agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Bamya Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/1764.htm)

Billur Korkmaz 18-07-2007 15:57

Teşekkürler Rikeb, sizin ne kadar cömert olduğunuzu biliyorum; maksat latife olsun.. Bamyalar olasıya uygun bir zaman dilimi yakalarız da geliriz inşallah..

Sevgiler..:))

18-07-2007 16:31

Bamyaaa :D

Yakın zamanda bamya yaptıracağıım :D

(yaşasın yemek yemek)

hassoman 18-07-2007 17:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 132150)
İzmirliden daha güzel kim pişirebilir ki bamyayı, biz klasik usülünü biliyoruz; soğan, kıyma veya et kavrulup bol domatesli ve bamyaların üstüne bir adet limon suyu boca edip pişirmek.. Hadi merakta bırakmayınız bizi lütfen, tarifleri verin ki bamya konusundaki alternatif pişirme usüllerimiz çoğalsın.. Şimdi tam zamanı.. :o

Valla anladığım kadarıyla bamya yemeğini sevgili Billur Korkmaz'dan sormalı. Şimdiiiiiiii!... Efendim böyle zarif bir arkadaşımızı kırmak olmaz. Emri olur:cool:
Alternatif bamya yemeği ne olabilir?
Mesela balıklı bamya?
Evet Giritliler bamyayı tavuklusunu da yapıyorlar balıklısını da...

Malzemeler:
Bamya,
beyaz etli iri balık (çupra, levrek, sarpa, sarı kanat kefal vs.. Sofrada kişilere göre porsiyon ayarı size ait..),
Bol domates (Ben abartıyorum bazan eleştiriyorlar)
Sarımsak (kabuğuyla)
Limon suyu..

Balığı (balıkları) zeytinyağında alt üst olarak şöyle üstünkörü kızartıyoruz. Tam pişmeyecek yani. Kabuğu soyulmuş, çekirdekleri alınmış domatesi dilimliyoruz.
Balık altına sığacak kadarını tepsiye koyuyoruz. Bu domates dilimlerinin üzerine tavadan aldığımız balıkları diziyoruz. Kalan domateslerle; yıkanmış, ayıklanmış bamyaları, kabuklu sarımsakları balığın (balıkların) üzerine yayıyoruz.... Üzerine limon suyunu, zeytinyağını gezdirip, tuzunu usulünce ilave ederek veriyoruz fırına...
İşte size sadece domates suyuyla pişmiş enfes bir balıklı bamya yemeği. Sarımsakları kabuğuyla ağzınıza götürüp ilik gibi emeceksiniz.

Kırmızı şarabınız da benden olsun sevgili Billur. (İçine buz atarak içerseniz ertesi gün baş ağrısı çekmezsiniz)
Ne diyeyim gari size... Afiyet olsun...:D

Billur Korkmaz 18-07-2007 18:21

Ah ahh teşekkürler Sayın Hassoman üstadımız, her zaman her yerde zorda darda kalmamız mümkün değil siz olduğunuz sürece.. Allah uzun ömürler versin efendim.. Sahiden her konuda takviye bilgiler ve tariflerle imdadımıza yetişiyorsunuz, ben de bunları arkadaşlarımla paylaşıp inanılmaz keyf alıyorum..
Mesela bugün reçel yapan yan komşuma köpürmesin diye içine bir kaşık tereyağı katması gerektiğini ve bu bilgiyi Ağaçlar.Net'ten Sayın Hassoman'dan öğrendiğimi bile söyledim..

Tarif ve şarap için teşekkürlerimle.. :cool:

hfz 18-07-2007 18:22

Sevgili Hassoman, çok teşekkür ederiz. Mutlaka deneyeceğim. Az önce eve döndüm, manavdaki bamyalar biraz yumuşamış o yüzden almadım. Alsaydım mutlaka bugün dener, lezzeti sizlere bildirirdim.

Ben sizlere en son şekillendirdiğim bamya yemeğimi anlatayım. Çünki artık kuzu eti kullanmıyorum. Bamyada doğranmış soğanı da sevmediğimden kendime göre tarif çıkardım. Kullandığım malzemeler:
-Bamya
-Tavuk (Göğüs olmayacak)
-Arpacık soğan
-Domates (İsteğe göre)
- 1 adet limon ve kesinlikle zeytinyağı.

Bamyaları güzelce yıkadıktan sonra bir kaba bir adet limonun suyunu koyuyorum. Temizlediğim bamyaları bu limon suyunun içine koyuyorum, arada kabı hoplatarak (kaşık veya el ile değil) limon suyunun tüm bamyalara bulaşmasını sağlıyorum. Bu arada kullandığım tencere kesinlikle pilav tenceresi tarzında yayvan bir tencere. Bamyalar mümkün olduğunca geniş bir tencerede pişerse güzel oluyor.

Tencereye az miktarda zeytinyağını koyuyoruz (yağın çok olması lezzetini ağırlaştırıyor), hemen tavuk etlerimizi koyuyoruz 1/4 çaybardağı kadar da su.. Tavuk etini suyunu çekene ve az kızarana kadar pişiriyoruz. Kızarma aşamasına gelmeye başladığında ocak ateşini yükselterek arpacık soğanlarımızı ekliyoruz. Bir süre hepsini birlikte harlı ateşte tahta kaşık ile döndürüyoruz ve bamyalarımızı da buna dahil edip bamyaların çoğunun rengi değişinceye kadar kısa süre kavurur gibi karıştırıyoruz. Bunu yaparken bamyalara zarar vermeyecek şekilde kaşığa dikkat etmemiz gerek.

Kısa kavurma işleminden sonra ateşi yarım kısıyoruz, limonsuyunun olduğu kaba 1/4 çaybardağı su koyup kalan limon suyu ile birlikte hepsini tencereye boşaltıyoruz. Üzerine 2 adet domatesi ortadan ikiye bölerek (4 parça halinde) kabuğuyla kapatıyoruz. Çok az tuz atarak bamyalar ısınıp buhar çıkarmaya başladığında ocağı en son kısık haline getirip artık hiç dokunmadan pişmeye bırakıyoruz. Bu kendi suyunda, su eklenmeden.. Eğer bol sulu olsun kaşık kaşık da suyunu içeyim derseniz -ki bunu da çok yaparım- en az iki su bardağı suyu kaynatıp, bamya epey piştikten sonra eklerim ve 5 dakika kadar da o suyla kaynatırım.

En son her iki şeklinde de fırını yüksek derecede kızdırıp, pişen yemeği fırın tepsisine dikkatlice alır üzeri kızarıncaya kadar fırınlarım.

Afiyet olsun..;)

Billur Korkmaz 18-07-2007 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ebonsa (Mesaj 132171)
Bamyaaa :D

Yakın zamanda bamya yaptıracağıım :D

(yaşasın yemek yemek)


Bence hemen dene, yakın geleceğe bırakırsan bamya tedavülden kalkacak..:p

18-07-2007 18:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 132208)
Bence hemen dene, yakın geleceğe bırakırsan bamya tedavülden kalkacak..:p

Nedeeen ? :( :(

Zamanı mı geçiyor?

Çok yakın gelecekte yiyebilirim :D Belki önümüzdeki şu bir hafta ama burda taze bamya çok olmuyor heralde...

Yarın çok zor da belki sonraki ya da ondan sonraki gün :D

Bu konuya girince gene ağzım sulanmaya başladı. (Hele üstteki tarifi okuyunca :D)

Mahmut Leventoğlu 18-07-2007 18:44

Bamyacılar çoğaldı ben en iyisi BAMYA KALEMTRAŞI projesini acilen gündeme almalıyım.

Şaka bir yana dostlar Bamyanın her türlüsünü yiyebilirim.:)

hassoman 19-07-2007 00:28

[QUOTE=hfz;132207]Ben sizlere en son şekillendirdiğim bamya yemeğimi anlatayım....
...malzemeler:
-Bamya
-Tavuk (Göğüs olmayacak)
-Arpacık soğan
-Domates (İsteğe göre)
- 1 adet limon ve kesinlikle zeytinyağı.


Sayın hfz,
İşte Girit usülü tavuklu bamya yemeğinin malzemesi bunlar... Sadece fırında yapılıyor o kadar. Ha bir de soğan yok sanırım...

Sevgili, Billur Korkmaz,
Bamya Sevenler Derneğinizin üyeleri bayağı faal durumdalar yani... Sanırım mutlusunuzdur.:p

Sebahattin Sargın 19-07-2007 00:31

Yahu böyle yapıyorsunuz, nereden bulacağım ben bu saatte bamya şimdi ;). Arkadaşlar tarifler gerçekten birbirinden güzel. Ben bunları bir an önce yaptırayım ;)

hassoman 19-07-2007 10:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın (Mesaj 132357)
......tarifler.....güzel. Ben bunları bir an önce yaptırayım ;)

Sebahattin Bey, "Yaptırayım" ne demek?
Kime yaptıracaksınız? Siz neden yapmıyorsunuz?:confused: Merak ettim, hadi bakalım açıklayın şimdi:rolleyes: Yalnız cevabınız bayanları kızdıracak cinsten olmasın sakın:D

Sebahattin Sargın 19-07-2007 11:37

Sevgili hassoman 17 yaşındayım ve ailem beni her zaman kendi işini kendin göreceksin diye yetişdirdi. Yani kendi yemeklerimi kendim yapıyorum, yemek yapmayıda baya seviyorum yakında aşçı olup çıkacağım ;). Ama bamya yapmayı hiç denemedim ve çok zor geliyor bana. Annem gibi bir usta varken onun ellerinden yesem daha iyi olacak ;). Belki bir gün bir yerde toplanır bamya yemeğini sizler yaparsınızda yeriz bizde ;)

hassoman 19-07-2007 11:57

Ah o annelerin yemekleri
 
Segili Sebo,
Sana takıldım yahu:D
Ama, korkma dene. İlk yemeğin istediğin gibi olmayabilir. Ama giderek daha iyi olacaktır.
Şu konuda haklısın. Ne kadar uğraşırsan uğraş annenin yemeklerinde bulduğun tadı hiç bir yerde bulamayacaksın. Çünkü anne yemeklerinin içinde bir başkası tarafından asla konulamayacak olan anne sevgisi vardır.

Sebahattin Sargın 19-07-2007 11:59

Evet aynen öyle, annemin yemeklerinde ki tat hiç bir yerde yok. Şu girit usulü bamya yemeğini deniyeceğim ilk olarak, umarım becerebilirim ;).

Billur Korkmaz 19-07-2007 13:08

Bamyanın hertürlüsünü pişirmeye razıyım da ahh şu bir saat süren ayıklama işlemi var ya; ayıklanmış satılsaydı ne iyi olurdu..

Meğer bamya sevenlerin sayısı ne kadar da çokmuş, değil mi Sevgili Hassoman?.. :D

Mahmut Leventoğlu 19-07-2007 13:30

Sevgili Billur Korkmaz BAMYA KALEMTRAŞINI deneyin. Hani bayanların kullandığı makyaj kalemlerini açtıkları kalın kalemtraşlar varya onunla bir deneyin bakalım nasıl olacak. **** normal kalemtraşla deneyin :)) Şaka günün birinde bu kalemtraş konusu çok tutacak.

Billur Korkmaz 19-07-2007 13:34

Sayın Mahmut Leventoğlu, ilk anda sahi sandım aşırı sıcağın da etkisiyle, şöyle bir mantık süzgecimden geçirdim önerinizi, hemen uyandım tabi ki şakaymış ama böyle bir pozitif projenin gerçekleşmesi işe yarayacaktır eminim. Özellikle çalışan hanımlar bayılacaklardır bamya kalemtraşına.. :D

limon 19-07-2007 13:54

Billur Hanım bense sebzeleri ayıklamaya bayılırım. Alayım elime bir çuval taze fasulyeyi veya bamyayı veya barbunyayı vb.. oturayım tek tek yavaş yavaş tadını çıkara çıkara ayıklayayım. Hele yanımda da sohbet edecek arkadaşlarım varsa değmeyin keyfime ;)
(Var bende bir gariplik. Bahçeden yabani ot temizlemeye de bayılıyorum çünkü)

Billur Korkmaz 19-07-2007 14:03

Sevgili Limon, ben sadece bamyada sıkılıyorum her nedense.. Sanıyorum çok sevdiğim bir sebze olduğu için iş dönüşü karnımız aç olunca fasulye veya diğer sebzeler gibi çabucak ayıklanıp masaya yetişmesi zaman aldığı için olsa gerek.. Hemen yiyebilme isteği bamyayı.. :D

Gariplik sizde değil ki, bende.. :D Ne mutlu size üretken bir insansınız, diğer forumlarda da görüyorum bitki üretme konusundaki performansınızı ve gıpta ediyorum.. Kolaylıklar dilerim.. :cool:

Bekir S. 22-07-2007 01:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 132592)
...iş dönüşü karnımız aç olunca fasulye veya diğer sebzeler gibi çabucak ayıklanıp masaya yetişmesi zaman aldığı için olsa gerek.. Hemen yiyebilme isteği bamyayı.. :D

:cool:

Annem ve eşim bamyayı temizledikten sonra bir pişirimlik paketlere bölerler ve dondurucuya o şekilde yerleştirirler. Pişirim zamanı hazır. :rolleyes:

Bekir S. 22-07-2007 01:32

Bamya için yatıya bile giderim

hassoman 22-07-2007 01:54

Bamya Böreği?
 
Sevgili Billur Korkmaz,
Bamya çorbasını denediniz mi hiç?..
Ben bir kaç kez sıcak sıcak içtim; ama yapmak hiç aklıma gelmedi.
Varsa reçeteniz efendim.

Ama bir çorbayla kurtulduğunuzu sanmayın. Şimdi sıkı durun:
Bamyanın böreği var mı?:confused:
Gecenin bu saatinde birden bire aklıma geliverdi.
Bamya böreği, bamya böreği?..
Hayda!..
Artık uyku tutmaz beni.:(

Billur Korkmaz 23-07-2007 10:52

Aman Allahım!..

Bamyacılar gece yarısı forumumuzda nöbet tutmaktalar, bizim dernek çok iyi çalışıyor desenize.. :D

İlk yanıtım Rikeb'e: Bende bundan sonra sizinkiler gibi yaparım, üşenmem Rikebciğim..:)

Sayın Hassoman'a ikinci yanıtım tabii ki: Sayenizde bamyanın binbir çeşit yemeğini öğrendim de, merakla reçelinin tarifini verecek misiniz diye bekliyorum.:)) Sahi olur mu reçeli? :p

hassoman 23-07-2007 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 133773)
Aman Allahım!.....Hassoman'a.... Sahi olur mu (bamya) reçeli? :p

Siz beni iyice uykusuz bırakmaya niyetlisiniz galiba!.. Ben bamya böreği derken siz de reçelini ortaya attınız...
Bamya reçeli... Bamya reçeli...
Kulağa hoş geliyor sevgili Billur Korkmaz, niye olmasın yahu:D

Bekir S. 24-07-2007 04:51

Ha gayret lazın hamsisinden reçel olurda bamyadan olmaz mı?
Yaşasın bamya kardeşliği. :D :p :o

habibe 24-07-2007 08:33

Bamyanın yemeğini pek yemesemde;
İpe dizilmiş kuru bamyadan bir çorba yaplır ki şöyle kıymalı bol soğanlı bol limonlu mmm :p ağzım sulandı :))

24-07-2007 10:19

Reçel mi? ıyyy, nayıırrr...
Annem duymasın :D
Görmek istemem :D

hassoman 26-07-2007 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 134066)
Bamyanın yemeğini pek yemesemde;
İpe dizilmiş kuru bamyadan bir çorba yaplır ki şöyle kıymalı bol soğanlı bol limonlu mmm :p ağzım sulandı :))

Habibe hanım,
İyi de hani tarifiniz?...
Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun.:D Bize denediğiniz tarif gerekli. :p

limon 26-07-2007 22:35

Arkadaşlar iki gün toplamayınca bamyalarım tohumluk olmuşlar. Tamamen kuruyuncaya kadar dalında mı bekleteyim?

Bekir S. 27-07-2007 13:31

Evet hem daha olgunlaşır. ****** doğal bamya ise ziraatten aldıysan tohum seneye yapmaz. Ben maalesef organik tohum bulamadım iki yıldır ziraatten alıyorum. :(

habibe 27-07-2007 13:59

Sevgili hassoman Ben Afyonluyum. Bu çorba, düğünlerimizin özel günlerimizin ve davetlerimizin baş yemeğidir. Olmazsa olmazımızdır yani.

*100 gr kuru bamya ile 2-3 kez çorba yapılabiliniyor. Yani 35 gr bamyadan 4-5 porsiyon çıkar. (Küçük boy bamya makbul olanıdır.)

Yapılışı..

* Bamya dizilerini tüysüz temiz bir bez arasına (ben sofra mendilinde yapıyorum) alarak ovalarım.
Bu işlemi bamyanın kenarındaki, minik kuru antenleri düşsün diye yaparız :)

*Bir tencerede kaynattığımız suya, bu tozu anteni temizlenmiş bamyalar atılır. Haşlamaya bırakılır.

*Çorbayı pişirmek istediğimiz ayrı bir tencereye sıvıyağ konularak iri 1 baş doğranmış soğan öldürülür, peşinden 100-120 gr kadar kıyma ilave edilerek beraber çevirilir. Kıyması kavrulduğunda 1 çorba kaşığı salça ve tuz ilave edilir. Arzuya göre sıcak **** soğuk su ilavesi ile kaynaması beklenir.

* Suda kaynayan bamyalarımız yumuşadığında bir süzgece alınır. Soguk suya tutularak soğuması sağlanır. Soğuyan bamyaları ipinden boşaltarak, kıymalı kaynayan suya ilave edilir. İndirmeye yakın karabiber ekilerek çorbanın suyunun özleştiği görülene dek kaynamaya bırakılır.

* Servis yapılırken limon sıkılarak afiyetle içilir..;)

hassoman 27-07-2007 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 135290)
* Servis yapılırken limon sıkılarak afiyetle içilir..;)

Sevgili 'Afyonlu' arkadaşım Habibe,
Beni çok sevindirdiniz. Tarifiniz isteksizlere bile rahatlıkla 'bamya çorbası' pişirmeye özendirecek kadar güzel olmuş. Billur hanıma ne demeli bilmem. Onun yüzünden on günde bir bamya yemeden duramaz olduk.:D Ama, bu sene bamyalar da bir harika yani... Eh sizin sayenizde çorba işi de tamam Habibe Hanım...
Sırada ne var?

limon 27-07-2007 21:08

2 Eklenti(ler)
Bekir Bey bamyanın tohumunu Eminönü'nden almıştım. Bakın durum budur. Bir tanesini koparıp durumu göstermek istedim :)
Eklenti 16773Eklenti 16772

hassoman 28-07-2007 12:35

Bamya Salatası?..
 
Dün Japon misafirim vardı. Konu Japon yemeklerinden açıldı. Boyu uzun olan bir cins bamyadan salata yaptıklarını söyledi:

Bamyayı birer parmak kalınlığında doğradıktan sonra soya sosu ile iyice, bir güzel harmanlıyorlarmış. Sonra servis!..

Ben denesem mi diye düşünmedim değil!..Ama, Ankara'da uzun boylu, endamı yerinde o özel bamya cinsini bulma şansım yok. Yakında Ören'e geçeceğim. Orada bulursam cesaretim yerinde olursa denemeyi düşünüyorum. Benden önce deneyen olursa görüşlerini paylaşalım efendim...

Bekir S. 28-07-2007 14:18

:p Yani maşallah hakketten tohumluk olmuş.:p
Selahattin hocam daha iyi bilir ama resimden organik mi? Genetiği ile oynanmış mı? Bilmek zor. Bildiğim ya çimlenmez çimlensede meyve vermez. Verimdeğil bakın meyve :( İsrail bu işi iyi başarmış takdir etmek lazım bunu dik meyvesini ye ama tohumunu seneye benden alacaksın diyor.
İkinci seçenek organik bulmak ben bu yıl Selehattin hocamdan rica etmiştim ama oda işleri yoğunluğundan bulamadı herhalde.

Billur Korkmaz 29-07-2007 22:23

Sitemizin en popüler, adından sık söz ettiren sebzesi olmayı başaran hangi sebzedir sizce..:D Tabii ki Bamya.. :D

hassoman 29-07-2007 22:54

Sevgili Billur,
Bamya Sevenler Derneği iyi çalışıyor da ondan....Var mı başka bir sebzenin derneği:D

nevsune 29-07-2007 23:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hassoman (Mesaj 135554)
Ben denesem mi diye düşünmedim değil!..Ama, Ankara'da uzun boylu, endamı yerinde o özel bamya cinsini bulma şansım yok.

Geçen yıl Küçükesat halinde bir manav, bir yerlerden getirtiyordu. Ben bir miktar buzluğa atmıştım. Hala o manav duruyor mu bilmiyorum. Bu yıl sıcaklardan bakmayı bile unuttum. Bu hafta o tarafa gideceğim, unutmazsam bir bakarım. Ama siz zaten Ören'den halledeceksiniz.

şükran ünal 14-08-2007 15:52

bamya yemeğini bizde hem kurusunu (kuzu etiyle)hem tazesini (bunuda mutlaka kemikli tavuk eti ile)pişiririz.Tazesini eğer büyükleri varsa hiç korkmadan ikiye üçe böleriz.zaten temizlediğmizde üzerine limon sıkıp harmanlayarak bekletiriz.Diğer tarafta bol soğan sarımsağı zeytinyağında ateş üzerinde şeffaflaştırın.Kemikli tavuk parçalarını katın hafif kavurun. Kabuğu soyulmuş domatesleri ve sulandırılmış domates biber salçasının birazını ilave edin bamyaları da ilave edin.birkaç kez tencereyi sallayarak sararmalarını sağlayın.Sonra kalan sulandırılmış domatesli salça sosunu ilave edin pul biber tuz ve ister limon suyu ister bir minik limon tuzu ilavesi ile tadını ayarlayıp kısık ateşte pişmeye bırakın hiç karıştırmayın .Afiyetle yiyin.

Mahmut Leventoğlu 24-07-2008 20:33

BAMYACILAR BAMYACILAR haden gari nerdesiniz ? Bu goca goca bamyaları napcez gari şimdi?
Girit usulü haşlayıp kızartıp soslayarakmı;
Tavuklu **** etli bamya mı,
Çorbamı
Düğünlerin baş yemeği olarakmı nası yapcez gari?

Hassoman nerlerdesin arkıdeş hadi gari
Zaten bi vişne çukuruna düştüm habire vişne ayıklatıyorlar evde. Nolcek bunna arkıdeş ?
Hani vişne likörü yapcedik gene bu sene .
Kütahya ve Uşak yöresi vişneleri İstanbul piyasasını sardı ve ben çok sevinçliyim. Likör şişeleri gözümün önüne dizildi galdı gari :)
Selam ve sevgilerimle


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025