agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni80Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-08-2010, 11:28   #91
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gurbik67 Mesajı Göster
ben kasım ayında 20 lt lik saksıya diktim, ancak öldü öldü dirildi, şubatta bahçeye dikince coştu birde yeni filiz verdi. onu da ayrı diktim, öyle arsız büyüdü ki alt yapraklarını koparmak zorunda kaldım doğrumu yaptım bilemem.
sayın gurbik
sayet yapraklar fonksiyonlarını icra edemiyecek kadar deform olmuşsa kesiniz sağlıklı bir yaprağı kesmeniz enginar başının oluşumunu olumsuz etkiler

gambet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 10:55   #92
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-09-2010
Selahattin bey
ben geçen sene 10 kök eminönünden aldım. 2 kökü tuttu. Bir kökü 2 adet enginar verdi. Biri yazın kurumuştu şimdi yapraklanadı. Enginar veren kök kurumuş halde. Size zahmet olmazsa bedeli karşılığı zamanında banada enginar fidesi yollamanız mümkün olabilir mi ?

EmineYıldız beğendi.
ekru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 12:53   #93
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Sn.Gambet, bahçemde 3-5 kök enginarım var. (adını unuttuğum) uğur böceğine benzer kırmızı bir böcek yapraklarına çok zarar veriyor, tam meyve tutuğundaysa meyvesinde bitlenme oluyor. Koca tarlalarda zararlılarla mücadeleyi nasıl yapıyorlar? (Organik yolla)

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2010, 14:12   #94
nby
Ağaçsever

nby's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2009
ben geçen yıl ekim ayında urla-balıkllıova'da 20 kök diktim. yaklaşık 10-12 adet enginar yedik. bu yıl 13 kök sağlam. yeniden yeşerdi, ağustos ayından beri suluyorum tabii. bu yıl daha çok vereceğini umuyorum bi aksilik olmazsa. enginar ağustos ayından itibaren ekim ayı da dahil dikilebiliyor. hafta sonu tekrar ilave dikmeyi düşünüyorum.

nby Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2010, 01:20   #95
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

Alıntı:
Sn.Gambet, bahçemde 3-5 kök enginarım var. (adını unuttuğum) uğur böceğine benzer kırmızı bir böcek yapraklarına çok zarar veriyor, tam meyve tutuğundaysa meyvesinde bitlenme oluyor. Koca tarlalarda zararlılarla mücadeleyi nasıl yapıyorlar? (Organik yolla)
bitki bu asamaya geldikten sonra organik mücadele etme sansınız kalmamıştir.organikçiler bunu bak bu ürün organik eğer organik olmasaydı bu zararlılar bu bitkide olmazdı diye kendilerini kandırırlar sizde ya buna kendinizi inandırırsınız **** bu aşamada organik tarımdan çıkıp iyi tarıma geçer enginarlarınız muhtemelen kırmızı örümcek ve yaprak bitlerinin istilasına ugramış enginarlarınızı çiçeklenmeden ki daha zamanınız var yaprak bitleri ve kırmızı örümcek için paratihon içerikli ilaclamanız tavsiye edebilirim.

Eski 06-10-2010, 10:51   #96
Çankırılı

Giriş Tarihi: 28-06-2007
Yaklaşık 5 yıldır, 40 kadar enginarla uğraşan birisi olarak bir iki katkı koymak istiyorum.
Enginar, çok yıllık bir bitkidir. Meyveleri (başları) alındıktan sonra dinlenme sürecine girer ve bu sürede sulama gerektirmez. İzmir'de Ağustos ayında (genelde 15'inden sonra) uyandırma için sulama yapılır. 7-10 gün sonra yapraklar çıkmaya başlar ve fazlaca filiz verir. 4 yılını tamamlayan ve artık ekonomik ömrünü tamamladığı düşünülen enginarlar sökülür. Yerlerine, dikkatlice sökülecek güçlü, köklü filizlerden dikilir, gübrelenir ve bolca sulanır. Sonrası; ot çöp temizliğidir. Bu arada, bir kökün çok fazla filizi besleyemeyeceği dikkate alınarak, kökte en fazla 3 adet kalacak şekilde diğer filizler temizlenir. Yağmur durumuna bağlı olarak sulama ve diğer kültürel işlemler sürdürülür. Sonra da ürün beklenir. Tırtıl zararlısı çok olur. Bunu yaprakların delik delik olmasından ve yaprak üzerinde bıraktığı dışkılardan anlayabilirsiniz. Çözüm mü? Ben, zararlı çok dağılmamışsa, o yaprakları koparıyor, sağında solunda börtü böcek arıyorum. Kısaca mekanik işlem yapıyorum. Saksıda yetişir de, meyve verir mi bilmiyorum. Kolay gelsin.

Çankırı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 17:08   #97
alexcan1905
Guest

Arkadaşlar ben izmirdeyim.Acaba Kasım Ayında birinden fide satın alıp diksem tutar mı?Bunun ekim zamanı nedir İzmir için?

Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2010, 18:28   #98
Ağaç Dostu

cihan_as's Avatar

Giriş Tarihi: 24-03-2006
Bahçemde 10 kök enginarım var, yan sürgünlerinden köklü aldım ayrı yere fideledim.
20 gün önce fidelediğim enginarların yaprakları yeşil ayrıca taze yeni yapraklar oluştu.
Bu ayda dikilenler bu sene enginar vermeyebilir. Ben 2 sene önce fidelediğim enginarlardan ilk sene baş oluşmadı, bir sene sonra çok verimli oldu.

Benim enginarlar menekşe cinsi 27 nolu mesaj
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8873

cihan_as Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2010, 07:14   #99
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alexcan1905 Mesajı Göster
Arkadaşlar ben izmirdeyim.Acaba Kasım Ayında birinden fide satın alıp diksem tutar mı?Bunun ekim zamanı nedir İzmir için?
Çanakkale ili için Ekim-Kasım aylarında şaşırtma yapılıyor.
Dikkat etmeniz gereken nokta en dıştaki iri yaprakları azaltmak. gerekirse 3-4 civarında yaprak bırakmak.Ana yumrunun kenarlarında yavru yumrulardan koparacağınız için kökleri de olması iyi olur. Zira köksüz olarak kopanların su ve besin alması zorlaşıyor. Kışın suya ihtiyacı olmaz demeyin, bitkinin üstünde yeşil yaprak oldukça fotosentez yapar ve suyla besin elementlerine ihtiyacı vardır.
Yumruyu isterseniz ilk önce fazla ağır olmayan geçirgen bir harç ile tüpe yapın. Tuttuktan sonra ise toprağıyla asıl yerine dikim yapılır. Kendi balkonumuzda imkansızlıktan ağır harç içinde 60 kök kadar tüpe yapmıştım ilk başta çok güzel tutup yaprak yapmasına rağmen kar yağdığında hepsi kurudu gitti. Bahçeye dikilen 4 kökten 3 ü ise tutmuştu.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2010, 13:53   #100
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-07-2010
arkadaşlar eminönüde çiçeklerin hayvanların satıldıgı yerde (ancak bu kadar tarif edebildim yerini, yabancıyım da) enginar fidanı gelmiş alacaktım ama bahçem olmadıgı için saksıda yetişirmi diye nette gezineyim öyle alayım diye düşündüm alsam saksıda yetişirmi?

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2010, 22:58   #101
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

sayın DÜNYAM1
enginar kök sistemi bu kadar gelişmiş çok yıllık bir bitkinin saksıda yetiştirilmesi yeşillik adına olumlu fakat enginar başları için yetersizdir.denemenizden olumlu netice almanız uzak bir ihtimaldir.

Eski 08-11-2010, 12:36   #102
Ağaç Dostu

teşekkürler gambet,,
düşündümde enginar elime geçmişken saksıda yetiştireyim hevesimi aldıktan sonra bahçesi olan akrabama verip ürünü ondan alsam.

Eski 08-11-2010, 18:03   #103
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

sayın dünyam1
benim size önerim saksınızda gojiberyy yetiştiriniz.hem ürün alırsınız hem yeşil bir örtü oluşturur.hemde son yıllardaki moda bir bitkidir.

Eski 08-11-2010, 19:44   #104
Ağaç Dostu

sayın gambet
aklımda gojiberry de var onu da mutlaka alıp yetiştirmeyi düşünüyorum, hem de düzinelercegözlere çok faydası oldugu ögrendim..

Eski 09-11-2010, 19:33   #105
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

sayın dünyam1
bitkilerin faydaları konusundan fazla bir şey söylemek istemem ama mevsiminde tüketilen her meyve ve sebzenin insan sağlığına katkısı anlatmakla bitmez.yalnız bu tropikal meyvelerin genelde yetiştiği bölge insanlarının ihtiyaçlarına cevap verdiği diğerleri içinse sadece bir değişik damak zevki olduğu görüşü bana hep ikna edici gelmiştir

Eski 12-11-2010, 23:06   #106
Ağaç Dostu

akgul1a's Avatar

Giriş Tarihi: 29-03-2010
sn gambet
ben konyaereğlisinden yazıyorum
bu martta 50 fide diktim çoğu tuttu yarsı ürün verdi.agustos başı gibi. suyu kesmedim.damlama sulama tekrar solmadan yeşerdi dallandı budaklalnadı tabla verecek hale geldi.ama heran soğuk alabilir.
benim kaygım soğuk alınca seneye bahara tekrar yeşerirmi yoksa tamamen ölürmü
saygılaımı sunarım

akgul1a Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2010, 17:58   #107
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

sayın akgul1a
sayet hava sıcaklığı enginar türlerine göre bu formun ilk sayfallarında belirtilen değerlere düşerse gövde ve yapraklar zarar görür siz zarar gören yaprakları temizleyip çıkacak yeni yapraklarla yolunuza devam edersiniz.tavsiyem her yıl tüm yapraklarını döksün sonra toprak üstü gövdeyi toprak seviyesinden kesip atın.konya ereğli soğuk karasal iklimi olduğundan sulamayın bırakın enginarlarınız geç uyansınlar.ezcümle kökleri donmadığı sürece baharda ürününüzü alırsınız.mevsiminize göre erken uyandıkları için fazla yıpranacaklarında baş enginarlarınız küçük olacaktır.

Eski 13-11-2010, 21:39   #108
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Galeri: 3
Wink

Bir yıllık enginar hakkında bilgisi olan var mı?

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2010, 22:32   #109
Ağaç Dostu

akgul1a's Avatar

Giriş Tarihi: 29-03-2010
sn gambet
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler
saygılarımla

akgul1a Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2010, 21:26   #110
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 Mesajı Göster
Bir yıllık enginar hakkında bilgisi olan var mı?
çok yıllık olmayan enginar mı demek istediniz sayın sercan

Eski 04-12-2010, 14:05   #111
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-05-2010
Bursa'da enginar yetiştirmek için araştırma yaparken tek yıllık enginarla ilgili karacabeyde bulunan bir fide firmasından bilgi almıştım.Diğer enginardan farkı olmadığını sadece 7 8 yıllık bir bitki olmadığını ekildiği yıl ürün verdiğini daha sonra ürün vermediği söylendiTelefondaki bey domates gibi düşünün demişti.Yalnız diğer enginar fide başına 5,6kafa verirken tek yıllık olan iyi bakıldığı takdirde 20/25 kafa verebiliyormuş.Birde hibrit tohumdan yetiştirildiği söylenmişti.

trilye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2010, 17:40   #112
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

sayın orhanenes
birde bu firmanın telefonunu hatırlamanız mümkünmü şayet bunuda paylaşırsanız sonuca daha çsbuk ulaşırız.yinede paylaşımınız için teşekkürler

Eski 05-12-2010, 19:30   #113
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Galeri: 3
Wink

Orhan bey sizin bu tek yıllık enginarla ilgili bir tecrübeniz oldu mu?

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2010, 19:55   #114
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-05-2010
Hayır olmadı.Bu sene bir miktar ekmeyi planlıyorduk ama işi başlatamadık.Fide ararken internette görmüştüm.Firmayı arayıp sadece telefonla görüştüm.Yazdıklarım telefonda alınan bilgilerdir.Karacabeydeki firma ismi agromar fide netten telefon numarası bulunabilir.Aynı zamanda artichokes diye arama yaparsanız (sanırım bu izmir firmasıydı)bu sitede de hibrit enginar fidesi diye satışta görünüyor.Tohumunu yurtdışından asıl bu firma getiriyormuş.Bu firmaylada telefonda görüştüm karacabeydeki firmaya tohumu artichokesin verdiği söylenmişti.

trilye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2010, 07:36   #115
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

sayın orhanenes
araştırmalarınızı paylaştığınızdan dolayı teşekkür ederim.

Eski 20-12-2010, 00:59   #116
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-12-2007
enginar tohumu

tohumu ithal eden firmadanım ürün hakkında dstaylı bilgi www.artichokes-tr.com

ihakcay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2010, 16:25   #117
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

enginarın benim açıdan cazip olan tafarı çok yıllık olmasıdır.bunun tohumdan yetiştirilmesi cazibesinin ortadan kalkmasıdır.bu konu bir üyenin konuyu açması ile buralara kadar geldi.konu sadece bilgi içindir.

Eski 04-03-2011, 07:56   #118
Ağaçsever

seyma30's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 1
Merhaba arkadaslar benim size bir sorum var yazilanlari okudum ama yine de isin icinden cikamadim.Ben Almanyada yasiyorum gecen yil eminönünden enginar tohumu aldim cünkü burada filizlenmisini bulmam cok zor.Enginar yetistirmeyi cok arzuluyorum.Ben tohumlari kücük saksilara dikeli cok oldu ve simdi enginar fidelerim 10 cm. ye yakin büyüdüler napicam ben simdi bahceme dikmem lazimmi ya dikersem donarlarsa fideciklerim baska da tohumum yok.Lütfen yardim edin bana bir yol gösterin

seyma30 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 19:34   #119
Ağaçsever

seyma30's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 1
Fidelerim saksida cüricekler beni gören yokmuu

seyma30 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 21:37   #120
Ağaç Dostu

gambet's Avatar

sayın seyma30
enginarlar -7derece soğuğa dayanırlar.almanyada bu soğukları görme ihtimali oladığı bir zamanda dikin bahceye ama tohumdan enginar yetiştirmeniz şansla çok ilgilidir.umarım şansınız vardır.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025