![]() |
Bamya Yemekleri
Etlisi mi olur etsizi mi?
Hangisi daha makbuldür? Koruk suyu mu, nar ekşisi mi? Ya kapari? www.sebzeler.org |
1- Nezleye dirençli bamya ne demek???
Yani bu bamyalar nezle olmuyor mu demek? |
Nasıl iki adet var?
|
Ne iki tane var?
|
:) peki
|
Nezleye dirençli bamya ne mi demek?
Nezle oluca en çok ne olur? Burnumuz akar. Peki uygun pişirlmeyen bamyada en çok ne sevilmez? Ben de bunu farklı bir dille anlatayım dedim yani. |
peki :)
|
sümüklü bamyaaa!:D
:o ne yapayım tutamadım kendimi. yanlış pişirilmiş bamya gördüğüm zaman verdiğim tepki böyle oluyor. |
ben de katıldım savaşa valla
|
etiyle gelmişsin. iyi yaptın, memet çatlasın:)
|
bamyanın etsizi olur muymuş
egelilere kalsa bize zeytinyağlı biftek bile yedirirler mazallah :) |
eski kaynanam egeliydi. sayesinde etsiz yemeye alıştım ama ben zaten zayıf bir kişiliğimdir.
|
Konyalılar dedim de, Hasan bey, siz de sebzelere uğrayın da bir bamya çorbası tarifi verin. Önce üye olacaksınız ama. Siz bilmezseniz de eşinizden öğrenin.
|
Alıntı:
Evet, etli bamya bizim buralarda karizması yüksek bir yemektir. Düğün yemeklerinin vazgeçilmezidir. Çok sıcak gelir sofraya ve bazı kurnazlar sofrada "yahu bu bamya da çok soğumuş" diyerek diğerlerinin bamyayı tedbirsizce ağızlarına almalarına sebep olurlar. Sonucu bilirsiniz işte. Söz açılmışken ben size Konya düğün yemeklerinin yeniş sırasını yazayım. Tatlının yerine dikkat! Önce Yoğurt çorbası gelir. Arkasından da üstü (bazan da hem altı hem üstü) etli pilav. Pilavdan sonra da bamya yenir. Bamya mutlaka çiçek bamya olmalıdır. Bamyayı irmik helvası takip eder. İrmik helvasından sonra tekrar etli pilav yenir. Son olarak da zerde. Zerde de pirinç ve su ile yapılan bir tür tatlı. Sonra da çay içilir. |
:)
Bütün bunlarıııııı sebzelere üye oluyoooorrrr orada da yazıyorsunuuuuzzzz |
Bamya savaşlarında et kullanan bir silahşör daha kazandık -Hasan bey-
Aybala da katıldı ama tarafsız gibi. İki ordunun tam ortasında kıra uzanmış gökyüzünü seyrediyor. Ha bu arada ordular geri çekilmiş dinleniyordu kendi cephelerinde o geldiği zaman. Et sevmeyen birisi olarak kraldan çok kıralcı kimliğimle ne iştir anlamıyorum ya neyse |
Alıntı:
Arkadaşlar dikkat! birisi her an saf değiştirebilir! :mad: |
:)
Eski kaynanam Egeli diye, 15 yıllık Konya geçmişimi kolay unutmam yahu. |
:) Eyvallah, şapka çıkartırız.
(Ama siz yine de biraz alçak perdeden konuşun. Ne olur ne olmaz. ağaçlar.net herkese açık bir site. ) |
Bamya ile ilgili siteye yazdıklarınız çok güzel. Etkileyici bir üslup kullanıyorsunuz. Noktalamalardan sonra bazen boşluk bırakmıyorsunuz ama yine de grameri sizin kadar hatasız kullananı görmedim.
Orada devam etmenizi, Konya'ya özgü sebze yemeklerini, hatta şimdi unutulmuş olanları da yazmanızı rica edeceğim. :o |
Konya Life diye aylık çıkan bir dergide, Sayın Saime Yardımcı'nın tarifleri yer alıyor. Çoğunlukla unutulmuş tarifleri veriyor. Kendisi sanırım rahmetli eşi tarafından Mevlana soyuna kadar kökleşen bir geçmişe sahip. Konya kültürüne sahip çıkanlardan.
O dergiyi bulmanızı, özellikle eski sayılarını, öneririm. |
:) Teşekkür ederim.
Konya'nın oldukça değişik yemekleri vardır ama sebzeler Ege ve Akdeniz'de olduğu kadar baskın değildir sofralarımızda. Et ve tahılın büyük yeri vardır. Şimdiye kadar yemeklerin sadece yeme işlemi ile ilgiliydim.:) Anlaşılan bu değişecek. |
Evet, et ve tahıl doğru. Ama şimdilerde böyle.
Eskiden, Meram Bağları döneminde bol sebze yetişiyordu ve elbette et ve tahıllar sebzeler ile zenginleştiriliyordu. |
1 Eklenti(ler)
Bamyanın etlisi sanırım bununla uygun olur..
Daha sonra sebzeler.org'da da yayınlanacaktır bu görüntü.. |
Bamya, yazın en güzel sebzesi(patlıcandan sonra:)). Bamyanın tazesi zeytinyağlı, kurusu da etli güzel oluyor. En azından ben öyle pişiriyorum:))
|
Etle yapılan bamya yemeği ile bamya tadı tam olarak alınamaz.
Yemeğe ağırlık veren "et" yoğun tadıyla bamyanın ve diğer tüm sebzelerin tadını "gölgeleyeceği" için eğer bir sebzenin gerçekten tadına varmak istiyorsanız onu ya çiğ olarak yemelisiniz ya da zeytinyağlısını yapmalısınız. |
Fotoğraftaki bamya bana göre sadece tohumluk.
Bamyanın sadece kurutulmuşu pişirildiğinde seviyorum. Hani şu minnacık olanları var ya, onlar işte. |
Alıntı:
|
Alıntı:
bamyanın tadı alınmaz olur mu burada pazarda kadınlar kendi yetiştirdikleri bamyaları satarlar minicik ve inanılmaz lezzetli olur sadece ayıklaması çok zahmetli annem gelip bamya pişirsin :( |
izmirde bi arkadasima yemege gitmistim. annesi bamya sever misin diye sordu. hem de cok severim. bamya geldi kiyma yok icinde. belli etmemistim ama cok yavan gelmisti o bamya bana. ahh egeliler...
bursada hep kiymali yapariz.limonuda siktin mi tadindan yenmez. bamyanin tadinida fazlasiyla aliyorum her defasinda sanirim pisirme seklinden kaynaklanan bazi problemler var. |
Hadi bu savaşa bernde katılayım. Girit Usulü Bamya yı bilen ve yiyen varmı içinizde ? Çok lezzetli ve iyi bir mezedir. Bamya pişirenlere öneri pişirirken metal kaşık **** tahta kaşıkla sık sık karıştırmayın. Metalle karıştırırsanız biraz kararır sık karıştırırsanız canı sıkılır koyverir kendini.
İkinci öneri kalemtraş imalatçılığı yapan bir akrabam Bamya için kalemtraş yapacağım diye tutturdu ve yaptıda sonra o mesleği bıraktı şimdi poşet imalatı yapıyor. Doğanın candüşmanları.Yani demem oki BAMYA KALEMTRAŞI ne ilginç değilmi tam zihni sinirlik iş. |
Bamyanın en zor yanı sap tarafının ayıklanması. Savaşı bırakıp ne zaman tarif verecekler bakalım . Her halde ,ortalığı kızıştırıp tarifi bize yazdıracaklar.
|
arkadaşlar bamya zeytinyağlı olarak yenir bizde bazen etli yapıyoruz sümüklü deyip tüketmeyenleride şanssız sayıyorum biz egeden niye gittik diyen arkadaşım malesef güzelliklerini görememişsin bir izmirli olarak üzüldüm sizin için :((
|
Bamyayı zeytinyağlı da severiz kuzu etli de .Zeytinyağlı yapıcaksak illaki koruklu olsun isteriz.Manisada, Aydında, pazarlarda bamya satılan tezgahların çoğunda koruk ta satılır.Pişme aşamasında bol domatesli bamyaya salkım halinde koruk ekler, yemeğimiz piştikten sonra bu koruğu içinden çıkarır öyle yeriz. Eğer koruk bulamadıysak bu sefer nar ekşisi kullanır ya da ekşi nar taneleri atarız içine.Vallahi yazarken bile ağzım sulandı;) Bu şekilde yemeyenler en güzel lezzetlerden biriyle tanışmamıştır bence:rolleyes:
Kuzu etli bamyayı ya yaparız ama genelde kurusuna çok yakışıyor et. Kabul etmek gerekirse kuru bamya ile tazesi bambaşka, çok ayrı lezzetler. Otu ,sebzeyi biz Egeliler çok iyi değerlendiriyor ve yapıyoruz diye etle aramız kötü demek te değildir bu:rolleyes: Öyle olsaydı eğer Kuyu tandırı, Çömlek kebabı gibi damaklara kazandırdığımız lezzetler de olmazdı sanırım.Bence etin en güzel hali kuyu tandırıdır.Yani kısacası otu ot, eti et gibi yemeyi iyi biliriz;) |
Sizi tebrik ederim.Bir egeli ancak bukadar güzel anlatılır.Yani kısacası otu ot, eti et gibi yemeyi iyi biliriz.
|
Teşekkürler Rikeb:rolleyes:
|
Bamyayı zeytinyağlı veya kıymalı veya kuzu etli de pişirmiş olsak, ille de bamyaların üzerine 1 limonun suyunu dökmemiz gerektiği kanaatindeyim. Ve tabi hiç karıştırılmadan pişirilmesine itina etmek.. Böylece ağızlara layık bir tad ve laçkalaşmamış bir görüntü alacağımızdan emin olabiliriz.. :)
|
Trakya Bölgesinde karşılaştığım ilginç bir bamya yemeğinden de söz etmeden geçemeyeceğim: tohuma kaçmış iri bamyaları yağda kızartıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yemek.. Doğrusu ben bamya tadı alamadım ve sevmedim, belki özenenler deneyebilir.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025