![]() |
|
![]() |
#31 |
Ağaç Dostu
|
Kereviz limon suyunda bekletince hem kararmıyor hem de kokusu azalıyor biliyorsunuz. Bir bu var, bir de (yemeği hariç onda kimseyi kandıramazsınız) bir öneri: Çoğumuzda kerevize karşı bir ön yargı vardır. Tarif ettiğim kereviz çorbasında ve çiğden rendeleyerek yapılan yoğut, mayonez, ceviz, naneli salata da kerevizle yapıldığını söylemeyin. Yemek yensin sonra söyleyin. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Ağaç Dostu
|
Geçen kış İstanbul'da yengemin yaptığı portakallı kerevizin tadı tek kelimeyle muhteşemdi. Annemle ikisi yemek konusunda sürekli bir yarış halindedirler ama o gün annem bile o lezzetin hakkını teslim etmişti ![]() Gerçi ben kerevizi her şekilde yiyebilirim ama bu unutulmayacak bir lezzet. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Ağaç Dostu
|
Portakallı kerevizi yuvarlak dilimler halinde kesip (bu ayın fotoğraf yarışmasına eklediğim gibi) servis ettiğimde, bir kaç arkadaşım kereviz olduğunu anlamadı, enginar zanneden bile oldu. Portakal, kerevizin kokusunu tamamen alıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Ağaç Dostu
|
Kaç gündür yazacağım, Nurbahar hanım benim gönlüm o kereviz yemeğinde yaprakları da olsun isterdi ![]() Gerçi şimdi artık kereviz yaprağı bulmak mesele oldu. Geçen gün markette baktım adamın biri kereviz saplarını hart hart kesip, yanındaki çöp poşetine atıyor. "Neden kesiyorsun, onun tadı yapraklarında" dediysem de kurtaramadım yaprakları. Meğer müşteriler ağır geliyor diye saplarını istemiyorlarmış. "Tamam, ver ben alayım onları" dedim, yok ona da razı olmadı. Geri vereceklermiş. İyi ki, sap kerevizlerimi ekmişim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
Ağaç Dostu
|
Kereviz dilimlerinizi una ve yumurtaya ayrı ayrı bulamanın yanında: unu ve yumurtayı çok az tuz ve karabiberle çırpıp (hafif koyulukta) dilimleri buna batırıp kızartmayı denediniz mi ? Ben bunu haşlanmış havuç dilimleriyle yapıyorum.Midye tava gibi oluyor. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune Hanım, ben de kerevizi taze yapraklarıyla almayı seviyorum ama bulamıyorum. İlk yaptığımda yapraklarından hayır yoktu ama biraz sapından ilave edebilmiştim, bugün yaptığımda ise sap da yoktu. Ben de bu yaz bir miktar sap kereviz ekmiştim ve salatada, çorbada, bazı et yemeklerinde çok seviyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Filiz, yapraklarından çok sapları daha lezzetli ve besleyici. İstersen yaptığın kereviz yemeğine, istersen çorbana, istersen de salatana küçük küçük doğrayarak ( 1 cm'den uzun değil) koyabilirsin. İstersen yapraklarını da maydanoz gibi doğrayarak aynı şekilde kullanabilirsin. Vildan Sönmez'in de hatırlattığı gibi, kararmaması için soyduklarını ve kestiklerini hemen limonlu suya atarsın. Daha önce kerevizi sevmeyip de yiyemediysen, zeytinyağlıyla başlamanı tavsiye ederim, etli sıcak yemekte kerevizin kokusunu hissedersin. Afiyet olsun ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Ağaç Dostu
|
Bugün sevgili Malina'nın verdiği portakallı kereviz tarifini ilk defa denedim. Ama birkaç küçük farkla... Ben evde portakal olmadığı için ekşiliğinden dolayı yenemeyen mandalinaların suyunu kullandım ve bir silme yemek kaşığı unu suyuna ekledim. Ayrıca kerevizin taze saplarını da doğradım. Misafirim vardı, ilk defa yaptığım bu yemeği ona denettim. Ben, eşim ve arkadaşım yemeği çok beğendik. Oğlum beğenmediğini söylese de yedi; bu onun dilinde ''güzel olmuş'' demektir. Fotoğrafını galeriye ''bu ayın yarışması'' bölümüne ekledim. Paylaşımlarınız sayesinde böyle bir lezzetle tanıştık. Teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-09-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 431
|
Nefis tarifler. Kokusunu özellikle sevdiğim için bu tarif koku sevenlere: Kereviz,yer elması,taze patates,havuç Çok iyi yıkayıp kabuklarını üzerinde bırakıp elma patates kıvamında kesiyorsunuz. Zytinyağı,sarmısak dövülmüş ve bol biberiye,tuz harmanlayıp, yağlı kağıt üzeri fırına verin. iyice kızarınca müthiş garnitür oluyor. Üzerine biraz permesan peyniri ise hafif öldürücü olabiliyor. Afiyet olsun Herkese iyi bayramlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Ağaç Dostu
|
Çocuklar için kereviz
Yazlık sebzeler yavaş yavaş azalırken, kışlıklara yer açılıyor. Güler Hanım'ın iştah açan kereviz fotoğrafından sonra, benzer şekilde pişirdiğim çocuklara kereviz için: 4-5 adet orta boy kereviz bir avuç arpacık soğan (tadı olsun ama istemeyen yemesin diye arpacık) 1 bardak portakal suyu tuz yarım limon yarım bardak zeytinyağı az miktar bezelye 2-3 adet ince havuç bir çay kaşığı un (kıvamlı olması istenirse) Süslemek için bir parça kabuklu portakal İsteğe bağlı maydanoz/dereotu/ince doğranmış sap kereviz Kerevizler hızlı bir şekilde soyulup limonlu suya atılır. Ortaları kabak oyucu veya elma içini oyan aletle delik olacak şekilde boşaltılır. Önceden 5 dakika kadar pişirilen ince havuçlar, kerevizlerin ortasındaki deliğe geçirilir. (Havuç kerevize göre geç piştiği için, ön pişirme yapıyorum) Kalan havuç parçaları uzunlamasına dörde bölünür. Kerevizlerin beyaz kalması için, sıktığınız limon kabuğunu atmayın, ters çevirip iç kısmıyla kerevizlerin üzerinden geçirebilirsiniz, elleriniz kerevizle çabuk kararıyorsa kalanı da ellerinize sürüp atabilirsiniz. Ortasından havuç geçen kerevizler düzgün bir şekilde halka halka kesilir. Yayvan bir kaba konur,üzerine ayıklanmış arpacık soğan ve kalan havuç ilave edilir. Yağ,portakal suyu, tuz, istenirse yarım tatlı kaşığı un bir bardakta karıştırılıp kerevize ilave edilir.(Portakallı olduğu için şeker ilave etmiyorum. Yine portakallı olduğu için limon ilave etmek damak zevkinize kalmış) Kapağı hiç açılmadan, önce yüksek ateşte bir kaç dakika, sonra da en küçük ateşte kerevizinize göre 20-35 dakikada pişirilir. Suyu çok kalmışsa bir kaç dakika, kerevizlerin dağılmamasına dikkat ederek çok yüksek ateşte buharlaşma sağlanır. Ilındıktan veya soğuduktan sonra çocukların tabağı hazırlanır, yetişkinler kalan arpacık soğanlı ve maydanoz/dereotu/sap kereviz ilaveli karışımı alabilir. Kerevizleri göz olarak kullanarak yüz veya tekerlek olarak kullanarak araba yapabilirsiniz. Gerisini süslemek sizin isteğinize kalmış. Bunun için kalan havuçlardan, ayrıca haşlanmış bezelyeden, portakal parçalarından yararlanabilirsiniz. "Bahçelerde kereviz, biz kereviz severiz." |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-09-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 30
|
![]() Kereviz zamanı geldiğine göre tariflere ben de katkıda bulunayım.Aslında bizim evde de rendelenmiş ve yoğurtla karıştırılmış (mayonez kullanmamaya çalışıyorum) salatasının dışında kereviz yenmez.Ama bir cesaret denedim ve bu beğenildi. (Tarifi Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'ne gittiğimizde verilen Buğday derneğinin Ekolojik Yaşam Rehberinde buldum.Tarifi veren sayın Tijen İnaltong'a teşekkürler.) Malzemeler: 1 iri ayva,1 iri kereviz, 1 kase haşlanmış nohut,1 yarım halka halinde doğranmış soğan, 3-4 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, tuz, karabiber. Tencereye soğan, sarımsak, yağ ve baharatı koyun.Orta ısıda hafifçe kavurun. Kerevizle nohutu ekleyin. Az da su ilave edin. Kerevizlerin pişmesine yakın ayvaları da ekleyin. Arzu ettiğiniz yumuşaklığa gelince altını kapatın.Dinlendikten sonra daha lezzetleniyor. Düzenleyen aydınlık : 04-10-2011 saat 09:13 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
|
Görümcemin verdiği o zamandan beridir kış gelse de yesem dediğim bir tarif: 1 orta boy kereviz 1 orta boy elma her ikisi de soyulur rendelenir Süzme yoğurtla olmazsa normal yoğurtla karıştırılıp yenir Burda da sanırım elma kerevizin kokusunu ve tadını değiştiriyor kereviz de elmanın tadını yoğurtla birleşince ne elması demiyorsunuz harika bir tad oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Zeytinyağlı mandalin suyu ile yaptığınız kerevize indirmeye yakın kuşbaşı veya dilim ayva ekleyin lütfen. Çok yakışıyor ama sadece havuç ve patatesli olsun. (Güler hanım sizde ayva bol birde böyle deneyin lütfen) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
|
Kereviz sevenlere değişik bir tat; Kuşbaşı kuzu etiyle yaptığımız terbiyeli kereviz yemeğini bir de etsiz deneyin ve ılık tüketin. (terbiye: Limon ve yumurta sarısı) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Kerevizle ilgili her türlü yemek tarifleri yapılmış. Tüm katkıda bulunanların emeğine sağlık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Kerevizi portakallı yapmıştım güzel olmuştu. Etki kerevizin terbiyesine bir portakal sıuyu sıkıp yaptım. O da güzel oldu, çok farklı bir tadı var. Annemi yediğinin kereviz olduğuna ikna edemedim. Mayonez yoğurt karştırıp rendelenmiş kerevizden salataya da limon yerine portakalla yaptım mayonezi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ayvalı portakal sulu kereviz yemeğinin tarifini istiyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Kereviz yemeklerine baktım, portakallı kereviz tarifi var ama ayvalı yok, Güler abla belki ayvaları hangi aşamada koyduğunu ekler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Moderatör
|
Ben genelde düdüklüde pişiririm, düdük çıktıktan sonra veya öttükten sonra 6 -8 dakika arasında ilik gibi oluyor. Ben hepsini birden koyuyorum. Soyup temizlediğim kerevizleri top halinde içinde bol limonlu su olan kaba atıyorum. Arpacık soğanını, taze patetes küplerini, havucu ve dilimlenmiş ayva dilimlerini de ilave ediyorum suya. Sonra elma çekirdeği oyacağı ile kerevizlere ortadan delik açıp, uzunlamasına inceltilmiş bir havucu sıkıştırıyorum bu deliğe sonra kerevizin büyüklüğüne göre kerevizi iki veya üç yuvarlak dilim yapıyorum.( düdüklü için iki parçaya bölmek daha iyi oluyor). Havuçlar orada düğme gibi oluyor. Düdüklü tencereye bu limonlu sudan biraz koyduktan sonra malzemeleri yerleştiriyorum. Dilimlenmiş kerevizleri kesilmiş yarım limon ile iyice ovarak onları da tencereye ilave ettikten sonra ayva dilimlerini, zeytinyağını, şeker ve tuzunu da koyup ateşe oturtuyorum. düdük çıktıktan sonra altı veya sekiz dakika (zaten pişmişlik kokusu geliyor burnuna) yetiyor pişmesi için. Eğer portakal suyu ile pişireceksen hiç su koyma bir su bardağı sıkılmış portakal suyu ilave et, daha da leziz oluyor. Gerçi rengi diğeri kadar berrak olmuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 10
|
Etli Kereviz Dolması
Ben de çok lezzetli bir dolma tarifi eklemek istedim kerevizle. Etli Kereviz Dolması ![]() Malzemeler: 4 adet orta boy kereviz 5 su bardağı su 1 adet limon suyu 1,5 çay kaşığı tuz 200 gr. kıyma 1 adet kuru soğan (incecik, yemeklik doğranmış) 3 çorba kaşığı pirinç (yıkanmış, süzülmüş) 1 adet domates (rendelenmiş) 1 tatlı kaşığı domates salçası 2 diş sarımsak (kıyılmış) 2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış) 1 çorba kaşığı dereotu (kıyılmış) 1 çorba kaşığı taze nane (kıyılmış) 1 çorba kaşığı kereviz yaprağı (kıyılmış) 1 çay kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 1 çay kaşığı yenibahar 2,5 su bardağı sıcak su 5 çorba kaşığı zeytinyağı Hazırlanışı: Kerevizlerin baş kısımlarını kesin. Yapraklarını ve sap kısımlarını ayırın. Kestiğiniz baş kısımlarını temizledikten sonra kenara ayırın. (Baş kısımlarını kerevizlerle birlikte pişirip sunum sırasında üzerine eklemek için) Kerevizlerin içini bir kabak oyacağı ya da bir tatlı kaşığı yardımıyla derince oyun. Derin bir kaba beş su bardağı su ekleyin. İçerisine soyulmuş ve içleri çıkarılmış kerevizleri ekleyin. Kerevizlerin içerisine limon suyu ve tuz ekleyip limonlu tuzlu suda bekletin. (Kerevizlerin kararmaması için.) İç harcını hazırlamak için; Genişçe bir kabın içerisine kıymayı ekleyin. Üzerine yemeklik incecik doğranmış soğanları ilave edin. Sonrasında yıkanmış, süzülmüş pirinçleri, rendelenmiş domates, domates salçası, sarımsak, kıyılmış maydanoz, dereotu, taze nane, kereviz yaprağı, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, yenibaharı ekleyin. 4-5 dakika malzemeler bütünleşene kadar karıştırın. Kerevizleri limonlu sudan çıkarın. İçlerine kıymalı iç harcı çok sıkıştırmadan doldurun. Genişçe bir tencereye yan yana dizin. Kesilen baş kısımlarını üzerlerine ekleyin. Tencerenin kenarından sıcak suyu ilave edin. Dolmaların üzerine zeytinyağı gezdirin. Orta dereceli ateşte tencerenin kapağı açık 10 dakika pişirin. Sonrasında tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte kerevizler iyice yumuşayana kadar 40 dakika pişirin. Piştikten sonra sıcak sıcak servise sunun. Tarif videosu için: https://www.tarifinisevdim.com/detay...dolmasi-tarifi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 249
|
Bir arkadaşım sap kereviz fidanı verdi. Turşulara katıldığında güzel olduğunu söyledi. İnternette yoğurtlu bir tarifini bulup denedim ama koktuğu için evde pek tutulmadı. Epeyce de var. Acaba sap kerevizi nasıl kullanırım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Kerevizi çorba olarak sevmeyen olamaz sanırım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-12-2021
Şehir: ADANA
Mesajlar: 1
|
Kerevizleri bir güzel soyup temizleyelim. Daha sonra hepsini bir kaba rendeleyin. Ayrı bir kapta yoğurdu hazırlayalım. Yoğurda mayonezini de ilave edin. Daha sonra cevizini de ekleyelim. Güzelce temizleyip kıydığınız maydanoz ve dere otunu da ilave edin ve karıştırın. Karıştırdığınız yoğurt karışımını rendelenmiş olan kerevizin üzerine dökün. En son aşamada tuzunu da ilave ederek iyice karıştırın. Ve son olarak salatayı servis edeceğiniz kaseye alabilirsiniz.Süslemesini tamamen sizin görsel zevkinize bırakıyoruz.Afiyetler olsun. Malzemeler Kereviz 3 adet Süzme yoğurt 500 gr Ev yoğurdu 2 yemek kaşığı Ceviz içi 1 su bardağı Sarımsak 2 diş Maydanoz 1/2 demet Dere otu 1/2 demet Mayonez 4 yemek kaşığı Tuz 1 tatlı kaşığı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|