agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Kabak Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/2317.htm)

gultar 28-08-2011 13:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 834182)
Ben de ilk kez mücver yaptım. Annemin verdiği tarif rehberim olmakla birlikte göz kararı da etkili oldu.

1 körpe kabak
1 yumurta
2-3 yemek kaşığı tepeleme un
Bolca yeşillik (Dereotu olmazsa olmaz, maydanoz, yeşil soğan)
Göz kararı (ufalanmış) beyaz peynir
Tuz

Bunların tümü iyice karıştırılır. Benimki biraz katı olduğu için içine biraz da süt ekledim. Süt kesinlikle çok iyi gidiyormuş mücvere, tadı harika oldu.

Sonra kızgın yağa bu karışımı kaşık kaşık bırakılır ve birkaç kere el-kol yakılarak pişirme tamamlanır. Sonra da mide fesadı geçirinceye kadar yenir.

Not: İlk pişirdiklerim peynirsizdi, peyniri sonradan ilave ettim ama açıkçası peynirsizi daha çok sevdim.


Sn. Nariel, aynı tarif, peynirsiz. Bir çay kaşığı da baking powder ekleyin, puf puf
tadına doyamazsınız.( Ununu tavada yayılmayacak kıvamda ayarlayın.İki kaşık yardımıyla yağa bırakın ) Afiyet olsun.

Güler 28-08-2011 15:42

Sevgili Benol Hazaroğlu, teşekkür ederim.

Ne kabak kızartmasında ne de Patlıcanda yumurtayı kullanırım ama kabakda bu sefer deneyeceğim.

sakagun 12-06-2014 15:44

2 Eklenti(ler)
Kabak çiçeği dolması zamanı geldi. Kabak çiçeklerini 3 gün biriktirdim. İki sıra dolma çıktı.

A_NOMAD 12-06-2014 15:50

Ellerinize sağlık o ne güzel görüntü olmuş, ağzımın suları sel oldu :D

sakagun 12-06-2014 16:05

Dumanı üstündeyken fotoğrafladım :)

A_NOMAD 12-06-2014 16:09

Bana bu kötülüğü yapmasaydınız iyiydi ama... :D

sakagun 13-06-2014 09:02

1 Eklenti(ler)
Kabak çiçeği kızartması. Çiçekleri koyu kıvamda krep hamuruna bulayıp kızartıyorsunuz.

efeege 13-06-2014 09:26

sevgili sakagun çok yaşayın emi.
beni çocukluğumdaki yıllara götürdünüz.
kızartmasını annem,de çok yapardı.
oh şimdi sarımsaklı yoğurtla ne iyi gider şimdi, o.
ellerinize sağlık afiyetle tüketin..

sakagun 13-06-2014 09:40

Ben de kayınvalidemden öğrendim. Ödemiş'te çok yapılırmış.

limon_sever 13-06-2014 10:57

Elinize sağlık dolmalar ve kızartmalar harika görünüyor...

Geyve'ye de yolumuz düşmüyor ki :)

birnefestoprak 17-06-2014 19:57

Cicekleri nasil muhafaza ediyorsunuz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 1295100)
Kabak çiçeği dolması zamanı geldi. Kabak çiçeklerini 3 gün biriktirdim. İki sıra dolma çıktı.


kelebek çalısı 17-06-2014 23:56

5 Eklenti(ler)
Market rafında poşetli satılan kabak çiçekleri eve gelir ve tencereye girmek için hazırlanırlarsa...

Eklenti 502930

Eklenti 502931

Eklenti 502932

Eklenti 502933

Eklenti 502934

kelebek çalısı 17-06-2014 23:59

1 Eklenti(ler)
Eklenti 502935


Geriye kalan iş servis esnasında tabağımıza bir kaşık zeytinyağlı suyundan gezdirmek ve üzerine limon sıkmaktır.

Milla 18-06-2014 08:09

Oh oh mis.....

sakagun 18-06-2014 09:47

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 467313)
Kabak Mancarı
Malzemeler:
Taze kabak yaprakları (uçlardaki en küçük yapraklar), kabak çiçeği, kabak, patates, taze fasulye, soğan, domates, biber, salça, bulgur

Tarif 1:
Tüm malzemeleri az yağda kavurun. Üzerine kaynar su dökün, biraz bulgur katın, pişirin.

Tarif 2:
Sırasıyla soğanı, fasulyeyi, patatesi kavurun. Sonra diğer malzemeleri katıp kavurun. Üzerine kaynar su dökün, biraz bulgur katın, pişirin.

Türlü gibi oluyor. Tadı çok güzel.

Topladığım ilk yeşil barbunyalarla kabak mancarı pişirdim.

sakagun 19-06-2014 18:09

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 260836)
Gülriz Sururi'den
3 soğanı yarım ay şeklinde doğrayıp geniş bir tencerenin dibine dizin.
2 büyük domatesi dilimleyip soğanların üzerine yerleştirin.
En üste de ortadan ikiye bölüp 2 parmak kalınlığında kestiğiniz 1 kg kabağı koyun.
Üzerine tuz, 8 diş sarımsak ve zeytinyağı döküp orta ateşte hiç su eklemeden pişirin. Servis yaparken üzerine bol dereotu serpin.

En sevdiğim kabak yemeklerinden biridir. Yapımı çok kolay, çabuk pişiyor ve çok lezzetli. Soğuk olarak yemenizi tavsiye ederim.

Şuradaki tarifte taze fesleğen ve salça da eklemişler. Bu sefer ben de ekledim. Daha renkli ve lezzetli oldu.

limon_sever 20-07-2014 09:56

1 Eklenti(ler)
3 gündür çiçek topluyorum. Toplamda 68 çiçek var. Dolmasını yapmıştık ve güzel olmuştu. Sırada krepli kızartma var, muhtemelen yarın akşama yapılır.

Eklenti 509983

sakagun 20-07-2014 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1296734)
Cicekleri nasil muhafaza ediyorsunuz?

Çiçekleri ayıkladıktan sonra iç içe yerleştirip bir saklama kabında veya buzdolabı poşetinin içinde saklayabilirsiniz.

Çiçekleri kullanacağınız zaman tek tek ayırın ve suyun altına tutun.

sakagun 20-07-2014 13:52

Çiçekler kızartılırken biraz sıçrıyor. Dikkatli olun.

Ozlem A 21-07-2014 18:15

Bugün öğle vakti Yalova köylü pazarında kapanmış çiçekleri suya koyarsan açılır diyen köylüye inanıp dolma yapayım dedim, yırtık pırtık oldular ama inatla yine de doldurdum. Tadı fena olmadı ama epeyce uğraştım. Yani suya koyunca açılmıyormuş, bu da bana tecrübe olmuş oldu:)

limon_sever 21-07-2014 21:12

Kabak çiçeklerinin kızartmasını bugün yaptık. Ev halkı tam not verdi. Bundan sonra toplanıp kızartılacaklar.

yağmur 21-07-2014 22:10

Sayın limon_sever, bahçenizdeki kara kabağın sanırım sütlü tatlısı yapılacak demiştiniz. Nasıl olduğunu merak ediyorum, yaparsanız onu da paylaşır mısınız?

limon_sever 21-07-2014 23:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1308071)
Sayın limon_sever, bahçenizdeki kara kabağın sanırım sütlü tatlısı yapılacak demiştiniz. Nasıl olduğunu merak ediyorum, yaparsanız onu da paylaşır mısınız?

Dün iftara misafirler gelince evde Kadınhanı tahinli pidesi tatlısı yapılmış, misafirlerde ev baklavası getirince haliyle bir kaç gün ertelenecek. Ama en kısa zamanda paylaşırım.

uyap 22-07-2014 00:14

kabak kabuğu kavurması
 
Bütün tarifleri okudum herkes taze olduğu zamandan faydalanmış. Oysa ki her zaman kabak taze olmaz, dalın altına saklanırlar ya da pişirmeye fırsat olmaz kartlaşır. Bu o kart kabakların yemeği :D. Kart kabakların ( yenmeyecek kadar değil ama) dış kabuğu yarım santim kalınlığında soyulur sonra üst üste koyup makarna kıyar gibi 2- 3 mm kalınlığında kıyılır. Yumuşayıncaya kadar sıcak suda haşlanıp süzülür suyu sıkılır. Bol zeytinyağı ve bizim oranın olmazsa olmazı ( egede bir yer :D ) kaymakyağı karışımında kavrulur. İyice kavrulup kızarınca üstüne yumurta kırılır. İçine soğan isteğe bağlı sarımsaklı yoğurt ve körpe biber olmazsa olmazı afiyet olsun.
İçleri israf edilmez ince uzun dilinip kurutulur, mücver yapılır olmadı unlanıp kızartılır.
Aynı tarif kabuğu dolma yapılan patlıcan içlerine de uygulanır.

uyap 22-07-2014 00:20

Annem yeşil kabaktan reçel de yapmıştı. Açık yeşil renkli ve taneleri şeffaf bir görüntüsü vardı kabak olduğunu anlayamamıştık. Bayramda tarifini alır yazarım denemek isteyenlere.

sakagun 22-07-2014 07:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1308071)
Sayın limon_sever, bahçenizdeki kara kabağın sanırım sütlü tatlısı yapılacak demiştiniz. Nasıl olduğunu merak ediyorum, yaparsanız onu da paylaşır mısınız?

Sayın Yağmur,
Sütlü kabak tatlısının iki tarifini tatlı sınıfına giriyor diye şurada vermiştim.

Güler 25-07-2014 10:20

5 Eklenti(ler)
Yine başladık günde on-onbeş tane kabak toplamaya.... tabi müracaat Mutfak bölümü ve kabak yemekleri başlığı.

Keyifle okudum tekrardan, yeni yeni şeyleri de denemeye karar verdim ama çiçeklere pek yetişemiyorum. Gerçi Oğuz'a sıkı sıkı tembih ediyorum " çiçekliler varsa çiçeklerini bozmadan getir" diye ama aslında kabağa dönüşmeden olan çiçekler daha iyi olacak gibi.
Kıbrıs'ta demet demet kabak çiçeği satılıyormuş ne güzel, İstanbul'da bulabileceğimiz marketler var mı? Hemen aklıma Makro geldi ama orada da yokmuş.

Arkadaşımız sakagun'un yüklediği son kabak çiçeği dolması fotoğrafında kaldı aklım, ne de güzel görünüyor.
Krep hamurunda çiçek kızartmasını da hiç duymamıştım, mutlaka denemeli.

Elimdeki irice kabaklardan salata yaptım.
Baktım ki yapan yok nasıl yaptığımı anlatayım, mutlaka bileniniz vardır ama bilmeyenlere faydası olur. Her zaman yenir, ister kızarmış ekmeğe sür ye istersen meze niyetine kullan.

1 kg kabak, kabuklarını soyup, parçalara bölünerek yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Daha sonra süzülmesi için kevgire alınır.
Kabakları haşladığınız tencereye bir çay bardağı zeytinyağı, iki çay bardağı dolusu da un koyarak hafifçe kavrulur ama un sararmasın, göz göz olsun yeter.
Süzülen kabakları blenderden geçirip, unun içine ilave et ve bir iki dakika daha kavur, sonra bırak iyice soğusun.

Daha sonra bir veya birbuçuk komposto kasesi yoğurdun suyunu süz ve içine 4-5 diş dövülmüş sarımsak katarak sarımsaklı yoğurt elde edin ve bunu da soğumuş kabak püresine katıp iyice karıştırın. Tuzunu ayarlayın.

Kapaklı bir kapta buzdolabında muhafaza edin ve canınız istediğinde istediğiniz miktarda çıkartıp süsleyerek servis edin.

(Daha sonra tekrar okuduğumda ilave etmek ihtiyacını duydum; kabakların çok iyi süzülmesi gerekir, çünkü ezdikçe suyu çıkıyor, hafifçe tahta kaşıkla bastırın ve tel süzgeçte çok iyi süzün koyu bir püre haline gelsin)


Güler 25-07-2014 10:23

4 Eklenti(ler)

afiyet olsun.

sakagun 25-07-2014 10:56

Ben salatasını çiğden rendeleyerek veya rendeledikten sonra zeytinyağda öldürerek yapıyorum. Sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis ediyorum. İçine dereotu da ekliyorum.
Güler Hanım bugün sizin tarifinizi deneyeceğim.

Sevgi Durul 25-07-2014 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 1308979)
Ben salatasını çiğden rendeleyerek veya rendeledikten sonra zeytinyağda öldürerek yapıyordum. Sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis ediyordum.

Bu şekilde yapılan salataya dövülmüş ceviz ekliyorum ben. Deneyin beğeneceksiniz.

Güler 25-07-2014 12:25

Rendelemeyi kabakta hiç denememiştim ama kerevizi çiğden rendeleyerek yaparım, kabakta neden olmasın. Onu da deneriz. ;)
Teşekkür ederim.

Benol Hazaroğlu 25-07-2014 23:39

Rendeleyip kavurunca daha da lezzetli oluyor. Ben de ceviz eklerim. Tabii sarımsaklı süzme yoğurt ve dereotu olmazsa olmazıdır.

fenike 22-08-2014 10:19

katıklı dolma
 
bir bitlis yemeği olan katıklı dolma.

https://www.google.com.tr/search?q=k...sm=93&ie=UTF-8

bitlisli arkadaşlarıma soruyorum. hiç bilmiyorlar. bu duruma şaşırıyorum. acaba neden kaynaklanıyor düşünüyorum:

1) hayır istanbul'da asimile olmamışlar. her yıl bitlis'teki köylerine düzenli olarak gidiyorlar. ve gayet bitlis ağzı ile konuşuyorlar.

2) belki de türk mutfağı denilen şey, konaklarda devam eden şehirli bir gelenekti.

3) ya da yaşanan savaşların beraberinde getirdiği ekonomik yıkım ve en önemlisi tarlaları işleyen nüfusun cephede ölmesi kırsalda geleneğin çökmesine neden oldu.

4) 93 savaşından sonra kitleler halinde anadolu'ya akın eden muhacirler, çeşitli şehirlere yerleştirildi. bunlardan biri de bitlis'tir. ama şehre yerleştirilen muhacir sayısı yemek kültürünü değiştirecek kadar çok değil.

5) 93 savaşından 36 yıl sonra bitlislilerin kendisi muhacir durumuna düştü.
1. dünya savaşında en ağır saldırıyı alan doğu anadolu kentidir. belki bu kültürün dağılmasına neden oldu.

son söz: bir kabak asla yalnızca bir kabak değildir.

fenike 22-08-2014 11:54

kadhi soslu kabak
 
Bu yemeği Müheyya İzer'in Fransızca'dan çevirdiği "Geleneksel Hint Mutfağı" isimli kitaptan yola çıkarak yapıyorum. Kitaptaki tarifte fasülye ile yapılıyor. Ancak kadhi sosu tüm sebzelerle kullanılabilinir. Ben de kabak ile yapıyorum.

5 adet kabak
1/4 litre yoğurt
su
70 gr. nohut unu
1 çorba kaşığı ghi (bu sade yağ galiba. ama ben hep tereyağı kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı tane hardal
1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
1/4 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
1/4 tatlı kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
tuz

kabaklar:


Kabakları jülyen doğradıktan sonra tavada soteliyorum. Kabaklar çok hızlı soteleniyor. Sotelerken kabakların içerisine, sarmısak tozu ve zencefil katıyorum. Çok az da garam masala. (garam masala, köfte harcı gibi bir baharat karışımı. internette kolaylıkla tarifini bulabilirsiniz) Ama garam masala koymak benim kendi görgüsüzlüğüm. Bence ilk kez yapacaksanız, garam masala koymayın. Sarmısağın tadını gölgelemeyin.

sos:

Yağın içerisinde hardal taneleri hafifçe kavrulur. İlk yaptığımda mutfakta çömezdim ve baharatları birbirinden ayırt edemiyordum. Bu yüzden hardal yerine çemen tohumu kullandım. Bence daha güzel oluyor. Çekinmeyin pastırma gibi kokmuyor. Üstelik sarı sosun içerisinde kahverengi çemen taneleri çok iştah açıcı duruyor. Yağa kırmızı acı biberi ve zencefili ekliyoruz ve yağı ateşin üzerinden alıyoruz.

Bir başka kapta, yoğurt ve nohut ununu çırpıyoruz. Ocakta da yarım litre suyu kaynatıyoruz. Sonra yoğurtlu karışımı suya dökerek hızlı hızlı karıştırmaya başlıyoruz.

Sanırım yine kitapta okumuştum emin değilim. Yemeğin bereketli ve lezzetli olması için hare krishna mantrasını okumak gerekiyor. (bir nevi hindu kökenli zikir) Valla bu yemeği ilk yaptığımda internet bu kadar yaygın değildi. Ben de mantranın makamını bilmiyordum. Bu yüzden hep Erkin Koray'ın hare krishna şarkısını söyleyerek pişirdim.

Hızlı hızlı şarkıyı söyleyip, hızlı hızlı sosu karıştırmaya devam ediyoruz. Sosun topaklanmaması ve dip tutmaması önemli. Sos koyulaşınca, yağ tavasındaki baharatlı karışımı sosa döküyoruz. Ardından da zerdeçal, şeker, tuz ve limon suyunu katıyoruz. Bir taşım daha kaynatıyoruz.

Kabakları tabaklara aldıktan sonra sosu üzerinde gezdiriyoruz.

Afiyet olsun

Ozlem A 23-08-2014 15:35

Elinize sağlık, çok detaylı tarif etmişsiniz. Ghee Hint yemeklerinde çok kullanılan ısıtılarak süt katılarından ayrıştırılmış, saydamlaştırılmış tereyağıdır.

dargman69 14-05-2017 02:15

kabakdan yapılan her türlü yemeğe bayılıyorum. yoğurtlu sarımsaklı kızartma ve dolmasını çok severim.

Ek olarak kabak deyip geçmemek lazım. basit bir sebze gibi görünse de, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir gıda.

bakın biz kabak diyoruz sadece ama kabağın faydaları saymakla bitmiyor

Güler 30-05-2020 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 1308979)
Ben salatasını çiğden rendeleyerek veya rendeledikten sonra zeytinyağda öldürerek yapıyorum. Sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis ediyorum. İçine dereotu da ekliyorum.
Güler Hanım bugün sizin tarifinizi deneyeceğim.

Kabakları püre haline getirdikten sonra mutlaka iyice süzün hiç su kalmayacak, ben süzgeçe alıp süzme yoğurt yapar gibi iyice süzüyorum.

Güler 10-07-2020 18:38

1 Eklenti(ler)
Genelde yemeklerimizi annelerimizden öğrendiğimiz şekilde yapmaya çalışsak da zamanla etrafımızdan, arkadaşlarımızdan öğrendiklerimizi de katarak kendi ağız tadımıza ve eşlerimizin damak zevkine göre yaparız.

Sizler nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama ben kendi usulüme göre etli kabak dolmasının tarifini vermek istedim.

Aynı boyda olmasına gayret ettiğim kabakları iyice yıkadıktan sonra soyacağın yan tarafındaki tırtıklı kısımla boydan boya tırtıklarım.
Kabakları bölmeden uzun olarak dikkatlice içlerini boşaltırım, içlerinden çıkan iç kabaklardan 5-6 tanesini iç malzemede kullanmak için ayırır rendelerim. Bu iç malzemenin daha yumuşak olmasını sağlar.

Yayvan bir tencereye küçük küçük doğranmış soğanları ve bir miktar yağı koyarak, soğanı pembeleştiririm.
Daha sonra pembeleşen soğan üzerine iyice yıkanmış bir miktar pirinci sererek koyduktan sonra çok az sıcak su ilavesi ile çok kısık ateşre 7-8 dakika kadar pişiririm yani diri bir pilav gibi olur, suyu iyice çekilir.

Ilınan pirinç üzerine rendelenmiş iç kabakları,doğranmış minik bir domatesi, kıymayı, biraz tuz, biraz karabiber, biraz ince ince kıyılmış maydanoz ve nane ilave ederek iyice yoğurduktan sonra kabakların içine doldururuz.
(bu arada malina kabakların içini parmağın ile hafifçe tuzla daha lezzetli oluyor dedi- bu durumda iç malzemeye tuzu daha az koymak gerekir)

Doldurulan kabaklar pişirilecek tencereye dikeyce yerleştirilir. Üzerine bir miktar yağ ve bir su bardağı kadar su ilave edilerek ateşe oturtulur.
Bu arada sık sık su miktarı kontrol edilerek pişirilmesi sağlanır.

Kabaklar yumuşamaya yüz tuttuğunda iki veya üç adet küp küp doğranmış domates kabakların üzerine dökülerek yirmi dakika daha domateslerin de pişmesi beklenir.
Baktınız ki hepsi pişti ince ince kıyılmış bir demet dereotu bolca ikave edilip, ateş kapatılır. Bu durumda dereotları kararmaz yeşil yeşil çiçek bahçesi gibi durur.

soğan ve dirice pirinç içine minik domates ve maydanoz ilavesi

Güler 10-07-2020 18:40

2 Eklenti(ler)
Rendelenmiş iç kabaklar ve kıyma ilavesi


Güler 10-07-2020 18:42

2 Eklenti(ler)
İç malzeme hazır ve kabaklara dolduruyoruz.



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025