agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze bahçesi hazırlama (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

MeyveliTepe 07-04-2013 18:32

1 Eklenti(ler)
Eklenti 386829

Kasteddiğim böyle bir şey. (1) nolu durum ilk dikim. Kök 15 santim derinde. Bitki biraz büyüdükten sonra (2) nolu durumda göründüğü üzere 5 santim daha toprak ekleyebilirsiniz.

Bitki yatık büyümez. En fazla 3-4 gün sonra kökün hangi yönde olduğunu dahi anlayamazsınız (bu yüzden hep standart bir yönde dikin ki sonradan unutmayın).

zebra 07-04-2013 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1134417)
Eklenti 386829

Kasteddiğim böyle bir şey. (1) nolu durum ilk dikim. Kök 15 santim derinde. Bitki biraz büyüdükten sonra (2) nolu durumda göründüğü üzere 5 santim daha toprak ekleyebilirsiniz.

Bitki yatık büyümez. En fazla 3-4 gün sonra kökün hangi yönde olduğunu dahi anlayamazsınız (bu yüzden hep standart bir yönde dikin ki sonradan unutmayın).

Tesekkurler tavsiyeleriniz icin. Bu yonteminizi kesinlikle deniyecegim. Bana cok mantikli geldi. Ayrica kedilerde, fideleri kirma gibi yaramazlik etmemis olurlar.

bugrahan45 08-04-2013 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1134417)
Eklenti 386829

Kasteddiğim böyle bir şey. (1) nolu durum ilk dikim. Kök 15 santim derinde. Bitki biraz büyüdükten sonra (2) nolu durumda göründüğü üzere 5 santim daha toprak ekleyebilirsiniz.

Bitki yatık büyümez. En fazla 3-4 gün sonra kökün hangi yönde olduğunu dahi anlayamazsınız (bu yüzden hep standart bir yönde dikin ki sonradan unutmayın).


rahmetli anneannemde aynı dikme şeklini uygulardı domateslerde. eskiler demekki bu işi çok iyi biliyormuş ama biz sanırım amerikayı yeniden keşfedeceğiz.

nkutsay 09-04-2013 21:56

Fidenin yatik dikimi ile ilgili uygulama ornegi:

Ayni videoyu domates yetistirmeye de koydum. Ama konu burada konusulmus. Buraya da koyayim.

Planting Tomatoes - A Quick Tip - YouTube

Kiraz 11-04-2013 12:17

1 Eklenti(ler)
Bu dördüncü yazışım, umarım bu sefer gönderebilirim :)

Bu sene mart başında ektiğim domates ve biberleri, martın son haftası şaşırtıp, dışarıda korunaklı bir yere çıkardım. Nisanın son haftasında adalara dikmeyi planlıyordum ama soğukların da etkisiyle, gelişimleri yavaş, mayısa sarkacak gibi gözüküyor.

Geçen seneki hatalarımı paylaşayım:
Adaların toprakları o kadar yumuşak ki, elle bile çukur açılabiliyor. Geçen sene, ilkbahardan kalan yemeklik otları sökmemek için sadece domates ve biberler için çukur açıp, içine biraz gübre takviyesiyle dikim yapmıştım. Gübreler iyice yanmamış olduğu için ilk dikilen fidelerden oldukça fazla fire verdim. Yazın aşırı sıcakların dışında başka keyifsiz durumları da vardı, erkenden kurudular. Sonbaharda sökerken ilk defa kök ur nemadotu ile karşılaştım. Bir kaynakta, nemadotlara önlem olarak, toprağın iyice kazılıp havalandırılması ve eksik elementlerin tamamlanması gerektiği yazıyordu. Bu sene sadece çukur açmadım, ilkbaharda adaların tamamını kazdım, havalandırıdım, koyun gübresi, kemik tozu ilavesi yaptım. Toprak ilavesi yapmam gerekecek, o arada kükürt de ilave edeceğim.

En büyük hatam da, yerin azlığına rağmen çok dikmem istemem. Sonunda öğrendim ki, bu daha çok ürün almamı sağlamıyor, aksine az alıyorum. Domatesler sık olunca arkaya güneş gitmiyor, kafide ve fesleğenler yaşamıyor; yüksek duvarlar varken bir de sık ekimle hava akımı hiç olmuyor, önceki sene bu ortamı seven beyaz sineklerle başa çıkamamıştım. Bir karış domatesler iki metre olunca dallarıyla ara yolu kapatıyorlar,…

Bu sene çiçekler hariç üç sıra sebze dikmekten vazgeçtim. Domatesleri biraz ortaya kaydırarak iki sıra sebze dikeceğim.
Kadife çiçeklerini geçen sene çok miktarda dikmiştima ama sümüklüböceklerden sadece üç-dört tane sağlam kalmıştı, bu sene iyice gelişince dikeceğim ve sümüklüböceklerin biralarını tazelemeyi ihmal etmeyeceğim :)
Küçük domatesleri ve bazı domatesleri saksılara dikeceğim, acı süsü biberlerini ise, tatlıları etkilemesin diye evin başka bir cephesinde saksılarda yetiştireceğim. Saksılara da kadife ve fesleğen dikeceğim elbette.

Basitçe planım aşağıda.
Sağ adada hodanlar ve mayer limon yer kapladığı için az sebze bol çiçek olacak, bu ada çok göz önünde olduğu için çiçekli olmasını özellikle istiyorum, bol petunya ve sardunya ile sarı domates ve hıyar olacak.

Solda sebzelerim yazılı:
Köy domatesi
Pembe domates
Sarı domates
Tatlı biber
Hıyar
Kişniş, semizotu, fesleğen,...uygun yerlere

Sağda çiçekler yazılı:
Kadife
Sardunya-petunya

Sardunya ve petunyalar yararlı olmalarının dışında, adalarda, saksıda olduklarından çok daha güzel yetişiyorlar, tavsiye ederim.
Eklenti 389238

Kedilere önlemim aynı şekilde devam ediyor.

nkutsay 11-04-2013 13:00

Ada olculerinizi ve guney yonunu de paylasir misiniz kiraz?

nkutsay 11-04-2013 13:43

Bu kadife cicegiyle en cok sebzeciler ilgilendigine gore burada sorayim.

Tohumlari ekecegim. Elimde turuncu - bordo renkli kurumus tac yapraklarinin arasinda ince siyah dikenimsi yapida bir seyler var. Siyahlar tohumsa onlari tek tek ayirmak zor gorunuyor. ben bunlari karisik vaziyette bir kaba cimlendirmeye alirsam daha sonra ayirmasi zor olacak mi? sasirtmasi kolay mi? Yoksa tek tek viyollere mi ekeyim.

zebra 11-04-2013 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1137033)
Bu kadife cicegiyle en cok sebzeciler ilgilendigine gore burada sorayim.

Tohumlari ekecegim. Elimde turuncu - bordo renkli kurumus tac yapraklarinin arasinda ince siyah dikenimsi yapida bir seyler var. Siyahlar tohumsa onlari tek tek ayirmak zor gorunuyor. ben bunlari karisik vaziyette bir kaba cimlendirmeye alirsam daha sonra ayirmasi zor olacak mi? sasirtmasi kolay mi? Yoksa tek tek viyollere mi ekeyim.

http://www.agaclar.net/forum/fotograf/10303.htm

3 nolu mesajdaki ilk fotograf kadifenin tohumudur. Tohumun yarisi acik sari, diger kismi siyah. Yani ayirmakla filan ugrasmayin, Yaratan oyle yaratmis.

nkutsay 11-04-2013 13:57

Ayirmak derken turunculardan ayirmayi kastetmistim. Serpme sekilde ek cimlendir diyorsun degil mi? tek tek viyollere ekmekle ugrasmayayim?

Kiraz 11-04-2013 14:03

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1137013)
Ada olculerinizi ve guney yonunu de paylasir misiniz kiraz?

Ada ölçülerim 2,44*1 m. Detayları burada.

Yönler aşağıdaki gibi. Dört tarafı kapalı (üç taraf duvar- bir taraf leylandi ile). Kışın hiç güneş almıyor ama yazın saat 10.00-17.00 arası güneşli.

Eklenti 390096:

Not: Ada yönleri 937 mesajda ters, doğru yönler yukarıdaki gibi.

Kiraz 11-04-2013 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1137041)
Ayirmak derken turunculardan ayirmayi kastetmistim. Serpme sekilde ek cimlendir diyorsun degil mi? tek tek viyollere ekmekle ugrasmayayim?

Tek tek viyollere ekmeye gerek yok, salyangoz ulaşmayacak şekilde bir alana veya saksıya ekebilirsiniz. Çok sık olursa başka bir alana şaşırtırtabilirsiniz, yine tek tek viyol olması şart değil, 10'ar cm ara ile dikmek yeterli. İyice gelişince gerçek yerine alırsınız.

nkutsay 11-04-2013 14:54

Tesekkurler, bir kosu kadife ve feslegenleri ekip geldim :)) Umarim kolay cimlenirler. Gec kaldim galiba.

Kiraz, bir suru sorum var size :))

OSB'ler 2010'dan bu yana dayaniyor olamaz degil mi?
Bu seyrek dikilmis hal mi :) 2.44m'ye 6 adet pembe dikilebilirse benim hazirlamayi dusundugum 1.2mx1.2m ada 3 pembe kaldirir mi? Cok sevinirim oyle olursa. Hele de onlerine de birer sira cherry ekebilirsem pazardan domates almam sanirim.

Bol bereketli bir sezon dilerim.

Kiraz 11-04-2013 15:01

OSB.ler bu sene de dayanır, hafif bel veren yeri var ama çatlak-kırık yok. Seneye malzemeyi de yerleşimi de değiştirmeyi düşünüyorum.
Aslında beş adet diksem daha iyi de, kendimi bu kadar tutabiliyorum :)

İlk sene 7,şer'den iki sıra domates, bir sıra da biber dikmiştim (çilek-çiçek sırası hariç), bin pişman oldum.

Sizin adalarda 2 sıra sebze ve ayrıca çiçek rahat olur. Ben olsam, köşelerde size geçiş yeri bırakıyorsa 3 adet pembe domatesi bir sıraya dikerdim ama başkalarının da tecrübesini dikkate alın, ne kadar azaltayım desem de başıma gelmeden akıllanmıyorum (hatta başıma gelse de akıllanamıyorum:))

Sizin de bereketiniz bol olsun.

zebra 13-04-2013 16:13

Salyangoz kabuklari
 
Merhaba arkadaslar,

Aklima uzun suredir takilan bir soru vardi. Bahcede bolca salyangoz var ve onlardan daha cok rahmetli olmus olanlar var. Acaba salyangoz kabuklarini sebze adalarina yerlestirsem(parcalayarak daha mantikli herhalde), yumurta kabugu ya da kemik gibi faydasi olur mu? Biraz uçuk soru gibi duruyor ama en azindan en uçuk sorum degil:rolleyes:.

tiryaki 13-04-2013 16:16

Gastropod shell - Wikipedia, the free encyclopedia
Anladğım kadarıyla yumurta kabuğu gibi kalsiyum içeriyor. fırınlayıp toz haline getirebilirsiniz.

zebra 13-04-2013 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1138155)
Gastropod shell - Wikipedia, the free encyclopedia
Anladğım kadarıyla yumurta kabuğu gibi kalsiyum içeriyor. fırınlayıp toz haline getirebilirsiniz.

Sagolasin kaynak icin. Bende birkac turkce site buldum, sizinle paylasayim arkadaslar. Bu salyangozlar, marul ve cilekleri yemekle kalmiyor, topraktaki kalsiyumu somuruyorlar:D. Artik eminim ki salyangoz kabuklari ise yarayacaktir. Bir usta aklima takilan baska soruya cevap verebilirse. Bu kabuklari un sekline getirmekle, buyuk parca halinde adalara karistirmak arasinda fark nedir? Un seklinde olunca daha cabuk mu cozunuyor kalsiyum? Ayrica cozunme su ile mi oluyor? Biz comez bahcevanlarin da aklima acayip sorular takiliyor kardesim.:rolleyes:


Salyangoz (Orthogastropoda)

"
KABUK YAPISI
Salyangoz kabuğu, mantonun yaptığı organik bir çıkıntının kireçleşmesiyle oluşmuştur.Kabuğun büyümesi aslında karmaşık bir süreçle oluşur.Salyangozun manto kenarının salgıladığı kabuk maddesi, ağız çevresinde birikir.Kabuğun uzaması, manto alanının genişlemesine bağlıdır.Kabuğun kalınlığı ise mantonun kabuk içine salgıladığı madde oranında artar.Kabuğun iç katı vardır.Periostrakum adı verilen en dıştaki kat genellikle ince, kahverengi ve organik yapılıdır.Periostrakumun altında, kristalleşmiş iki kat yer alır.Periostrakuma komşu olan dış kristal kat mantonun özelleşmiş bir bölümü tarafından salgılanır.Mantonun bir başka bölümü ise, iç kristal tabakayı salgılar.Bu iki tabakanın da yapısında bulunan kalsiyum karbonat, çeşitli kristal biçimlerinde (Kalsit, aragonit ya da vaterit) çökelmiştir.Kara salyangozları, hırpalanan kabuklarını onarabilirler.Deniz salyangozları ise yalnız kabuğun kenarındaki aşınmaları onarabilirler.Bütün salyangozlar, kabuklarından kalsiyum alırlar.Bu durum, kabukların bir çeşit kalsiyum deposu olarak kullanılmasına yol açar."

Fagus Sylvatica 13-04-2013 19:11

Salyangozla mücadele konusunda, sayın almanyalının gözlemine göre nane ve karanfil işe yarıyormuş. Ben de doğal mücadeleyi deneyeceğim için bu yıl sebze adacıklarını bu tarz bitkilerle çevireceğim. Yani benim önerim, zararlı mücadelesinde (eğer adacık sistemi yapıyorsanız) adacığın çevresinde uygun bitkileri kullanarak ilaçlamadan bitkilerinizi koruyabileceğiniz.

adacık 13-04-2013 22:15

Ben geçen sene fideleri diktikten hemen sonra sarımsaklı sos yapmıştım. Fidelerde hiç fire vermedim. Ayda bir de tekrarladım. Şiddetle tavsiye ederim. 3-4 Baş sarımsağı ezip 3 litre kadar kaynar suyun içine atıyordunuz. Su tamamen soğuduktan sonra süzgeçle suyu süzüp fısfısla fidelerin üzerine sıkıyorsunuz. Kalan tortuyu da toprağa serpiyorsunuz.

Salyangoz dışında tırtıllar da sarımsaklı sosu sevmiyor. Bira yöntemi açıkçası bana zahmetli geliyor.

hanımeli 15-04-2013 20:22

herşey iyi hoş ta bu adaları ne ile doldurucaz ya hala kafam çok karışık,iz element,leonardit,klinoptilolit,ema,bunları nerden nasıl bulucaz,of of düşündükçe içim kararıyor valla.

Fagus Sylvatica 15-04-2013 20:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1139350)
herşey iyi hoş ta bu adaları ne ile doldurucaz ya hala kafam çok karışık,iz element,leonardit,klinoptilolit,ema,bunları nerden nasıl bulucaz,of of düşündükçe içim kararıyor valla.

Sayın HANIMELİ, biz bahçede bunların hiçbrini kullanmadık. Sadece bahçe kazıldıntan sonra, yol olacak kısımlardaki toprağı adacıklarda biriktirdik böylece yol çukurlaşırken adacık yükseliyor ve yeterli bir fark da oluşuyor. Tabii bunları kullanırsanız muhtemelen daha iyi olur ancak pratik ve kolay yolu bu.

tiryaki 16-04-2013 08:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1139350)
herşey iyi hoş ta bu adaları ne ile doldurucaz ya hala kafam çok karışık,iz element,leonardit,klinoptilolit,ema,bunları nerden nasıl bulucaz,of of düşündükçe içim kararıyor valla.

bence bunlara çok takılmayın. sürdürülebilir tarım teknikleri üzerine yazılar okursanız EMA dahil bunların çok da olmazsa olmaz şeyler olmadığını görürsünüz.
Kompost yapmayı öğrenin, malçlamayı anlayın. Göreceksiniz ki etrafınızdaki herşey potansiyel organik gübre aslında.

adacık 16-04-2013 09:30

Ben mutfaktan çıkan meyve ve sebze atıklarını kullanıyorum.

tiryaki 16-04-2013 13:11

Ben elektrikli traş makinesinde biriken sakalları bile atmıyorum desem :)

MeyveliTepe 16-04-2013 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1139350)
herşey iyi hoş ta bu adaları ne ile doldurucaz ya hala kafam çok karışık,iz element,leonardit,klinoptilolit,ema,bunları nerden nasıl bulucaz,of of düşündükçe içim kararıyor valla.

Öncelikle düşünülmesi gereken fiziksel dolgu malzemesi. Adaların içindeki toprağı siz bir karışım olarak hazırlıyorsunuz. Biraz killi, organik malzemesi bol, su tutan, sertleşmeyen, köklerin hava almasına izin verecek gevşeklikte, geçirgen, toprak mikroorganizmalarının yaşamasını teşvik eden bir karışım hazırlamanız gerekir.

Bunun için kullanılacak malzemelerde bazen bulunması kolay olmasa da farklı seçenekler olabiliyor. Organik malzeme sanırım en önemlisi. Normal bahçe toprağında %2'lik organik malzeme iyi sayılıyor. Fakat adalarda bu oran %5'in üzerinde olmalı ki küçük alanda çok ve kaliteli ürün alabilmek mümkün olsun. Organik malzeme için bol yanmış hayvan gübresi (tercihan keçi gübresi), iyice olgunlaşmış kompost, orman dibi çürütüsü (bulabilirseniz), coco-peat vb. ya da bunların tümü birden kullanılabilir.

Adaların en büyük faydası da burada. Bahçeniz toprağının tümüne bu özellikleri ya kazandıramazsınız, ya da çok uzun zaman alır. Fakat 2 m2'lik bir adada kolayca yapılabilir.

nkutsay 16-04-2013 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1139762)

..... Adaların en büyük faydası da burada. Bahçeniz toprağının tümüne bu özellikleri ya kazandıramazsınız, ya da çok uzun zaman alır. Fakat 2 m2'lik bir adada kolayca yapılabilir....

:) Bizim isimiz kolay belki de siz nasil dolduracaksiniz adaciginizi :)

Ben en cok kompost konusunda dertleniyorum. Yabanci videolarda adamlar markete gidip alip geliyorlar ne guzel. Bizde satisi yok sanirim. Varsa da benim haberim yok. Kompost bulamayanlar

kompost = yanmis hayvan gubresi

olacak sekilde kullanima gidebilirler mi? Ya da denklemdeki esitligi olabildigince saglamanin yolu nedir?

heyyamola 17-04-2013 18:32

Sebze adası yapımı -1-
 
5 Eklenti(ler)
Sera içine yapmış olduğum sebze adacıklarının yapım aşamaları:

Adaların yapımında çim bordürü olarak adlandırılan, bordür taşlarını tercih ettik.
Eklenti 391499

Taşların eni 8 cm, yüksekliği 25 cm, uzunluğu 100 cm

Eklenti 391500

Tanesi 550 kuruştan satılıyor. Biz kırılmış, hafif defolu olanlara pazarlık yapıp, metresini 250 kuruştan aldık.
Eklenti 391501

İp çektik, hizaladık, su terazisi kullanarak düzgün yapmaya çalıştık.
Eklenti 391502

İçlerindeki toprağı boşalttık.
Eklenti 391503

heyyamola 17-04-2013 18:42

Sebze adası yapımı -2-
 
5 Eklenti(ler)
Tabanını iyice belleyip, yumuşattık. Tırmıkla düzledik.

Eklenti 391519

Taban malzemesi olarak pomza taşı kullandık.
Eklenti 391520

Eşit kalınlıkta yaymaya özen gösterdik.
Eklenti 391521

Pomza taşımız yaklaşık 6 cm yüksekliğinde
Eklenti 391522

İkinci kat olarak bims (bimis) kullandık.
Eklenti 391523

heyyamola 17-04-2013 19:01

Sebze adası yapımı -3-
 
5 Eklenti(ler)
Bims' in yüksekliği de yaklaşık 3 cm

Eklenti 391524

Sıra geldi asıl kahramanlarımızdan oluşan kokteyl' e

5 ölçü iyi yanmış, elenmiş keçi gübresi
3 ölçü leonardit
3 ölçü coco-peat
2 ölçü klinoptilolit (zeolit)
2 ölçü bims
1 ölçü perlit
1 ölçü pomza taşı
17 ölçü elenmiş bahçe toprağı
Eklenti 391525

Tam kıvamındaki (tavlı) bahçe toprağımızı eledik.
Eklenti 391526

Ölçüleri oranında her malzemeyi, sırasıyla üst-üste dağıtarak, yığın yaptık.
Eklenti 391527

Yığını tekrar aktardık ki, malzememiz homojen bir şekilde iyice karışsın.
Eklenti 391528

heyyamola 17-04-2013 19:08

Sebze adası yapımı -4-
 
5 Eklenti(ler)
Hazırladığımız karışımı,

Eklenti 391531

Son kat olarak yaydık.
Eklenti 391532

Yaklaşık 20 cm yüksekliğinde
Eklenti 391533

Malzeme artınca,
Eklenti 391534

Bir ada da sera dışına yaptık.
Eklenti 391535

Safranlı 18-04-2013 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1139751)
ben elektrikli traş makinesinde biriken sakalları bile atmıyorum desem :)

bende düşündümde o kadar değil diye cesaret edemedim.....
Ne mutlu sizlere


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025