agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze bahçesi hazırlama (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

birnefestoprak 26-02-2013 19:20

Sn. Tura,
Bu taslarin tugla kalinliginda ve eni daha kucuk olanlari var mi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 1109619)
6-7 Renk seçenekli doğal Nevşehir taşı var.
Nemlendimi renkleri değişiryor.
Sabit bahçelerde çok güzel olacağını düşünürüm.
Özellikle Elazığ Vişnesi denilen ve şöminelerde kullanılan taş aralara serpiştirilirse, görsel bir ziyafet olur.

Eklenti 373467

Tura 26-02-2013 20:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1109639)
Sn. Tura,
Bu taslarin tugla kalinliginda ve eni daha kucuk olanlari var mi?

Evet. Benim bildiğim, istenilen ebatta kesildigidir.

tiryaki 26-02-2013 21:30

Selamlar,
Hugel Kultur deneyen oldu mu?
hugelkultur: the ultimate raised garden beds
murat

ciroz 26-02-2013 23:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1109727)
Selamlar,
Hugel Kultur deneyen oldu mu?
hugelkultur: the ultimate raised garden beds
murat

Sn. tiryaki

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/26534.htm

Forumda böyle bir konu var...

Murat Uysal 04-03-2013 01:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1091471)
Yeni tek bir ada hazırlamaya başlıyorum. Boyu 40 metre, eni 1,5 metre ve yüksekliği 30 santim olacak. Bu çok zor değil de zor olan 18m3 malzeme hazırlamak olacak :)

Düşünceniz beni çok şaşırttı Sayın Meyveli Tepe. Çok uzunmuş..

Şahsen beni 90 cm- 1m eninde olan yer bile çok yormakta.. Hatta boyu 4-5 'metreyi geçen yataklar beni bunalıma sokar.

nevol 04-03-2013 10:35

bende bu hafta sonu ekim yapacağım alanı kabarttım. ardından sebze kümelerinioluşturacağım tahta ve suntaları hazırladım. tohumlarmı ektim. 15 gün içinde yerlerine dikme niyetindeyim

Kiraz 05-03-2013 09:13

Sn. Nevol, domates, biber ektiyseniz, yerlerine geçmesi için yaklaşık altı hafta gerekiyor. İstanbul'da 20 nisana kadar don riski var, bu tarihten önce her bitkiyi bahçeye geçiremiyoruz. Yine de bu gelişme süresini hesaplarsak tohum ekme zamanınız iyi olmuş.

Roka, marul, maydanoz,,, için yukarıda yazdıklarım geçerli değil.

nevol 05-03-2013 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 1113768)
Sn. Nevol, domates, biber ektiyseniz, yerlerine geçmesi için yaklaşık altı hafta gerekiyor. İstanbul'da 20 nisana kadar don riski var, bu tarihten önce her bitkiyi bahçeye geçiremiyoruz. Yine de bu gelişme süresini hesaplarsak tohum ekme zamanınız iyi olmuş.

Roka, marul, maydanoz,,, için yukarıda yazdıklarım geçerli değil.

merhabalar sn kiraz;
tohumların fideye dönmesi ve ekime hazır hale gelmesi muhtemelen nisan ayının ilk ongünü içinde olacak ki don konusunda haklısın bu aralar hava pek parlak değil. poyrazın ardından muhtemelen lodos gelecektir. buda havada ısınmaya delalet edecektir.
bundan sonra ancak tohumlar çimlenir diye tahmin ediyorum. bugün tohumlara fıskıye usulu ilk suyunu verecektim. fakat havanın bukadar soğuk olması beni korkutuyor.
bu sene ilkdefa havuç ve barbunya ekimide yaptım. çim bahçenin yarısını sebze bahçesine çevirdim. bakalım bundan sonrasında başarılı olabilecek miyiz :)

sındırgılı 08-03-2013 21:54

Bahcemin, cim ( ya da cim sanilan ) kismin diger tarafinda 1,2 x 1,5 ebatlarinda ve 30 cm yuksekliginde 2 adet yastik hazirladim. Icindeki topraklarida eski bahcemdeki topraklari torbalara doldurarak (Yaklasik 40 torba ) 1 sene onceden hazirladigim kompost ile karistirip doldurdum. Sirada Gubre ilavesi kaldi..Enzimler tabii ki haric....
Tohumlar, evde viyollerde cimlenmeye alindi...
Foto isi daha sonraya kaldi.Bahcemde, yine kedilerim var, ve onlardan korumak icin kumes teli ile adaciklari koruma isi var...
Gecen hafta, saat 19.30 da Belediye de calisan arkadaslara gelin, yevmiyenizi vereyim de 40 torba topragi eve goturelim dedim.
Abi, bugun cok yorgunuz yarin yapsak diye cevapladilar da o da benim icime oturdu...Yukaridaki yildizlarla konusa konusa 40 torba topragi bahceme getirmis olmaktan ne gurur duydum ne de sagligim bir yarar sagladi. Fakat, bitki deliligi bu olmali....
Kasa imalatina 100 tl ver,topraklari tasi,
Enzimleri hazirla,kedilere karsi koruma duvari hazirla........
Bizi, bize karsi koruyacak duvari ne zaman orecegiz ?:eek:

hanımeli 09-03-2013 19:33

Merhaba ben domates ve biber tohumlarını viyollere çimlemeyi düşünüyorum,viyole çimlenen tohum başka yere şaşırtılırmı?

yoksa olgunlaşana kadar viyolde kalabilirmi.

toprağa dikene kadar kaç kere şaşırtmak sağlıklı olur?

Tura 09-03-2013 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1116722)
Merhaba ben domates ve biber tohumlarını viyollere çimlemeyi düşünüyorum,viyole çimlenen tohum başka yere şaşırtılırmı?

yoksa olgunlaşana kadar viyolde kalabilirmi.

toprağa dikene kadar kaç kere şaşırtmak sağlıklı olur?

İzmir bölgesi olarak geç kalmış sayılırsınız. Özellikle biberler geç çimlenir.
Şu başlığı mutlaka okuyunuz.
Çimlenme ile ilgili çok güzel bilgiler bulacaksınız.
Viyole çimlendirmeyi bir başka yere taşımalısınız. Kök gelişimlerini şaşırttığınız yerde tamamlayacaktır.

nevol 11-03-2013 13:55

hafta sonu topağı tekrar kabarttım ve yanmış koyun gübresi ile harmanladım. bu arada diktiğim ilk tohumlarda halen bir gelişme ve çimlenme olmayışı nedeni ile 2 posta domates,salaalık,patlıcan,havuç,brbunya vb tohumları yeni kaplarda çimlendirmek üzere ekimini yaptım. tahminen ilk tohumlar çıkmayacak gibi bu hafta içinde çimlenme olmaz ise topraklarını açıp bir bakacağım

Safranlı 11-03-2013 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevol (Mesaj 1117861)
hafta sonu topağı tekrar kabarttım ve yanmış koyun gübresi ile harmanladım. Bu arada diktiğim ilk tohumlarda halen bir gelişme ve çimlenme olmayışı nedeni ile 2 posta domates,salaalık,patlıcan,havuç,brbunya vb tohumları yeni kaplarda çimlendirmek üzere ekimini yaptım. Tahminen ilk tohumlar çıkmayacak gibi bu hafta içinde çimlenme olmaz ise topraklarını açıp bir bakacağım

sakın ellemeyin zamanı geldimi yeşerecektir

nevol 11-03-2013 14:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1117866)
sakın ellemeyin zamanı geldimi yeşerecektir

İnşallah sevgili Safranlı.
çimlenmemesi nedeni ile biraz moral bozukluğu oluşmadı dersem yalan olur :p

hanımeli 11-03-2013 16:11

Geçen senenin çalışmalarını okudum da nasıl geçmiş zaman,çimlenmeler bitmiş,bitkiler yeşermiş, çiçek açmış,meyveler bol bol vermişte menemenler bile yapılmış. çok kıskandım. inşallah bizde görürüz o günleri,herkesin ürünleri bol olsun,bakalım en tatlı menemeni kim yapacak?

adacık 11-03-2013 17:06

aceleci tohumlar

1 Martta torfa ektiğim domates tohumları 6 Martta çimledi (çeşitli çeri, ve ayaş domates) 7 cm kadar oldular :confused:. Çok erken yakalandım. Planlarıma göre mart sonuna kadar çimlenecek, şaşırtacak ve nisan başı gibi bahçeye alacaktım. Pek bi aceleci çıktı benim tohumlar. Acilen fide poşetlerine almam gerekecek kapalı balkonda ne kadar idare edebilirim acaba! :(

hanımeli 11-03-2013 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adacık (Mesaj 1117967)
1 Martta torfa ektiğim domates tohumları 6 Martta çimledi (çeşitli çeri, ve ayaş domates) 7 cm kadar oldular :confused:. Çok erken yakalandım. Planlarıma göre mart sonuna kadar çimlenecek, şaşırtacak ve nisan başı gibi bahçeye alacaktım. Pek bi aceleci çıktı benim tohumlar. Acilen fide poşetlerine almam gerekecek kapalı balkonda ne kadar idare edebilirim acaba! :(

merhaba benim forumdan öğrendiğim bir bilgiyi paylaşayım.eğer çimlerinizin boyu hızlı uzamışsa ışık yetersizliği vardır.bir florasan ile 25 cm üzerlerinden gece ışığı verin uzamaları durur,gövde ve yaprak gelişimi sürer böylece nisan ayını yakalarsınız.ustalar daha detaylı bilgi verecektir.ürünleriniz bol olsun inşallah

Murat Uysal 11-03-2013 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI (Mesaj 1117927)
Geçen senenin çalışmalarını okudum da nasıl geçmiş zaman,çimlenmeler bitmiş,bitkiler yeşermiş, çiçek açmış,meyveler bol bol vermişte menemenler bile yapılmış. çok kıskandım. inşallah bizde görürüz o günleri,herkesin ürünleri bol olsun,bakalım en tatlı menemeni kim yapacak?

Ne yalan söyleyim Black Plum domates, tohumlarını Sayın Meyvelitepe'den aldığım OX Heartth domateslerle yaptığımız menemene kimse doyamıyor. Favorim black plumlar. biraz kabuğu kalın ama önemli değil. Bu sene tam tamına 50 kavanoz kışlık hazırladım bu domatesten çok mükemmel hala yiyoruz. Bu sene üretimini artıracam..

Murat Uysal 11-03-2013 23:35

bu arada size sormak istediğim bazı şeyler var arkadaşlar. domateslerde sırıkla uğraşmak budamak çok zoruma gidiyor. Hele birde eldivensiz çalışırsan elinden yıka yıka gitmez domates lekesi. Hani diyorum şu oturak-yarı bodur çeşit olan bartın pembesi ile bostan domatesini diksek, bizim sırık köy domateslerinin yerini tutarmı. Yetiştiren varmı? (Bahçe kaynanamın olunca anlayın işte.... :) )

MeyveliTepe 11-03-2013 23:51

Kiler kavanoz kavanoz domates sosu dolu. Yapılacak yemeğe göre üzerinde çeşit yazılı kavanoz seçiyoruz, spagetti yapılırken mutlaka san marzano :)

Yazın üretilen sebzeleri kış için hazırlamak çok zaman alıyor, bazen bunaltıyor ama kışın kendi organik sebzelerimizden yaz türlüsü, organik kabaklarımızdan mücver, sanki 10 dakika önce közlenmiş gibi patlıcan salatası çok keyifli oluyor.

Yaz sebzelerinin bazıları doğrudan veya az bir ön işlemden sonra dondurucularda çok güzel saklanabiliyor.

Murat Uysal 12-03-2013 01:59

Doğrudur sayın MeyveliTepe. Dondurucu işi iyi fikirde kışın ıspanakla balıkla dolduruyoruz. Yazında kurban bayramından sonra etle kıymayla. Çok büyük değil.

Sadece bahçeden olsa kavanozlar. Fasülye konserveleri, turşular, salçalar, erik kompostosu, erik ve dut ezmesi, dut kurusu, erik kurusu, Mantar konserveleri (Çeşit çeşit yabani mantarlar), Yine dağdan toplanan buralarda adına "Kabalak" denen otun konservesi, kuşburnu, kızılcı ve böğürtlenden envayi çeşit yiyecekler, çilekden hazırlananlar vs.

Bu yüzden mevsimler hemen geçiveriyor. İş güçden anlamıyoruz bile.

Murat Uysal 12-03-2013 02:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1118241)
Kiler kavanoz kavanoz domates sosu dolu. Yapılacak yemeğe göre üzerinde çeşit yazılı kavanoz seçiyoruz, spagetti yapılırken mutlaka san marzano :)

Yazın üretilen sebzeleri kış için hazırlamak çok zaman alıyor, bazen bunaltıyor ama kışın kendi organik sebzelerimizden yaz türlüsü, organik kabaklarımızdan mücver, sanki 10 dakika önce közlenmiş gibi patlıcan salatası çok keyifli oluyor.

Yaz sebzelerinin bazıları doğrudan veya az bir ön işlemden sonra dondurucularda çok güzel saklanabiliyor.

Bu arada şu San Marzano ilgimi çekti bir inceliycem.

hanımeli 12-03-2013 08:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal (Mesaj 1118231)
Ne yalan söyleyim Black Plum domates, tohumlarını Sayın Meyvelitepe'den aldığım OX Heartth domateslerle yaptığımız menemene kimse doyamıyor. Favorim black plumlar. biraz kabuğu kalın ama önemli değil. Bu sene tam tamına 50 kavanoz kışlık hazırladım bu domatesten çok mükemmel hala yiyoruz. Bu sene üretimini artıracam..

sn Murat Uysal benim amacında tam buydu bu sayede bilmediğimiz çeşitleri öğreniyoruz,bu sene bulamam artık bu çeşitleri de seneye bende denemek isterim.

nkutsay 13-03-2013 15:34

Bahce hazirlayanlar, lutfen bu konuyu habersiz birakmayin. ne cimlendiriyorsunuz :)) ne ekiyorsunuz?

Don dolas pek cok konu okudum. Her sey de corba olmus vaziyette. Yardiminiza ihtiyacim var. Bolgemde gec donlar 20 nisanmis. Ben simdi hangi tohumu ne zaman ekeyim? Kapali balkonum yok. Fideleri evde olgunlastirip birer kok olmak uzere direkt bahcede saksilara ekecegim. Anladigim kadariyla 1 mayis gibi dikmem uygun. Bekleyen tohumlar sunlar:

Cesitli domates tohumlari (Pembe, marglobe supreme, red robin, lemony, chocolate cherry,sn marzano)
Cesitli biber
Salatalik
Feslegen
Kadife

Bir de yerim cok degil, yukarida saydigim domateslerden bazilarini elemem gerekiyor. Digerlerini baskilayan bir tur var mi iclerinde ya da acemi bir bahcivanin 40 firin ekmek yedikten sonra ekmesi gereken?

zebra 13-03-2013 15:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1119166)
Bahce hazirlayanlar, lutfen bu konuyu habersiz birakmayin. ne cimlendiriyorsunuz :)) ne ekiyorsunuz?

Don dolas pek cok konu okudum. Her sey de corba olmus vaziyette. Yardiminiza ihtiyacim var. Bolgemde gec donlar 20 nisanmis. Ben simdi hangi tohumu ne zaman ekeyim? Kapali balkonum yok. Fideleri evde olgunlastirip birer kok olmak uzere direkt bahcede saksilara ekecegim. Anladigim kadariyla 1 mayis gibi dikmem uygun. Bekleyen tohumlar sunlar:

Cesitli domates tohumlari (Pembe, marglobe supreme, red robin, lemony, chocolate cherry,sn marzano)
Cesitli biber
Salatalik
Feslegen
Kadife

Bir de yerim cok degil, yukarida saydigim domateslerden bazilarini elemem gerekiyor. Digerlerini baskilayan bir tur var mi iclerinde ya da acemi bir bahcivanin 40 firin ekmek yedikten sonra ekmesi gereken?

Benim (azicik) bilgime gore, yaklasik 6-8 hafta arasi gerekiyor cimlenmeden-fide halini almasi. Yani simdi dikseniz, mayis basi bahceye koyabilirsiniz, bu da 20 nisan sonrasi oldugu icin, sorun yok demektir.

Bu dediklerim tomates-biber icin. Cicek konusunda bilgim yok, ben de bilgilenmis olacagim sayenizde :)

hanımeli 14-03-2013 20:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1119166)

Cesitli biber
Salatalik
Feslegen
Kadife

bende naçizhane fikrim aynı.şimdi tohumları ekin mayıs başı toprağa geçecek hale gelir.benimde kapalı balkonum yok,güneş gören bir odanın pencere önüne yüksek bir masa koyup tohumlarımı ektim,yanlarındada bir derece var ısı 20-22 arası,daha fazla **** 15 in altında olmasın onlar yavaş yavaş büyür,çeşitlerinizden eleme kısmına gelince bence hapsini yetiştirebilirsiniz,hiçbirini elemeyin,zaten onlar büyüyünce kıyamayacaksınız,en kötü ihtimalle benimde yapacağım gibi fazla olanları küçük birer saksıda dostlarınıza hediye edebilirsiniz.sorunsuz büyüsünler inşallah.

nkutsay 14-03-2013 20:35

O kadar uzaktim ki su ana kadar bir seyler yetistirmekten. Ne yapsam yanlis olacakmis gibi geliyor. Cesaret edemiyorum hicbir seye. Ama zaman kalmadi, hafta sonu ekecegim artik tohumlari.

Elimdeki az miktarda tohumun yarisini da koy pazarinda tohum satan teyzeye verecegim. Olasi zayiati azaltmak icin...

zebra 14-03-2013 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1120005)
O kadar uzaktim ki su ana kadar bir seyler yetistirmekten. Ne yapsam yanlis olacakmis gibi geliyor. Cesaret edemiyorum hicbir seye. Ama zaman kalmadi, hafta sonu ekecegim artik tohumlari.

Elimdeki az miktarda tohumun yarisini da koy pazarinda tohum satan teyzeye verecegim. Olasi zayiati azaltmak icin...

Arkadasim sen gonlunu ferah tut ve su konuyu (http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/23363.htm) ilk mesajtan sonuna kadar okumani siddetle oneriyorum. Orada Zeki bey cok sade ve mukemmel sekilde anlatmis. Zeki beyin mesajlari sayesinde hic telas etmeden, tohum yetistirmeye basladim bu sene ilk defa.

Ayrica domatesler icin isirgan otunun faydalarini okudum (ilk defa bu sene deneme firsatim olacak), eger onu da ekersen insallah faydasini gorursun.

Kolay gele :rolleyes:

SZT 14-03-2013 21:22

4 Eklenti(ler)
Geçen haftasonu ben de biraz hazırlık yaptım. Tasarım ve gerçekleşme durumunu fotoğraflarla aktarmaya çalışayım.

nkutsay 14-03-2013 21:22

Okumusum zebra onu da okumusum :)) Hadi bakalim gazamiz mubarek olsun. Elimde ne var ne yok hepsini ayni zamanda ekecegim bu durumda. Siz de kadife ve feslegen ekecek misiniz ve ayni zamanda mi ektiniz sebzelerle?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025