agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yaban Asması (Clematis sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)

Jezebel 18-08-2010 16:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 684801)
.

Sizin, -diğer zor bitkilerdeki başarınıza bakarak- çok daha güzel bakacağınıza ve gelecek Martta daha bol çiçekleriyle karşılaşacağınızdan eminim.

Sevgili Limon ,
dileklerin için sağ ol .
Benim bitkim saksıda , toprağa nakletmek için uygun olan zaman nedir ?
Ben kasımda düşünmüştüm ama ...
Bu Clematis de benim için zor bitki halini aldı .
Yolda kırılmış , geç farkettim , kırık yeri atel yaptım , kurumadı ama 2 yaprak kaldı şimdi kırığın altında yeni sürgün gördüm de ;) derin bir " of "çektim ...
Ölecek diye üzülmüştüm .
" Elma çiçeği " rengi çok hoşuma gider , herdem yeşil ve kokulu olması beni çok cezbetmişti alırken :p

uzman16 20-08-2010 22:50

3 Eklenti(ler)
Clematisle ilgili yabancı siteleri gezerken budama bilgilerinin olduğu bu sayfa ilgimi çekti.
Nazımın geçtiği bir akrabamdan çevirmesini rica ettim, sağolsun çevirdi.

Bu bilgileri paylaşıyorum. :cool:

Clematisler 3 gruba ayrılıyorlar.

CLEMATİS BUDAMA

1.Grup: Bu grup küçük çiçekli ve erken açan clematisleri kapsar. Bu grupta bir sene sonra dallarda çiçek çıkar. İlk sene budama yapılmaz. Bu dallar ve çiçekler kesilmemeli. İhtiyaç var ise sadece Nisan ayında çok az kesilir. Yani kurumuş olan ya da kışın hasar gören dallar kesilir. Kesme geç yapılırsa çiçekler çıkmayacaktır, bunun için zamanında yani sadece Nisan ayında kesilmeli.

Eklenti 166952

2.Grup : Büyük çiçekli ve erken çiçek açan clematisleri kapsar. Bu clematisler kış sonuna ya da Mart ayında budanmalıdır. Bu clematis türünde budama kendi yüksekliğin yarısına kadar kesilerek yapılır.

Eklenti 166953

3.Grup: Büyük çiçekli ve geç çiçek açan clematisleri kapsar. Bu clematis kışın sonuna doğru ya da Mart ayında budanır. Budama sonrası toprak üzerinde 30-40 cm kalır.

Eklenti 166954

Başka bir siteden de türlerin gruplamasını listeledim.
Bu liste geliştirilebilir.

Grup 1:
EARLY SENSATION
MACROPETALA
MACROPETALA WHITE SWAN
MONTANA ELIZABETH
MONTANA GRANDIFLORA
ARMANDİİ

GRUP 2:
BEES JUBILE
BLUE LIGHT
CARNABY
DR. RUPPEL
ELSA SPAETH
ETOIL DE MOLICORNE
FLORIDA ALBA PLENA
FLORIDA SIEBOLDİİ
GILLIAN BLADES
KIRI TE KANAWA
MADAME LE COULTRE
MATKA SIEDLİSKA
MIS BATEMAN
MONTANA SUNRISE
MOONLIGHT YELLOW QUENN
MRS. CHOLMONDELEY
MULTI BLUE
NIOBE
PIILU
THE PRESIDENT
VILLE DE LYON (Grup2-3)
VYVYAN PENNEL
WARZAWSKA NIKE
XERXES

GRUP 3:
BLUE ANGEL
COMTESSE DE BOUCHAUD
DOROTHY VALTON
ERNEST MARKHAM
HUGLEY HYBRID
INTEGRIFOLIA
JACKMANII
JOHN PAUL II
MADAME JULIA CORREVON
PINK FANTASY
PRINCESS DIANA
ROUGE CARDINAL
STAR OF INDIA
TANGUTICA
VIOLA
VITICELLA HYBR. POLISH SPIRIT
VITICELLA ETOILE VIOLETTE
VITICELLA MINUET
VITICELLA PURPUREA PLENA ELEGANS
VITICELLA RUBRA

Jezebel 23-08-2010 19:51

Clematis armandii - 'Apple Blossom'
Yeni sürgün iyice kendini belli etti , ikinci de kendini gösterdi .
Yaşasım .

uzman16 25-08-2010 11:03

1 Eklenti(ler)
Ville de lyon dün ilk kez çiçek açtı. Çiçeği biraz küçük. Gerçi saksısı da küçük. Bakalım tohum tutacak mı!

Eklenti 167736

Yılmaz Yalçın 25-08-2010 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 687861)
Ville de lyon dün ilk kez çiçek açtı. Çiçeği biraz küçük. Gerçi saksısı da küçük. Bakalım tohum tutacak mı!

Eklenti 167736

Hayırlı olsun çok güzel masum bir görüntüsü var:)Ne güzel bir türmüş..En kısa zamanda alacağım bende:)Bu ayda clematisler yeniden sürgüne geçiyorlar..Benimkiler sürgünde bakalım çiçek açacak mı?

Adalet Yağcı 25-08-2010 12:17

Benim clematislerim hem sürgün hem de tomurcuk veriyor, sıcaklardan çok sarsıldı, her gün bolca suladım ama sıcak ve inşaat tozundan mahvoldu yavrucaklarım.

Sevgili Uzman16, Ville de Lyon bu sene sürekli açtı bende, çok verimli bir tür.

uzman16 25-08-2010 12:35

1 Eklenti(ler)
Yılmaz Bey, ben bu sene geç de olsa Snowman77'den 2 tane ville de lyon aldım. Rengi çok güzel, tavsiye ederim.
Üzeri tomurcuklu, aslında tüm clemaris türlerim tomurcukta.

Adalet Hanım, sizin clematislerinize hele cardinal rouge ve president/ vyvan pennel (adını tam bilmediğim eflatuna) facebookta bakıp bakıp iç geçirip tekrar bakıyorum. :o

Hemen hemen tüm clematislerim tomurcukta. Multi blue 2 defa açtı. Piilu, warzavsky nike, madame le coultre da 2. defa tomurcuklu.
Beauty of worcester açtı.

Eklenti 167746

Seneye hepsini bahçeye aktaracağım, o zaman daha iyi gelişeceklerdir.
Aslında çoğalttığımız clematislerimizi de değiştirebiliriz. Seneye bunu da gündemimize alalım. :cool:

Benol Hazaroğlu 25-08-2010 16:06

snowman 77 botanik denizinde satış yapıyor.
Tesadüfen gördüm.

ardabora 05-09-2010 14:40

5 Eklenti(ler)
26 haziranda Bauhous'tan 6.90 tl.ye zavallı bir clematis aldım,hanımellerinin arasında sıkışıp kalmıştı. Görüntüsü öyle acıklıydı ki sanırım bu yüzden kimse satın almamış.

İncecik zayıf bir gövdesi ve sadece 4 minicik yaprağı vardı garibimin.Minicik bir saksıya dikilmişti,bu yüzden büyüyememiş.

Saksısını değiştirdikten sonra coştu ve 5 hafta sonra ilk çiçeklerini açtı.

Clematis 'Dorothy Walton'

zappie 05-09-2010 23:39

Samsun ve civarindaki meraklilara duyrurlur; Baumax'ta Clematisler 4,90 TL'ye inmis. Oldukca bakimsiz gorunuyorlardi ama dayanamadim gorebildigim 9 renkten de aldim!

Benol Hazaroğlu 06-09-2010 19:29

3 tane clematisim daha saksıda, şimdi toprağa geçirebilirmiyim acaba?

uzman16 06-09-2010 19:46

Geçirebilirsiniz. Ya da bahara kadar balkonda bekletir Mart gibi bahçeye aktarırsınız.
Bahçede hızla gelişecektir.

Gülbeşeker 11-09-2010 23:22

haziranda aldığım clementis piulim temmuzda tamamen öldü sanıyordum sulamaya devam ettim bir ay sonra tekrar filizlendi şimdi tomurcukları bile var vanda havalar seinledi bakalım tomurcuklar açacakmı ilginç bir çiçek ne yapıp ne yapmıyacağı pek belli olmuyor **** bir iki aydır tanışmışlığımız var diye ben daha hyunu suyunu anlayamadım

Hhatice 11-09-2010 23:56

Aslında çok kolay kökleniyor.Tek dikkat edilmesi gereken 3-4 dalın çıktığı boğumdan ekme.k ,tek dal olarak ektiklerim tutmadı ama boğumlu olanlar hemen köklendi

cemo 12-09-2010 07:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güngör Salman (Mesaj 693562)
Ben de bu clematisi çelikten köklendirmeyi beceremedim:o

Perlite dikersen kolay kökleniyor, Güngör.

Perlite diktiğim 4 çelikten 2 tanesi, yaprak vermeye başladı.;)

limon 12-09-2010 12:29

Güngör Hanım, yalnız değilsiniz. :) Ama bu ayların havai köklendirme için tam zamanı olduğunu düşünüyorum. Denemeye devam...

Kiraz 12-09-2010 12:54

Haziran sonunda uçlardan aldığım üç çeliğin biri tutmuştu ama ağustosta sulamayınca kurudu.

Terra 14-09-2010 12:01

Sayın Salman,
Size söz verdiğim Tangutica fidesi sanırım tutmuş. Adresinizi gönderirseniz bahçeye gittiğimde paketleyip kargoya verebilirim.
Saygılar,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Terra (Mesaj 666834)
Sayın Güngör Salman,
Tangutica müthiş yayılmacı karakterde bir bitki, seviyelendirme (layering) metodu ile fide alabileceğimi düşünüyorum. Deneyeyim, başarılı olursa size de gönderirim. Olmazsa sonbaharda tohum almayı başarırsam onu gönderirim.

Gülbeşeker 18-09-2010 18:29

3 Eklenti(ler)
geldikten sonra iki üç çiçek açıp ölen piilum bir ay sonra tekrar filizlendi ve şimdi çiçekte

Adalet Yağcı 18-09-2010 21:57

Sanırım clematisiniz evrim geçirmiş :)
Çok güzel çiçeklenmiş gözünüz aydın sevgili Gülbeşeker.

Foruma ve galeriye yüklediğimiz fotoğrafların flu olmaması gerektiği hakkında bir çok uyarıya rastladım.

Gülbeşeker 19-09-2010 20:13

teşekkürler sevim hanım serin ortamı seviyor sanırım balkonumun kuzey tarafına bıraktım aradabir marketlerde satılan çiçek coşturan veriyorum

Adalet Yağcı 20-09-2010 08:05

Hiç şüpheniz olmasın, Nisandan itibaren çiçeklerini görmeye başlarsınız.
Bu sene Bauhaustan bir Multi Blue de ben kapmak istiyorum, bir tane de Dr. Ruppel.

Jezebel 20-09-2010 10:21

Artık o güzellikleri netten değil pencereden bakınca görmek istiyorum .
Bende o ikisi oldu şimdi , en sağlıklıları da onlar zaten ( Multi Blue ve Dr. Ruppel ).
Maviler artıyor ;)

Jezebel 20-09-2010 16:04

Su içinde 1.5 ayda köklendiğini öğrendim ya , artık korkum kalmadı .
Sadece çeliği iyi seçmek gerekiyor ;)

acemifüsun 20-09-2010 16:09

Dün hemen bir çelik alıp suya koydum:) Çelik seçimini bir kez daha anlatır mısın Jezebelciğim?

nurcanaybay 22-09-2010 18:46

İzmir'li arkadaşlar ;
clematis'leriniz ne kadar süre güneş görüyor ya da görüyor mu ve saksı dakileri kaç gün de bir suluyorsunuz bilgi verirseniz memnun olurum.

Ben de multi blue ve piilu var.İki ayrı sksı da ve yanların da birer tane de pasiflora dikili.
Pasiflora'lar sorunsuzca büyüdüler ,fakat clematislerin her ikisi de kuru bir daldan ibaret.
Yeşerir belki diye ellemiyeceğim ama pasifloraları ayırsam mı diye düşünüyorum.Ne dersiniz ?

acemifüsun 22-09-2010 19:20

Sevgili Nurcan hanım benimkiler 4 kök olarak, yaklaşık 35-40 ltlik büyük bir saksıdalar. Güneye bakan balkonda , fakat tüm yaz boyunca saksı ve dallar dahil hiç güneş almadılar. Kışın da aynı yerde duracaklar ama bu sefer biraz güneş görecekler. Havaların biraz serinlemesiyle 4 cinsde de hareket başladı, hızlı bir şekilde yeni sürgünler ve yapraklar veriyorlar. Kuru zannettiğimiz kahverengi dallardan yeni sürgünler çıkarması gerçekten çok ilginç. Sulamayı çok sıcaklarda bile hergün yapmadım. Şimdi de 3günde bir yapıyorum. Topraktan gövdenin başladığı yere cocopeat yığdım, çok memnun kaldı:)

nurcanaybay 22-09-2010 21:34

Füsun hanım ;
benim saksılar dan biri çok az diğeri hemen hiç güneş almadı .İkisinin de yaprakları kahverengileşip kurudu.Yine de umutluyum.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

Gülbeşeker 22-09-2010 21:37

ben clementisime bir iki sefer hümik asit verdim çiçek renkleri o yüzden mor olabilirmi acaba

acemifüsun 22-09-2010 21:54

Nurcan hanım benim piiluda da benzer sorun olmuştu. Sevgili Jezebelin önerisiyle onu büyük saksıdan çıkartıp, çeşmenin altında topraklarından arındırıp, çürüyen kökleri kesip atıp, oksjenli su ile iyice yıkadıktan sonra, steril cocopeata geçirmiştim. Bitki hemen kendine geldi ve sürgün verdi. Daha sonra aspirinli su takviyesiyle normale döndü.
Bir ay önce çelikten köklendirdiğim ve kök yapısının ne kadar güçlü olduğunu görünce çok şaşırdığım clematisin de yaprakları sararıp, kurudu, fakat bir süre sonra onun yeni sürgün vereceğinden artık şüphem yok. Clematisler zaman zaman atağa geçip, bazende kurumuş görüntüsü veren ilginç bitkiler:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025