Sevgili arkadaşlar, sebzeler ile pek ilgilenmemekle beraber bu başlıkta yazdıklarınız gözüme çarptı.
Bildiklerimiz ve bahçemizde başımıza gelenleri sizlerle paylaşmak isterim.
Dün bir arkadaşımız telefon ederek " önce yediği salatalıkların şimdi uçlarından acılaştığını ve nedenini" sordu.
Bildiğim kadarı ile bitki strese gierse yani kökenine basılırsa, ezilirse bir de aşırı sulama olursa hıyarlar acılaşır.
Bazı arkadaşların yüklediği fotoğraflarda hıyarların düzgün olmadığı kıvrıldığı ve nedenini sorduklarını okudum.
Sayın Mine hanım biraz rahatsız olduğu için bu aralar sitemize giremiyor, kendileri iyileştiğinde bu sorulara cevap verecektir.
Bildiğim kadarı ile bu durum yine dengesiz sulamadan olur, yani uzun bir müddet bitkiye su verilmez sonra da iyice suya boğulursa bu gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
Hıyar yapraklarındaki kurumaları ve yanık gibi olmalarını, yapraklarda önceleri sarı sarı lekeleri de bildiğim kadarı ile mildiyö hastalığı yapar. Önlemek için baştan ilaçlamaya girişilmeli, bitki iyice bu hastalığa yakalanmış ise kurtarmak zordur.
Bizim bahçede geçen sene hıyarlarda bu mildiyö bayağı zarar verdi ve hemen söküp yeniden ekim yaptık.
Ben bunları yazıyorum ama daha iyi bilen arkadaşlar da lütfen bilgilerini paylaşsınlar.
|