![]() |
Alıntı:
|
sn heyyamola tebrik edrim benim bahsettiğimde buydu bizim gibi acemi ve çulsuzlara hiçte iyi önek olmuyosunuz :( çok kıskandıyor ve imreniyorum,ben nasıl bulucam da alıcam bu malzemeleri şimdi
valla ben toprak ve gübre koyucam heralde gerisi Allah kerim:( |
Benim kadifelere, petunyalara ve marullara sumuklubocekler ve salyangozlar dadanmis haberim yok. Yazik bazi kadifeler soyulmus sogana donmusler. Artik yarin organik ilac alma zamani, yoksa yaza kadar cicek micek kalmayacak.:mad:
|
Arkadaşlar; Istanbul ve cıvarında fideleri toprağa dikmeye başlayalımmı yoksa bir hafta daha beklemekte yarar varmı?
|
weather.com'a gore 10 gun boyunca en dusuk sicaklik 12 derece olacak.
|
Alıntı:
|
Ben de öyle düşündüm. Riske atmayalım.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ben, Buyukada da domates ve biberleri gecen hafta basinda yerlerine yerlestirdim.Biberlerde buyume var ama domateslerde herhangi bir gelisme de yok ilerleme de yok....Ya nasip :rolleyes:
|
Sebze Adaları ve Espalier Meyva Ağaçları Uygulaması-1
3 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,
İstanbul Ömerli'de bitirmeye çalıştığım ve sabırsızlıkla içinde yaşamayı beklediğim evimin arkasında set üstü sebze ve meyve bahçesi yapmayı planlıyorum. Bu amaçla yaptığım araştırmalar esnasında bu site içerisindeki uygulamaları görünce kafamda neyi nasıl yapmam gerektiği süratle şekillendi ve sebze bahçesini adalar halinde planlamaya ve buradaki güneye bakan geniş duvarımda ise Espalier tarzında elma ve armut ağaçları dikmeye karar verdim (bakınız www.espalierservices.com ) İşe önce setin zeminine dernaj ve sulama boruları döşetip sonrasında üzerini humuslu orman toprağı ile kapatıp alanı düzleyerek başladık. |
Sebze Adaları ve Espalier Meyva Ağaçları Uygulaması-2
5 Eklenti(ler)
Sonrasında adaları suya uzun süreli dayanıklı olduğunu öğrendiğim KESTANE AĞACINDAN 4x15 cm'lik tahtalar ile yapmaya karar verdim. Arazimin elverdiği ölçüde 130 cm genişliğinde ve değişen boylarda (1.5-2.5 m arası) araları 75 cm olacak şekilde toplam 9 adet ada yapmayı planladım. Ağaçlar verdiğim ölçülere uygun olarak kesilip araziye geldikten sonra benim gibi doğaya tutkun biyolog bir arkadaşım ile kolları sıvayıp işe giriştik.
Önce tahtaları düz bir zeminde birbirlerine bir el zımbalama aleti yardımıyla zımbalayarak teraziye aldıktan sonra şarjlı el vidalama aleti yardımıyla 6 ve 8 cm'lik ahşap vidaları kullanarak önce birbirlerine sonra da 10x10x25 cm'lik birleştirici ara dayanak bölümlerine vidalayarak 30 cm yüksekliğindeki adaların montajını tamamladık (ara dayanakları üstten görmek istemediğimden üst yüzeyden 5 cm kadar aşağıdan monte ettik). |
Sebze Adaları ve Espalier Meyva Ağaçları Uygulaması-3
5 Eklenti(ler)
Montaj bittikten sonra Pinoteks ahşap koruyucu ile cilalayarak ahşapların dayanıklılığını arttırmaya çalıştık.
En sonunda da adaların iç yüzeylerine direkt su temasını engelleyebilmek amacıyla, bir brandacıdan oldukça ucuza aldığım, 35 cm genişliğinde ince branda şeritlerini yine el zımbasıyla zımbalayarak montajları tamamladık (burada büyük oğlanı da işe dahil etmeyi ihmal etmedik !!) EN SONUNDA İŞİN EN ZEVKLİ KISMI, ADALARI YERLERİNE YERLEŞTİRDİK... |
branda işi çok mantıklı olmuş
hiç düşünmemiştik.. |
Sayın Safranlı,
Fikri beğendiğinize sevindim, ne kadar işe yaradığını zaman gösterecek.... |
Sebze Adaları ve Espalier Meyva Ağaçları Uygulaması-4
3 Eklenti(ler)
Adaları yerine yerleştikten sonra sıra duvar kenarına ekilerek terbiye edilecek 5 elma ve 5 armut ağacını almaya geldi.
Bu amaçla Yalova'ya giderek aldığımız ağaçları arabamıza yükleyerek geri geldiğimizde neredeyse akşam olmak üzereydi, gönlümüz rahat etmediğinden aydınlatma ışığı altında gece 22:00'e kadar çalışarak ağaçları hemen yerine diktik... |
Sebze Adaları ve Espalier Meyva Ağaçları Uygulaması-5
5 Eklenti(ler)
Diktiğimiz ağaçların önünde 15 cm yüksekliğinde tahtadan bir set oluşturmak amacıyla tekrar işe koyulduk. Yine Kestane ağacından aynı kalınlıkta 2 m uzunluğunda tahtalar ile aralarda 20 cm uzunluğunda 5x10 cm uçları sivriltilmiş kazıklar kullandık, montajı aynen adalarda olduğu gibi vidalayarak bitirdik. Gelen tahtaların 1-2 tanesi düz değil eğimli olduğundan istediğimiz kadar düzgün bir hat oluşturamaksa da genel görünüm pek fena olmadı galiba..
Bu arada damla sulama yapabilmek amacıyla her adanın altından sulama boruları döşettik, bunlara birer musluk koyarak ada duvarına sabitlemeyi planlıyorum. Şimdi ise son olarak adaları, sayın Meyvelitepe'nin bizlerle paylaştığı deneyimlerinden yola çıkarak, ince elenmiş humuslu toprağa ilave olarak, bol miktarda coco-peat, çeyrek torba leonardit, bir miktar kemik tozu ve iz elemente ilave olarak, farklı olarak gübre için keçi-koyun gübresi yerine, üretim yeri bana da çok yakın olan, SOLUCAN GÜBRESİ ile doldurmayı düşünüyorum. Aslında sanırım en zor kısmı bu aşama, çünkü malzemelerin bazılarını hala bulmaya çalışıyorum, artık ne kadarını temin edebileceğim bilmiyorum, artık bulabildiğimiz ile yetineceğim herhalde... |
Galiba salyangozlara çözüm buldum.
Henüz deneme aşamasındayım. Ama galiba olacak. Salyangozlar yataklardan yukarı doğru yarışır gibi çıkmaktaydı. Hatta bazıları yatakların içine girmeyi bile başarmıştı. Yatakların çevresini külle sınır çizdim. Köür külü ile. Hem tahtalara hem de tahtaların toprağa değdiği yerlere. Faydasını olduğunu düşünmeme sebep olan şey ise: Tırmanmakta olan salyangozların bazılarının üzerinde kül serpildi ve öylece kalakaldılar.Ne yukarı tırmanıyorlar ne de aşağı düştüler. Ayrıca iki gündür de yatak duvarlarında hiç tırmanmakta olan salyangoz yok. Bakalım ne kadar işe yarayacak. |
Sn Gastronot,
Ellerinize sağlık, titiz ve estetik açıdan da keyifli bir çalışma yapmışsınız. Bir sorum olacak, yatakların olduğu yer, gün içinde kaç saat güneş alıyor ? Fotoğraflardan, evin gölgesi üzerlerine düşüyor gibi bir izlenim edindim. |
Sayın Ciroz'
Fotograflar genellikle aksam üzeri çekildiğinden gölgede kalıyor gibi görünmekle beraber yaklaşık 6-8 saat güneş alıyorlar.... |
How To Be A Gardener 7 - The Productive Garden - YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=j-OAtCZ89jk sebze adalarına faydalı olabilecek bir kaynak.2 ci videoda evsel atıklar ile gübre yapımıda anlatılıyor. |
Sebze yataklarinda malc olarak torf ya da cocopeat kullanabilir miyiz? Evetse hangisi daha iyi olur?
Malci dikimden once mi sonra mi yaymaliyiz? |
Malç ortü malzemesi diye biliyorum, toprağın nemli kalmasını sağlarken aynı zamanda uzun vadede çözünebilen bitkilerin kullanabileceği formdaki organik maddelerden seçilir, mesela öğütülmüş ağaç dalı, saman ya da kuru yaprak gibi. Bahsettiğiniz malzemeler bununla çok uyuşmuyor.
Zaten her ikisi de malç olabilmek için fazlaca pahalılar |
Pahalilik oyle goreceli ki :)) karsimdaki marketten 10 liraya 40 lt torf alip 1 m2'lik sebze adasini kaplayabilirim. Ama digerlerine erisimim yok. Saman bulmak icin nerelere gitmem lazim kimbilir?
Torflar da degisik degisik. Son aldigim torf agac parcaciklari ve uzun uzun liflerden ibaret. Humus katkiliymis. Simdilik secenegim bunu kullanmak ya da hicbir sey kullanmamak. Olur demeniz icin israr ediyorum anlayacaginiz :)) |
Evde koyu renkli bez vb. varsa malç yerine toprağa yayabilirsiniz.
|
Alıntı:
|
Sayın Gastronot,
Eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun. Diktiğiniz fidanları duvara çok yaklaştırmışsınız. Onların mesafesini açmanız lazım duvardan. Büyüdüklerinde mecburen açacaksınız ama size ve ağaçlara boşuna eziyet olacak. |
Peki vazgectim torf ve cocopeatten. Ortalama 2 yilda bir tasinan bir aile olarak evde bir parca bile luzumsuz bez vs. de yok. Bu durumda siyah sera naylonu alayim diyorum. Onda da plastik erir mi zarar verir mi gibi endiselerim var. 130 cm'lik 10 metre naylonu 5 liraya satiyorlar. Ne dersiniz?
|
Alıntı:
|
Itiraf ediyorum!! Sulama aklima gelmemisti. Demeseniz siparisi verebilirdim her an. :)) Peki saman arayisina giriyorum :S
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025