agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze bahçesi hazırlama (https://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

sındırgılı 21-08-2010 22:44

1 Eklenti(ler)
Ne guzel, Sn.Kiraz
Ben adalardaki domates ve biberleri yavas yavas sokuyorum. Erken yol alan, erken yorulurmus derler. :( Son sicaklar domatesleri ve biberleri bayagi zorladi.
Fakat, ben de bu sene verimli bir yil gecirdim. Konu komsu da domatese (ozellikle sabah kahvaltilarinda yediklerine) pek para vermedi.
Seneye, bu boylara gore direk isini halletmek bence de onemli.Bugun bile bayagi bir ruzgar vardi, benim sokmeme gerek kalmadan tum domatesler yerlere yattilar.
Gecen hafta marul cimlendirmistim. Adalara onlari dikecegim. Zaten, Eylul ayi sonuna kalmadan Istanbula donus baslar. Kisa da bakla ekilir. Hafta sonlari, vaktim oldukca Buyukada seferleri devam eder. Bizim, acemi bahcivanlar icinde hafta sonlari gelip yemek getirmek lazim.

Kiraz 23-08-2010 08:08

Kışlıklar için şimdiden karar vermek gerekiyor herhalde. Ben de bu kış adaları boş bırakmayı düşünmüyorum ama henüz ne ekeceğimi belirlemedim.

Sebze ekim-dikiminde dönüşüm konusu da bence önemli. Sökülen sebzelerin yerine hangileri ekilebilir/hangileri ekilmememli bu konuda bilgisi olanların paylaşımları iyi olur diye düşünüyorum.

Bir başka aklımdaki konu da biten sebzeleri tamamen sökmek mi, sağlıklı olan kökleri bırakmak mı? Toprağı zor getirdiğim için her sene söküm zamanı bu duruma acırım, o kadar topraktan alıyorlar ki, belki bir kısmı tekrar toprakta kalır diye düşünüyorum. Geçen sene devleşen vapurdumanı köklerini de bırakmıştım. Yanlış hatırlamıyorsam Sn. Meyvelitepe de geçen sene domates köklerini bırakmıştı.

MeyveliTepe 23-08-2010 08:13

Evet, kökleri genelde bırakıyorum. Böylece köklere kolonileşmiş faydalı mikroorganizmalar da orada kalıyor. Hatta, mikorizalar bitki kesildiğinde binlerce misli sporlarını hazırlayıp bırakırlarmış. Bu gibi şeyleri kaçırmak istemiyorum.

sındırgılı 03-09-2010 01:01

1 Eklenti(ler)
Sevgili Arkadaslar, uyku tutmadi:mad:
Bildiginiz gibi adaciklardaki sebzeleri sokmustum.Adalardan birine marul dikmek gibi bir niyetim vardi. Fakat, yonca ekip azot fikslesem diyorum. Erken mi olur?
Sn. MeyveliTepe`nin yaptigi gibi koklerindeki mantarlarla diger topragimida iyilestirebilirmiyim?
Inanin, Adalarin topragi su anda bile elle alt ust edilecek tavda.
Yarin, Acemi Ustadan biraz bilgi almali. Sizler ne onerirsiniz?

celalsungur 05-09-2010 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 663889)
Celal Bey, isterseniz biraz enzim de ben göndereyim. Aman. sonra, arpası fazla geldi demeyin !
Domates ağacım, nerdeyse dolduğu için içim rahat.

Yazınızı yeni gördüm, teşekkür ederim. Seneye inşallah.;)

Acarextt03 06-09-2010 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 677010)
Civardan benzeri haberleri her gün duymaya başladım. Marmara bölgesinde, en azından İstanbul ve Kocaeli'nin her yerinde domateslerin tümünde genel bir problem var. Örtü altı veya açık farketmiyor. Mantara benzemiyor. İzole arazi ve bahçelerde bile durum aynı. Bir kaç kök söktüm. Kökler, gövde ve bitki gelişimi mükemmel. Her çeşitte aynı değil. Problem tepe yapraklarda gözleniyor. Virüse de benziyor ama büyük ihtimal değil. Benim domateslerde bitkiler genel olarak çok güçlü, bir çoğu durumu kurtarıyor gibi. Her şeye rağmen bitkiler iki - ikibuçuk metre oldular. Son 10 günde domates ile yüklenmeye başladılar. Kızarma, küçük çeşitlerde az az başladı.


Aynı problemi biz de hobi bahçemizde yaşadık...
Çevredeki köylerde ki birçok domatesi söküldüğü haberini aldık...
Bizim bahçenin geneli bir-iki kez ilaçlamadan geçti...
Fakat genel olarak bizim bahçemizi ben ilaçlama yaptırmadım...
Ve birçoğunu kaybettik... Diğer taraflardakilerin durumu çok iyi...
Şahsen artık ilaçlamaya toptan karşı çıkıyorum...
Sn. sındırgılı 'nın domateslerinin tadsız oluşu neden acaba diye soruyorum?

MeyveliTepe 06-09-2010 14:30

Biz de mevsimin sonuna yaklaştık. Hala başta domates olmak üzere sebze hasat ediyoruz. Adalardan her gün ortalama 25 kilo civarında sebze çıkıyor. Mevsim başındaki genel problem hasat başlangıcını geciktirdi. Ancak sonradan iyi topladı. Domatesler hala tepe dallardan çiçek açıp domates bağlıyorlar. Lezzetleri de her zamanki gibi çok iyi oldu. Bu yıl 60 civarında farklı çeşit domates ekmiştim. Diğer sebzelerde de epey farklı çeşitler vardı. Pembe domatesler ortalama 600 gr. ile 1100 gram arasında oldular.

Güvey fenerleri adalarda fazla büyüdü. Üzerleri meyve dolu ama daha yeni sararmaya başladılar. Bu kadar çok büyüyeceklerini tahmin edemedim. Daha seyrek ekmem veya budamam gerekirdi.

Yazın ek gübre vermedim. 2-3 haftada bir sulama suyuna EMA karıştırdım. 2 kez de Delfin, Bacilus Subtilis ve EMA karışımlı suyu yapraktan verdim. Birinde kaolin de karıştırdım. Şu ünlü domates kurdunu 3-4 tek domateste gördüm. Herhangi bir yayılma olmadı. Başka bir kayda değer zararlı da görmedim.

Sebze adaları sayesinde bu yılı çok fazla kayıp olmadan kurtardık. Etrafta pek çok sebze bu yıl hezimet oldu. Bizim köy ticari çalı fasulyesi yapar. Üretim miktarı geçen yılın yarısı kadardı. Fakat ellerine geçen para daha fazla idi. Bu günlerde İstanbula kilosu 6 liradan gönderiyorlar.

Onun dışında her biri yirmi kiloya varan karpuzlar oldu. Kırkağaç ve kışlık sarı kavunları henüz toplamadım. 18 tane balkabağı saydım. Büyüklükleri tahmini 10 kilo ile 50 kilo arasında değişiyor.

Eski adalardaki baklaları söktükten sonra kışlıkları dikmiştim. Brokoliler olmaya başladı. Pırasalar büyüyör. Karnıbahar, brüksel lahanası ve lahana gibi sebzeler dikilme zamanına göre epey geliştiler. Önümüzdeki günlerde ıspanak da ekeceğm.

Mevsim sonu, bu yıl yazlık sebzeleri ektiğim adalara kompost takviyesi yapıp hemen bakla ve bezelye ekeceğim.

Kiraz 17-09-2010 12:22

Bir kaç tanesi dışında domatesleri söktüm. Münavebe konusunu araştırırken aşağıdaki bilgileri buldum:

Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden oluyor, bu sebze türleri arka arkaya aynı yerde yetiştirilmemeliymiş.

Domates için en iyi münavebe bitkileri ıspanak, marul, havuç, fasulye, bezelye ve kerevizmiş. Kışa hazırlık ıspanak, havuç, marul ekmeyi planlıyorum.

sındırgılı 17-09-2010 12:57

Ben, 1 adaya marul dikmiştim. Diğerlerine yonca ve başarısız bira denemesinden kalan arpaları çimlendirmiştim.Arpalar, 1 karış boylandılar.Dün de ıspanak tohumlarını tedarik ettim. Arpaları toprakla karıştırıp, ıspanak tohumlarını çimlendirmek nasıl olur?
Yoncalar, daha yeni yeni başlarını çıkardılar. Onlara dokunmak istemiyorum.
Ispanak hiç yetiştirmedim.Okuduğum kadarı ile, sıralar yapıp çimlendiriliyor. Acaba,çimlendirmeyi başka yerde yapıp sonra adalara diksek olurmu ?
(Acemi bahçıvan sorusu )

denizakvaryumu 17-09-2010 13:00

Ekim yapacağınız alanın toprağını belledikten sonra tırmıkla düzeltip 20 cm aralıklar ile 3 cm derinliğinde paralel çizgiler açın.
Bu çizgilere tohumları sıralı bir şekilde döktükten sonra çizgileri kapatıp,toprağı sıkıştırın.
Genç fideler 3-4 yapraklı olunca en zayıf olanları sökerek, sıra üzerinde 10 cm de bir bitki kalacak şekilde seyreltme işlemi uygulayın.
Derim zamanı öncelikle en gelişmiş yaprakları sökerek daha küçük yaprakların da ikinci bir ürün vermesini sağlayabilrsiniz.

http://shop.gugukcuk.com/tohum+ve+be...t+-f1+2025.asp

sındırgılı 17-09-2010 13:09

1 adaya diktiğim sırık domateslerin tadı enfesti.(boyları 3:4 mt olanlar)
Fakat 2.adadaki pembeler de ve siyah domateslerde o tadı alamadım. Biberler de iyi çıkmadı. Adaların haricinde dikilenlerde da hala çiçek ve biber var.Artık, hafta sonları gidip toplayacağım.

limon 17-09-2010 15:45

Bu yıl hem bahar yağmurlarının bol olması hem de sanırım hindistan cevizi kabuğu sebebiyle Domateslerim çok fazla boylandılar. Şahsen boyumun yetişmeyeceği uzunlukta olması hoşuma gitmiyor, zevk için bir iki domates koparmak için merdivene ihtiyaç duymak bana gereksiz geliyor.

Çiftçi arkadaşa domateslerimin boylarının her yıl olduğundan daha çok uzadığından bahsedince koltuk budamasını nasıl ve ne zaman yaptığımı sordu. Ben de övünerek en fazla 9-10 cm olduğunda işlemi tamamladığımı anlattım. Meğer yine yanlış uygulama yapmışım. Koltukların biraz gelişmesine izin vermeden budanması halinde bitki boya gidermiş, gelişmelerine biraz izin verip sonra budamalıymışım. Bana mantıklı geldi siz ne dersiniz?

sındırgılı 17-09-2010 17:15

Akla uygun geliyor. Fakat, adaların dışında dikilen domateslerde (hala sökülmedi) aynı koltuk almayı yapmama rağmen bu kadar boylanmamışlardı. Domates cinsi ve adalardaki toprakların karışımları (içinde yok yoktu :( ) etkili de olabilir. En iyisi, bir bilenden öğrenmek.

Adalet Yağcı 17-09-2010 17:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 685915)
Bu sene domatesler gerçekten yüzümü güldürdü. Hem çok hem de geçen seneye göre daha iri. Desteklerin yetersizliği problemini seneye kesin çözmeliyim, bir de tırtıl olmasa çok güzel olurdu.

İki gün uğramamıştım, dün akşam kızaranlara bakınca sepet doldu. Şu an en verimli zamanları. Pembe domatesler olmadı derken iki tane de pembe buldum. Şekil ve tad olarak pembe domatese benzeyen domateslerimin ise tam ismini henüz öğrenemedim.
Eklenti 166968

Tarçın da çok sevdi:)
Eklenti 166969


Sevgili Kiraz, Mersin'de bu domates yayla ve ya yerli olarak bilinir.
Kabukları kalın olmaz, hatta soymaya bile gerek kalmayacak şekilde incedir.
Siz güçlü bir besin vs. kullandıysanız ondan kalınlaşmış olabilir diye düşündüm.

Ben Ekim sonuna kadar domates toplardım her sene, bu sene neredeyse bitti, yarısını söktüm.
Münavebe konusuna katılıyorum, toprak yoruluyor, ne kadar gübre vs. ile desteklesek de münavebe şart.

Kiraz 17-09-2010 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 696561)
Sevgili Kiraz, Mersin'de bu domates yayla ve ya yerli olarak bilinir.
Kabukları kalın olmaz, hatta soymaya bile gerek kalmayacak şekilde incedir.
Siz güçlü bir besin vs. kullandıysanız ondan kalınlaşmış olabilir diye düşündüm.

Ben Ekim sonuna kadar domates toplardım her sene, bu sene neredeyse bitti, yarısını söktüm.
Münavebe konusuna katılıyorum, toprak yoruluyor, ne kadar gübre vs. ile desteklesek de münavebe şart.

Adalet Hanım, haklısınız kabukları kalın değil, pembe domatese kıyasla kalın demem daha doğru olurdu. Hiç vazgeçmeyeceğim bir tür oldu sayenizde.

MeyveliTepe 22-09-2010 19:45

Geçen hafta sebze adalarında artık azalmakta olan sebzelerin dibinden 0-30 santime göre aldığım toprağı tahlile gönderdim. Dün aşağıdaki rapor geldi.

 
pH -- 1:2,5 7,2 Hafif Alkali
Kireç (%) Kalsimetrik 2,8 Az Kireçli
Tuz (%) 1:2,5 0,061 Tuzsuz
Doygunluk (%) Saturasyon 92 Bünye: Killi
Org. Mad. (%) Walkey Black 7,2 Çok İyi
Toplam N (%) Kjeldahl 0,202 Çok İyi
Alınabilir P (kg P2O5/da) Olsen-Spek. 105,9 Fazla
Alınabilir K (kg K2O/da) A.Asetat-ICP 421,1 Fazla
Alınabilir Ca (kg CaO/da) A.Asetat-ICP 2596,0 Fazla
Alınabilir Mg (kg MgO/da) A.Asetat-ICP 414,6 Fazla
Alınabilir Fe (ppm) DTPA-ICP 4,69 Fazla
Alınabilir Mn (ppm) DTPA-ICP 9,26 Yeterli
Alınabilir Zn (ppm) DTPA-ICP 28,70 Fazla
Alınabilir Cu (ppm) DTPA-ICP 2,23 Yeterli

Bugün de raporu yorumlayan hoca ile konuştum. Sonuçlara epey şaşırdı. Kimyasal gübre kullanılmadan üstelik de hasattan sonra bu sonuçlara varılmış olması ilginç geldi.

Fazla görünenlerin bir mahzur olup olmadığını da görüştük. Bir mahzur olmadığını söyledi.Sadece N, P ve K arasındaki dengenin önemli olduğunu belirtti.

Adalara Ekim sonunda bakla ekmek ve kükürt ilavesi dışında gelecek yıl için yapılacak başka şey yok gibi görünüyor.

Sebze hasatı da hala devam ediyor.

Güzel Ülke'm 09-10-2010 20:49

Sayın Meyveli Tepe,
Kaolin kilini ne amaçla ve nasıl uyguluyorsunuz?Her bitkiye mi uygulanıyor?
Teşekkürler,selamlar

Murat Uysal 11-03-2011 19:33

Merhaba arkadaşlar. Yeni sezon artık başlayacak. Burada karlar eridi. Sebze adalarını ilk defa deniycem. Geçen sene başkasına ait bir arazide bir çok ürün hasadı yapmıştım.

Bu sene meyve adaları yapacağım.
Sayın Meyvel Tepe'nin blogları ve sitede vermiş olduğu bilgiler beni çok etkiledi. Eşimin bütün itirazlarına rağmen yapmaya karar verdim.
Öncelikle bugün ölçülerimi aldım. 1.20 * 3.00 ölçülerinde 8 adet ada yapmayı planlıyorum.
cocopeat,leneordit, kemik tozu, perlit, bahçe toprağı, yanmış sterilize koyun gübresi kullanıp, damlama sistem yapmayı planladım.
Adaların kenar malzemelerini kayın ağacından yapmayı düşünüyoruz. (buraların ormanında çok ve ucuz)
Yaptığımda inşallah resimlerimi gönderirim.
Bu arada biberlerimin tohumunu bugün ektim. Çimlenmesi biraz sürüyor. 15-20 gün sonra şaşırtıp viyollere alacam.

Ancak bir sıkıntım var. Ben bu malzemeleri sipariş verecem. Hemde acil.. Bir site var. "Magicplant" bu ürünlerin satışını yapıyor ve ne alırsanız alın sabit kargo 6.5 Tl diyor. Acaba güvenilirmi? merak ediyorum. Malum alacağım malzeme 800 - 900 TL civarı tutuyor.

Başka bir sıkıntım ise. Ben bu adaları yaptığım zaman altındaki otlar adadaki topraktan yüzeye doğru çıkmaz mı? bu sorunu nasıl aşarız?

Şimdiden teşekkürler.Cevaplarınızı bekliyorum.

Suna 11-03-2011 21:29

merhaba muratuysal2010
Ben geçen hafta "Magicplant" dan alışveriş yaptım problem yaşamadım.
Meyvelitepe nin yazılarından faydalanarak cocopeat e ilave etmek için Florikan Meg IRON V de almıştım.

Murat Uysal 11-03-2011 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 609604)
Teşekkürler sayın üzüm,

Bugün cocopeatleri sulayıp ufaladım. Yarın muhtemelen tüm malzemeyi harmanlayıp, öğleden sonra da pazı ve maydanoz ekeceğim. Onları çok bekletmek istemiyorum ama domatesler gelene kadar toprak biraz daha dinlenmiş olur, iyi olur.

Kadifelerin evde çimlendirdiklerim biraz bozuldular. Bir de dışarıda ufak saksılarda çimlendirmeyi deneyeyim. Akşamları eve alırım, sonra da bahçeye geçerler.

Bu arada cocopeat vs. malzemeyi sayın verdoque'un bahsettiği http://www.magicplant.net'den aldım. Kargo ücreti sabit olunca ne bulduysam doldurdum, tavsiye ederim. :)



Oh bee... Bende nasıl diye merak ediyordum.. Senin bu mesajını görünce hemen sipariş ettim.. Merakla bekliyorum.. tam 60 cocopet, 2 büyük çuval leneordit, 4 paket kemik tozu, 3 büyük çuval perlit, karanfiller, çiçekler, bambu çubukları vs. Tam bir kamyon mal... Hadi hayırlısı...

Murat Uysal 11-03-2011 21:37

sağol Suna. Mesajını daha yeni gördüm. Çok teşekkür ederim.. Tam 8 ada yapacam..

sındırgılı 11-03-2011 21:51

Desenize, bu sene senlikli gececek :)
Enzimleri de sakin unutmayin.
Adalarda, yoncalar ve de arpalar iyice boylandilar.Yesil gubre olacak hale geldiler.
Kolay gele;

Murat Uysal 11-03-2011 22:07

Peki ben bu enzimleri bulamadım. Nereden alabilirim. Hem toprak karışımını hazırlarken mi atacağız enzimleri..

sındırgılı 11-03-2011 22:24

Enzimler, bir yerde satilmiyor. Ya da ben oyle biliyorum.Enzim bolumundeki yazilari okursaniz ne kadar kolay yapabileceginizi anlarsiniz.Enzimleri, dikim esnasinda sulama suyuna (can suyuna ) katip kullanmaya basliyabilirsiniz.
Kolay gele...

Murat Uysal 11-03-2011 23:42

valla aradım taradım neti bulamadım.. iş başa düştü.. En iyisi okulun kazan dairesinde yapmaya başlayım.. herkes merak edecek Murat hoca ne yapıyor diye.. gelde bide onlara laf anlat..

indomie 13-03-2011 01:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratuysal2010 (Mesaj 767024)
valla aradım taradım neti bulamadım.. iş başa düştü..

Enzim ile ilgili yazılar.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541

oznur 13-03-2011 14:55

Cok acemiyim ozellikle biber ekimini aradim ama bulamadim.Uzun saksilarda biber yetistirmek istiyorum ama ne zaman ekebilirim bilmiyorum,bu konuda kucuk bir bilgi cvp verirseniz sevinirim.
Hollandada yasiyorum ve son 1 aydir hava cok yumusak sert soguk yok,Turkiye gibi degil.

limon_sever 13-03-2011 17:53

Türkiye de mayıs başlarında bahçeye sebze dikimleri yapılıyor genelde. Eğer sizinde oralarda yaz başlangıcı olarak mayıs kabul ediliyorsa şimdiden tohumlarınızı ekin. Tohumlarınızı ayrı ayrı ekerseniz (örnek; şeffaf plastik pet bardaklara 2-3 tohum ekimi yapılabilir), şaşırtma yaparken (asıl yerine almak) hem başarı sağlarsınız, hemde daha çabuk adapte olacağı için erken ürün almak kolaylaşacaktır.

Murat Uysal 13-03-2011 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oznur (Mesaj 767761)
Cok acemiyim ozellikle biber ekimini aradim ama bulamadim.Uzun saksilarda biber yetistirmek istiyorum ama ne zaman ekebilirim bilmiyorum,bu konuda kucuk bir bilgi cvp verirseniz sevinirim.
Hollandada yasiyorum ve son 1 aydir hava cok yumusak sert soguk yok,Turkiye gibi degil.


Önümüzdeki hafta viyollere (her viyole bir tohum gelecek şekilde) ekin.

Kaloriferli bir ev ise evin uygun bir köşesine koyun. Hergün sprey şeklinde sulayın. Çok sulu olması da çürütür. Toprağı kuru olmasın yeter.

18-20 gün de çimlenmeye başlar. zaten Nisan ayıda gelmiş olur. Daha sonra daha büyük viyollere şaşırtın. Bitkinin alışması zaten 2-3 gün sürüyor. Bu işlemleri yaparken ****** artık bitkinizi dış ortama yavaş yavaş çıkartın. Artık Kalorifer yanında durmasın. Bitkileriniz 6-8 yaprak olup ortasından sürgün gösterdiğinde toprakla kavuşturun.
Bu arada her biberin çimlenme süresi aynı değil.. o konuda pek bilgim yok.. Ben geçen sene bunları yaptım. %99 biberlerim sağlıklı ve çok güzel oldu..

MeyveliTepe 13-03-2011 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güzel Ülke'm (Mesaj 703206)
Sayın Meyveli Tepe,
Kaolin kilini ne amaçla ve nasıl uyguluyorsunuz?Her bitkiye mi uygulanıyor?
Teşekkürler,selamlar

Bahçedeki çiçekler hariç, sebze, meyve her bitkiye uyguluyorum. Hepsinde faydası var.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025