veriyor.
Bunları buraya neden yazdım. Onu belirteyim. Yukarıda kabak fidelerini gübreleme de süper fosfat ve azot gübrelemelerinden sadece bahsediliyor. Ancak potasyum gübrelemesi es geçiliyor. Eğer sadece fosfor ve azot gübrelemesi yaparsanız bol döl dökümü ve iri kabak elde edebilirsiniz ama kabaklarınız tatsız olur. Yetiştirdiğiniz kabaklarınızda gerekli lezzet ve tadının da olabilmesi için potasyumlu gübreyi ihmal etmeyin. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025