![]() |
Hayatımda hiç bamyayı dalında görmedim. Bir ay kadar önce attım tohumları bahçeye. Büyümeye başladılar. Salatalığa benziyor şimdilik yaprakları. Ne kadar büyüyecek, nasıl olacak merakla bekliyorum. Sonra da sizin tariflerinize göre pişiririm inşallah :)
|
Alıntı:
|
Bir yolculuk sırasında kalabalık bir ekip olarak Afyon’dan geçerken ünlü (şimdiki halinde değil) İkbal Lokantası’na uğramıştık. Benim dışımda arkadaşlarımın hepsi kebap söylemişti. Benim tercihim ise bamya olmuştu. Bunu gören arkadaşlardan biri bana: “Bamya yemeğini seven tam sever, sevmeyen de hiç sevmez..." demişti.
Evet, etli ya da etsiz hiç farketmez ustaca pişirilmiş bir bamya yemeği her zaman, her yerde favorimdir. Hele bol soğanlı olursa!.. Roc’n roll’a meraklı olan eskiler bilir. 1970'li yıllarda bir Alman topluluğu vardı. Can!.. Efendim, Kaş’da garsonun önerisi üzerine bilmedik bir konserve yemeği yerler. Çok beğenirler. Yemeğin adını merak ederek sorarlar. Garson: ‘Ege Bamyası’ der. Topluluk bunun üzerine ikinci albümlerinin ismini EGE BAMYASI koyar. Evet ya, bamya kendini sevdirdiği zaman tam sevdirir... Sahi, bir müzik albümüne bamyadan başka ismini vermiş olan bir sebze var mıdır? İşte Plak kapağı: |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yetiştirmesini bilmesem de, en çok sevdiğim sebze yemeğidir bamya... |
Alıntı:
|
Alıntı:
Veriminiz gani olsun inşallah.. Tavsiyem kıymalısı, ben hep öyle pişiririm.. Sizinde seveceğinizi umarım..:cool: |
Alıntı:
|
Alıntı:
Her halin Allah'tan geldiğini bilen insanı hangi mesele isyana götürür? Allah'ın her verdiğine razı olan, huzursuz olur mu? "Benim için Allah, bu hali uygun bulmuş, elhamdülillah!" |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sevgiler Rikeb.. |
Alıntı:
Sabret bir ay kadar sebocum oğlum, gelirsin ben pişiririm sana mayhoş mayhoş hem de. :) |
Alıntı:
Şarkının sözleri şöyle başlıyordu: Domates biber patlıcan domates biber patlıcan Bir anda bütün dünyam karardı bu sesle sokaklar yankılandı Domates biber patlıcan Keşke hislerimi sana açıkça anlatabilseydim Sana deli gibi aşık olduğumu söyleyebilseydim Göz göze geldiğimiz o anda Sanki dilim tutuldu bir anda konuşamadım karşında Ama güzelim bamyayı atlamış:)) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Kesinlikle haklısın.Bugün topla yarın yine alırsın zaten iki gün ellemedinmi tohuma gidiyor. Kısaca hasat her gün ve uzun kollu kıyafetle yoksa kaşınırsın benden söylemesi.Bu gün İzmir'den kudretnarı ve mercanköşk geldi onları ekicem.
|
Sevgili Billur Korkmaz' ın tarifine ek olarak geçen sene ilk defa denediğim ve çok beğendiğim Bamya kızartması ve üzerine de domates, sarımsak sosunun inanılmaz güzel olduğunu söylemeliyim. Tabiiki Bamya lar Yalova'dan ve kendi bahçenizdense anlatılmaz bir tat ..)
|
Alıntı:
Sevgiler.. |
Billur hanım nasip olursa bir gün ailece gelip bahçe mahsülü bamyalarımızdan nezle olmayan bir yemek yaparınız bize inşallah :))
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sanırım ben unutuldum ne kadar acı :(
|
Alıntı:
|
Aslında sınıf arkadaşım var çanakkaleden. Sevgili rikeb siz çanakkalenin neresindensiniz acaba? Yazın istanbul ve çanakkaleye gitmeyi düşünüyorum, belki gelebilirsem sizede uğrarım. Ne güzel olur...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
.... :D |
Bamya Sevenler Derneği
Alıntı:
|
Alıntı:
Bamya Sevenler Derneği faaliyetine son mu verdi yoksa? Yazın bol bol bamya yedik. Kışın ne yapacağız peki?.. Kuru bamya da güzel oluyor ama taze bamyayı aratıyor yine de. Konserve?.. I-ıh hayatta olmaz... Hele kokusu çekilir gibi değil. E, ne yapacağız o zaman sevgili Billur? Ne yapacağız; dondurucuya bamya atacağız. Efendim taze bamyalarımızı pazardan aldık, heyecanla eve geldik. (Rikep bahçeden toplar artık). Hemen ocağa bir tencere su doldurduk; içine tuzu, limon suyunu ekledik. Su kaynaya dursun bakalım. Biz bu arada bamyanın çürüğünü, çarığını ayıklayalım, yemeğini yapacakmışız gibi temizleyelim. Su kaynamaya başladı. Harlı ateşte. Bamyaları hemen kaynayan suya attık. Tencere kapağını kapatmadan 10 dakika kadar haşladık. Bamyalar sararmaya başlayınca hemen tencereden delikli kepçe ile alıp bir kevgirin üzerine aldık. Ilınınca porsiyonlara göre bölerek vakumlu kaplara ya da buzdolabı torbalarına koyduk ve dondurucuya kaldırdık.. Tenceredeki suyu en kısa zamanda yapacağımız çorbada kullanmak üzere bir kenara ayırdık. Hadi bakalım, kim demiş yılbaşı yemeğimizin hindi etli bamya yemeği olamayacağını?..:D Not: Bamyalar henüz bitmeden başka saklama yöntemlerine açığız efendim. |
Sevgili Hassoman,
Bugün aklımdan geçti epeydir bamya konusuna bakmadım ve bu arada sanırım Rikeb'de sağolsun bamyaları bizsiz götürüyor maaşallah.. :) Bir kaç kez aldım pişirdim bol kıymalı ve limonlu hatta içine yeşil sivri biber de doğradım hafif acılı olsun diye.. Bamya ile özlem giderdim de pazarda hala fiat aynı, tıpkı altın fiatı gibi fix ve 6 YTL. ucuzlayacağını da sanmıyorum.. Kışlık bamya saklama usüllerini bilmem pek, Konyalı bir komşumuzda ipe dizilmiş kurusunu görmüştüm yıllar önce ama hiç tatmadım.. Konservesine gelince hiç yiyemiyorum ilave katkı maddeleri sayesinde uzun ömürlü olduğunu bildiğimden zararlı olarak düşünmekteyim.. Gelelim dondurucuya istifleme yöntemlerinee, efendim ben sadece bamyaları güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra ayıklıyordum ve dediğiniz şekilde buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya koyuyordum.. İşteee demek ki bundan böyle sizin yöntemlerinizle saklayacağız efendim.. :) Değerli Bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz Sayın Hassoman.. |
Kimse tarif vermemiş.:( Girit usulü bamya nasıl yapılır? Bamya kızartması nasıl yapılır? Yağ nasıl olmalıdır, ne yağı tavsiye edilir?
Ben de benim tarifimi vermeyeceğim..:p |
Alıntı:
|
Ben de az tohum ekmişim. Her gün bir avuç toplayıp biriktirip öyle pişiriyorum.
Bamya yemeğinin içine 2 adet kabukları tamamen soyulmuş patlıcanı uzun parmak gibi doğrayıp eklemenizi tavsiye ederim. Bamya az olunca bu tarifi buldum da :) Gerçekten lezzetli oluyor. Bu arada bamya yetiştirmek çok zahmetsizmiş meğerse. Pazarlarda çok pahalı satılınca yetiştirilmesi çok zordur sanırdım. Tohumları şöyle bir serptim arada az suladım. Yeşillenmeye başlayınca suyu iyice azalttım. Şimdi hiç bir şey istemiyor. Haftada bir gün suluyorum o kadar. Çiçeklendikten sonra iki günde yenecek büyüklüğe geliyor. Herkese bamya yetiştirmeyi tavsiye ederim. |
Fethiye'de köylü pazarından aldığımız parmağımdan uzun bamyaları(daha önce hiç böylesini görmemiştim) kızartıp, üzerine de sarımsaklı nar ekşisi döküp ikram etmişlerdi. Değişik bir lezzetti. Yine de ben ne varsa sarımsaklı yoğurtta var deyip, öyle denemiştim. Favorim de yoğurtlusu oldu.
Geçen yıl Ankara'da sadece 1 yerde bulmuştum o koca bamyaları. İyi ki aklıma getirdiniz, bir ara gidip bir bakayım yine var mı? Hem bunlar nezle falan da olmuyorlar:) |
Babannem şimdi etli etli yapsa yanına da pirinç pilavı... Ohhh ay nasıl canım çekti.
Eti doğrarlar küçük küçük (ya da bamyalık satın mı alıyorlar dı neyse). Bazen etli kemik de koyar. Nasıl pişirirler ne bilmem de pişince üstüne de şöyle bol limon... Yanında da pirinç pilavı (Bazen yapmasalar da onsuz da güzeel ama tercihen pilav ile :D) ... Biz burada genelde hep kuru bamya yiyoruz. (yaş yediğimizi pek hatırlamıyorum) :D Ağzım sulandı, avcumu yalayayım :D |
Belki ben de bağda bir yerlere ektirebilirim ama 1 yıl sonra ancak yiyebiliriz heralde ektiğimizi :(
Neyse o zamana kadar kuru :) :D Hala ağzım sulu :D |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025