![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Bir not: Kompir galgıtması sadece taze, küçük patatesle yapılır. Eğer patatesler ceviz büyüklüğündeyse ikiye keserek de yapabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Trabzon Yöresinden Turşu kavurma; Karadenize özgü yemek, Yeşil fasulye turşusu ile yapılıyor. Yeşil fasulye turşusunu yıkıyorsunuz bu arada iki patates haşlanıyor,patatesler kara kare doğranıyor,yıkanmış turşu ile beraber, tereyağında kavrulmaya bırakılıyor. Birde yörede zaguda denilen sadece yaylada yetişen (bir tür kekik) bir ot ile tadı veriliyor. Kısa bir süre her biri karıştırılarak kavruluyor ve sıcak sıcak sıcak servis yapılıyor. Afiyet olsun. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Giresun'dan Isırgan (sırgan) Otu Yemeği: Isırganın uç filizleri toplanıp, iyice yıkanır. Bir tencereye bolca su konup kaynatılır, yıkanmış ısıganlar içine konur. Tahta bir kepçe yardımıyla sürekli tencerenin kenarlarına vurarak çırpılır. Isırganlar iyice ezilip, püre kıvamına gelince azar azar mısır unu konulur. Önceden ayıklanmış ve ezilmiş sarımsaklar ilave edilir, tuzu eklenir. Sıcak olarak servis yapılır. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Karalahana Diblesi Malzemeler: 1 bağ karalahana / 2 su bardağı pirinç / 2 çorba kaşığı tereyağı / 4 adet soğan / yarım kaşık tuz / 1 adet acıbiber Hazırlanışı: Yıkanmış karalahanalar iyice kıyılır. Tencereye bir kat karalahana, bir kat pirinç ve soğan konulur. Üst kısma lahana yayılarak tuzlanır ve ağzı kapatılarak ateşe oturtulur. Pişmeye yüz tutuğunda karıştırılır, kızdırılmış yağda biber ilave edilir. Ağzı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Sonra tekrar karıştırılarak sofraya çıkarılır. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Kiraz Tuzlaması Kavurması: Tuzlaması: Kirazlar yıkanır, bütün olarak kavanoza konulur. Üzerine kalın tuz serpilir. Tekrar kiraz konur tuz serpilir. Bu işleme kap dolana kadar devam edilir. Kirazların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkarılması sağlanır. Tencereye sıvı yağ konur. İnce doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Kirazlar üzerine konulur ve karıştırılarak kavrulur. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Pazı Mıhlaması: 1 bağ pazı / 3 adet soğan / 4 adet yumurta / 2 çorba kaşığı tereyağı / 1 fincan sıvı yağ / karabiber / tuz Pazı yıkanır, ayıklandıktan sonra doğranarak haşlanır ve süzülür. İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna haşlanmış pazı ilave edilerek karıştırılır. Tuzu ve karabiberi atılır. Üzerine yumurtalar kırılır. Pişene kadar hafif ateşte tutulur. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Taflan (Karayemiş) Tuzlusu Kavurması: Tuzlama işlemi kirazda olduğu gibi yapılır. Taflanların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir. İnce doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Taflanlar üzerine konulur ve karıştırılarak kavrulur. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili iklimsiz, bu son tarifler yöre dışındaki pek çok insan için -belki içindeki de- oldukça ilginç ![]() Özellikle karayemiş ve kirazın "tuzlu" olarak kullanımı -en azından benim tanıdığım- pek çok insana farklı gelecek bir durum. Ben kendi adıma çok leziz olacağından eminim o ayrı bir konu. Yemek tarifi olmasa da özelikle şerbetli tatlılara -ekmek kadayıfı, kemal paşa, şekerpare- limon sıkmayı çok severim. Bu tatlıların -özelikle şerbet ağırsa- yenmesini kolaylaştıran bir durum. Doğu Karadeniz'de -kimden unuttum- öğrendiğim ama gittiğim her yerde yadırgandığına şahit olduğum bir durumdur. Oysa ki pek bir beğenilen limonata diye bildiğimiz içecek de doğrudan ekşi ve tatlının karışımıdır. Güzel tarifler için herkese teşekkürler. Not: Acıktım galiba ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili DarkYes, elbette haklısın, bilmeyene bu yemekler (kiraz ve taflan tuzlamaları) oldukça tuhaf geliyor Eskilerimiz, yenebilecek her şeyi mevsiminde yemek dışında bu tür yöntemlerle saklayıp daha sonra tüketmeyi öğrenmişler. Yoksulluğun, yoksunluğun gereği...Bunlar hala sofralarda yeri olan yiyecekler. Bayanların kabul günlerinde, çayla birlikte ikram edilmekte ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 65
|
benim de anne tarafı rzeli bizde de muhalama var hamsi tava var laz böreği var var oğlu var...hepsi harika. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
KASTAMONU/TOSYA maşmak(madımak) aşı yaklaşık 200gr kadar madımak 1 su bardağı ufak(kırık pirinç) 2-3 yemek kaşığı tereyağı 1/2 kğ yoğurt kırık pirinç ve madımaklar ayıklanıp yıkanır özellikle maşmak **** madımak ayıklanınca sirkeli suda 5 dk. bekletilip yıkanır.kırık pirinç maşmak ve tereyağı tencereye konularak üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su ilavesi ile pişirilir.pişen malzemeye yarısıcakken çırpılmış ve çok az sulandırılmış yoğurt eklenir.mükemmel olur deneyin şimdi zamanı afiyetle yemeniz temennisi ile .... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
|
Toga
Malzemeler: Dövme, yoğurt, nane,tuz: Dövme yıkanır süzülür tencereye konulur bizim buralarda büyük tencerelerde yapalar uzun süre içilir sıcak, soguk, yoğurt su katılarak ayran kıvamından biraz daha açık hale getirilir dövmenin üzerine dökülür.Ocağa konur sürekli katıştırarak kaynatıp koyulaşması sağlanır tuz eklenir en son taze nane'nin yaprakları tüm olarak isteğe bağlı ****** dileyen doğrayabilir serpilir karıştırılır nane çok güzel bir aroma verir bu çorbaya .Afiyet olsun ![]() Düzenleyen ahsencemre : 29-04-2008 saat 13:41 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Çömlekte kuru fasulye-Karadeniz Usulü
Bu başlıktaki mesajların tamamını okudum ama umarım gözümden kaçmamıştır. Ben bir yemek tarifi arıyorum.Birkaç sene önce İstanbul'a bir gidişimde, arkadaşlarım beni bir kurufasulyeciye götürdüler. Karadeniz usulü imiş, çömlekte ve odun ateşinde pişiriliyor. O gün anladım ki ben o güne kadar kurufasulye yememişim ![]() Acaba bilen arkadaşlardan tarifini rica edebilir miyim? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
|
Melevcen ya da melocan kavurması Karadenize özgü bir yemektir. Melocan dikenli bir bitkinin en uç kısmıdır(Doğal olarak yetişir). Toplanan melocanlar kısa bir süre haşlanır. Sıvı yağ konulup,soğanla birlikte kavrulur. İsteğe göre, üzerine yumurta da kırılır. Merak eden arkadaşlar için melocan http://farm1.static.flickr.com/132/4...ad2f1f20cf.jpg Düzenleyen alice : 04-11-2009 saat 10:53 Neden: ya da |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-08-2009
Şehir: Hollanda
Mesajlar: 627
|
Alıntı:
Ben melocanın tadını mantara benzetiyorum hani onu andırıyor et istemeyen başlı başına etin yerini alabilen bir ot .Tıpkı mantar gibi . Ellerine sağlık . Kaldriğin de bizim oralarda turşusu yapılır . Bizde geniş kızartma tavasında hafif mısır unu eklenip (eklemeden de oluyor )sıvıyağda börek gibi alt üst edilerek kızartılır . Yiyen herkesin hoşuna gider . Kara lahanadan ise çeşitli yemeklerimiz vardır sarma dışında pirinçlisini (aynı ıspanak gibi) , kara kavurmasını ,bulgurlu diplesini , kepirlisini , turşusunu ve daha birçok çeşidini pişiririz . |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçen hafta bizim evde de şıhılmahşenin farklı bir versiyonu pişti. ( Kayınvalidem Hatay lı..) Minik kabakları oyup pembeleşene kadar kızarttıktan sonra ; içlerine kavrulmuş kıyma - soğan , maydanoz ve kırık leblebi yerine haşlanmış nohutla hazırlanan iç dolduruldu.. Üzerine salçalı - domatesli sosu dökülerek fırına sürüldü. Gerçekten farklı ve güzel lezzette bir yemek oldu .. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
MALAHTA (Trabzon-Tonya) Ben Trabzon'lu olmasamda bayıldığım bir yemek bu. Yapılışıda hazmıda kolay. Pırasanın yaprakları ince inci doğranır. Bir tencerede tereyağı kavrulup üzerine doğranan pırasalar konur. Karıştırılıp kapak kapanır. Pırasalar suyunu salıp çektikten sonra sıcak su ve tuz konur. Pırasalar iyice pişince yavaş yavaş mısır unu katılıp hızlı hızlı karıştırılarak pelte kıvamına gelene kadar pişirilir. Afiyetle yenilir. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Susam Karadeniz'de kurutma işi zor biraz. Yaş tarhana yapıyorlar kavanozda onu bilir misin? Cıvık hamur gibi kavanozla buzdolabında saklanıyor. Tam bilmiyorum hafif mayalı hamur tadında oluyor. Ebrub İspir ( Erzurum ) fasulyesi al. Beyaz, şeker gibi bir fasulye. Suda değil sütte beklet. Yağ olarak abartmadan tereyağı kullan. Fasulyeyi iyice pişir diri kalmasın. Bir de dolapta biraz bekleyen kurufasulye daha lezzetli oluyor. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Baldaş. Yaş tarhanayı biliyorum. Ama benim damak tadıma pek uymadı. **** alıştığım tarhana lezzetini aradığım için böyle oldu. Aslında burada da kurutulabiliyor. Yazın en sıcak günlerini kaçırmamak lazım. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 270
|
2. sayfayı gözardı etmiş olduğumun farkına vardım. ![]() Düzenleyen tener : 22-01-2009 saat 13:17 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
|
Daha önce nasıl yaptımsa ayrı bir sayfa oluşturup yazmışım. Karaburun yöresinde yapılan gelincik reçeli tarifine buradan http://www.agaclar.net/forum/showthr...724#post326724 çalkama tarifine buradan ulşabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/showthr...729#post326729 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Mahluta 2 ölçek Kırmızı Mercimek (Ölçek su bardağı olabilir) 1 ölçek Pirinç Önce ılık suda şişirilip daha sonra bol su ile kaynatılacak. Ta ki taneler ezilene kadar. 1-2 soğan zeytinyağında (yarım bardak) sararıncaya kadar kavrulup 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilecek, salça soğanla kavrulup (biraz tuz isteğe bağlı miktarı) kaynamakta olan mercimek pirinç karışımına ilave edilecek. İçine 1-2 tatlı kaşığı çekilmiş kimyon konacak. İçmeye hazır. Kaseye konunca isteğe göre Kimyon+Sumak+Kırmızı Pul Biber serpilecek. Afiyet olsun.. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Ben de yazılanları okuyunca heveslendim, Çibörek tarifi yapmaya çalışayım; İçinin kıyması çiğden konulduğu için adı çiğbörektir, çibörek de denir, şırbörek de. Eskişehir'de tatarların yaptıği, yediği, meşhur ettiği bir yemektir. Su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında, belki biraz daha sert bir hamur tutulur. Küçük bezeler hazırlanır, hafifçe unlanarak üstünü bezle örttüğümüz bir kaba konur. Aynı puf böreği büyüklüğünde açılır. Ayrı bir yerde çiğ kıyma, tuz, karabiber, rendelenmiş soğan, arzuya göre küçük kesilmiş biber, domates de konabilir. Hazırlanan harç biraz sulu olmalı. Açılmış hamurların içine birer kaşık konur üstüne hamurun diğer parçası kapatılır, kenarları, tırtıklı bir aparat veya tencere kapağıyla sabitlenir. Derin bir tencerede çok kızgın yağda, yağ emdirilmeden kızartılır. Kağıt peçete serilmiş tabağa alınır. Bir kişi etler, bir kişi kızartırsa da kolayca pişirilir. Ben alıştığım için hızlıca hepsini kızartıp masada bekliyenlere sunuyorum. Tabağa alınan çibörek ortasından ikiye bölününce harcın suyu akmalı, böylesi makbuldür. Güzel yapılan çiböreğin müdavimi çoktur, peşinizi bırakmazlar. Özel çibörek partileri yaparsınız bol bol. Deneyecek olanlara, yapıp da yiyenlere, yiyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Yöresel yemek başlığını görünce çiğbörek tarifini, sebze yemekleri bölümüne yazmışım. hamurişleri bölümüne nasıl aktaracağımı da bilmiyorum. Sayfanın düzenini bozdum galiba, kusura bakmayın, acemilik işte. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-09-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 30
|
Yeşil domates yemeği
Geçen sene değişik yemek tarifleri ararken; tarifler arasında yeşil domates yemeğine rastlamıştım.Ama yeşil domatesin zamanı geçtiği için sonra denerim diye ertelemiştim. Dün alışveriş sırasında yeşil domatese rastlayınca hemen aldım. Kısmet bu seneye imiş dedim.Tarifi de çok basit 2 tane çarlistonbiber,1 kapya biberini doğrayıp zeytinyağında çevirdim,1 tane büyük kuru soğan ve 2 tane şekeri kavrulması için üstüne ekledim,1 kg yeşil domates ve 1 tane kırmızı domatesi kuşbaşı doğradıktan sonra kavrulan sebzelerin üzerine döktüm çok az pirinç ve tuzunu ilave edip karıştırmadan pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte çok az su ilave ederek pişirdim.En son yemeğin altını kapattım ve bolca maydanoz doğrayıp üstüne serptikten sonra yemeği alt üst ettim ve dinlenmeye bıraktım. Not1: Orijinal tarifte biber ve maydanoz yoktu. Ama yakıştılar. Not2:Bu arada başta belirtmeyi unutmuşum bu yemek Ege yemeği olarak geçiyor. Düzenleyen aydınlık : 27-09-2011 saat 20:33 |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-07-2019
Şehir: Konya
Mesajlar: 61
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
TATAR Evlerde kışlık olarak erişte kesildiğini bilirsiniz. İşte bu erişte hamurun yufkasını, 2 parmak eninde şeritlere kesin. Bu şeritleri üstüste koyun, bıçak marifetiyle kolayca üçgen üçgen kesin. Bu üçgenleri makarna gibi haşlayıp sarmısaklı yoğurt ile karıştırın, En üste kavrulmuş kıyma koyun. Mantı tadında harika lezzetli bir yemektir. Bu yemek şu Tatar yemeğine benziyor : TATAR YEMEKLERİ: İNKAL Belki bu yüzden adı Tatar. Aslında Kafkasya nere, Burdur nere. Belki başka bir nedeni vardır. Burdur'da her evde kışlık olarak kesilip kurutulmuş Tatar bulunur. Makarna hamurunun yufkasını ilk defa açmayı denediğimiz çağlarda hamur eğri büğrü oldukça, sorun değil bu hamur hemen Tatar kesiliyordu. ) Makarna hamurunu su yerine süt ile yoğurur ve yufkanızı biraz ince açarak ince ince keserseniz harika bir tel şehriye elde edersiniz. Böyle besleyici ve lezzetli bir çorba içmemişsinizdir. Denediniz , ilk etapta o da mı eğri büğrü oldu açamadınız veya kesemediniz mi ? Gene sorun değil : Elinizde ovalayın, kırmızı mercimek büyüklüğünde parçalar elde edin. Ovmaç çorbası yapın. Bu lezzet de harikadır. Başarısız olma riski yok . Hadi deneyin. : 1kg un, 3 yumurta , su ya da süt. Afiyet olsun. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
|
ellerinize sağlık ne güzel tarifler |
|
|
|
![]() |
|
|