![]() |
Kapari / Gebereotu
1 Eklenti(ler)
Merhaba Ziraatçi .Kapari Meyve reçelini merak ettim.Tarifi nasıl.Karpuzlar yeşil hamkenmi yoksa olgunlaşınca mı yapılıyor.bilgi verirseniz sevinirim.
Eklenti 24821 |
Bursadaki gıda fuarına gittiğimde görmüştüm kapariyi çok ilginç bir tadı vardı. Bize kapari ile ilgili bir tanıtım broşürü vermişlerdi orda vardı kapari ile ilgili ilginç yemek terifleri.
|
Sebo17 teşekkür ederim.Yemek tariflerini ve salataları biliyorum.Ama reçelini ilk defa duydum.
|
Sevgili Elfogi ben elimde olan yemek tariflerini yazacağım mutfak bölümüne. Elimde olan katalogta kapari reçelinin faydalarıda yazıyor bunları ekliyeceğim mutfak bölümündeki konuya...
|
Sağol Sebo .Bekliyorum....
|
Sevgili Elfogi
Geçen yıl Antalya Fuarında bakmıştım kapari reçelinin tadına.Ama nasıl yapıldığını şu anda biliyorum diyemem.Ancak karpuzların yeşil iken toplandığı kesin.Vaktimiz çok dardı.Daha sonra da fırsatım olmadı.Ama kesinlikle araştıracak ve cevap vereceğim. |
Teşekkür ederim.Sabırla bekliyecem..Ben biraz baktım bulamadım.
|
Alıntı:
Günlerdir kapari reçelinin tarifini bulmaya çalışıyorum ama sır gibi saklıyorlar.Sadece fiyatlarını söylüyorlar,ama yapılşını bir türlü söylemiyorlar ama eninde sonunda bulacağım.Hiç bulamazsam kendim yaparak deneyeceğim.Eşim gıda teknikeri.Onunla karar verdik bu işi mutlaka çözeceğiz. |
İnsanlarımız niye bilgilerini saklıyorlar anlayamıyorum.
|
Bu gün 10 adet kapari fidanım geldi..Nisanın başlarında dikeceğim yerlerine inşallah..
Tutarsa seneye kapariler benden;) bende nette çok aradım..Sonunda bulacağız tarifi :cool: |
Geçenlerde ben de farklı bir tat arayışıyla bir kavanoz kapari almıştım. Hala buzdolabımda duruyor. Çok kötü bir tatı var. Damak tadıma hiç uygun değil. Keskin tadı her türlü salatada kendini belli ediyor. Salatalarda ve çorbalarda çok az miktarda kullanılırsa belki bir kaç tanesi tadını hissettirmeden yenebiliyior. Ama dediğim gibi acayip kötü bir tadı var.
Bu bitkinin meyvesini (tomurcuklarını) ülkemizde tüketen var mı? Dahası severek tüketen var mı? |
Alıntı:
Tabii, kaparilerden de isteriz.:) :) |
Alıntı:
. |
Bence güzel dağişik bir aroması var.Patates salatası ile güzel oluyor.
|
Sayın Ziraatçi sabrınıza hayranım.Siz bu gidişle çözersiniz.Ben kaparileri olamsını bekliyecem .Kendim deniyecem.Normal reçel nasıl yapılıyorsa bir deneriz.
|
Alıntı:
Evet biz severek tüketiyoruz. |
Alıntı:
Ben de kaparinin olmasını bekleyeceğim için sabretmem lazım.Burda bir acılık söz konusu.Önemli olan o acılığın giderilmesi.Kapari için özel bir yöntem var mı?Onu bilmiyoruz.Acılık olmasa reçel yapmak zor değil.Materyal oluncaya kadar araştıracağız.Kapari olunca kendimiz de deneyeceğiz.Şu anda elimizde kalmadığı için deneyemiyoruz.Piyasadan da almak istemiyorum.Biz doğadan topluyoruz kapariyi.Turşusunu yaparak tüketiyoruz. |
Acılığı tuzla gideriliyor.Ama sonra tuzlu bir reçel nasıl olur bilemiyorum.:)
Sezon bir gelsin toplar deneriz. |
Ben de sezonu bekliyorum zaten.Ama o zamana kadar da birşey bulabilirsem payalşırız.
|
Alıntı:
Tomurcukları suya koyuyorsunuz sonra bu suyu acısı çıkana kadar hergün değiştiriyorsunuz. Yalnız bu arada diriliğini yitirtmeyin. Sürekli elinizle kontrol edin. Acı suyu çıkınca salamura yapıyorum, demek salamura yapmadan reçel yapılıyor diye düşünüyorum. |
Bu mesajları konuyu dağıtmaması amacıyla taşıyacağım :)
|
Mine Hanım Teşekkür ederiz.
Sezon gelsin denerim.Sonrada denememi burda anlatırım..:) |
Alıntı:
Hava güzel olunca, yakında olan fidanlıkta buldum kendimi.. iki zeytin ve şimşir aldım..Şimdilik balkonda keyif sürecekler.. Esnaf abimin, bozukluğu olmayınca 1 ytl ye 2 adet sümbül verdi.. Keşke sümbüllerin hepsini alsaydım.. Salon harika kokuyor.. |
Sayın aer Efendim çok çok teşekkür ederim.
Size, fidanlarınıza, çiçeklerinize sağlık ve esenlik diliyorum. Sevgilerimle. |
Forumda bir başka Kapari daha var bu normal bir durum mu acaba?
|
Yıllar önce yabani incir reçeli yapımını görmüştüm. Yabani incirin acılığını almak için önce kaynatıp süzülmüş, sonra mavi renkli bir madde( doğru hatırlıyorsam göztaşı dedikleri) koyup 1-2 saat kadar bekletmişlerdi. Ve ardından bol su ile yıkanıp normal reçel yapım işlemine tabi tutmuşlardı..
Kapari içinde aynı yöntem olabilir mi acaba :confused: |
Bu sene enteresan biçimde tarlanın her tarafında kapariler ortaya çıktı. Belki de ayrık otları ve diğer yabani otlar kuraklığa tahammül edemedikleri için kapariler yeşerme olanağı buldular. 50-60 kök kadar varlar. Tatil dönüşü keşfettiğim için meyveler olgunlaşmış durumdaydı. Dolayısıyla topladıklarım zeytin büyüklüğünde, hatta bazıları biraz daha büyük.
İnternetin altını üstüne getirdim (desem biraz abartmış olurum) yine de kapari meyvesinden neler yapıldığına dair açık bir tarife rastlamadım. Devlet sırrı gibi korunuyor. Hatta bir yurttaşımız dünyada ilk kez reçelini kendisi yaptığı için patentini bile almış, kutlarız kendisini. (Kimbilir, belki de herkez yapıp yiyebilse daha çok yaygınlaşacak ve daha çok satacak.) Sitenin birinden yemek tariflerini buldum ama yemeklere hangi biçimde konacağına dair açık bir bilgi yok. Bir yerde %20 oranda salamura yapabileceğimiz yazıyordu. Yani beşte bir oranda tuzu kastediyor sanırım. Belki de bir hata yaptım çeşme suyu kullandım, herhalde kaynamış su daha doğru olacaktı. Şu anda bir haftadan beri kavanozların içindeler. Bir tanesi açıp baktım, kırmızımtırak ve kurumakta olan yemiş görünümünde. Sonucu sizlere bildireceğim. Bu hafta toplayacaklarım konusunda her türlü öneriye açığım. Sevgiyle kalın |
Ben geçen sene topladığım kaparileri kalın kayatuzunda 15 gün beklettin.Renkleri koyu yeşil olunca sirkeli suda salamura yaptım.Yarı su yarı sirke.
|
Selamlar
Geçenlerde şarküteriden kapari reçeli aldım. Severek tüketiyoruz. |
Dün akşam salamura yaptığım kapari kavanozunu açtım ve yemek yanında tadı nasıl oluyor diye bir tanesini kestim. Kaparilerim biraz iri olduğu için çekirdekleri havyar görünümündeydi, onları bıçağın ucuyla sıyırdım ve bordo rengindeki etli kabuğunu yedim.
Hızımı alamadım dört tane daha yedim. Kızıma da verdim tadını yadırgamadı. Eşim merak etmediği için onu kendi haline bıraktım. Neme lazım hemen biter miter. :) Sonuç, bu hafta sonu tarladaki tüm kapariler son ferdine kadar toplanacak ve çevrelerindeki böğürtlen vs. gibi yabancı otlar temizlenecek. |
Merhaba;
Kapari üretimiyle ilgilenen varmı suana kadar mesaj yazanlar içinde ? İlker |
Arkadaşlar bu kapari bitkisinin sadece meyvelerimi yeniyor.Yaprak ve filiz kısımları kullanılmıyormu?
|
Kaparinin salamura olarak tüketilen kısmı çiçek tomurcukları.
Küçük yumurta şeklindeki meyveleri ve sürgün uçları da yemeklik olarak değerlendiriliyor. İstanbul'da ya da yurdumuzun kuzeyinde yetiştirilecek kaparinin özellikle güneyde, İran-Irak sınırına yakın bölgelerde yetişen kapariden fark gösterdiğini duymuştum. Yaprak yüzeylerinde benek oluyormuş. Yine de gözümle görmediğim için çok doğru bir bilgi diyemeyeceğim. 2 tür ile temsil edilen cins. Güneyde yetişenler ve sıcak iklim isteyenler Capparis spinosa adı ile biliniyor. Capparis ovata ise , sanırım kuzey kesimlere uygun tür. |
Bizim burda bi çeşit bitki var tıpkı kapari tarifindeki gibi ama resimleri biraz farklı uzun uzun yumurta şeklinde ama internetten araştırdığım resimlerde çicek bamyasına benziyor görünümü acaba bu bitki kaparimi yoksa farklı bişeymi.
|
3 Eklenti(ler)
Kapari ülkemizde çok az alanda yetiştirilmekte genelde doğada kendiliğinden çıkan bitkilerden açmamış çiçek tomurcuğu toplanmakta. internetten arama yaptığımızda çıkan www.kapari.com sitesindeki bilgiler dışında daha geniş bilgiye pek rastlayamadım. Bir de www.ascimurat.com diye bir site var. Bu kişi de kendi işini kendi yaratanlardan. Ama tabii tarım ve gıda alanında tutunabilmek, pazarlama ve satış konularında aşama kaydetmek insanın yıllarını alıyor. birden bire para kazandırmıyor butür iç piyasada gitmeyen ürünler. Toplatmaya kalksanız doğadakileri köylüleri organize etseniz bile mesela İzmir'den yurt dışına kapari ihracatı yapan iki kişinin de yahudi olduklarını pazarın bu kişilerin elinde olduğunu üzülerek öğrendim. Yani işin içinde başka işler de var. Kaymağını başkaları yiyecek siz toplatıp yorulduğunuzla kalacaksınız. Ama e-ticaret konusunda bilginiz varsa ve yabancı dilinize güveniyorsanız aynı zamanda dış bağlantılarınızda varsa o zaman başarılı olabilirsiniz. Birkaç hafta önce urla tarafına gittik dolaşmaya şöyle bir araştıralım dedik. kapari com sitesinde yazan mayıs başı eylül sonu hasat zamanıyla gördüğümüz 4-5 bitkinin uzaktan yakından alakası yok arkadaşlar. Neden mi? Bitkilerin üzerinde Mayıs 18 itibariyle hemen hemen hiç tomurcuk oluşmamış, oluşanlarda toplanmaya değmeyecek kadar küçük ve toplasanız 10 gr. etmez. Halbuki kapari com sitesinde ve buna benzer birkaç sitede daha sezonda yapılan 20 hasattan bakımı yapılmayan doğal çıkmış bitkiden ortalama 10 kg. bakımı yapılan yani kültürü yapılmış sulaması gübrelemesi yapılmış bitkiden ise bitki başına 20 kg. a kadar verim alındığı bildirilmiş. Gözümüzle görüp tesbit ettiğimiz kadarıyla sezonda ortalama 10 hasat yapılsa bile her hasatta bitki başına yarım kilo ürün bile elde etmek zor görünüyor. bunun pazarlama zorluğu da cabası. İzmir'de kapari işleyen işletmeler ürünü işçilik maliyetleri çok düşük olan Türki cumhuriyetlerinden alıyorlarmış. Bunu da işletme sahibinin kendisinden öğrendik. Yani aslında ancak kooperatif olup (8-10 kişi ortak) kendi yeri olan ve işlemeyen ve sulayamayan kişiler için cazip olabilir. Yoksa tek başına tarla kiralayıp girdi'ye para döküp emek harcayıp hasatı için her hafta işçi ayarlayıp toplatıp satmak çok ama çok zor.
Bulduğumuz bitkilerden çektiğim fotolar burada. Ayrıca marketten aldığım kapari turşusundanda yaptığım salatanın fotoğrafını yükledim. Ben tadını beğendim. en azından ticaretini yapmasakta doğada bulduklarımızı toplayıp kendi turşumuzu yapabiliriz. Çünkü 100 gr. ı 2,5 ytl ye satılıyor. Sağlık için yemek gerektiğine inanıyorum. Turşu severlere yeni bir alternatif olur belki. saygılar... |
Kendiliğinden yetişmiş Kapari tomurcuklarını yarım kğ. kadar topladım. 8 - 10 dakika kadar haşladım. Bir su bardağına 1 tatlı kaşığı tuz olmak üzere su hazırlayıp içine koydum. Yaklaşık 2 ay kadar durdu. Tattığımda biraz acılık vardı. Tarifte bir eksiklik var herhalde bilen arkadaşlar tarif vereilir mi?
|
frozen ben kapari üretimi yapmak istiyorum.yardımcı olabilirmisiniz acaba?iklim şartları,toprak yapısı gibi konularda soru işaretleri var?????
|
Alıntı:
|
Topladığınız kaparileri %23 lük tuzlu salamura hazırlayıp ,bu salamura içinde 15 gün kadar bekletirseniz acılığının gittiğini görebilirsiniz.
|
copor 09 sana kapari tarifi bir de benden
kapparinin makulu yeni çıkan sürgünlerdir.yeni sürgünleri toplayıp fazla gecikmeden (kapparıler solması halinde dikenleri daha zor kırılır)dikenlerini kırıp,(isteğe bağlı)delikli yaprakları ayıkladıktan sonra acısı azalması için bir kovaya yerleştirip kaparilerin üzerleri örtülecek şekilde su ilave edilip hergün de suyu değıştirilecek. kapariler hemen yenecekse bu işlem en az yedi gün yapılacak. bekletılecekse bu işlemin üç gün yapılması yeterlidir. acısı azalan kappariler kovadan alınıp temiz su ile yıkandıktan sonra suları süzülmesi için bir bezde bekletilir. istenmesi halınde üzerine biraz tuz atılarak daha çabuk su atması sağlanır.daha sonra kapparıler turşunun yapılacağı kapa alınarak üzerlerine sirke ve tuz ilave ederek beklemeye alınır.kapparı turşusu servis yapılacağı zaman üzerine biraz zaytin yağı ilave edılırse yenmesı daha hoş olur. kapparınin tomurcuklarını ve meyvelerini de turşu yapabılırsınız. onları ayrıca tatlılandırmaya gerek yoktur. afiyet olsun |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025