![]() |
Alıntı:
Sn. Nariel, aynı tarif, peynirsiz. Bir çay kaşığı da baking powder ekleyin, puf puf tadına doyamazsınız.( Ununu tavada yayılmayacak kıvamda ayarlayın.İki kaşık yardımıyla yağa bırakın ) Afiyet olsun. |
Sevgili Benol Hazaroğlu, teşekkür ederim.
Ne kabak kızartmasında ne de Patlıcanda yumurtayı kullanırım ama kabakda bu sefer deneyeceğim. |
2 Eklenti(ler)
Kabak çiçeği dolması zamanı geldi. Kabak çiçeklerini 3 gün biriktirdim. İki sıra dolma çıktı.
|
Ellerinize sağlık o ne güzel görüntü olmuş, ağzımın suları sel oldu :D
|
Dumanı üstündeyken fotoğrafladım :)
|
Bana bu kötülüğü yapmasaydınız iyiydi ama... :D
|
1 Eklenti(ler)
Kabak çiçeği kızartması. Çiçekleri koyu kıvamda krep hamuruna bulayıp kızartıyorsunuz.
|
sevgili sakagun çok yaşayın emi.
beni çocukluğumdaki yıllara götürdünüz. kızartmasını annem,de çok yapardı. oh şimdi sarımsaklı yoğurtla ne iyi gider şimdi, o. ellerinize sağlık afiyetle tüketin.. |
Ben de kayınvalidemden öğrendim. Ödemiş'te çok yapılırmış.
|
Elinize sağlık dolmalar ve kızartmalar harika görünüyor...
Geyve'ye de yolumuz düşmüyor ki :) |
Cicekleri nasil muhafaza ediyorsunuz?
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Market rafında poşetli satılan kabak çiçekleri eve gelir ve tencereye girmek için hazırlanırlarsa...
Eklenti 502930 Eklenti 502931 Eklenti 502932 Eklenti 502933 Eklenti 502934 |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 502935
Geriye kalan iş servis esnasında tabağımıza bir kaşık zeytinyağlı suyundan gezdirmek ve üzerine limon sıkmaktır. |
Oh oh mis.....
|
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
3 gündür çiçek topluyorum. Toplamda 68 çiçek var. Dolmasını yapmıştık ve güzel olmuştu. Sırada krepli kızartma var, muhtemelen yarın akşama yapılır.
Eklenti 509983 |
Alıntı:
Çiçekleri kullanacağınız zaman tek tek ayırın ve suyun altına tutun. |
Çiçekler kızartılırken biraz sıçrıyor. Dikkatli olun.
|
Bugün öğle vakti Yalova köylü pazarında kapanmış çiçekleri suya koyarsan açılır diyen köylüye inanıp dolma yapayım dedim, yırtık pırtık oldular ama inatla yine de doldurdum. Tadı fena olmadı ama epeyce uğraştım. Yani suya koyunca açılmıyormuş, bu da bana tecrübe olmuş oldu:)
|
Kabak çiçeklerinin kızartmasını bugün yaptık. Ev halkı tam not verdi. Bundan sonra toplanıp kızartılacaklar.
|
Sayın limon_sever, bahçenizdeki kara kabağın sanırım sütlü tatlısı yapılacak demiştiniz. Nasıl olduğunu merak ediyorum, yaparsanız onu da paylaşır mısınız?
|
Alıntı:
|
kabak kabuğu kavurması
Bütün tarifleri okudum herkes taze olduğu zamandan faydalanmış. Oysa ki her zaman kabak taze olmaz, dalın altına saklanırlar ya da pişirmeye fırsat olmaz kartlaşır. Bu o kart kabakların yemeği :D. Kart kabakların ( yenmeyecek kadar değil ama) dış kabuğu yarım santim kalınlığında soyulur sonra üst üste koyup makarna kıyar gibi 2- 3 mm kalınlığında kıyılır. Yumuşayıncaya kadar sıcak suda haşlanıp süzülür suyu sıkılır. Bol zeytinyağı ve bizim oranın olmazsa olmazı ( egede bir yer :D ) kaymakyağı karışımında kavrulur. İyice kavrulup kızarınca üstüne yumurta kırılır. İçine soğan isteğe bağlı sarımsaklı yoğurt ve körpe biber olmazsa olmazı afiyet olsun.
İçleri israf edilmez ince uzun dilinip kurutulur, mücver yapılır olmadı unlanıp kızartılır. Aynı tarif kabuğu dolma yapılan patlıcan içlerine de uygulanır. |
Annem yeşil kabaktan reçel de yapmıştı. Açık yeşil renkli ve taneleri şeffaf bir görüntüsü vardı kabak olduğunu anlayamamıştık. Bayramda tarifini alır yazarım denemek isteyenlere.
|
Alıntı:
Sütlü kabak tatlısının iki tarifini tatlı sınıfına giriyor diye şurada vermiştim. |
5 Eklenti(ler)
Yine başladık günde on-onbeş tane kabak toplamaya.... tabi müracaat Mutfak bölümü ve kabak yemekleri başlığı.
Keyifle okudum tekrardan, yeni yeni şeyleri de denemeye karar verdim ama çiçeklere pek yetişemiyorum. Gerçi Oğuz'a sıkı sıkı tembih ediyorum " çiçekliler varsa çiçeklerini bozmadan getir" diye ama aslında kabağa dönüşmeden olan çiçekler daha iyi olacak gibi. Kıbrıs'ta demet demet kabak çiçeği satılıyormuş ne güzel, İstanbul'da bulabileceğimiz marketler var mı? Hemen aklıma Makro geldi ama orada da yokmuş. Arkadaşımız sakagun'un yüklediği son kabak çiçeği dolması fotoğrafında kaldı aklım, ne de güzel görünüyor. Krep hamurunda çiçek kızartmasını da hiç duymamıştım, mutlaka denemeli. Elimdeki irice kabaklardan salata yaptım. Baktım ki yapan yok nasıl yaptığımı anlatayım, mutlaka bileniniz vardır ama bilmeyenlere faydası olur. Her zaman yenir, ister kızarmış ekmeğe sür ye istersen meze niyetine kullan. 1 kg kabak, kabuklarını soyup, parçalara bölünerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Daha sonra süzülmesi için kevgire alınır. Kabakları haşladığınız tencereye bir çay bardağı zeytinyağı, iki çay bardağı dolusu da un koyarak hafifçe kavrulur ama un sararmasın, göz göz olsun yeter. Süzülen kabakları blenderden geçirip, unun içine ilave et ve bir iki dakika daha kavur, sonra bırak iyice soğusun. Daha sonra bir veya birbuçuk komposto kasesi yoğurdun suyunu süz ve içine 4-5 diş dövülmüş sarımsak katarak sarımsaklı yoğurt elde edin ve bunu da soğumuş kabak püresine katıp iyice karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Kapaklı bir kapta buzdolabında muhafaza edin ve canınız istediğinde istediğiniz miktarda çıkartıp süsleyerek servis edin. (Daha sonra tekrar okuduğumda ilave etmek ihtiyacını duydum; kabakların çok iyi süzülmesi gerekir, çünkü ezdikçe suyu çıkıyor, hafifçe tahta kaşıkla bastırın ve tel süzgeçte çok iyi süzün koyu bir püre haline gelsin) |
4 Eklenti(ler)
afiyet olsun. |
Ben salatasını çiğden rendeleyerek veya rendeledikten sonra zeytinyağda öldürerek yapıyorum. Sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırıp servis ediyorum. İçine dereotu da ekliyorum.
Güler Hanım bugün sizin tarifinizi deneyeceğim. |
Alıntı:
|
Rendelemeyi kabakta hiç denememiştim ama kerevizi çiğden rendeleyerek yaparım, kabakta neden olmasın. Onu da deneriz. ;)
Teşekkür ederim. |
Rendeleyip kavurunca daha da lezzetli oluyor. Ben de ceviz eklerim. Tabii sarımsaklı süzme yoğurt ve dereotu olmazsa olmazıdır.
|
katıklı dolma
bir bitlis yemeği olan katıklı dolma.
https://www.google.com.tr/search?q=k...sm=93&ie=UTF-8 bitlisli arkadaşlarıma soruyorum. hiç bilmiyorlar. bu duruma şaşırıyorum. acaba neden kaynaklanıyor düşünüyorum: 1) hayır istanbul'da asimile olmamışlar. her yıl bitlis'teki köylerine düzenli olarak gidiyorlar. ve gayet bitlis ağzı ile konuşuyorlar. 2) belki de türk mutfağı denilen şey, konaklarda devam eden şehirli bir gelenekti. 3) ya da yaşanan savaşların beraberinde getirdiği ekonomik yıkım ve en önemlisi tarlaları işleyen nüfusun cephede ölmesi kırsalda geleneğin çökmesine neden oldu. 4) 93 savaşından sonra kitleler halinde anadolu'ya akın eden muhacirler, çeşitli şehirlere yerleştirildi. bunlardan biri de bitlis'tir. ama şehre yerleştirilen muhacir sayısı yemek kültürünü değiştirecek kadar çok değil. 5) 93 savaşından 36 yıl sonra bitlislilerin kendisi muhacir durumuna düştü. 1. dünya savaşında en ağır saldırıyı alan doğu anadolu kentidir. belki bu kültürün dağılmasına neden oldu. son söz: bir kabak asla yalnızca bir kabak değildir. |
kadhi soslu kabak
Bu yemeği Müheyya İzer'in Fransızca'dan çevirdiği "Geleneksel Hint Mutfağı" isimli kitaptan yola çıkarak yapıyorum. Kitaptaki tarifte fasülye ile yapılıyor. Ancak kadhi sosu tüm sebzelerle kullanılabilinir. Ben de kabak ile yapıyorum.
5 adet kabak 1/4 litre yoğurt su 70 gr. nohut unu 1 çorba kaşığı ghi (bu sade yağ galiba. ama ben hep tereyağı kullanıyorum) 1 tatlı kaşığı tane hardal 1/2 tatlı kaşığı toz zencefil 1/4 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber 1/4 tatlı kaşığı toz kimyon 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal 1 çorba kaşığı limon suyu 1 tatlı kaşığı şeker tuz kabaklar: Kabakları jülyen doğradıktan sonra tavada soteliyorum. Kabaklar çok hızlı soteleniyor. Sotelerken kabakların içerisine, sarmısak tozu ve zencefil katıyorum. Çok az da garam masala. (garam masala, köfte harcı gibi bir baharat karışımı. internette kolaylıkla tarifini bulabilirsiniz) Ama garam masala koymak benim kendi görgüsüzlüğüm. Bence ilk kez yapacaksanız, garam masala koymayın. Sarmısağın tadını gölgelemeyin. sos: Yağın içerisinde hardal taneleri hafifçe kavrulur. İlk yaptığımda mutfakta çömezdim ve baharatları birbirinden ayırt edemiyordum. Bu yüzden hardal yerine çemen tohumu kullandım. Bence daha güzel oluyor. Çekinmeyin pastırma gibi kokmuyor. Üstelik sarı sosun içerisinde kahverengi çemen taneleri çok iştah açıcı duruyor. Yağa kırmızı acı biberi ve zencefili ekliyoruz ve yağı ateşin üzerinden alıyoruz. Bir başka kapta, yoğurt ve nohut ununu çırpıyoruz. Ocakta da yarım litre suyu kaynatıyoruz. Sonra yoğurtlu karışımı suya dökerek hızlı hızlı karıştırmaya başlıyoruz. Sanırım yine kitapta okumuştum emin değilim. Yemeğin bereketli ve lezzetli olması için hare krishna mantrasını okumak gerekiyor. (bir nevi hindu kökenli zikir) Valla bu yemeği ilk yaptığımda internet bu kadar yaygın değildi. Ben de mantranın makamını bilmiyordum. Bu yüzden hep Erkin Koray'ın hare krishna şarkısını söyleyerek pişirdim. Hızlı hızlı şarkıyı söyleyip, hızlı hızlı sosu karıştırmaya devam ediyoruz. Sosun topaklanmaması ve dip tutmaması önemli. Sos koyulaşınca, yağ tavasındaki baharatlı karışımı sosa döküyoruz. Ardından da zerdeçal, şeker, tuz ve limon suyunu katıyoruz. Bir taşım daha kaynatıyoruz. Kabakları tabaklara aldıktan sonra sosu üzerinde gezdiriyoruz. Afiyet olsun |
Elinize sağlık, çok detaylı tarif etmişsiniz. Ghee Hint yemeklerinde çok kullanılan ısıtılarak süt katılarından ayrıştırılmış, saydamlaştırılmış tereyağıdır.
|
kabakdan yapılan her türlü yemeğe bayılıyorum. yoğurtlu sarımsaklı kızartma ve dolmasını çok severim.
Ek olarak kabak deyip geçmemek lazım. basit bir sebze gibi görünse de, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir gıda. bakın biz kabak diyoruz sadece ama kabağın faydaları saymakla bitmiyor |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Genelde yemeklerimizi annelerimizden öğrendiğimiz şekilde yapmaya çalışsak da zamanla etrafımızdan, arkadaşlarımızdan öğrendiklerimizi de katarak kendi ağız tadımıza ve eşlerimizin damak zevkine göre yaparız.
Sizler nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum ama ben kendi usulüme göre etli kabak dolmasının tarifini vermek istedim. Aynı boyda olmasına gayret ettiğim kabakları iyice yıkadıktan sonra soyacağın yan tarafındaki tırtıklı kısımla boydan boya tırtıklarım. Kabakları bölmeden uzun olarak dikkatlice içlerini boşaltırım, içlerinden çıkan iç kabaklardan 5-6 tanesini iç malzemede kullanmak için ayırır rendelerim. Bu iç malzemenin daha yumuşak olmasını sağlar. Yayvan bir tencereye küçük küçük doğranmış soğanları ve bir miktar yağı koyarak, soğanı pembeleştiririm. Daha sonra pembeleşen soğan üzerine iyice yıkanmış bir miktar pirinci sererek koyduktan sonra çok az sıcak su ilavesi ile çok kısık ateşre 7-8 dakika kadar pişiririm yani diri bir pilav gibi olur, suyu iyice çekilir. Ilınan pirinç üzerine rendelenmiş iç kabakları,doğranmış minik bir domatesi, kıymayı, biraz tuz, biraz karabiber, biraz ince ince kıyılmış maydanoz ve nane ilave ederek iyice yoğurduktan sonra kabakların içine doldururuz. (bu arada malina kabakların içini parmağın ile hafifçe tuzla daha lezzetli oluyor dedi- bu durumda iç malzemeye tuzu daha az koymak gerekir) Doldurulan kabaklar pişirilecek tencereye dikeyce yerleştirilir. Üzerine bir miktar yağ ve bir su bardağı kadar su ilave edilerek ateşe oturtulur. Bu arada sık sık su miktarı kontrol edilerek pişirilmesi sağlanır. Kabaklar yumuşamaya yüz tuttuğunda iki veya üç adet küp küp doğranmış domates kabakların üzerine dökülerek yirmi dakika daha domateslerin de pişmesi beklenir. Baktınız ki hepsi pişti ince ince kıyılmış bir demet dereotu bolca ikave edilip, ateş kapatılır. Bu durumda dereotları kararmaz yeşil yeşil çiçek bahçesi gibi durur. soğan ve dirice pirinç içine minik domates ve maydanoz ilavesi |
2 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:16. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025