agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=104)
-   -   Enginar (Cynara Scolymus) Yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3505)

aysemelike 16-01-2007 12:19

Enginar (Cynara Scolymus) Yetiştiriciliği
 
Benim enginar fidesine ihitiyacım var, satın alabileceğim bir adres önerebilecek olan var mı acaba?
Teşekkürler

lerdemir 16-01-2007 20:45

İhtiyacınızı biraz daha detaylandırabilir misiniz aysemelike Hn?

Öncelikle kaç adet mesela, ya da ne büyüklükte bir araziye yönelik vb gibi...

Saygılar

aysemelike 17-01-2007 13:54

Özür dilerim, gerçektende düşüncesizce bir mail olmuş.
Ben tamamen amatörce, 10-15 metrekare yerde 8-10 tane enginar yetiştirmek istiyorum.Bir ara denedim ama gelen fideler köksüzdü ve kurudular..Bir kez daha denemek istiyorum.

Selahattin Yılmaz 17-01-2007 22:46

Merhabalar aysemelike,

Enginar fidesi için daha erken ancak nisan-mayıs aylarında çevrenizdeki yetişkin enginarların etrafında çıkan dip sürgünlerden alabilirsiniz veya başlığı unutmayın mart-nisanda bana mesaj atın Bursa'dan size göndereyim. Bu mevsimde enginar fidesi çok zor bulursunuz.

aysemelike 18-01-2007 11:52

Selahattin bey
İlginize çok teşekkür ederim,
Denizlide yaşadışım için buralarda enginer yetiştiren yok ne yazıkki. Bu nedenle zahmet olmazsa nisan başında size özel mesajla ulaşacağım...

Selahattin Yılmaz 06-03-2007 21:22

Enginar (Cynara Scolymus) Yetiştiriciliği
 
4 Eklenti(ler)
ENGİNAR-Cynara Scolymus

Eklenti 7839

Yumruyu teşkil eden çiçek tablası ile etli çiçek yaprakları ve körpe çiçek sapından çeşitli yemekleri yapılır. Konservesi yapılarak tüketilir. Fosfor,demir, vb. madensel maddelerle vitamince zengin besleyici çok lezzetli bir sebzedir. Bileşimindeki ciarin maddesi karaciğeri besler, safrayı artırır böbreklerin iyi çalışmasını sağlar. Bu nedenle insan sağlığı için çok yararlıdır.

Eklenti 7842

İKLİM İSTEKLERİ

Deniz havası alabilen ılık-ılık, serin iklimden hoşlanır. Kış ayları sert geçen bölgelerde bayrampaşa çeşidi –10,-15 dereceden sonra zarar görmeye başlar. Sakız enginarı çeşidi soğuklara daha dayanıklı olduğundan havanın nemine, soğuğun süresine göre değişmek üzere –5,-7 arasında zarar görmeye başlayabilir. Kış ayları yumuşak bahar erken gelirse turfanda mahsul kesilir. Fakat yaz sıcakları bastırınca enginarlar kolayca bozulup kartlaşarak Pazar kıymetini kaybeder. Memleketimizde, enginar ziraati için ege, akdeniz ve marmara sahil bölgeleri çok elverişlidir.

TOPRAK İSTEKLERİ

Kuvvetli, derin, humusca zengin ve biraz nemli toprak ister. Fazla nemli ve ağır topraklarda kolayca kök çürüklüğüne tutulup bozulur. Kumlu,süzek topraklarda turfanda mahsül almak mümkündür. Ancak bol çiftlik gübresi kullanmak ve sıcak aylarda sulamak gerekir. Marmara bölgesinde güneye bakan tatlı meyilli, demirce zengin yamaçlarda, bol mahsül vererek kaliteli enginarcılık yapıldığı görülmektedir.

GÜBRE İSTEĞİ

Geniş ve uzun yaprakları ile oldukça iri yuvarlak çiçek yumrusunu zamanında ve normal şekilde geliştirebilmesi için topraktan fazla besin çekmek zorundadır. Bu nedenle enginar bahçesinin ilk kuruluşundan dekara 4-5 ton çiftlik gübresine ek olarak 50 kg fosforlu, 20 kg nitrojenli ve 20 kg da potaslı gübre verildiğinde iyi sonuç alınmaktadır. Nitrojenli gübreyi bir defada vermek yerine birkaç seferde vermek daha doğrudur. Bundan sonraki yıllık gübrelemeler doğruca enginar ocaklarında yapılır.

ENGİNAR ÇEŞİTLERİ

Eklenti 7840

1)Bayrampaşa Enginarı

Yuvarlak basık şekilli başları çok iri olur. İlk bahar mevsiminde çok sarf edildiği gibi bol miktarda konservesi yapılarak diğer mevsimlerde de sarf edilir. Bu çeşidin yaprakları koyu yeşil ve çok yırtmaçlıdır. 70-80cm boy alır. Soğuklara fazla dayandığından marmara sebzecilik bölgesinde çok yetiştirilir.

2)Sakız Enginarı

Başları, bayrampaşa çeşidinden küçük, söbü şekilli açık yeşil renklidir. Yaprak boyları daha kısa ve yırtmaçsızdır. Kış soğuklarına dayanıksız olduğundan ege bölgesinde, özellikle İzmir dolaylarında çok yetiştirilir. Yaz sonunda salma su verilerek erken uyandırma yapılır. Aslında meyvesini erken geliştiren bir çeşit olduğundan piyasaya turfanda olarak çıkarılır ve memleketimizde diğer bölgelere gönderilerek yüksek fiyatta değerlendirilir.

Bu iki ana çeşitten ayrı olarak, enginarın yetiştirme mahallelerine göre isim aldığı da görülmektedir. Tuzla, daraca, şıra, yerli enginar gibi. Bu saydığımız çeşitlerin özelliklerde bayrampaşa enginarına az çok benzer.

YETİŞTİRİLMESİ

Enginar tohumları ve kökten süren adına -piç- denen dip sürgünleri ile çoğaltılırlar. Koyu renkli tohumlarının 20 tanesi 1gr gelir. İlkbaharda tohum tavalarına ekilirse 2-3 haftada çimlenirler. Yaz sıcaklarının başlamasına kadar gelişip büyürler, yaz aylarında yaprakları sararıp kuruyarak bir nevi yaz uykusuna dalarlar.


Sonbaharda tekrar sürerek gelişmelerine başlarlar. Kış başında asıl bulundukları yerden sökülerek kendi yerine dikilir. Fakat bu şekilde yetiştirilen enginarlar, çoğunlukla yabaniye yani ataizme kaçarlar. Yabancı döllenme yoluyla melezlemelere maruz kaldıklarından istenilen özellikte enginar elde edilmesi güç olur. Ayrıca zamandan kaybedilir. Bu çeşit üretmeleri sadece araştırma kuraları yapar. Pratik bahçeciler enginar üretmesini enginar tesisini daima dip sürgünleri yaparlar. Zira anadan ayrılan enginar yavruları, ananın bütün özelliklerini taşıdıkları gibi yetişip mahsul vermeleri de o denli çabuk olur.


ENGİNAR BAHÇESİ TESİSİ

Toprağın Hazırlanması

Enginar, yerini çilek, kuşkonmaz gibi uzun zaman (8-10 yıl) muhafaza edeceğinden, diğer sebzelerle münavebede ve sebze bahçesinin idaresinde güçlük çekilmemesi için kenar parsellerden biri seçilir. Dekara 4-5 ton kaplama çiftlik gübresi verilir. Suni gübre ile de takviye edilir. Toprak derince bellenir veya pulluklarla sürülür. İkilemesi yapılır, tezekleri kırılır. Zararlı otlardan dikkatle temizlenir. Gerekiyorsa tesviye, düzleme yapılır. İşaretli ip kullanılarak 1.25 x 1.50, 1.50 x 1.50, 1 x 200 cm aralık mesafelerde dikim yerleri işaretlenir. Sonra 40 cm genişliğinde 25 cm derinlikte çanak şeklindeki ocakların açılmasına başlanır. Eğer daha önceden parsele gübre verilmemiş ise her ocağa 2 kürek dolusu gübre dökülerek toprakta iyice karıştırılır. Bu suretle toprak, enginarlık tesisine hazırlanmış olur.

Dikim Tekniği

Bölgenin iklim özelliğine göre kış başında veya kış sonunda, enginar bakımı sırasında, ocakların ayıklanıp temizlenmesinden elde edilen dip sürgünü fidelerin kolayca tutunmaları ancak iyi muhafaza edilmeleri ve en kısa zamanda yerlerine usulüyle dikilmeleri ile mümkündür. Dip sürgünü enginarların hemen yerlerine dikilebilmeleri ise toprağın daha önceden hazırlanması ile mümkündür. Şayet toprak hazırlığı yapılmamışsa eldeki fideler yarıya kadar toprağa gömülüp hendeklenerek bekletilirler.

Dikim yapılırken, göbek yaprakların çamurlanması çürümelere yol açar. 5-6 yapraklı fidelerin dış yaprakları yarıdan kesilir ve iple hafifçe bağlanarak orta kısım çamurdan korunur. Böylece tuvaletleri yapılan piçlerden, her ocağa 10 cm uzaklıkta-üçgen şeklinde- 1-2 tane dikilir.1’den fazla fide dikiminin sebebi: tutmayıp kuruma olduğunda ocakların boş ve parselin kel olmasını önlemektir. İlerde hepsinin tuttuğu görülür ve seyreltme yapılması istenirse ocaklardan birer tane bırakılarak diğerleri sökülür. Fidelerin kolay tutmalarını sağlamak için, kök kısımlarının toprakla sıkı sıkıya kavuşması sağlanır. Bunun için toprak el ile biraz bastırılır ve hemen bol can suyu verilir.

Enginarların Yıllık Bakımları

a)Yaz aylarında yapraklarını kurutarak bir çeşit uykuya çekilmiş olan enginarlar sonbaharda havaların serinlemesi, yağmurlarında toprak ve kökleri ıslatması ile tekrar canlanarak sürmeğe, yapraklanmaya başlar. Bu mevsimde her ocaktan irili ufaklı 8-10 enginar filizinin toprak yüzünde yükselip geliştiği görülür. Eğer ocaklar böyle bırakılır ise, evvelce her ocakta yetiştirdiğimiz 1-2 enginar yerine, örneğin 5-10 enginarın büyüyüp gelişmeye çalıştığı, fakat sıklık, havasızlık, yeterli besin bulunamama sonucu hiç birinin yeteri kadar gelişip normal meyve vermediği görülür. Bu durumu önceden engellemek için kış başında ocakların çevresi, çapayla açılır, her ocakta, en kuvvetlilerden 1-2 filiz bırakılarak diğerleri, ana köke zarar vermeden, yavaşça koparılır, çapanın ucuyla da temizlik yapılır. Çanak şeklinde açılmış olan her ocağa bir kürek dolusu koyun gübresi verilir. Bu iş bittikten sonra toprağın tavlı olduğu bir zamanda sıra araları pullukla sürülür veya bellenir. Ayrık, kanyaş misali zararlı otlar toplanıp atılır. Böylece enginarlığın birinci mevsimlik işi tamamlanmış olur. Ocakların ayıklanıp fazla dip sürgünlerinden temizlenmesi sırasında koparılıp çıkarılan piçler başka bir enginarlık tesisinde kullanılır.

b)Kış aylarında iyi geçen havalardan faydalana enginarlar, büyümelerine devam ederler. Bu müddet içinde, ocaklarda gene dip sürgünleri oluşur. Şu halde kış sonuna doğru enginarlığa tekrar giderek, çapalarla hafifçe boğaz açmalı ve ana enginarların öz suyunu, kuvvetini çekmekte olan dip sürgünler dikkatlice kesilip koparılarak bir temizlik yaptıktan sonra bir avuç dolusu kimyevi gübre verilerek toprağı tekrar kapatmalıdır. Bu zamanda kış otlarını gidermek, yağmur ile oturmuş toprağı havalandırmak ve aynı zamanda kaymak kırmak amacı ile bir kat da çapa yapılması çok faydalıdır.

HASAT
Sonbahardan itibaren bütün kış gelişen enginarlardan, bölgenin iklimine, enginar çeşidine ve bakım şekline göre (ocak, şubat, mart, nisan veya mayıs) aylarında ilk hasat başlar. Memleketimizde, kış ayları yumuşak geçen akdeniz ve ege bölgesinde özellikle turfanda yetişen sakız enginarları birde yaz sulaması yapılarak erken uyandırılmışsa çok erken yetişirler. Kış ayları daha sert geçer. Marmara bölgesindeki bayrampaşa enginar çeşidi ise yamaçlarda daha geç olan nisan mayıs aylarında başları verilebilir. Her bölgede enginar hasadı ortalama 1,5-2 ay kadar devam edilebilir. Daha sonra bölge sıcakları artacağından enginar başları süratle kartlaşıp sertleşmeğe, çiçek yaprakçıkları da gevrekliğini kaybetmeye açılmaya başlar ki bu durumda mutfak açısından ticari kıymeti kalmamış olacağından hasat işine son verilir.

İlkbaharda normal enginar hasadı devresi içinde her kökten meydana gelen ana sürgün gövdesi ucunda iri bir baş enginar meydana gelir. Bundan ayrı olarak gene aynı çiçek sapına yanlarından, daha ince saplı ve daha küçük başlı 2,3,4 adet enginar teşekkül eder ki bunlara da kol enginar adı verilir. Bunlar baş enginara kıyasla daha küçük başlı ve düşükçe kaliteli olur. Eğer evvelce ocaklarda bir yerine iki kök bırakmış ve bakım işlerine buna göre yapmış isek her ocaktan 2baş enginar ile 4-6 arası kol enginar kesmek mümkün olacaktır.

Normal iriliğinin 2-3 sini olunca başlar 25-40 cm uzunluğunda sapları ile kesilir. Daha fazla irileşsin diye beklenirse, başların kartlaştığı, sertleştiği, acılaşma ve açılmanın başladığı görülür. Erken kesilirse başlar küçük olduğundan, her iki durumda da pazar kıymeti düşük olur.

Hasat, genellikle sabah erken yapılır. Kasalara yerleştirilirken kesik yerlerden yapışkan acı suyun başlara bulaşıp karartmamasına dikkat edilir. Hasattan sonra enginarlığa mümkünse son defa bir salma su verilerek artık parsel yaz sonuna kadar kendi haline bırakılır.Yaz sonunda, kuruyan sapların, kökleri zayıflamaması için kesilip atılması lazımdır.

ENGİNARLARDAN ERKEN (TURFANDA) ÜRÜN ALINMASI

Bayrampaşa enginar çeşidine nazaran daha erken başa kalkan sakız enginarlarına eylül içinde salma su verilerek erken, bir bakıma vakitsiz uyanmayı sağlamak sureti ile mahsul 1-2 ay önceden kesilebilir. Erken yetiştirmeyi, özellikle, sulanabilen düz arazide yapılan İzmir bölgesi yetiştiricileri başarı ile yapmakta, iklim faktörlerinin de yardımı ile mahsulü Ocak-Şubat aylarında kesebilmektedirler. Sakız enginarları, Marmara’nın sert iklim şartlarına uyamamaktadır. Bayrampaşa çeşidinin erken sulama ile uyandırıp kış aylarına girildiğinde, bunların soğuklara dayanamadıkları, yağmurlarla normal şekilde uyananlara kıyasla gerileme gösterdikleri, kazanılan zamanı kaybettikleri müşahede edilmektedir.Bu nedenle, erken yetiştirmeyi bilgi ve tecrübeye dayanarak, toprak, iklim ve çeşit özelliklerini de göz önünde tutarak yapmalıdır. Aksi halde salınan su ile enginarlarda erken uyandırma yapılmak istenirken, çürüme sonucu, ocakları söndürme, geriye kalanları da mevsim don ve soğukları ile kurutma ile kurutmaya sebep olmak da mümkündür.

VERİM

Alınacak baş ve kol enginar adedi; ocaklara verilen aralık mesafeye, ocakta bırakılan kök adedine, iklim ve bakım şartlarına göre dekara 1500-3000 adet arasında değişir.

HASTALIK VE ZARARLILAR

Ağır ve çok nemli topraklarda kök çürüklüğü, pas hastalığı, yaprak bitleri, salyangozlar ve bilhassa enginarlığın vakitsiz bozulmasına yol açan köstebek ve kör farelerdir.

Selahattin Yılmaz 06-03-2007 21:43

Sevgili Gelibolu,

Önelikle yeni eklediğim enginar yetiştiriciliği başlığını okumasnızı tavsiye ederim.

Buna göre sorularınızın cevapları aşağıdadır.

1-1 Fideden 2-15 dip sürgünü alabilirsiniz.
2- İlgili başlıktanda anlayabileceğiniz gibi
1.25 cm sıra üzeri x 1.50 cm sıra arası,
1.50 cm sıra üzeri x 1.50 cm sıra arası,
1 00 cm sıra üzeri x 200 cm sıra arası mesafelerle ekim yapılır.

3-İlgili linkte enginar çeşitlerini göreceksiniz.
4-Eylül-Mart ayları arasında enginar bahçenizdeki dip sürgünü temizliği sırasında elde edilen fidelerin ekimi söz konusu olduğundan bölgelere göre hangi aylarda tekleme yapılıyorsa o aylar takip edilmelidir. Bu marmara bölgesi için ekim kasım aylarıdır.
5-Fideler hasat edilir edilmez nemli ortamda nemini de kaybetmeyecek tarzda abmalajlarla hemen dikim yerlerine nakliye edilirler.

Son yıllarda tohumdan enginar fidesi üreten firmalar da mevcut olup fide taleplerini karşılamaktadırlar. Ancak henüz tohumdan üretilen enginarların çeşit karışıklığı problemleri giderilebilmiş midir işte orasını bilemiyorum...

Gelibolu 07-03-2007 09:58

Sayın Selahattin Bey,

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. İlgili yazınızı ve linki okudum. Anladığım kadarıyla sizin göndereceğiniz fideler enginar bitkilerinin sürgünlerinden oluşmakta. Sürgünlerden alınanlarınların ekim zamanı sadece Ekim ile Kasım ayları mıdır? Yani şu anda sizden aldığımız takdirde ekim yapabilir miyiz? Fidenin fiyatını da öğrenebilir miyim? Son olarak Mart-Nisan aylarında ekilen enginar ile Ekim-Kasım aylarında dikilen enginarın tutma şansında fark var mıdır?

İlginize şimdiden çok teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz 07-03-2007 10:52

Öncelikle şunu söylemeliyim ki eğer sertifikasyonu söz konusu ise hazır fifdeyi tavsiye ederim bunun için ise o firma ile irtibata geçmelisiniz. Dip sürgünleri ile ilgili fide talebinizde sayı beni ağır külfete sokmadığı sürece ücret söz konusu olmaz. ANcak talebin çokluğunda özel işlemler gerektiğinden maliyet size yansır (İşçilik, ambalajlama vs.) bunun için öncelikle sayı belirtmelisiniz yoksa 15-20 dip sürgününün maliyeti size sadece kargo ücreti kadardır.

Dikim zamanı sürgünleri bulabildiğiniz her zamandırsadece aşırı kış aylarının dikimdeki bitkileri soğuktan etkileyeceği zamanlar ve yaa sıcaklarının kurutacağı zamanlar olmasın yeterli. Yaz aylarında dahi sürgün bulursanız ve serin saatlerde dikim yaparsanız tutma şansı yüksektir size ulaştığında hemen akşam veya sabah serin saatlerde dikmeli ve de bolca sulamalısınız...

Gelibolu 07-03-2007 13:37

Sayın Selahattin Bey,

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Kendi yerimi şöyle tarif edeyim. 16 dönüm kadar yerim var. İçerisinde 100 kök ceviz ve diğer meyve ağaçlarım var. Enginar fidesini ağaçların altına dikebilir miyim? Ceviz ağaçlarımın birbirine uzaklığı 10 metre ve ceviz ağaçlarım 4 yaşında. Enginar yazın uyuyan, kışın uyanan bir bitki olduğuna göre meyve ağaçlarının altında problem olmayacağını düşünüyorum. (Ağaçlar yapraklarını döktükleri için) Benim ihtiyacım olan sizin de yazdığınız gibi 20-25 kök gibi. İleride çıkacak sürgünlerden yeni ekim de kendim yapabilirim daha sonra. Özelden size adresimi bildiriyorum. İlginizden dolayı çok teşekkür ederim.

Halit Togay 07-03-2007 20:54

Geçen ilkbaharda 3 tane diktim 20 gün sonra yalnızca sapları kalmıştı. Bütün yaprakları tırtıllara (sanırım tırtıldılar) yem olmuşlardı.

limon 28-03-2007 10:44

Enginarlarımın hepsi tuttu. Ektikten sonra dibe 4 parmak kadar mesafeden kesmemi söylemişlerdi. Öyle yaptım ve şimdi yaprak vermeye başladılar bile...
İlk defa enginar bitkisi gören ve yetiştirmeye çalışan biri olarak çok sevinçliyim...

aysemelike 28-03-2007 10:48

Benimkilerde tututu sanırım. Zira yaprakları dikleştiler, ve sağlıklı görünüyorlar. Teşekkürler Selahattin bey.....

Balıkcı 28-03-2007 10:56

Sevgili limon ve ayşemelike

Mutluluğunuza katılıyorum.

Daha önce yazılmış mıydı, hatırlamıyorum.

Enginar, toprağı çok fazla tüketen ve kökü derinlere giden bir bitki olduğu için
dikilecek yerin iyi işlenmesi, derin kazılması gerekiyor.(Bu saatten sonra bu bilgiyi ne yapayım demeyin, seneye lazım olabilir.:p)

Her ilkbahar ve sonbaharda da diplerinin açılarak, şimdi sizin diktiğinize benzer sürgünlerin koparılması ve bolca gübrelenmesi(organik) gerekiyor.

İnşallah bu sene(Ağustos sonunda) enginarları görmek nasip olur.

Enginar, karaciğere çok faydalı imiş.

limon 28-03-2007 12:10

Evet Sayın Balıkçı gerçekten karaciğere çok faydalı. Kayınvalidemde denedik ve gördük... Hatta doktoru Sayın Münci Kalayoğlu oldukça şaşırdı kısa zamandaki enzimlerdeki düşmeye. Enginarın özellikle yapraklarını haşlayıp suyunu içmek çok faydalı. Fakat bunu yaparken kür halinde uygulamak gerekiyormuş. Bir gün bol sızma zeytinyağlı :) enginar yiyip fayda beklememeliyiz.

Ama rahatsızlığı olmayanlar için enginar dolması tarifi verebilirim :)

limon 28-03-2007 12:12

Tarifi şimdi vermekten vazgeçtim. Kendi enginarlarım büyüyünce onlarla yapıp resmini ekleyerek tarifini vericem :) Hem o zaman bezelyelerim ve patateslerim de büyümüş olur. Hatta bezelyelerimi buzluğa koymuş olurum :)

Balıkcı 28-03-2007 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 89531)
Evet Sayın Balıkçı gerçekten karaciğere çok faydalı. Kayınvalidemde denedik ve gördük... Hatta doktoru Sayın Münci Kalayoğlu oldukça şaşırdı kısa zamandaki enzimlerdeki düşmeye. Enginarın özellikle yapraklarını haşlayıp suyunu içmek çok faydalı. Fakat bunu yaparken kür halinde uygulamak gerekiyormuş. Bir gün bol sızma zeytinyağlı :) enginar yiyip fayda beklememeliyiz.

Ama rahatsızlığı olmayanlar için enginar dolması tarifi verebilirim :)

Ben, kürün tarifini alayım.:p

Benim de karaciğerim biraz büyümüş ve yağlanmış, trigliserid de yüksek çıktı.

Enginar ve yaprakları bana uyar.:D

Kayınvalideye de acil şifa dilerim.

limon 28-03-2007 12:40

Teşekkür ederim Sn.Balıkçı. Oldukça iyi artık. Hatta benden de iyi :rolleyes:

Enginar yapraklarını yarım litre kadar suda düdüklü tencerede haşlayıp süzüp her gün 1 su bardağı için. (Şİmdiki düdüklü tencereler çok çeşitli olduğu için süresini siz ayarlayın) En az iki hafta aynı saatlerde içmeye çalışarak devam edin. Ve her gün taze hazırlayın. Toptan yapıp bir hafta içmeyin :)

Bu arada size yan etkisi hiç olmayan bir bitki çayı tarifi daha. Bu da karaciğer için. 1,5 litre suya 1 kemik zencefil, 1 tane zerdeçal, yarım kabuk tarçın, 2 karanfil kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dk sonra kapatıp demlendirin. Günde 2 su bardağı için. Bunu bitene kadar bekletebilirsiniz. Baharatları kabuk olarak kullandığınız için bekledikçe daha güzel oluyor. Tadı da çok güzelmiş (ben içmediğim için bilmiyorum)

Bir de günde 4-5 adet kuru kayısı yemeye çalışın :)

Biz bunları uyguladık sonuç oldukça başarılı. Hem bizim sorun hepatit c ye bağlı karaciğer bozulmasıydı. Sizinki sanırım balık yanında rakıdan dolayıdır :) Ha bu arada bu çayı içerken rakıyı kesmeniz gerek tabi :p
Sevgiler...

limon 30-04-2007 01:13

Teşekkür ederim Balıkçı.

Enginar fidelerim tuttu diye sevinirken ikisinin sağlıklı duran yaprakları dipten çürümüş. Sanırım sadece 2 adet enginar fidem tuttu.

Wallnut 02-05-2007 22:41

Merhabalar.
Ben her türlü sebze ve süs bitkileri yetiştirmeyi deniyorum.Yanlız duydugum kadarıyla tohumdan yetişenler yabanileşiyormuş.Dikensi bitkilere dönüşüyorlarmış.Size sormak istedim.Saygılar.nevzataydemir@gmail.com

Selahattin Yılmaz 02-05-2007 23:15

Tohumdan bozulmalar sebzesine göre değişiyor sevgili Wallnut.

Wallnut 03-05-2007 23:08

Merhabalar.
Enginarın tohumdan üretilmesinin sağlıklı olmadıgını okumuştum yabancı bir dergide.Buna ragmen Amarikada da enginar tohumu satılıyor.Fakat ticari işletmeler bunları kulanmıyor.Condor denen başka bircinse kayma çok oluyor.Saygılar.

agartha 15-07-2007 07:01

Tohumdan yetiştirmedeki bozulmalar İtalyanların yaygın olarak kullandıkları mor renkli enginar için de geçerli midir?

Selahattin Yılmaz 15-07-2007 09:59

Enginar için tohumdan açılma her zaman mümkün...

Gelibolu 11-08-2007 10:38

Selamlar,
Sayın Selahattin Bey'den aldığım filizleri bu sene toprağa ektim. Şimdi üzerleri enginar dolu. Oldukça da büyüdüler. Enginarda hasat ne zamandır? Olgunluk belirtileri nelerdir? 2-3 hasta önce 2-3 tane enginar kopardım fakat olmamıştı. Daha da ziyan etmek istemiyorum.

şükran ünal 27-03-2008 14:17

Limon cuğum, benimde kıştan beri çok sağlıklı büyüme gösteren enginarlarımın yaprakları dipten teker teker düştüler. oysa yapraklar o kadar sağlıklı görünüyorlardı ki şaşırdım kaldım farklı bir şey uygulamadım. neden böyle olabilir ki. Enginar yetiştirmeyi çok arzu ediyordum,hatta nisandan sonra falan bahçeye alacaktım ama ömrü vefa etmedi . Şimdi tekrar fide istemeye yüzüm olmayacak. Aldıklarımı büyütmeyi beceremedim ki.

çınaraltı 30-03-2008 14:07

Selam arkadaşlar;
Sizlere enginar tecrübemden bahsetmek isterim.
2006 mayıs ayında o yılın enginarlarından aldığım tohumları çimlendirdim.
Ardından 200 ml.lik fide torbalarına şaşırttım. Bütün bunları bilinçli olarak yapmadım tabii. Sadece denemeydi.
Temmuz ayında bütün fidelerim kurudu. Ben de oldukları yerde bıraktım olmayacak heralde diye.
Eylül ayında yağan yağmurların ardından yeni sürgünler fışkırdı. Hemen bahçemizdeki boş bir yeri çapalayıp, belledim ve biraz gübreledikten sonra 1 x 1 mt. mesafede diktim. Takip eden baharda yani 2007 nisanında her birinden an az 8'er ürün aldık. Ama hepsinin tohumunu aynı yerden almama karşın bahsedildiği gibi kimi fidanların cinsi farklı gibi gözüküyorlar. Ben kök sürgünlerinden pek başarılı olamadım.
Bu sene daha çoşkulular.
Selamlar

limon 10-04-2008 11:45

Selahattin Bey benim enginarım yaprakları sizin fotoğraftakinden farklı. Daha beyazımsı, tüylü yaprakları var. Fotoğraftakine göre daha büyük yaprakları var sanki.

limon 12-04-2008 22:40

Enginarıma yine zararlılar dadanmaya başladı. Bu sebzenin yapraklarının faydalı olduğuna artık iyice inanmaya başladım. Börtü böcek bayılıyor. Bugün kırmızı burunlu siyah tüylü bir tırtıl vardı yapraklarında. Bir de tükürük gibi bir salgının içinde kırmızı böcek yavruları.

İlaçlama yapmak istemiyorsan kireci sulandırıp gövdesine sür toprağına da serp dediler. NE dersiniz Selahattin Bey?

Selahattin Yılmaz 13-04-2008 00:14

Kaç tane enginar bitkiniz var ya da şöyle diyeyim elle veya eldivenle istediğiniz canlıları toplamanız ne kadar zaman alır? :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024