agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Yasemin (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1728.htm)

Fatoş 14-06-2010 21:22

Sevgili Yalçın hiç kokusu yok. Kışın da yaprak dökmüyor ve çiçekli oluyor.

Yılmaz Yalçın 14-06-2010 22:07

Kışı İstanbulda geçirebilir mi acaba?

Fatoş 15-06-2010 08:46

Sevgili Yalçın hiç bilmiyorum, mantık olarak İstanbul da yaseminler oldukça keyifli o da yasemin türü olduğuna göre neden olmasın?

fizban 15-06-2010 20:47

Aslında başarılı bir görünümü yok.Sıradan birkaç çiçek var üstünde.
Sıradan olmayan yanı kokusu elbette!!

Yine de paylaşmak istedim. İyi çekememişim kusura bakmayın!

http://i130.photobucket.com/albums/p...h/DSCN0490.jpg

Yılmaz Yalçın 15-06-2010 21:18

Sevgili Fizban,
Çiçeklerinin kokusu oldukça hoş oluyor fulyaseminin..Benim 1,5 yıl önce Mutlu Bey'den aldığım fulyasemin kışın donmuştu ancak şimdi tekrar 1 metre boyunda sürgün verdi:)Saksınızın boyutunu değiştirip 20 litrelik saksıya dikerseniz çiçeklenme bitince epey sürgün verir..

fmerry 16-06-2010 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 656766)
Foroğraflarsanız hangi tür olduğunu ve ne zaman çiçeklendiğini söyleyebiliriz.

Merhaba ;
yeni çekemedim ama eski fotoğrafı var yardımcı olursanız çok sevinirim neden açmıyor imrendim sizinkilere
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1275374311

gördüğünüz o filizler çok uzadı heryandan da filiz verdi ama açma olayı yok hiç

Eser İlhan 16-06-2010 08:40

Sevgili fmerry, yasemininizin resmi çok net değil ama kışın (ocak-şubat) çiçeklenen pembe yasemine ( Jasminum polyanthum ) benziyor sanki. Şu sıra tam büyüme zamani, bence ondan devamlı sürgün veriyor.
Benim de bahçemde iki tane vardı bu cinsten, Istanbul'da bu sene yaşanan çok kuvvetli kış nedeniyle her ikisi de dondu. Ben tam öldüler diye üzülürken tekrar sürdüler şimdi :))
Çiçeklerinin çok yoğun, muhteşem bir kokusu oluyor açınca. Güle güle büyütün ..

fmerry 16-06-2010 09:11

iel77 Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için açsında güzel kokusunu duyayımda :) acaba dedim bana yasemin diye başka bir çiçekmi kakaladılar :D en azından yaseminmiş:D

FIRUZAN 16-06-2010 12:10

4 Eklenti(ler)
merhaba yeni bir yasemin aldım .Çalı formunda ve dikenleri var cinsi nedir ? Kokusu oldukca yoğun saksı büyüklüğü sizce yeterli mi?Ana gövdeyi kalınlaştırmak için ne yapmalıyım? Bakımı nasıldır kışa dayanır mı ? teşekkürler

Mutlu Kutlu 16-06-2010 13:10

Resimdeki yasemin natal plum. İnka eriği gibi isimleride var.

Kışa donlara dayanıklı değildir, fazla büyük saksı istemez. Resimde fazlaca çiçeklenmiş, galiba extra besinler kullanılmış. Normalde bu kadar fazlaca çiçeklenmez, meyveleri kızarınca yenilebilir. Direk güneş gören yerleri sever.

Form olarak gayet güzel, epeyce pahalıya almış olmalısınız.

Yılmaz Yalçın 16-06-2010 16:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fmerry (Mesaj 659166)
iel77 Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için açsında güzel kokusunu duyayımda :) acaba dedim bana yasemin diye başka bir çiçekmi kakaladılar :D en azından yaseminmiş:D

Peki yeterince güneş alıyor mu?Ya da kaç saat güneş görüyor?

fmerry 17-06-2010 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 659442)
Peki yeterince güneş alıyor mu?Ya da kaç saat güneş görüyor?

Merhaba Yılmaz Bey,

Aslında yeterince alıyor terasta duruyor sabah güneşi alıyor.Öğlen gölge üzeri evimiz sadece sabah güneşi ama açık yerde birde buralar çok sıcak...Yaseminin cinsi kış yasemini mi?

Yılmaz Yalçın 17-06-2010 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fmerry (Mesaj 659757)
Merhaba Yılmaz Bey,

Aslında yeterince alıyor terasta duruyor sabah güneşi alıyor.Öğlen gölge üzeri evimiz sadece sabah güneşi ama açık yerde birde buralar çok sıcak...Yaseminin cinsi kış yasemini mi?

Evet sevgili İel77'nin de söylediği gibi yasemininiz Jasminum polyanthum,Çin yasemini,Pembe yasemin,kış yasemini:
Batı Çin kökenlidir, boylu (6 metre) ve kışa (-9°C)dayanıklıdır.
Sürgünleri sarılıcı ve çok hızlı gelişen sarmaşık türüdür. İlkbaharda ya da yaz başında açan çiçekleri beyaz, tomurcukları koyu-pembe ya da koyu-kırmızı renklidir. Çiçekleri çok güzel kokar ve bol çiçeklidir. Tüysü yaprakları 7 yaprakçıktan oluşur. Ilıman iklimlerde çiçekleri ve kokusu için yetiştirilir.
Sıcak bölgelerde ve açık alanlarda, sıcak duvar önlerinde kullanılır. Çiçeklenme sonrası özellikle seralarda budanması gerekir.

Eğer Manisa'da bulunduğunuz bölgede kışın sıcaklık -5 derecenin altına düşmüyorsa size tavsiyem bol çiçek görmeniz için Akdeniz Yasemini yetiştirmeniz.Bahsettiğiniz güneşlenme zamanı yasemininiz için yeterlidir.

fmerry 17-06-2010 09:34

Yılmaz Bey Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
Manisa da sıcaklık -2 nin altına düşmez yazlarıda inanılmaz sıcak olur yanıyoruz resmen.

Çiçekçiye akdeniz yaseminin desem anlar inşallah yine aynısından vermez:D Ama terasıma o kadar çok sarıcı aldım ki bunlar büyüyünce ne olacak acaba.

Yaseminimin kokusunu kışın duyacağım demek ki

Yılmaz Yalçın 17-06-2010 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fmerry (Mesaj 659780)
Yılmaz Bey Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
Manisa da sıcaklık -2 nin altına düşmez yazlarıda inanılmaz sıcak olur yanıyoruz resmen.

Çiçekçiye akdeniz yaseminin desem anlar inşallah yine aynısından vermez:D Ama terasıma o kadar çok sarıcı aldım ki bunlar büyüyünce ne olacak acaba.

Yaseminimin kokusunu kışın duyacağım demek ki

Satış bölümünde Mutlu Bey'den daha ucuza ve gelişmiş Akdeniz yasemini sipariş edebilirsiniz hem de bir günde geliyor kargo masrafı da düşük oluyor..Alma imkanınız olursa Akdeniz yaseminini ve melisayı tavsiye ederim müthiş iki koku olur ev ve terasınızda..

FIRUZAN 17-06-2010 10:41

1 Eklenti(ler)
Mutlu bey fazla pahalı almadım açıkcası , serada en köşede unutulmuş bir yerde gördüm de aldım .Ben şeklini beğendim bazıları boya gitmişti çünkü ,bunu budayıp saksıda bodur olsun istiyorum
Meyvalarını yiyebilirsiniz derken meyva yaprak kurusumu zira meyvası nasıl oluyor bilmiyorum :o

FIRUZAN 17-06-2010 11:14

3 Eklenti(ler)
Mutlu bey baktım internetten meyvalarına :) resimdekiler de geçen seneki yaseminlerim ilk fotoğraftaki ful yasemin açmak üzere fakat alt gövde de yapraklanma yok neden ? Birde bu sarmaşık olanında ciçeği fazla değil diğer çeşitler gibi ne yapmak lazım ? bu kadarcık çiçek çok güzel kokuyor oysa.Ne tarz bir gübre kullanmalıyım çünkü hiç atmıyorum atmak lazım değil mi?bizim sularım oldukca kireçli toprak iyi ama.

Yılmaz Yalçın 17-06-2010 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FIRUZAN (Mesaj 659857)
Mutlu bey baktım internetten meyvalarına :) resimdekiler de geçen seneki yaseminlerim ilk fotoğraftaki ful yasemin açmak üzere fakat alt gövde de yapraklanma yok neden ? Birde bu sarmaşık olanında ciçeği fazla değil diğer çeşitler gibi ne yapmak lazım ? bu kadarcık çiçek çok güzel kokuyor oysa.Ne tarz bir gübre kullanmalıyım çünkü hiç atmıyorum atmak lazım değil mi?bizim sularım oldukca kireçli toprak iyi ama.

Sevgili Fıruzan,
1.ve 2. resimdeki yasemini arap yasemini(grand dukeyi) daha büyük saksılara dikerseniz 20 litrelik mesela ve dibine keçi gübresi koyarsanız bir avuç ozaman daha çok büyürler..3.resimdeki fulyasemini ise güneş alan bahçeye dikmenizi öneririm kışı İstanbul'da rahatça çıkarıyor..Hem de bahçede epey büyür ve bol çiçek açar

Mutlu Kutlu 17-06-2010 12:19

Sn firuzan,

Ful (grand duke) yapı itibarıyla odunsu gövdeli bir yasemin.

Ful yasemininizde demir ve mangan eksikliği var bu yüzden yaprakları sarımsı açık yeşil. Besin konusunda bizim ürettiğimiz ve kullandığımız besini öneririm. Keçi gübresi elbette çok yararlı ama, bitkinin tüm ihtiyaçlarını karşıladığıda söylenemez.

fmerry 17-06-2010 12:56

Yılmaz Bey teşekkürler,

Yasemini burdan bir bakayım bulamazsam Mutlu Bey'e ulaşırım bizim buralarda çiçek çok oluyor semt pazarları hele çok ucuz oluyor.Amacım doğru yasemini tutturmak :D

günebakan 17-06-2010 20:00

1 Eklenti(ler)
Çok sevdiğim mavi yaseminm çiçek açtı:)

Eklenti 153706

siniroluyorum 18-07-2010 13:28

İki tane yeni yasemin aldım.Birinin fulyasemin olduğunu düşünüyorum.Yaprakları ikili olarak karşılıklı dizili.Çok kalın yaprakları yok.Geniş yaprakları var.Tek tek yıldız şekilli beyaz ve hoş kokulu çiçekler açıyor.İkincisinin ise normal yasemin sanıyorum ama biraz kafam karıştı beyaz yasemin,normal y. ve yıldız y. jasminum officinale değil mi?Bendeki yaseminnin yaprakları akasya gibi bir dal üzerinde dizili birkaç yapraktan oluşuyor ama bir dalda 3 bazılarında ise alttaki iki yapraktan çıkma iki yaprak daha var beyaz,kokulu ve tek tek çiçek açıyor.Fotolarını ancak yarın ekleyebilirim

yilmaz65 19-07-2010 13:39

maşallah,maşallah harika bir bitki.....

arnavut biberi 12-08-2010 18:36

arkadaşlar Jasminum polyanthum yaz aylarında yani şu aralar hiç çiçek açmıyormu?eğer çiçeklenebiliyorsa onun kokusunu biliyorum çok yoğun bir ara bende vardı artık yok eğer yazında çiçeklenebiliyorsa gene ondan almayı düşünüyorum yoksa pervane şeklinde çiçekleri olan yasemin (ismi ne oluyordu tam olarak unuttum) almayı düşünüyorum? şu ara yaseminleriniz ne durumda ??

uzman16 23-08-2010 21:14

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 614299)
Ortak siparişlerde yurtdışından pandora yasemin ve yasemin alba tohumları getirtmiştim.
Çimlenmeleri bir ay kadar sürdü. Sağlıklı gelişiyorlar. Yapraklar parlak ve şekli hoş.
Şu an itibariyle yazdığım etiketleri olmasa birbirinden ayırmam mümkün değil. Görüntüleri aynı.

Eklenti 135247

tohumdan yetiştirdiğim pandora yasemin plastik bardakta geçirdiği 4 ayın sonunda çiçek açıyor. Yarın tamamı açmış olur. Rengi kırçıllı pembe gibi.

Eklenti 167583

Eklenti 167584

Yılmaz Yalçın 23-08-2010 22:41

Sevgili Uzman1,
Tebrikler:)Gerçekten büyük emek sonucu çiçeğini gördünüz:)Bana yolladığınız kardeş tohumu her ne kadar çimlendiremiş de olsam sizinkini görünce çok sevindim:)

Eser İlhan 24-08-2010 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arnavut biberi (Mesaj 683035)
arkadaşlar Jasminum polyanthum yaz aylarında yani şu aralar hiç çiçek açmıyormu?eğer çiçeklenebiliyorsa onun kokusunu biliyorum çok yoğun bir ara bende vardı artık yok eğer yazında çiçeklenebiliyorsa gene ondan almayı düşünüyorum

Jasminum polyanthum sadece kış sonunda çiçeklenir. Şu sıralar onun büyüme mevsimi benim bahçemde iki tane var (kış soğuklarında toprak üstü kısımları tamamen donmuştu) harika boy atıyorlar. Pervane çiçekli yaseminlerin de -ara sıra tek tük açsalar da - çiçekleri artık bitti. Onlar da kış gelmeden bol bol uzama telaşındalar :)

Hatice Tarhan 25-08-2010 02:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 659300)
Resimdeki yasemin natal plum. İnka eriği gibi isimleride var.

Kışa donlara dayanıklı değildir, fazla büyük saksı istemez. Resimde fazlaca çiçeklenmiş, galiba extra besinler kullanılmış. Normalde bu kadar fazlaca çiçeklenmez, meyveleri kızarınca yenilebilir. Direk güneş gören yerleri sever.

Form olarak gayet güzel, epeyce pahalıya almış olmalısınız.

Mutlu bey bahsettiğiniz bitkiyi bende aldım carissia olarak aldım ,yesemin türü olduğunu bilmiyordum.Çiçekleri hariç yaseminle uzaktan yakından bir bağlantısı yok carissia nın, oldukçada uygun fiyatta, zira bu yıl Alanya belediyesi orta refüjlere sanayi tarafına oldukça çok ekti yanından geçerken meyvelerini koparıp yiyoruz.Elinde olmayan arkadaşlar temin etmenizi tavsiye ederim meyvesi çok güzel.

uzman16 25-08-2010 11:00

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın (Mesaj 687502)
Sevgili Uzman1,
Tebrikler:)Gerçekten büyük emek sonucu çiçeğini gördünüz:)Bana yolladığınız kardeş tohumu her ne kadar çimlendiremiş de olsam sizinkini görünce çok sevindim:)

Yılmaz Bey, tohum alabilirsem size yine yollarım. Olmadı çelik köklendirir yollarım. ;)
Benimkinin bu sabahki hali. 2 tanesi açtı, üzerinde 5-6 tane daha tomurcuk var.
Bunlar pembe kırçıllı, Mutlu Kutlu'dan aldıklarım beyazdı. İkisi de hoş.

Eklenti 167735

Yılmaz Yalçın 25-08-2010 11:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 (Mesaj 687859)
Yılmaz Bey, tohum alabilirsem size yine yollarım. Olmadı çelik köklendirir yollarım. ;)
Benimkinin bu sabahki hali. 2 tanesi açtı, üzerinde 5-6 tane daha tomurcuk var.
Bunlar pembe kırçıllı, Mutlu Kutlu'dan aldıklarım beyazdı. İkisi de hoş.

Eklenti 167735

Bende geçen yıl Mutlu Bey'den alacalı renklisini almıştım bahçede dikiliydi ve son dondan öldü:(Umutlu yeşermesini bekledim ama malesef yeşermedi:(Kışın mutlaka içeriye alın çok hassas soğuğa karşı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025