agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni379Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-07-2011, 16:32   #631
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Salatalık fideleriniz gerçekten çok dayanıklılarmış. Yaprağının birinde yanmış gibi sarı lekeler gördüm. Uçları da kurumaya başlamış. Galiba salatalıklarınızda mildiyö hastalığı var. Benim salatalıklarım da berbat hale geldiler. Sebebi ise mildiyö. Mantari bir hastalık, fungusit ile ilaçlamak gerekiyor. Ben ilk olarak ev yapımı ilaçlardan karbonatlı olanı deneyeceğim. Bakalım ne olacak. Sonuçları muhakkak paylaşırım. Umarım işe yarar. Eğer işe yaramazsa fungusit alacağım. Bu arada aynı şekilde meyve şekil bozuklukları bende de var. Ya kırmızı örümcekten ya da mildiyöden kaynaklandığını düşünüyorum.

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2011, 00:18   #632
Ağaçsever

ahmetihsan's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2011
Ne güzel ben daha meyvelerden yiyemedim Bir tane numunelik var,onunda şekli bozuk oldu ve büyümesi durdu.. Cinsi sırıktır diye ip de bağladım ama boya gitmiyorlar. İyi çiçek oluşuyor, bazıları dişi bazıları erkek çiçek. Anlıyacağınız bir düzen tutturamadım Sizlere afiyet olsun, daha bol meyveler yersiniz inşallah..

ahmetihsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2011, 13:50   #633
Yeni Üye

atilla saraç's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2011
yorum lar ınız için teşekkür ederim .. ev yapımı karbonat dediğin ilacı nasıl yapacaz tarif edersen bende uygulayayım .bide zirai ilaç yerlere gittim meyve olan fidelere ilaç tavsiye etmiyorlar el yapımı ilacı tarif edersen sevinirim .. teşekürler

atilla saraç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2011, 14:34   #634
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Arkadaşlar;

1 hafta önce 10 lt'lik su bidonlarına serum ile T sistemi kurarak 2 tane salatalık yemeyi başardım. Dün baktım terasa 4 tane daha hali hazırda salatalık vardı. Mutluyum hemde çok 4 yıllık bitki maceramda neredeyse bir ilk.

Yalnız bu karıncalardan nefret ediyorum. Yaprak bitlerini salatalık fidelerine sardırıyorlar. Hastalanacak diye ödüm kopuyor.

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2011, 20:21   #635
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Tebrik ederim sevgili, aydın. Yaprak bitlerini ve karıncaları öldürün, bitkilere hastalık getiriyorlar. Genel bir ilaçlama yapın, kurtulun.

Eski 15-07-2011, 20:27   #636
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi atilla saraç Mesajı Göster
yorum lar ınız için teşekkür ederim .. ev yapımı karbonat dediğin ilacı nasıl yapacaz tarif edersen bende uygulayayım .bide zirai ilaç yerlere gittim meyve olan fidelere ilaç tavsiye etmiyorlar el yapımı ilacı tarif edersen sevinirim .. teşekürler
Aslında çok geciktik. Sizde bende fideleri en başından koruma amaçlı ilaçlamalıydık. Karbonatlı fungusit için buraya bakınız. Yalnız çiçekleri yakıyor, ben bu yan etkisini tespit ettim. Yani çiçeklenme zamanı ilaçlamaya uygun değil. Artık ileride yetiştireceğimiz yeni fidelerde hastalık gelmeden ilaçlamaya başlarız. Bu bizim için deneyim oldu.

Eski 21-07-2011, 19:26   #637
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-01-2009
Arkadaşlar iki defa başıma geldi bu tesadüf müdür? Acaba salatalıklarımda küllenme oluyor kükürt sıkıyorum yapraklarına ve bir kaç gün sonra ölüyorlar. Fikirlerinizi bekliyorum teşekkürler.

seazone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2011, 12:44   #638
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-07-2011
Arkadaşlar merhabalar ben aranıza az önce katıldım. Kastamonunun devrekani ilçesinin bir köyünde oturuyorum. Salatalıklardaki hastalıkları araştırırken bu siteyi buldum. Ben az sonra kendi sorunlarımı gösteren bir kaç foto yükleyeceğim umarım cevap alabilirim.

mrkamilk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2011, 13:15   #639
Yeni Üye

Seradakiler

Arkadaşlar nihayet fotoları çektim. 10-15 salatalık kopartmışımdır 2 haftadır. Ancak dallarını ilaçlamama rağmen (4-5 sefer ilaçlama yaptım) oradaki sarı benekler oluştu. Kullandığım ilaç ise antracol isminde bir mantar ilacı.

Bu arada şunuda belirteyim.
Sera doğusundaki kavak ağaçlarından dolayı saat 10 dan önce güneş almıyor. Sabah seraya gittiğimde (9-10 gibi) salatalıkların domateslerin dalları aynnı yağmur yağmış gibi nemli oluyor.
Seramda damlama sulama sistemi kurulu.
Yıllanmış Hayvan gübresini serayı ekmeden önce yüzünü iyice kaplayacak şekilde serip belledim.
Ayrıca 4-5 gün kadar önce toz hayvan gübresini fidanların arasına kürekle serdim. ve dinamo ile su vererek gübreyi ısladım.

Sizce Azot gübresi versemmi?

Eklenen Resimler

Eski 28-07-2011, 13:19   #640
Yeni Üye

Seradakiler - 2

Arkadaşlar bunlarda seradaki diğer bitkiler.
Birde domateste kara bi leke oluştu.Ama darbe izi gibime geldi. Birde serada yeğenimin getirdiği türünü bilmediğim bi salatalık var. Henüz meyva vermedi. Ayrıca biberlerimin biraz çok güzelken bir kısmı ise çok cılız.

Eklenen Resimler

Eski 29-07-2011, 16:49   #641
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Sevgili arkadaşlar, sebzeler ile pek ilgilenmemekle beraber bu başlıkta yazdıklarınız gözüme çarptı.
Bildiklerimiz ve bahçemizde başımıza gelenleri sizlerle paylaşmak isterim.

Dün bir arkadaşımız telefon ederek " önce yediği salatalıkların şimdi uçlarından acılaştığını ve nedenini" sordu.

Bildiğim kadarı ile bitki strese gierse yani kökenine basılırsa, ezilirse bir de aşırı sulama olursa hıyarlar acılaşır.

Bazı arkadaşların yüklediği fotoğraflarda hıyarların düzgün olmadığı kıvrıldığı ve nedenini sorduklarını okudum.

Sayın Mine hanım biraz rahatsız olduğu için bu aralar sitemize giremiyor, kendileri iyileştiğinde bu sorulara cevap verecektir.

Bildiğim kadarı ile bu durum yine dengesiz sulamadan olur, yani uzun bir müddet bitkiye su verilmez sonra da iyice suya boğulursa bu gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

Hıyar yapraklarındaki kurumaları ve yanık gibi olmalarını, yapraklarda önceleri sarı sarı lekeleri de bildiğim kadarı ile mildiyö hastalığı yapar. Önlemek için baştan ilaçlamaya girişilmeli, bitki iyice bu hastalığa yakalanmış ise kurtarmak zordur.

Bizim bahçede geçen sene hıyarlarda bu mildiyö bayağı zarar verdi ve hemen söküp yeniden ekim yaptık.

Ben bunları yazıyorum ama daha iyi bilen arkadaşlar da lütfen bilgilerini paylaşsınlar.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2011, 22:39   #642
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster

Bildiğim kadarı ile bu durum yine dengesiz sulamadan olur, yani uzun bir müddet bitkiye su verilmez sonra da iyice suya boğulursa bu gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
Doğrudur, dengesiz sulamalarda salatalıklarda acılık görülür.

Hıyar yapraklarındaki kurumaları ve yanık gibi olmalarını, yapraklarda önceleri sarı sarı lekeleri de bildiğim kadarı ile mildiyö hastalığı yapar.
Mildiyö de olabilir, sarı sarı lekeler, ya da ilk zamanlarda yapraklardaki sararıp kurumalar kırmızı örümcekte olabilir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2011, 23:11   #643
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Ben ikisini beraber yaşadım. Halen de yaşıyorum. Kırmızı örümcek mildiyöyü bir bitkiden diğerlerine taşıyor. Dolayısıyla tüm bitkileriniz hastalanıyor. Buralarda hava da zaten nemli, tam fungusların istediği ortam.

Eski 30-07-2011, 06:13   #644
Yeni Üye

Kırmızı örümcek derdim yok Allaha şükür. Mantar ilacı ile ilaçlıyorum. Ama bu sarartılar olunca canım sıkıldı.5 kök fidanım var salatalık olarak. Çekirdekten yetiştirmiştim. Keşke daha fazla dikseyemişim diyorum şimdi. Domatesimdeki kara leke ile ilgili yorum yapabilecek varmı?

Eski 30-07-2011, 07:56   #645
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Sayın mrkamilk; domatesle ilgili sorununuz mantari bir hastalığa benziyor. Mesajımın sonunda iki tane bağlantı vereceğim. O başlıklara sizin yaşadığınız duruma benzer bir durum yaşayan olmuş mu diye bir bakın. Eğer olmamışsa fotoğrafları oraya yüklemelisiniz. Çünkü; domatesle ilgilenen arkadaşlar ilgili başlıklarda yazıyorlar.

Domates yetiştirme, Domates Hastalık ve Zararlıları

Eski 30-07-2011, 12:23   #646
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Giriş Tarihi: 07-07-2008
Galeri: 80
değerli arkadaşlarım,
Hıyar ili ilgili bir çok proplemi olan var.
Öncelikle toplu olarak bilgi alabileceğiniz bir link veriyorum. Bir göz gezdirir misiniz?

http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim...ikmucadele.pdf

Sitemizde bu konular olmakla beraber, Hepsine bir arada görmeniz ve Fotoğraflara bakarak karşılaştırma imkanı da bulabilmeniz için yararlı olacaktır.

Sayın Emre İlhan, teşekkürler. Arkadaşlarımıza yardımlarınız için.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2011, 14:52   #647
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Güzel bir rehber, teşekkürler sevgili Cumhur Tonba.

Eski 30-07-2011, 22:14   #648
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Sayın Emre,
Biraz ihmalkar davrandık herhalde. Bakıyorum her tarafa yetişmeye çalışıyorsunuz. Size çok çok teşekkürler. Ne kadar güzel. Tecrübelerinizden, deneylerinizden arkadaşlarımızın yararlanmasını için uğraşıyorsunuz. İşte bu dur agaçlar.net'in en büyük özelliği. İnanın çok çok mahcub oldum. İyi ki sizler varsınız.

Eski 30-07-2011, 22:24   #649
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydın Mesajı Göster
Arkadaşlar;

1 hafta önce 10 lt'lik su bidonlarına serum ile T sistemi kurarak 2 tane salatalık yemeyi başardım. Dün baktım terasa 4 tane daha hali hazırda salatalık vardı. Mutluyum hemde çok 4 yıllık bitki maceramda neredeyse bir ilk.

Yalnız bu karıncalardan nefret ediyorum. Yaprak bitlerini salatalık fidelerine sardırıyorlar. Hastalanacak diye ödüm kopuyor.
Sayın Aydın.
Bir bitkide karınca varsa, muhakkak yağrak bitleri de vardır. Karıncalar yaprak bitlerinin dışkılarına (Şekerli-tatlı) gelirler. Sizinki inanın çok uzun bir macera olmuş. Fakat bir adet bile yemeniz ve mutlu olmanız her şeye değer.
Aslında terasda yetiştiriyorsunuz. Hastalılardan ari bir bölge sayılır.

Eski 30-07-2011, 22:34   #650
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrkamilk Mesajı Göster
Kırmızı örümcek derdim yok Allaha şükür. Mantar ilacı ile ilaçlıyorum. Ama bu sarartılar olunca canım sıkıldı.5 kök fidanım var salatalık olarak. Çekirdekten yetiştirmiştim. Keşke daha fazla dikseyemişim diyorum şimdi. Domatesimdeki kara leke ile ilgili yorum yapabilecek varmı?
sayın mrkamilk, Buraya bir göz atarmısınız
http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim...ikmucadele.pdf

Eski 30-07-2011, 23:16   #651
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba Mesajı Göster
Sayın Emre,
Biraz ihmalkar davrandık herhalde. Bakıyorum her tarafa yetişmeye çalışıyorsunuz. Size çok çok teşekkürler. Ne kadar güzel. Tecrübelerinizden, deneylerinizden arkadaşlarımızın yararlanmasını için uğraşıyorsunuz. İşte bu dur agaçlar.net'in en büyük özelliği. İnanın çok çok mahcub oldum. İyi ki sizler varsınız.
Herkes emek veriyor, çok uğraşıyor. Kimsenin emeğinin karşılığını alamamasını, üzülmesini istemiyorum. Bilmesem bile araştırıp yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu konuda sizinle hemfikirim. İşte agaclar.net'in en çok bu özelliğini seviyorum; karşılıksız yardımlaşma.

Eski 31-07-2011, 00:25   #652
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan Mesajı Göster
Herkes emek veriyor, çok uğraşıyor. Kimsenin emeğinin karşılığını alamamasını, üzülmesini istemiyorum. Bilmesem bile araştırıp yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu konuda sizinle hemfikirim. İşte agaclar.net'in en çok bu özelliğini seviyorum; karşılıksız yardımlaşma.
Teşekkürler Emre.
Bizi bu siteye bağlayan en büyük neden bu. Büyük bir aile gibiyiz burada. Facebook'ta ne zaman burası ile ilgili bir mesaj görsem; işte benim büyük ailem, sitem diye yazıyorum.

turbatur beğendi.
Eski 31-07-2011, 14:02   #653
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrkamilk Mesajı Göster
Sn. mrkamilk,

domateslerinizdeki hastalık kara leke değil, çiçek burnu çürüklüğü.

(746. iletinizde ilk domates resmi)

Kalsiyum eksikliğinden olur. Genelde tüm domates çeşitlerinde _ ilk demateslerde_ görülür, sonra kaybolur.

Domates meyveye bağlamaya başladığında yani yumrular oluşmaya başladığında topraktan fazla miktarda kalsiyum kaldırır.

İşte bu dönemden bir az önce yapraktan kalsiyum gübresi vermelisiniz. 1 LT. 8 TL. kalsiyum içeren gübreler vardır. Kullanmalısınız.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2011, 14:15   #654
Ağaç Dostu

Alıntı:
Arkadaşlar;

Karınca varsa yaprak bitleri vardır. Onlar işbirliği yaparlar.

Nimsk 4.5 elinizin altında olmalı. Aslında tripsi içindir ama yaprak bitlerine,_ bizim canlı ballık dediğimiz_ etkilidir.

İsterseniz yaprak bitleri için kendi ilacınızı kendiniz yapar ve 4 yıl boyunca kullanırsınız.

Gülleci bulamacı;

3 gün sonra etkisini gösteriyor. Oldukça ucuzdur. Yaprak bitlerini siliyor.

(yapımı için UBYİ kullanılabilir ilaçlar sayfasına bakabilirsiniz.)

Saygılar

Eski 31-07-2011, 14:26   #655
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bmutlu Mesajı Göster
evet var altına delikler ustune hava alması ıcın cakıl tasları doldutdum bir sıra sonra toprak once cok mutlu oldum cok cicek verdi diye dokulmaye baslayınca hayal kırıklığı oldu
Sn. bmutlu,
hıyar ya da salatalığınız çiçek veriyor ve sonra hemen döküyorsa ilk şüpheniz çiçek tripsi hastalığı olmalı.

Bunu tespit etmeniz _ sonra diğer sonuçlara bakarsınız _kolay...

Beyaz bir kağıt parçasını çiçeklerin altına yerleştirin. Çiçekleri bir ince, küçük comak ya da parmağınızla hızlıca birkaç kere vurun.

Gözle biraz zor görünen sinek/ böcek gibi sarı şeyler görürsünüz kağıt üzerinde, hareket ederler.

Bunlar tripsidir.

Nimst ya da başka tripsi ilacı kullanmalısınız. Bu spizonat/ lazer olabilir.

Saygılar

Eski 31-07-2011, 14:34   #656
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi IMP Mesajı Göster
arkadaşlar, benim salatalıklarım henüz 30 cm kadar oldular, ancak üzerlerinde 20 30 tane çiçek var, acaba bitkinin büyümesi için çiçeklerini koparmalı mıyım, yoksa boyu çok önemli değil mi?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Bitkiniz sağlıklı büyüyorsa çiçeklerini koparmayın.

'O' meyve vereceği çiçeği bilir diğerlerini geliştirmez.

Eğer saksıda salatalık yetiştiriyorsanız_ bence denenmiş ve dillendirilmesinde sakınca yoktur_ emek gübre kullanın. Bir çeşit _yoğun_ alg içerir.

( gübreler bölümüne _ emek gübre_ bakabilirsiniz.)

Saygılar

Eski 31-07-2011, 15:01   #657
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mfcmfc Mesajı Göster
Merhaba,arkadaşlar foruma yeni üye oldum,görüyorum ki forumdan yararlanacağımız çok şey var.Ben geçen sene dometesle başladığım maceraya bu sene salatayı da ekledim,ancak pek umduğum gibi gitmiyor.Salatalık gayet güzel boy ve meyve verdi ancak salatalar zamanla sararıp solmakta.Forumda yazılanlara bakarak gübre ve besin takviyesi yaptım,fakat nafile..Aşırı güneş de görmüyor salatalıklarım..Herşey normal görünse de neden salatalıklarım büyümeden sararıp kuruyor yardımcı olursanız sevinirm,şimdiden teşekkür ederim..
Sn. mfcmfc;

her şey normalse;

yani salatalığın görünen yerlerinde hastalık belirtisi_ külleme, kırmızı örümcek v.b. yoksa_ ve bitkiniz bir süre gelişiyor sonra sararıp kuruyorsa, meyveleri yamuk ve kısa kalıyorsa_ ki beslenemiyordur_;

nematot vardır.

Bitkiyi yakaladığında ölüm kaçınılmazdır. Bu saksı ve tarla yetiştiriciliğinde sık sık karşılaşılır ve toprak altında yaşayan gizli bir düşmandır.

Bitkiyi köklediğinizde _ köklerde_ yumrular halinde görürsünüz.

Ayrı bir mücadele gerektirir.

( bu akşam, nematot konusunda sayfamda açıklayıcı bilgi vereceğim, burada açıklaması uzun sürür)

Saygılar

Saygılar.

Eski 17-02-2012, 17:18   #658
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Yağmurdan sonra küllemenin önlenmesi için japonların yöntemi gayet mantıklı. At kuyruğu bitkisini sanırım esmer şekerle fermantasyona tabi tutup sulama suyuna bu sıvıyı kattılar. Ayrıca normal çimen suyu ve çöp suyu(kompost sıvısı) bunları da aynı şekilde esmer şekerle fermante edip suya katıp yapraktan püskürtme işlemine tabii tuttular.

Taze at kuyruğunu şehrin göbeğinde bulma şansım neredeyse sıfır.

http://www.youtube.com/watch?v=D-qzd...endscreen&NR=1

bu sene salatalık ve kabaklarda kesinlikle deneyeceğim...

Eski 17-02-2012, 17:28   #659
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster

Gülleci bulamacı;

3 gün sonra etkisini gösteriyor. Oldukça ucuzdur. Yaprak bitlerini siliyor.

(yapımı için UBYİ kullanılabilir ilaçlar sayfasına bakabilirsiniz.)

Saygılar
Halil Abi
Gülleci bulamacını dün akşam pepinoların alt yapraklarına uyguladım. Yalnız hesaba katmadığım çok kötü şey vardı. O da evin içinde uygulamam oldu. Kokusu berbat ötesi

Annem ''bitkilerini de al git'' dedi

Eski 17-02-2012, 21:15   #660
Ağaç Dostu

mrduran's Avatar

Giriş Tarihi: 20-08-2011
Alıntı:
Halil Abi
Gülleci bulamacını dün akşam pepinoların alt yapraklarına uyguladım. Yalnız hesaba katmadığım çok kötü şey vardı. O da evin içinde uygulamam oldu. Kokusu berbat ötesi

Annem ''bitkilerini de al git'' dedi
Eyvah! eyvah! haliniz duman. Halil beyde bir huy var, soba orada durur ama yakmaz.

Maksat tohumlara bir şey olmasın, bizler önemli değiliz.

Bu kara kışta siz de benim gibi donarsınız)). Ama yanmayan soba seyri de keyifli olabilir.

Aman anneciğinizin gönlünü alın, bu son, yapmam bir daha, söz deyin ve sıcak yuvanızda kalın.

Saygılarımla lütfen.

aydın beğendi.
mrduran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025