agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler
(https)

Beğeni Düzeni3621Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 05-04-2010, 14:52   #39
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
...Acaba kadife ile beraber ayn_ı safa çiçeği diksek, köklenmeye ve nematotlara karşı faydası olurmu? Elimde çok miktarda var..Yanlışlıkla, daha doğrusu bilmeden çimlendirmişim !!!
Sayın sındırgılı,

Çeşitli kaynaklarda kadife çiçeğinin (Tagetes patula,Tagetes erecta) özellikleri aynısefa çiçeğine (Calendula officinalis) atfediliyor. Büyük ihtimale ingilizce adlarının benzemesi yüzünden kaynaklanıyor. (Tagetes patula:French marigold; Tagetes erecta:Mexican marigold; Calendula officinalis: pot marigold)

Nematodları uzaklaştırdığına ait bilimsel çalışmalar kadife çiçeğine aittir.

Bazı kaynaklarda aynısefa çiçeğinin domates tırtılı(tomato worms), kuşkonmaz böceklerini (asparagus beetles) uzaklaştırdığı yazılıdır. Kuşkonmaz yetiştirmedim ama 10 yıldır kadife çiçekli domates yetiştiriyorum; bu böceklere rastlamadım. (Türkiye'de bu böceklerin olup olmadığını bile bilmiyorum.)

Bazı kaynaklarda aynısefa çiçeğini domates ile birlikte yetiştirildiğinde aphids ve whiteflies gibi bazı böcekleri çektiği için dikkatli olunması gerektiğine de rastladım.

Çiçek bahçemde aynısefa yetiştiriyorum. Ufak kabuklu salyangoz/sümüklü böcekler bu bitkinin altında bolca bulunur. Üzerinde çeşitli böcekler olur; tanıyabildiğim yararlı böceklere benzemezler.

Niye yetiştiriyorsunuz derseniz: çok kanaatkardır; bir yüksük toprakta, taş duvarlarda yetişir. Çok yıllık olduğu için kışın bir kaç gün güneş görse hemen çiçek açmaya koyulur, don olmadığı müddetçe hep çiçeklidir.

Havaya aldanıp erken çıkan böcekler için kaynaktır. Yararlı böcekleri çeken bitkiler çiçek açana kadar bahçeye "ayak alıştırır". (Okuduğum kaynaklarda bu paragraftaki bilgilere rastlamadım; sadece öyle olmasını ümit ediyorum)

Özetlersem ben domatese yakın aynısefa çiçeği dikmem; ama bahçemin bir köşesinde yetiştiririm.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025