![]() |
Bir önemli ayrıntı. Doğu-batı doğrultusunda ve gün doğumundan gün batımına kadar her yeri tam ve eşit güneş alıyor.
|
Alıntı:
Mukemmel olmus, ellerinize saglik. |
Alıntı:
hem seyirlik,hem keyiflik olmuş,ellerinize sağlık,bizimkiler bunun yanında kulak kaldı. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Solucandan herhalde zarar gelmez diye ben ellemedim:o |
Arkadaşlar, solucanlar toprağınız için gayet faydalıdırlar, ayrıca çok solucan bulunması toprağınızdaki organik maddenin yeterli olduğu, faydalı mikroorganizmalarca da zengin olduğunun göstergesidir.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
yaklşık 110 dönüm buğday arazim var artık topraklarımızda kalıcı ot ilaçları kullanmıyorum birkaç yılda faydasını gördüm benden öncekiler arazileri hoyratça kullanmışlar nerde en zehirli ilaçlar var uygulamışlar solcanlar toprakları terk ettiğini ben kendim gördüm ama son yıllardaki solcan artışı inanılmaz artmış:) |
2 Eklenti(ler)
Sn. MeyveliTepe, 18 m3 karisimli toprak...( adaciklari doldurmak icin )
Ben, 1 m3 toprak icin denizler asayim :) Saka bir yana, cok guzel olmuslar. Benim evin arkasinda Adalar Belediyesinin islettigi Sera var. Buyuksehir Belediyesi ile aralari limoni oldugu icin topraksizliktan cicek fidelerini sasirtmada kahverengi toprak ile gubreyi karistirip kullaniyorlar. 2 gun once 4 torba gubre goturdum, adaciklara dagitip harmanladim. Aksam ,yorgunluktan cesaret edip Istanbula donemedim.( Tabii ki Adaya gidip te mangal balik raki olmadan olmaz ) |
1 Eklenti(ler)
Yazlığımızda bulunan, kare şeklinde olan minik sebze bahçemizi 4 saatlik bir çalışma sonucunda daha kolay ulaşılabilir bir şekle soktuk.
domates, biber, salatalık, kavun, karpuz, fesleğen, marul ve roka tohumu ektik. Maydonoz ve nanelerimiz geçen seneden kalma. http://www.agaclar.net/forum/attachm...5-dscn5671.jpg nar ve kayısı fidanımız uyanmış, mandalina fidanımız geçen seneden beri keyifsiz. |
Merhabalar arkadaşlar;
dün istanbulda havanın iyi olmasını fırsat bilip, adaların içini doldurdum. yaklaşık 150 kilo toprak ve 20 kilo iyi yanmış keçi gübresini harmanladıktan sonra adaların içini doldurdum. gelişmeye başlayan fideleri 14 nisan günü toprakla buluşturmayı amaçlıyorum. bu arada dün ilk olarak soğan fidelerini de toprağa ektim. ilk fırsatta fotoları da burada paylaşacağım saygılar |
sabah sabah bütün moral motivasyon kayboldu sevgili dostlar.
binbir emekle çimlendirdiğim salatalık tohumlarımın yaprakları haşat edilmiş. bir iki tanesinde ise yaprak bile kalmamış nasıl bir canlı olduğu ve ilacının ne olacağı konusunda bilgisi olan var mıdır. geçen gece biradet kelebek vardı etraflarında telef ettim hayvanı gerçi ama sonuç hüsran kalan saplardan tekrar yaprak çıkar mı yoksa fide olamadan çöp mü oldular. çimlendirdiğim tohumlar halen evin içerisinde havaların soğuk olmasından dolayı halen dışarı çıkarmadım. çıkarsam birşey fark eder mi |
Sumuklubocek ve salyangoz;
en sevdikleri yesil yaprakli bitkilerdir. Roka ve ispanaklarimi soyup sogana cevirmislerdi..:mad: |
Bu yağmurlu ve nemli havalarda salyangozlar iyi çalışır. Kabakgilleri de çok severler. ;)
|
nasıl yapacaksak böyle bahçe
ben geçen gün semtimdeki zirartçilere bi sorayımda gübre neyin varsa alayım dedim,hiçbirinde gübre bulmadım inanırmısınız hepsi ilaç ve npk **** kimyasal gübre satıyor.
dedimki; ya ben hobi amaçlı yapıyoum bana ne verebilirsiniz sebzelerim gelişsin büyüsün diye, bana torf verelim dediler :eek: yok abi ben gübre istiyorum elinizde paketlenmiş hayvan gübresi falan yokmu dedim önce uzun uzun baktılar sonra çeşit çeşit npk sıvı,katı gübrelerini çıkarıp bunu kullan dediler. hele bitanesi nasıl küstah anlatamam.:eek: kadındı dükkandaki heh dedim buna daha iyi anlatırım kadın nede olsa.ben bahçemde 10-20 kök sebze yetiştireceğim gübre ne verebilirsiniz dedim kadın pişkin pişkin güldü ve bana küstahça -bırakında bu işleri çiftçiler yapsın dedi. sen ne diyosun abla dedim duymadın galiba kimsenin ekmeğinde gözümüz yok ağız tadıyla organik bişeyle yiyelim istiyoruz okadar. -siz yapamazsınız en sonunda ya çürür ya böcek gelir yine ilaç atmak zorunda kalırsın,boşver sen. dedi bana küstah. :dilli: insanlara ne olmuş böyle anlamadım. dükkanına yazmış tarım ziraat tohum,ilaç,gübre diye ama bişey yok . anladımki dışardan yediklerimiz alabildiğine ilaçlı alabildiğine gdo lu.ben dahada hırslandım bu sayede tarla alıp geniş ekim yapıcam kendi nohutumu,fasülyemi hatta buğdayımı bile kendim ekicem bundan sonra.:mad: |
Bu tip yerlerin raflarının yarısında sentetik gübre, diğer yarısında pestisid oluyor genelde.
|
Alıntı:
|
Fide yerlesimi
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaslar,
Kusura bakmayin basinizi agritiyorum ama aklima ufak bir soru takildi. Adalara fideleri yerlestiriken soyle bir fikrim var, acaba mantikli midir? Sol tarafa domatesler, ortaya feslegen ve kadifecicekleri ve en saga biberler(carliston, sivri biber turleri). Boyle olmasi mantikli geldi cunku gunes sagdan vuracak ve domatesler sirik oldugu icin uzun boylari ile digerlerini engellemeyecekler (Ama sagdaki adanin domatesleri, soldaki bitkilerin gunesi engelleyecek!) Ikinci olasilik: Kirmizi okla cizdigim yerler (adalarin on taraf oluyor) gunesi en cok goren kisim, o yuzden domatesleri oralara yerlestirmek belki daha mantikli da olabilir. Biber mi yoksa domates mi daha cok gunese ihtiyac duyar bilemiyorum ama fikirlerinizi bekliyorum arkadaslar. |
Sn zebra,
Genel uygulama ( Biz de geçen sene aynı uygulamayı yaptık ) kadifeleri (nematod uzaklaştırıcı) adaların sınırlarını çevreleyecek şekilde yerleştirmek. Kadife çiçeği güneşi sever. Domates ve biberlerin gölgesinde kalmaması gerekir. Fesleğen gibi kokulu bitkileri ( Kokularıyla zararlıları şaşırtıyorlar ) ise domates ve biberlerin gölgesinde kalacak şekilde yerleştirmeniz iyi olur. Geçen sene, gölge sevdikleri için epeyce mutlu olmuşlardı. Mutluluklarını bizimle domateslerdeki aromalarıyla da paylaşmışlardı. Benim tavsiyem bu yönde. Sağlıklı ve bol ürünlü bir sezon geçirmeniz dileklerimle. |
Alıntı:
Detayli tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim. Bahcem ufak ve bicimsiz oldugu icin, adalarim ufak. En buyugu 1*1,5m boyutunda. Acaba bu bilgilere gore tavsiyenizi alsam. Buyuk ihtimalle adalarin bir tarafina kadifeleri diger tarafina feslegenleri ekecegim gibi ama bu seferde domatesler feslegenlere uzak kalacak gibi. Her iki tarafa kadifeleri koysam, acaba ortada domates ve biberlere yer kalir mi acaba? |
1 Eklenti(ler)
Sn zebra,
Şöyle bir yaklaşım olabilir. Eklenti 386072 Yükseltilmiş yataklarda/Adalarda, kardeş bitkilerle beraber dikim aralığı çok daha kısa/yakın olabiliyor. Eğer biberleriniz birbirinden farklı çeşitlerse, çapraz tozlaşma ihtimalini de göz önünde bulundurarak, biberler arasına domatesleri bariyer olarak kullanmak bir fayda sağlayabilir. |
Alıntı:
Tesekkur ederim. Bu sistemi deneyecegim bu sene, insallah olumlu sonuc alirim, almasamda farketmez, eninde sonunda birseyler ogrenmis olarak sezonu kapatacagim.:D |
1 Eklenti(ler)
Dun gece, baya bir sizin yolladiginiz plan uzerinde dusundum. Ufak bir degisikle bu sene kendimce mantikli olan ada planini denemek istiyorum. Bakalim sonuc ne olacak. Tek korkum, kadifelerin cok genis bir alani kaplamalari, sonucta adalarimin genisligi en fazla 1 metre. Hayirlisiyla dikelim fidelerimizi, afiyetle yiyelim sebzelerimizi.:D
|
sizin planı bende uygulayacağım ama siz yapmadan önce aynısını tasarlamıştım.
sizdede görünce yanlış yapmadığıma sevindim, benim adalarımda 2x1 olacak,ama önce fidelerimin büyümesi lazım :)) |
zebra, o iki gobege dikilebilecek 5. bir bitki var mi acaba? Kadife cok fonksiyonel olmaz orada. Olabiliyorsa cesit olsun.
Bu arada bu sene ada yapanlarin hepsi boyle plan cizse de fikir olsa bize. Meyvelitepe, ciroz, kiraz ve deneyimli diger uyelerden daha cok fotograf ve aciklama gelse. Hasada kadar bu sayfa senlense. Kardes bitkiler konusunda yeni denemeleriniz olacak mi mesela? Adalara patlican koyacak olursak en iyi sonucu hangi grupla aliriz? |
Alıntı:
Bu siteden diger kardes bitkileri bulabilirsiniz. Zaten benimde ilk denemem olacak o yuzden bu yaz acemice birseyler yapmaya calisacagim. Gecen sene domatesleri neredeyse hic budamadim, arasira suladim, uc-bes tane vermislerdi. Bu yil tohumdan uretip, uzerlerine titriyorum bakalim sonuc ne olacak.:eek: Eger basarabilirsem "Nasturtium" koyabilirim gobege. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Cok fazla kardes bitki listesi var zebra. Hepsi de birbirinin ayni degil. O yuzden memleketimde denenmis uygulamalar daha degerli benim icin. Bir de teoriyle uygulama cok farkli. Hodan cilekle kardes bitkiymis. Yapsak mi diye sorup hodanin sezon bitiminde cok yillik olan cileklere zarar verebilecegi cevabini alip macera aramaktan vazgecmistim.
Havuc da kardesmis bizimkilerle. Mevsimi uygun mu acaba? Ben soyle amazon gibi bir goruntu istiyorum. her taraftan degisik bir sey fiskirsin :)) |
Alıntı:
Bu yüzden, fideyi derine dikmek yerine yüzeyden yaklaşık 15-16 santim kadar derine gövdeyi yatırarak dikmenizi tavsiye ederim. Böylece yine gövdeden başka kökler veriyor ve hepsi bitkiye besin taşımak için işlevsel oluyor. Bu şekilde diktikten sonra fide biraz büyüdüğünde dibine ve kökün bulunduğu alana 5-6 santim (10 santime kadar) kök doldurması yapabilirsiniz. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Cevabiniz icin tesekkurler. Hala aklima takilan sorular var.:( |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025