agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)




Beğeni Düzeni17Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 04-09-2022, 22:06   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-09-2022
Şehir: Urfa
Mesajlar: 3
Pul biber deyip geçme

Selam, ben de Isot tohumu aramakla meşgulüm. Şimdi arkadaşlar şu isot kelimesi hakkında birşeyler söylemek istiyorum. 1. isot kelimesi Urfa'da biber kelimesiyle eşdeğerdir. Yani, Urfa'da bibere isot deriz. Kurutulmuş olsun, kurutulmamış olsun, pul olsun, toz olsun, tatlı olsun, acı olsun. Biber kelimesinin kullanımı Urfa için yeni. Biber kelimesi bilinir ama kullanılmazdı. 2. Urfa isotu güneşte sadece kurutulmaz. Bahsedilen muşambaların altında veya poşetlerin içinde FERMENTE edilir. Onun için orijinal Urfa isotunun rengi siyaha çalar. Kurutma esnasında terleme diye adlandırılan adımda biberler fermente olur. Bu fermentasyondan sonra, biberler iyice kuruduktan sonra biberler geleneksel olarak taş havanda bir miktar sıvı yağ ve bir miktar tuz ile dövülür. Bu aşamada pul biberin (isotun) hava ile teması sıvı yağ aracılığıyla minimuma indirilir ve katılan tuz ile depolama ömrü uzatılır. 3. Urfa isotu (pul biberi) tamamen tohumlardan arındırılır. Kurutmadan önce tüm biberlerin tohumları temizlenir. Pul bibere o feci acı tadı veren bölüm biberlerin tohumlarıdır. Onun için kaliteli pul biberlerde hele hele isotta tohum miktarı sıfır olmak zorundadır.

Daha anlatılacak çok şey var! Sorusu olan yazabilir.

Saygılarımla,
Urfalım

saleri ve cemilsisik beğendi.
Urfalım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025