![]() |
Eşimin memleketinde dünya kadar kapari yabani olarak yetişiyor. Madem bu kadar iyi birşey faydası ne? Sadece damak tadı mı? Marketlerde görürdüm, adını da çok duydum ama yeniliklerde biraz ketumumdur. Sonuçta turşu ve reçeli dışında başka kullanım tarifi olan var mı? Gidince toplayıp denemek istiyorum. En azından bir seferlik. Ve dondurarak saklama koşulları nelerdir,bilenler paylaşırsa memnun olurum.
|
merhaba, siteye yeni üye oldum. kapari bitkisi reçelini araştırıyordum maalesef hiç bir yerde bulamadım. ancak kapari reçeli satan bir sitede reçelin tanımından anladığım kadarıyla reçeli çiçeğinden yapılıyor sonucunu çıkardım. hala araştırıyorum. Ülkemizde çok yetişmesine rağmen faydalanmak en doğal sonuç değilmi.?
kolay gelsin KAPARİ REÇELİ NEDİR ? Kapari bitkisi yaklaşık 5 ay boyunca çiçek veren bir bitkidir. Bu çiçekler açmadan önce ve açtıktan sonra tuzlu suda bir süre fermante edilir ve daha sonra reçel haline getirilir. |
4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Şimdi kaparilerin bol bol tomurcuk ve meyve döküm mevsimi.Filizlerinden yirmi gün kadar önce toplayıp salamurasını yaptım ama bilmeyenler için yeni sürdgünlerden toplıyabildiğim kadar tplayıp resimlerini ekledim. Toplanan malzemeleri güzelce yıkadıktan sonra meyvelerin sapları ayıklanır, İster karışık olarak, ister sadece meyve, filiz ayrı, tomurcuk ayrı olarak bir kavanoza koyup üzerine bir litre suya beş çorba kaşığı tuz hesabı ile hazırlanan salamura suyu ilave ederek bir hafta on gün kadar beklemeden sonra bu su süzülür suda bol miktarda hardal yağı olduğu için acımsı bir tadı vardır.Bu acılığı azaltmak için bu işlem yapılır.Yoksa hiçbir zararlı etkisi yoktur. Süzülen suyun yerine yüzde 4-6 lık salamura suyu hazırlanır.Bir litre salamura suyuna 150-200 cc sirke ilave edilerek elde edilen karışım ile kavanozlar malzemelerin üzeri kapanacak şekilde doldurulur gölge ve serin bir yerde fermantasyon için beklemeye alınır.Bir ay kadar sonra o mis gibi lezzeti ile yenmeye hazırdır.Afiyet olsun. |
1 Eklenti(ler)
Ben de bugün salatama koymak için kapari çiçekleri topladım. Tavsiye ederim nefis oluyor. Erkek milletine de 3-4 ayrı alanda faydası olduğunu bilimsel olarak kanıtlamışlar. Prostat, cinsel yeterlilik vs konuları.
|
kapari
bulunduğum bölgede bol miktarda doğada mevcut. yalnız bu fideden mi, tohumdan mı çoğaltılıyor. buradan ayrılırken yeni yere götürmek istiyorum. turşu harici kullanımını bilmiyorum. turşusunu sürekli yapıyorum, özellikle makarna ve salatada çok güzel oluyor. anamurda büyük kavanozu 5tl den satılıyor. demek ki başka yerlerde pahalıymış. filizlerini yeşil zeytinde olduğu gibi sürekli suyunu değiştirerek acısını alıyorum arada bir tadına bakarakta anlayabilirsiniz. acısı gidince yıkayıp bezin üzerine sererseniz suyu gidiyor. suyu ve sirkeyi aynı ooranda katıyorum ayrıca yaprakları için hazırlanan suya bıraz limon tuzu atarsanız aroması daha güzel oluyor. tomurcuklarıda bir kaba alıp siyah zeytinde olduğu gibi turşuluk tuz atıyorum. arada bir karıştırıyorum, kendi kendine sulanıp acı suyunu atıyor. arada bir bir tane yıkayıp acısını kontrul edebilirsiniz. acısı gidince yıkayıp biraz süzgecte bekletin. yarı oranda su ve sirke karışımına tuz ekleyerek beklemeye alın buna limon tuzu koymayın. meyve ve çiceğini hiç denemedim tam mevsimi deneyeceğim.
|
Merhaba kapari reçeli kan değerleri düşen hastalarada iyi geldiğini duydum.Kapari reçelini yapan varmı acaba almak istiyorum.
|
5 Eklenti(ler)
Antalya Serik Boğazkent mahallesinde bir ev aldığımdan beri bir ayağım Antalya'da. Haliyle arada bir Kale İçine de gidiyoruz. Dikkatimi çeken şey, ekseniz büyümez ama her nasılsa kale duvarları kapari kaynıyor. Karınca kardeşlerimiz kapari tohumlarını en olmadık yerlere taşımışlar. Ben de geçen yaz yine bin Kale İçi gezisinde esnafa çaktırmadan olgunlaşıp tohuma dönüşmüş kapari meyvesinden topladım. Üzerindeki milyonlarca sarımtrak karıncayı temişledim, tohumlarını kuruttum. Bir yazıda kaparinin kendi kendine çimlenmediği karıncaların taşırken asitle zedelediği kapari tohumlarının çimlenebildiğini okumuştum. Ben de Boğazkentteki evimin arkasında balkonun altına yuva yapmış olan karıncalara bu kuruttuğum kapari tohumlarını niyetimi belli etmeden döktüm. 10 dakikada hepsini yuvalarına taşıdılar. Tabi ki karıncaları kendi şahsi çıkarlarım için kullandım ve bundan vicdanen rahatsız oldum. :) Neyse ertesi sene geldiğimde inanamadım. Gerçekten kapariler büyümüştü.
Sizlere onların fotoğraflarını sunuyorum. |
4 Eklenti(ler)
Bunlar da devamı....
|
2 Eklenti(ler)
Ve son olarak önce Yivl i Minare yanındaki Yıkık Medresenin giriş kapışının üzerinde yetişmiş kapari bitkisi ile Kale İçinin duvarındaki enfes kapari bitkisi... Kale İçinde biraz dinlenip birer çay içtik ve ayağımın dibinde bir kapari fidanı olduğunu farkettim. Garsona çaktırmadan eğilip sökeyim derken kaparinin dikenleri elimi parçaladı bir hafta biber sürmüş gibi yandı. Eeee, kökü 50 metreye uzanabilen bir bitkiyi bir hamlede sökmek kolay değil... :)
|
Bir markette gördüğüm kapari turşusundan , burdaki methine dayanarak, merak edip aldım. Evdekiler beğenmediği gibi ben de hiç beğenmedim. Yukarda patates salatasında güzel olduğu yazılmıştı.Başka hangi yemeklerde işe yeniyor?
|
Et yemekleri ile yiyebilirsiniz... Bu arada kaparinin armut şeklindeki meyvesinden de turşu yapılıyor. O daha güzeldir. Ben de ilk yediğimde yanık lastik tadı almıştım ama bünye alışıyor...
|
Merhabalar,
Arazimin 250 metrelik sınırı boyunca devlet su işlerinin yapmış olduğu yaklaşık 3 metre yükseklikte ve % 80 civarı açıyla bir toprak bent var. Yağmur yağdıkça yumuşayan toprak, ağaçlarımın üzerine akıyor. Bir çoğu kök boğulması sonucu ölmüş. Buradaki benti kaldıramayacağıma göre, bu toprak kaymasını önlemenin çarelerine bakarken, kapariyi buldum. Fidan satışı var ama dikim sıklığı hakkında ve bu kadar meyilli bir arazide yetişir mi bilemiyorum. Yemekten çok erozyon kontrolü için dikmeyi düşünüyorum. Bir site buldum. Kapari Bitkisi Yetiştiriciliği |
Kapariyi ton balıklı başta olmak üzere salata ve acılı, bol sarmısaklı kuru domates ve zeytinli arabiaya vb soslu makarnalarda sıkıça kullanırım ve çok severim. Ağzıma koymam diyen eşim bile farketmeden kaç kere yedi, sormazsa söylememeye karar vermiştim, yıllardır bir kere bile bunda kapari mi var demedi.
|
Bildiğim kadarıyla kaparinin iki çeşit turşusu var; biri kapari çiçeği(daha doğrusu goncası) turşusu diğeri kapari karpuzu turşusu. Marketlerde yaygın olan kapari çiçeği turşusu. Ben bunu yoğurtla çok seviyorum. 1 kase yoğurda 1-2 yemek kaşığı kapari çiçeği turşusu, isteğe göre kuru toz nane, varsa haşhaş tohumu karıştırıp deneyin.
Kapari karpuzu turşusu: DOLCO KAPARİ KARPUZU 360 GR Kapari çiçeği turşusu: DOLCO KAPARİ 700 GR |
Oldukça faydalı ve lezzetli bir bitki. Damak tadına önem verenler mutlaka salatalarda ve soslarda mutlaka kullanmalı.
|
Merhabalar,
Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. 3 aradan sonra konuya yazıyorum:) Malum salgın dönemlerinde bağışıklık güçlendirici bulmak çok zorlaştı ve bende kronik ve yıl boyu süren alerjim sebebiyle kendi doğal bir formül bulma arayışındayım. aşağıdaki siteden kapari de yüksek oranda https://www.gaps-shop.com/quercetin kuersetin maddesi mevcut olduğunu gördüm ve konu ile ilgili bilginiz var mı? Aşağıdaki fideden bir adet alsam uzun saksıda yetiştirebilir miyim, İzmir de balkonda? :) teşekkürler şimdiden.. https://www.hepsiburada.com/plantist...0%C4%B0STANBUL |
Sayın Naci G, uzun süredir ağaçlar.net üyesiyim. Kapari konusunda paylaşımlarınızı ilgi ile izliyorum. Ben Ankara da yaşıyorum. Bulunduğum şehirde kapari tohumu veya bitkisi yok. Özellikle köyümde arazi kıraç, susuz ve verimsiz toprak bulunuyor. Yani köyümüz arazisi erezyona açık bulunuyor. Köyümüzün verimsiz arazisinde kullanmak için tohum aradım ama bulamıyorum. Sizden rica etsem 5-10 adet yani bir miktar tohum adresime gönderebilirseniz. Bir zarf içinde zaten tohumlar ufak olduğu için zarf ile gönderirseniz. Göndermeyi kabul ederseniz adresimi size yazarım. Şimdiden ilginiz ve emeğiniz için çok teşekkür ederim.
|
ZionGevophy kamb
<a href="https://prochlorperazinen.com/">cost of prochlorperazine 5 mg</a>
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025