![]() |
Cinsini bilmiyorum ama bendeki kabaklar da aynı cinsten ve malesef beklediğim kadar büyük olmadılar. Renkleri iyice beyazlaşınca büyüme duruyor.
|
Alıntı:
Ne yazıkki cinsini bilmiyorum. |
Burda sözü geçen açılma sebeplerinden dolayı bende epey meşgul oldum bu dev bal kabağı yetiştiriciliği ile ve sonunda olayın tamamıyle Soy ağacına bağlı olduğunu farkettim son 10 yılın Dünya rekoru kıran kabaklarının soy ağacını inceledim ve hepsinin ortak ana ve babalardan geldiğini farkettim. Fakat işin en zor yanı bu dünya rekoru kıran kabakların tohumları göz açıp kapayıncaya kadar tükeniyor hele birde son 3-5 yılın rekortmen kabakları ise bulmak mümkün olmuyor. Internetden araştırmalar yaptım ve sonunda Dünya rekoru kıran kabağın bir tanesinin yetiştiricisiyle bağlantıya geçtim tohumları çapraz dölleme için veriyor. Üstelik ücretsiz fakat işin özü tohumları veren bu kişiye sürekli rapor etmek zorundasın çünkü proje kapsamında. Beklemedeyim şu an dur bakalım neler olacak.
Geçen yıl Avustralya rekorunu kıran kabağın tohumlarını almaya çalıştım fakat firma yurtdışına satışı yok eğer avustralyada yaşıyorsan ve yarışmaya hazırlanıyorsan iş değişiyor sanırım. Aslında benim esas amacım neden dünya rekorları hep amerikadan çıkıyor! Neden Türkiyeden olmasın. Bu açıdan en azından Avrupa rekorunu kırabiliriz. İklim koşullarımız oldukça müsait. Dev Bal Kabağı yetiştirmeyi hedefleyen arkadaşlara tavsiyem ; lütfen bu olaya büyük bir özveriyle yaklaşalım. Gelin hep beraber bölgesel olarak başlayalım. |
1 Eklenti(ler)
80 Kiloluk Dev Kabak
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik beldesinde yetiştirilen 80 kiloluk kabak görenleri şaşırtıyor. Ahmet Demir isimli çiftçi, Düdenkırardı mevkiindeki tarlasında biri 80, ikisi de 40'ar kiloluk olmak üzere toplam 3 adet dev bal kabağı yetiştirdi. Kaynak |
Dev balkabagı
2 Eklenti(ler)
2 yıl önce Milanoda arabaların üzerinde balkabaklarını görünce çok şaşırmıştım. Fotografını çekmişim. Sizlerle paylaşmak istedim. Herhalde onlarda bir yarışma için taşıyorlardı. Bu site sayesinde yarışmalarının yapıldıgını öğrendim :)
Eklenti 52652 Eklenti 52653 |
2009 Dev Kabak Yarışması ( Atlantic Giant )
Önümüzdeki yıl;
1.Tohum ekimini direkt tarlaya yapacağım 2.Yer hazırlığına çok özen göstereceğim 3.Bal kabaklarının arasındaki mesafeyi 3 metreye kadar çıkaracağım 4.Bioplasma gibi organik gübreleri deneyeceğim 5. Ca ve K beslenmesine daha çok dikkat edeceğim 6.Benim yetiştiricilik yaptığım toprağın ph sı 8.5 ph yı düşürmek için bazı uygulamalar yapacağım |
Alıntı:
Saygılarımla |
Alıntı:
veya kükürt (S) takviyesi Ph yı düşürür, Kalsiyum Amonyum Nitrat veya tarım kireci Ph yı yükseltir |
bende yetiştirmeye çelıştım en iyi şartlarda 10 kğ oldu.Ama aldığım tohumdan emin değildim .Garantili tohum en önenlisi.
|
Peki! diyelim ki 30-40 kg.lık kabak yetiştirdik, bunu ne yapacağız, nasıl yiyeceğiz? :p
Herhalde 3-4 kg.lık dilimler halinde konu komşuya dağıtacağız. Tadı iyi olsa bari. Tadından söz edildiğini göremedim. |
Benim yetiştirdiğim 10-20 kg civarındakilerin tatlı pek birşeye benzemiyor. Kabak köftesi yaptık o biraz eklenti baharat, yumurta ve un ile biraz durumu kurtardı.
|
Eyvaaah! :p
|
Bu sene yetiştirdiğim kabaklarda tohumlar aynı olduğu halde ciddi tat farklılıkları oldu. Büyük olmasını istediklerimi bolca sulamıştım ama tadları cok kötü. Sulamadıklarımsa gayet güzel sert ve aroması yoğun ve piştiğinde de kuru oluyor. Birde şunu farkettim bir kaç kiloluk küçük kabalların etli kısımları piştiğinde damarlı bi yapıya sahip oluyor oda hoş olmuyor tabi yerken. Etli kısmı kalın ve ihtiyacı olduğu kadar su görmüş kabak en ideali gibi.
|
Damarlı olanların hasat zamanı geçmiş olmalı. Yani tohuma kaçmaya başlamış diyebiliriz.:p
|
Fazla su ve fazla azot ürünlerde tadı yavanlaştırır. Sadece bildiğim kadarı ile biber ve salatalık suyu yedikce güzel ürün veriyor. Biberi fazla sulamazsanız aynı tür fazla sulana na göre acı olabiliyor.
Bu bilimsel veri değil benim edindiğim tecrübe sadece. |
Büyük olsun da tadı yavanda olabilir :p
|
Dev Bal Kabağı tatlısı
Annem kabak tatlısını çok iyi yapar...Yalnız uyarmak istiyorum Atlantic Giant Bol suyla yetiştirilen bir kabak cinsi olduğu için bünyesindeki su oranıda çok yüksek...Kestane kabaklarını genelde 1/1 oranında şekerle yaparlar..Bal kabağı fazla şeker istemiyor...Sulanması ve kendi suyuyla pişirilmesi için kestane kabağı doğrandıktan sonra 24 saat şekerde bekletilir...Bakl kabağına aynı şeyi yaparsanız fiyasko olur.Çünkü aşırı su salıyor.Şekeri dökten yarım saat sonra pişirebilirsiniz....Piştikten sonra suyunu toplaması için bir süre fırında tutulması lazım...Yani kısacası tadı mükemmel...ancak doğru ölçülerle ve doğru pişirme yöntemiyle....Aynı kabağı parçalayıp iş arkadaşlarıma dağıttım inanın çoğu bal kabağının tatlısını yapmayı bilmiyor...
|
Fırına sürmeden önce de üzerlerine bir miktar toz şeker gezdirirseniz görüntüsüde mükemmel oluyor :)
|
merhabalar ben aranıza yeni katıldım dağ yöresinnde kabagı hanği zamanda ekmeliyim bileniniz varmı
|
Kabak Yetiştiriciliği
Mayısın ilk **** ikinci haftası fidelerinizi hazırladığınız yere dikebilirsiniz...
|
Tekrardan Forumda Olmak
"Forumdan kendim cıkmak istemiştim ama mümkünse tekrar girmek, dev kabak yarışmasına katılmak ve geçen sene yetiştirdiğim 74,5 kg ve yatay ve dikey çemberi 200 cm olan kabaktan bir miktar tohum isteyen arkadaşlara yollamak isterim."
yazıma moderatörümüz olumlu yanıt vermiştir. Kendilerine teşekkürlerimi bildiririm. Ayrıcana yazım kurallarına dikkat ederek artık sizlere yazacağımdan emin olabilirsiniz. Tekrardan Merhaba herkese. |
Teşekkür ederim. Aramıza tekrar hoş geldiniz...
|
Alıntı:
Tohum paylaşmak isterseniz, buradan yapabilirsiniz. Burada birkaç tohumda ben isterim.:D |
Sn.Capitano, mümkünse bende rica ediyorum.
|
Bugüne kadar en büyük bal kabağı nerede üretilmiş acaba?
|
Dev Bal Kabağı
Yanlış hatırlamıyorsam İngiltere geçen yıl rekoru Amerikanın elinden aldı...Kabağın ağırlığı 650 kg ın üzerindeydi...
|
Günaydın arkadaşlar biraz ara verdikten sonra ( teknik sorunlar çıkıp duruyordu, arama kısmından konulara kolaylıkla ulaşamıyordum ) tekrar foruma döndüm.
Umarım bu sayfada, konuyla ilgilenen birilerinin dikkatini çekebilirim. Sayın Todor verdiğiniz dev kabak tohumlarının hepsi çimlendi. Elimde biraz uzun süre beklettiğim tohumlarda verimin neredeyse tamamen düştüğünü görünce dayanamadım evde çimlendirmeye karar verdim. Evimizin salonu biraz genişçe olduğundan ve çok iyi güneş aldığından pencereleri aydıngerle kapatıp perdeleri çıkarttım ve bir çeşit sera oluştu. Kabaklar balık kutusunda gayet mutlu görünüyor ama zaman ilerledikçe bendeki panik de artıyor. Buralarda sıcaklık mevsim normallerinin de üzerinde geçti bu sene. Hava bir sürpriz yapar mı bilmiyorum. Özellikle Todordan ve Selahattin Bey'den rica ediyorum. Ben bu kabakları hangi boya gelince ve aşağı yukarı hangi tarihte asıl yerlerine ( bostana ) alayım ? Bende yedek çekirdek de kalmadı kabakların telef olmasını hiç istemem. Teşekkürler Todor yer kaplamasın diye buraya ekleyeyim dedim. :) |
Bölgenizdeki son donlar bittikten sonra, nihai yerlerine almanız gerekiyor. Bostana diktikten sonra eğer don olursa öleceklerdir. Son don tarihini, bölgenizdeki çiftçiden öğrenebilirsiniz.
|
450 m2 lik bir arsam var, toprak hiç işlenmemiş öylece duruyor en doğal haliyle.
Bu sene planlarım var, tohum siparişlerim var onları kısmetse ekecegim. :) Acaba kabak da eksem becerebilirmiyim ?? :confused: |
Denemezseniz sorunuzun cevabını öğrenemezsiniz. Ayrıca kabak yetiştirmek, domates biber yetiştirmekten daha zor değil. Bunlardan birini yaptıysanız, bal kabağını yapamamanız için bir sebep yok.
|
Teşekkür ederim Sn. Todor,
o zaman bende Sn. Capitano nun tohumlarına talip olabilirim. :) |
Bilgiden kasıt eğer ki yetiştirme tekniği ise paylaşırım.
Yetiştirilecek tohum tabi ki iyi bir nesilden olmalıdır. En iri kabak için bunun etkisi 40% bir katkıdır. Köklerin yayılacağı , yani fidenin dikileceği alan da özel bir toprak karışımı ve sulama yöntemi kullanılırsa en iriyi yetiştirme şansına katkısı 40% dir. Bu yöntem de 100 cm e 100 cm bir alanın toprağı yaklaşık 70-80 cm derinlik de kazılarak toprağı boşaltılıp, dışarıda yeni bir karışım yapılır. Bu karışım da her bir ürün 20 Litre olmak kaydı ile ''sıfır numara dere kumu , 2 numara dişli dere kumu, orman toprağı, ince reçinesiz odun talaşı, kil-mil karışımı ve kazdığınız toprağın üstteki 40 cm derinliğine kadar ki kısmından 40 litre toprak ile 5 litre güvercin gübresi, 5 litre yanmış keçi-koyun gübresi, 5 litre kömür tozu karıştırılarak karışım çukura aktarılır. 100 cm e 100 cm lik alanın 4 köşesinden 50 cm derine kadar su vermek için 4 adet 70 cm lik boru hazırlanır ve 10 cm de bir arkalı önlü su sızdıracak delikler açılır. Tüm sulama buradan yapılır. Bu aşama da yetiştirme alanının su direnajı , eğimin mümkün olduğunca az oluşu, damlama sulama yapılması, açan çiçeklerden en iyi 3-4 tanesinin bırakılıp gerisini ve uzayan diğer kolların budanması, daha sonra körpe 3-4 kabaktan da bir tane bırakılıp diğerlerinin de budanması gerekmekte. Tüm bu saydıklarım ve iklim şartları da 20% şans daha arttırmakta. Bu bilgileri direkt yerinde ABD de Montana da ödüllü kabak yetiştiren bir at yetiştiricisinden almıştım. Ayrıca deniz seviyesinden 300-1300 metre yükseklikler en ideal yetiştirme yükseklikleriymiş. Bunun sebebide nem oranının 30-60% yi geçmemesiymiş. Diyarbakır da da yıllar önce meşhur karpuzun buna çok yakın yöntemle yetiştirildiğini biliyorum. Burada aslında önemli olan karışım ve sulama taktiği. Toprağın ve kabak gövdesinin toprak yüzeyinden aşağıya doğru 20 cm lik kısmı hep kuru kalıyor. Böylece kökler hem hazırlanan yumuşak toprak karışımında yayılıyor hemde bol su alıyor. Kabak 1-2 kg a ulaştığından itibaren ise kabağı mutlaka yan yatırıyorlar. 30 kg dan sonra ise altına destekli saman koyuyorlar. Şekilli-biçimi bozulmamış ama çok iri olmayan kabak için ise kabağı dip kısımdan samanlı yere oturtuyorlar. Yani epey zahmet istiyor ama başarıyorlar. Benim paylaşabileceğim bilgiler şimdilik bunlar. |
Birşey sormak istiyorum,
Elimde sadece 1 adet dev balkabağı tohumu vardı. 2 hafta oldu ekeli. yeni filizlendi. saksıda evde duruyor, dışarısı soğuk. saksı çapı 35 cm ben hiç çıkarmasam onun içinde yetişir mi kabak? çünkü sadece tohum almak istiyorum içinden bi de ufak tadımlık. |
2 Eklenti(ler)
Kibrista yetistirilen bal kabaklari yuvarlak degil de uzun oluyor. Sonbaharda da yesil rengi turuncu renge donusuyor. Bu turuncu renkli kabaktan kabak bittasi
(Kabak, kuru uzum, bulgur veya pirinc ve seker eklenerek yapilan bir borek) yapiliyor. Kabaklar daha kucuk ve yesilken koparilip, sade veya taze bogrulce ile de pisiriliyor. En lezetli kabak cicegi dolmasi da bu kabagin ciceklerinden yapiliyor Bir arkadasimin evinde buyuyen bu kabagin fotograflarini sizlerle paylasmak istedim. Boyu 1 metreden biraz uzun. Rengi daha yesil. Firsat bulursam ve kabak curumeden turuncu renge donerse bir fotograf daha ekliyecegim. Eklenti 74398 Eklenti 74399 |
Dev kabağın çapı 10 cm kadar olduğunda kopardım.
bir parmak genişliğinde dilimledim, kabuğunun olduğu kısmı 1 cm bırakarak içini bıçakla kestim. Sonra dilimleri kısa kısa doğradım. 1 cm3 lük parçalara böldüm. Turşukur ile turşusunu yapıp bıraktım. Yılbaşından sonra açtık kütür kütür bir turşu olmuştu. Hani karpuzu buz gibi suya koyarsınız da çatlar ya aynı onun gibi. |
Kabağımın 3.yaprağı yeni çıktı. Yani iki oval yaprak 1 tane tırtıklı yaprak oldu.
10 yaprak falan olunca burada bir dere var kenarına ekeceğim inşallah kimse görmez ve koparmaz. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Bugün fideleri bahçeye diktim ve yarışma listesine de adımı ekledim. Gerçi kabakların büyük olmasından çok lezzetli olması benim için daha önemli. Bu nedenle fazla su vermeyi düşünmüyorum ama "yarışmada ben de vardım" derim hiç olmazsa. İddiasız yarışmacılara bir ilave daha oldu yani.
Fidelerin resimleri ekte. |
yeni tohumları ektim
4 Eklenti(ler)
dün yurt dışı menşeli miks 3 paket minik ve rengarenk balkabaklarını . ekimini yaptım resimleri paylaşıyorum umarım yeşerirler ve tohumları sizler ile paylaşabilirim.
|
1 Eklenti(ler)
Benimki bu. Yaklaşık 3 hafta olacak. Toprağa ekmemeyi düşünüyorum. Acaba bu saksıda ufakta olsa kabak vermez mi :)
Sağdaki büyük saksı. http://agaclar.net/forum/attachment....0&d=1241815657 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:59. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025