agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Quisqualis indica (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/23409.htm)

çuha 24-05-2014 19:00

Arkadaşlar sarmaşığı çiçeklenen oldumu.Evet çok çabuk büyüyor ama benimki üç yıllık hala tek bir çiçek görmedim.

Hülya 26-05-2014 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ERKEN48 (Mesaj 1260131)
sayın münevver48 sarmaşıkları tohumdan yetiştirdim.Tohumları gittigidiyordan almıştım ve şansıma tohumlar çok iyi çıktı. Bitkiler çelik alacak büyüklükte değiller ve malesef bu kışı içeride olmalarına rağmen iyi geçirmediler ve iki tanesinde yaprak kalmadı ve gövdeleri yukarıdan itibaren kurumaya başladı .Saksı değiştirdim.Köklerinde hiçbirşey yok ama klimalı ortam kurumu geldi anlayamadım. Çelik alabilecek kadar büyütebilirsem çelik sorun değil. İyi tohum bulabilirseniz çimlendirmesi kolay.

Merhaba
Ben bahçeye diktim, çok da sğlıklı.Evin içinde tutmayın bitkinizi bence.

Arkadaşım hediye etti fideyi. 3 yaşından büyük bence.Çiçeğini görmedik henüz.Bakalım bu yıl açacak mı ?

acemifüsun 26-05-2014 20:29

Arkadaşlar quisqualis kışın yaprak döküyor.Saksıdaysa toprağını nemli tutun, öldü diye sakın atmayın. Kışı ılıman geçen yerlerde bahçeye dikin.

ERKEN48 26-07-2014 18:42

2 Eklenti(ler)
Kışı içeride geçirdiler. Bu durumdan hoşlanmadılar ve hiç sağlıklı olmadılar bu durumları da hala devam ediyor.Bir tanesini yere diktim diğer ikisi saksıda.Ölselerde kalsalarda bı yıl içeri almak yok.

cheko 10-08-2014 18:40

4 Eklenti(ler)
Bu yıl Quisqualis geç çiçeklendi...Geç oldu ama muhteşem oldu...

flying dragon 23-05-2015 01:27

Hocam cok guzel bir bitki. Acaba soguga dayanikliligi ne, 8a kusagini kaldirir mi? Tesekkurler.

Benol Hazaroğlu 23-05-2015 20:30

Sorunuza müsadenizle ben cevap vereyim. Kışın ev içine alarak büyüttüğüm artık içerde olmayınca bir kış dışarda bırakıp maalesef öldürdüğüm bir bitki.
Trabzon kış şartlarında en fazla -1 gördüğü halde o sene öldü.

Sûz-i Dilârâ 23-05-2015 23:31

Tohumdan yetiştirdiğim çin hanımelim maalesef öldü. O kadar üzüldüm ki kurumuş sapı saksıdan söküp atamıyorum belli mi olur bir mucize olur, yeşeriverir.

Tohumu zengarden'dan almıştım, daha sonra ısrarla sormama rağmen net bir cevap alamadım. Bir ara fidesini satışa çıkaracağız dediler, baharı iple çektim ortada fide falan yok. Tohum desen kaç senedir "stok bekleniyor" gözüküyor. Kurbağanın gözü derenin suyunu beklerken patlarmış:o Benimki o hesap bu bitkinin peşinde ömrüm tükendi yok yok:mad:

Lonicera 24-05-2015 06:04

Bendeki de sadece uzamakla meşgul. 3 yaşına girdi ama çiçek hak getire. Başına geleceğini tahmin ettiğimden her kış içeriye alıyorum. Çelikten köklendirmeyi denedim başarılı olamadım.

ERKEN48 24-05-2015 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1381580)
Tohumdan yetiştirdiğim çin hanımelim maalesef öldü. O kadar üzüldüm ki kurumuş sapı saksıdan söküp atamıyorum belli mi olur bir mucize olur, yeşeriverir.

Tohumu zengarden'dan almıştım, daha sonra ısrarla sormama rağmen net bir cevap alamadım. Bir ara fidesini satışa çıkaracağız dediler, baharı iple çektim ortada fide falan yok. Tohum desen kaç senedir "stok bekleniyor" gözüküyor. Kurbağanın gözü derenin suyunu beklerken patlarmış:o Benimki o hesap bu bitkinin peşinde ömrüm tükendi yok yok:mad:

Çok kısa süre önce Gittigidiyorda sayın can17'nin satışı vardı. sanırım şimdi yok. Benimkilerden bir tanesi bu yıl kışı dışarıda geçirdi. 1 hafta bize göre ağır kış oldu. birçok bitki dondu. Eksi derecelere düşeceği zaman gövdesini sardım ve kök bölgesini de çuval vb. şeylerle korumaya çalıştım. Çok şükür kurumadı. Baharda İki tanesini daha dışarıya diktim.

Jezebel 24-05-2015 14:18

Iyi korunursa yaşar derim.
Bahçedeki Quisqualisimi 2 yıl önce martta söküp bahçesi olan bir arkadaşa verdim. Bu kış eski bahçemi ziyaret ettim ve sürpriz - eski bitkinin yerinde cılız mı cılız yeni bir sürgün buldum. Pet şişeden acilen fanus yaptım. Çok büyüdü diyemem ama İzmir'deki sert kışa rağmen hayatta.
Yani öldü sandıklarınız ölmemiş olabilir.

Sûz-i Dilârâ 12-06-2015 10:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1381580)

Sevgili Jezebel, sizi ve beni Allah mı konuşturdu bilmem ama sekiz aydır kurumuş, ölmüş bir vaziyette saksısında bekleyen çin hanımelimden yeni sürgün çıkmış. Sonbaharda üst aksamı tamamen kurumuş bitkiyi incitmeden söküp köklerine bakmak için çıkarmıştım, köklerin çoğu ölmüş birkaç sağlam sayılabilecek kök vardı, sonra atmaya kıyamadım, selluka saksısına gömdüm, öyle kuru kuru duruyordu yine de elim varıp atamadım. Dün sellukayı sularken hanımelinde o minik sürgünü gördüm:D Allahım nasıl mutlu oldum nasıl sevindim anlatamam.

Artık Çin'in alibaba.com'larında tohum arayışına çıkmıştım, birkaç satıcıyla da görüşmüştüm hatta:D

Allahım lütfen yaşasın o sürgün, büyüsün çiçek açsın:D:D

Sûz-i Dilârâ 12-06-2015 10:45

Quisqualis indica, kesinlikle etkileyici, ilk görüşte aklınızı başınızdan alacak bir tırmanıcı bitkidir. Çiçeklenme döneminde baştan aşağı salkımlar halinde kokulu ve aynı salkımda 3 farklı renkte çiçeklerle bezenen gerçek bir doğa harikasıdır. Çin hanımeli - chinese honeysucle - olarak bilinen sarıcı bitki tropik bir bitki olup 10 derecenin altında ne yazık ki soğuktan etkilenir. Ancak saksıda yaşayabilmesi ve gelişip çiçeklenebilmesi nedeni ile genelde kış aylarına girmeden dondan korunaklı bir yerde kışı geçirmesi sağlanır.

Oldukça arsız olan bitki budanmadığı takdirde kısa sürede yakınında bulunan tutunabileceği herşeye sarılarak tek bir sezonda büyük bir alanı kaplayabilir. Çiçeklenme yaz boyu devam eder, sıcakla birlikte çiçeklenmede artar. Yoğun olarak gece kokulu olan çiçekler, salkımlar halinde açarlar. İlk evrede beyaz olan bu 5 yapraklı çiçekler daha sonra pembe ve en sonunda kırmızı renk alırlar. Bu özellikleri nedeni ile her salkım üzerinde beyaz pembe ve kırmızı çiçekleri aynı anda görmek mümkün olmaktadır.

Uygun ortamda bitki her dem yeşildir. Yaprakları güzel kıvrımlı, parlak ve canlı renkli olup dikili olduğu alana renk ve canlılık katar.

Tohumdan üretimi kolay olan bitkinin tohumları kolaylıkla 3 cm büyüklüğe ulaşabilen oldukça büyük tohumlardır. Bu değerli tohumlar içlerinde sadece eşsiz güzellikte bir bitkiyi barındırmaz aynı zamanda geleneksel ve modern tıpta yaygın olarak kullanılan şifalı özellikleri de içlerinde saklarlar. Böbrek iltihaplarını kurutmadan, cilt hastalıklarına, yüksek ateşten idrar yolu rahatsızlıklarına dek pek çok alanda da ilaç olarak kullanılırlar.

Nasıl çimlendirilir?

Tohum ekimi son donlardan sonra yaz aylarına kadar dikim yapabilirsiniz.

Öncelikle tohumları 24 saat boyunca ılık suda bekletiniz. Suyun içerisinde şişmiş olan tohumları sudan çıkartıp tohumun sivri uç kısmını sıktığınızda kolayca ikiye bölüncektir. Bu işlem tohumun içine nem almasını kolaylaştıracaktır. Ağız kısmı ikiye ayrıldıktan sonra, geçirgenliği yüksek, su tutumu iyi, kaliteli saksı toprağına dikimini yapınız.

Bunun haricinde tohumun kalın ilk gövdesini tamamen soyup sadece iç çekirdek kısmını dikmekte uygulanan yöntemler arasında olup, bu yöntem seçilecekse çimlendirmenin steril ve temiz ortamda yapılmasına özen gösterilmelidir. Nemli torf toprağına bu şekilde kendi kalınlığı kadar derine dikilen tohum 20-24 derecede ort. 20 günde çimlenir.

Bakımı ve fideleme: Üretim saksısında çimlenen genç filiz ilk gerçek yapraklarını verene dek beklenir. Filiz elle alınabilir boya geldiğinde kök kısmı zedelenmeden yapraklarından tutarak üretim saksısından alınır ve fidelemek üzere ort. 15 cm derinliği olan bir saksıya dikilir ve doğrudan öğle güneşi görmeyen aydınlık bir yerde fidelenir. Bu dönemde gelişimi hızlandırmak için sıvı gübreleri yazılı oranın iki katı seyrelterek 15 günde bir gübreleme yapabilirsiniz. Bu evreden sonra toprağa almayacaksanız her saksısını doldurduğunda bir büyük boy saksıya alarak gelişimini destekleyin. Toprağa alınacaksa toprak derinlemesine havalandırılmalı, taban gübresi verilmeli ve dondan korunaklı bir yer seçilmelidir. Yanına destek alabileceği, sarılabileceği destekler ayarlanmalı,kök kısım toprak yüzeyine kışın kökleri donlardan korumak için ağaç kabuklarından malçlama yapılmalıdır.

Kaynak:çin hanımeli tohumu, quisqualis indica çin hanımeli tohumu satışı, çin hanımeli fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe

Lonicera 28-06-2015 17:03

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1381606)
Bendeki de sadece uzamakla meşgul. 3 yaşına girdi ama çiçek hak getire. Başına geleceğini tahmin ettiğimden her kış içeriye alıyorum. Çelikten köklendirmeyi denedim başarılı olamadım.

Sözlerime biraz alınganlık mı göstermiş ne:))) İki dalcığında bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Jezebel 28-06-2015 20:14

Sn.Lonicera, Hülya Hanım'ın Bindallı sarmaşığı açtı. Facebook 'ta paylaştı.
Benim yok, üzücü sebeplerden dolayı.
Ama bu bitkinin tohumu getirten kişi olarak açmasından dolayı çok mutlu oldum.
Hele şükür gözümüz aydın, açtı sonunda. :)

Lonicera 29-06-2015 05:30

İzmir' de çiçekleneceğine pek ihtimal vermiyordum ama beni yanılttı. Aynı yaşta tohumdan yetişen bir yedeği daha var Sn. Jezebel. Ben de onu ne yapsam acaba diye düşünüp duruyordum. Yerini bulmuş oldu:)))

Jezebel 29-06-2015 11:57

Sn.Lonicera beni düşündüğünüz için sağ olun.
Minnettar olurum.:)

Lonicera 29-06-2015 13:34

Rica ederim ne demek, lafını etmeye bile değmez.

Lonicera 10-07-2015 13:23

1 Eklenti(ler)
Nihayet açtı, mükemmel bir kokusu var. İlk açışta pembe beyaz renkte.

ERKEN48 10-07-2015 15:35

Gözünüz aydın. güzel kokmasına ayrıca sevindim. Benimki de sanırım 2-3 güne çiçeklenir.

Lonicera 10-07-2015 16:07

Hadi inşallah, siz de o mis gibi kokuyu bol bol içinize çekersiniz.

aydindeniz 11-07-2015 08:18

bu bitki Hatay Arsuz bölgesinde nerdeyse her evde var. eskiden günümüze kadar yazılanları okudumda yurt dışından tohum getirenler, yüklüce para ödeyenler yazık olmuş bence. Hatay Arsuz bölgesinde ilk olarak Arabistandan getirildiği için ismi Arabistan çiçeği olarak bilinir. Hemen hemen her evin bahçesinde vardır. sıcağı ve güneşi oldukça seven bir sarmaşık. kışın yapraklarını tamamen döker aşırı soğuk olursa kuruyabilir. kuruyan bitkileri sökmemek gerekir genellikle alttan yeni sürgünlerle tekrar canlanır. içerde canlı olabilir ancak gölge sevmez gölgede bol yaprak olur ama çiçeklenmez. buralarda hiç tohum oluştuğunu görmedim. alttan sürgünlerden çoğaltıyoruz. ancak sadece kışın yaprak döktükten sonra çoğaltma şansımız var. sanırım tohum oluşturacak kadar süre sıcak görmüyor. çiçeklerinin ilginç bir özelliği gündüzleri pembe olan çiçekler geceleri beyaza dönerler. bunlar kitabi bilgi değildir. yaşadıklarımızdan öğrendiklerimizdir. size bir kaç fotoğraf çekip yükleyeyim.

Jezebel 11-07-2015 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydindeniz (Mesaj 1395068)
bu bitki Hatay Arsuz bölgesinde nerdeyse her evde var. eskiden günümüze kadar yazılanları okudumda yurt dışından tohum getirenler, yüklüce para ödeyenler yazık olmuş bence. Hatay Arsuz bölgesinde ilk olarak Arabistandan getirildiği için ismi Arabistan çiçeği olarak bilinir. Hemen hemen her evin bahçesinde vardır...

Çok güzel yazmışsınız da bizler İzmir'de , İstanbul'da, çoğunluğumuz Ankara'nın Batısında oturuyoruz. Parayı ben ödedim, büyük bir para değildi.
Bu bitkinin Hatay'da olduğunu bilsek dahi oraya Izmirden uçakla gidip gelmek verdiğim paranin % 200 fazlası olurdu. Ki biz 10 kişiden fazla insana bu bitkiyi yetiştirme imkanı sağlamış olduk. Yani biz ekonomik olan yolu seçmişiz.
Verilen çabayı küçümsememek lazım. Kendim tohumdan yetiştirdiğim bitkilerle karşılıksız olarak 4 kişiyi mutlu ettim.
Mutluluğa parasal değer biçemem :)
Saygılar.

aydindeniz 11-07-2015 10:17

Sayın Jezebel, çabayı küçümsemek değil ki benim dediğim. Bu sonuca nasıl vardınız anlayamadım. Paylaşım duygusu güzeldir. Bende bir çok kişi ile çelik paylaşmış biriyim. Bunu anlayabilirim. Daha önce konu başlığını görebilmiş olsaydım çelik paylaşımında bulunabilirdim. Ama zaten sizin ihtiyacınız kalmamış.

Lonicera 11-07-2015 11:44

1 Eklenti(ler)
İlk gün pembe beyaz olan çiçeği 2.gün bu şekilde. Koku hafif hafif devam ediyor:)

Jezebel 11-07-2015 11:47

" ...yazık olmuş..." demişsiniz.
Bu tohum paylaşımında ben getirtme, agozce arkadaşımız da dağıtımını yaptı.
Bize zor veya maliyetli gelmedi.
Biz bu bitkiyi kendimiz için değil ülkemiz için istedik.
Bu bitkiye türkce isim verme konusunda anket yapıldı.
Ben bunların yaşanma sürecinde çok keyif aldım.
Ve arkadaşlar bir bir çiçeklerinin durumunu paylaştıkça da onlar adına çok mutlu oluyorum.
Yazık olmadı :)

Jezebel 11-07-2015 11:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 1395109)
İlk gün pembe beyaz olan çiçeği 2.gün bu şekilde. Koku hafif hafif devam ediyor:)

Sn. Loniçera belki buda diğer kokulu bitkiler gibi akşam saatlerinde kokuyordur.
Bunu fark etme şansınız oldu mu?
Bizim için bir de akşam koklarmısınız.

Lonicera 11-07-2015 11:56

Vallahi ben de gittigidiyor' dan 3 tane tohumu 5 TL. ye almıştım. Ne tohumlara ne paralar verdiğimizi hatırlıyorum da bu miktar bu çiçek için bana çok ucuz geldi işin doğrusu.

Bu akşam unutmazsam koklarım Sn jezebel. Ayrıca bir şekilde tozlaşma yapmak istiyorum, belki tohum bağlatma şansımız olabilir.

Lonicera 11-07-2015 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1386959)
Sevgili Jezebel, sizi ve beni Allah mı konuşturdu bilmem ama sekiz aydır kurumuş, ölmüş bir vaziyette saksısında bekleyen çin hanımelimden yeni sürgün çıkmış. Sonbaharda üst aksamı tamamen kurumuş bitkiyi incitmeden söküp köklerine bakmak için çıkarmıştım, köklerin çoğu ölmüş birkaç sağlam sayılabilecek kök vardı, sonra atmaya kıyamadım, selluka saksısına gömdüm, öyle kuru kuru duruyordu yine de elim varıp atamadım. Dün sellukayı sularken hanımelinde o minik sürgünü gördüm:D Allahım nasıl mutlu oldum nasıl sevindim anlatamam.

Artık Çin'in alibaba.com'larında tohum arayışına çıkmıştım, birkaç satıcıyla da görüşmüştüm hatta:D

Allahım lütfen yaşasın o sürgün, büyüsün çiçek açsın:D:D

Sn Sûz-i Dilârâ, bitkiniz ne durumda merak ettim.

Lonicera 11-07-2015 20:35

Sn Jezebel, akşam Quisqualis' in çiçeğini kokladım. Tesbitiniz doğru, koku neredeyse iki katına çıkmış. Keşke çok daha fazla çiçeklenmiş olsaydı da doyasıya koklamak mümkün olabilseydi. Ne yapalım nasipse seneye artık. Ya da ne bileyim belki sonbahara doğru bir sürpriz yapıp tekrardan çiçeklenir. Bitkiyi çok yakından tanımadığım için fazlaca bilgim, tecrübem yok.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025