Yaklaşık 5 yıldır, 40 kadar enginarla uğraşan birisi olarak bir iki katkı koymak istiyorum.
Enginar, çok yıllık bir bitkidir. Meyveleri (başları) alındıktan sonra dinlenme sürecine girer ve bu sürede sulama gerektirmez. İzmir'de Ağustos ayında (genelde 15'inden sonra) uyandırma için sulama yapılır. 7-10 gün sonra yapraklar çıkmaya başlar ve fazlaca filiz verir. 4 yılını tamamlayan ve artık ekonomik ömrünü tamamladığı düşünülen enginarlar sökülür. Yerlerine, dikkatlice sökülecek güçlü, köklü filizlerden dikilir, gübrelenir ve bolca sulanır. Sonrası; ot çöp temizliğidir. Bu arada, bir kökün çok fazla filizi besleyemeyeceği dikkate alınarak, kökte en fazla 3 adet kalacak şekilde diğer filizler temizlenir. Yağmur durumuna bağlı olarak sulama ve diğer kültürel işlemler sürdürülür. Sonra da ürün beklenir. Tırtıl zararlısı çok olur. Bunu yaprakların delik delik olmasından ve yaprak üzerinde bıraktığı dışkılardan anlayabilirsiniz. Çözüm mü? Ben, zararlı çok dağılmamışsa, o yaprakları koparıyor, sağında solunda börtü böcek arıyorum. Kısaca mekanik işlem yapıyorum. Saksıda yetişir de, meyve verir mi bilmiyorum. Kolay gelsin.
|