![]() |
Alıntı:
Nihayet o soğuklara dayanıklı 30 yıllık yasemini bayram tatilinde memlekette fotoğrafladım..İnanılmaz bir andı çünkü daha yasemini görmeden 200 metre uzaktan kokusunu yoğun bir şekilde hissettim.Gözlerimi çevirdiğimde hayatımda gördüğüm en büyük; en geniş alana yayılmış ;gövdesi ağaç gibi olmuş ve gelin gibi bembeyaz çiçekleriyle beni karşıladı..İşin ilginç yanı Eylül ortasına gelmemize rağmen hala yoğun çiçekliydi..Çiçekleri Akdeniz yaseminin aynısı ancak daha küçüğüydü..Çok soğuk kışlar geçirmesine rağmen bir dalı bile kurumamıştı.Akşam eve gidince fotoğraflarını siteye ekleyeceğim.Hemen 20 cm uzunluğunda birkaç tane çelik aldım ve bu çelikleri mutlaka köklendirmek istiyorum.Bu konuda ne önerirsiniz?Eğer köklendirebilirsem bu türü yaygınlaştırıp yaşatmak istiyorum. |
Yılmaz bey, inşallah köklendirmeyi başarırsınız.
Hormon uygulaması yaparsanız şansınız yüksek olabilir. Fotoğrafları çok merak ettim. |
Alıntı:
Umarım köklendirebilirim..Acaba direk bahçeye gölge bir alana mı çeliklesem?Yoksa pet şişenin içinde sera ortamı mı oluştursam?Biraz nette araştırdım ve çelik aldığım yaseminin;Jasminum officinale L.olduğunu anladım görüntü itibarıyle. Latince Adı :Jasminum officinale L. Türkçe Adı :Gerçek yasemin Yöresel Adları :Kokulu yasemin, Beyaz çiçekli yasemin, Türk yasemini Tek tüysü yapraklar Karşılıklı dizilmişlerdir. Yaprakçık sayısı 3-7 (9) dur. Eliptik, uzunca yumurta biçiminde ve sivri uçludur. 1-6 cm. boyundadır. Yan yaprakçıklar sapsız, uçtaki yaprakçık uzun saplıdır. Sürgün : Yeşil renkli sürgünleri narin, dört köşeli, tüysüz yahut başlangıçta hafif tüylü sonra çıplaktır. Yıllık sürgünlerin boyu 1-1.5 m.ye ulaşır. # Çiçeklenme Zamanı : Yaz Başı (Haziran) # Yaz (Temmuz) # Yaz Sonu (Ağustos) # Sonbahar Başı (Eylül) Çiçek Rengi :Beyaz İklim :Sıcak ve ılıman iklimleri sever.Soğuk iklim şartlarına dayanıksızdır. Sadece iklim kısmına katılmıyorum.Memleketimde kış şartları İstanbul'la eşdeğer hatta bazen İstanbul'dan daha fazla soğuk olabiliyor.Üstelik bu kış bahçemdeki yaseminlerin çoğu ölmüşken bu yasemin nasıl oluyorda 30 yıldır hiç donmadan yaşıyor..Aynı türde yasemin birkaç bahçede daha var ve geçen kışı hiç hasar almadan atlatmışlar. |
Bence mevsim itibarı ile gölge alana dikmeyin, ne olsa yakıcı sıcaklar bitti, köklenmek için ısıya ihtiyaç duyacaktır.
En iyisi pet şişeler seçeneği, hatta varsa perlit içine daldırabilirsiniz. Aslında madem ki elinizde bir kaç çelik var, 1,5 L. pet şişelerini kesip, birini perlit, birini cocopeat, diğerini de bahçe toprağı ile deneyin derim. Tabi varsa hormon da kullanın. Başarılar diliyorum. |
Alıntı:
Bahsettiklerinizden sadece bahçe toprağı var elimde:)Torf bulabilirim en fazla buralarda:(Ama Koçtaş'ta var mı bilmiyorum perlit ya da cocopeat bir bakayım. |
5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
İşte Samsun/Alaçam'da çoçukluğumundan beri nice soğuk kışlardan rahatça çıkmış;30 yaşındaki yasemin:)O kadar geniş bir alana yayılmıştı ki inanın gece vakti tamamını alamadım flashı yetmedi aydınlatmaya:)Aslında ilk gördüğümde gündüzdü ve bembeyaz çiçekti ama bir kaç gün sonra gittiğimde dökülmüştü fırtınadan çiçeklerinin büyük kısmı..Yan komşu çiçeklerinin Nisan'dan Aralık ayına kadar açtığını söyledi.Yinede binlerce tomurcuğu vardı adeta çiçek fabrikası gibiydi:)Aldığım çeliklerimin bir kısmını bahçe toprağına,bir kısmını da pet şişenin içine koydum.Umarım köklenir de bu kışa dayanıklı yasemin çeliklerini tüm arkadaşlarımla paylaşırım.Bu arada bu yaseminin türünü tam olarak bilen varsa lütfen söylesin:) |
Yaprakları, benim bahçedeki yasemine benziyor gibi geldi.
|
Benim bahçemde de var bu yaseminden. Kışın soğuklarına çok dayanıklı ve dal boğumlarının toprağa değdiği her noktada kökleniyor. Çiçeklerinin ömrü ise sadece 1 gün.
Tam güneş almazsa açmıyor. |
Alıntı:
Kış soğuklarına dayanıklı olan nadir bu tür yaseminin kokusu da çok güzel.Sizinki kaç yaşında ve köklendirmek için ne yapmak uygun olur?Yasemininizin fotoğrafını ekleyebilirseniz çok seviniriz. |
Kütahyadan bir yakınımın bahçesinden almıştım kök sürgünlerinden. Düşünün Kütahya gibi soğuk bir şehirde korunaklı bir bahçede 10-15 yıldır yaşıyor ve çiçek açıyor. Bu kış -4\-5 dereceyi gördü Bursa'da ve banamısın demedi. Daldırma yöntemi ile çok kolay ve sorunsuz kökleniyor.
|
Bir beyaz'da bende var, yan bahçede de pembesi. Bana beyazın çiçekleri daha uzun ömürlü gibi geliyor yani bir gün değil ömrü. Çiçeği pembe kadar kolay dökülmüyor.
|
Alıntı:
|
Normal, akdeniz yasemini.
2 Eklenti(ler)
Resimlediğiniz yasemin türü akdeniz yasemini. Portakal mandalina ve limon yetişen her yerde kolayca yetişir.
-9 a dayanır demek biraz abartı olur, kısa süreli -9 da yaşayabilir belki ama uzun süreli -9 larda narenciye türleri bile ölüyor. İstanbul'un alçak yerlerinde yetişebilir fakat yüksekte kalan yerlerde yaşayacağını pek sanmam. Alıntı:
|
Geçen yaz bu yasemini Ankara 1100 rakımdaki bahçeme deneme amaçlı diktim.
-15 ile -20 arasındaki soğukları görmüş olmasına rağmen sağ kalıp bu yaz boyunca çiçeklerini açtı. Yeter ki gövdesi odunlaşmış olsun. Odunlaşmamış yeni çeliklerin şansı yok.Bitki 3-4 yaşında ise dayanıyor. |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Deniz Akvaryumu,
Yaprak özelliklerine baktığımızda söylediğinizi doğrular bulgular oluşuyor.Hakiki yaseminin yaprakları daha sivri ve uzun hatlı ve yaprak rengi mat.Yeni bilgiler buldum internette.Eklediğim fotoğraflarla da aynı görüntüleri. Hakiki yasemin (Tıbbi yasemin, Jasminum officinale) yurdumuzda serin ve ılıman bölgelerde yetişir. Terminal durumundaki çiçekler, kar beyazı renkte ve küçük kümecikler halindedir. Çiçeklenme zamanı yaz ve sonbahar başlarıdır. Çiçeklerinden parfüm yapılır. Boyu 9-12 m olup, anavatanı İran ve Himalayalar'dır. Serin yerlerde duvar diplerinde kullanılabilir. Daha ılıman yerlerde ise açık arazide direk, sütun gibi elemenlara sarılarak bunların kamufle olmalarını sağlar. Yarı olgun sürgünlerin köklendirilmesiyle üretilir. Ilık ve güneşli ortamlar, iyi bahçe toprağı ister. Düzenli, fakat az miktarda sulanmaldır. Gerektiğinde budama yapılmalıdır. Romatizma, nikris ve mafsal ağrılarını giderir. Ateş düşürür. Kabızlığı giderir. |
1 Eklenti(ler)
Örneğin,
Jasminum officinale nin bir varyetesi olan 'Argenteovariegatum' un soğuklara çok dayanıklı olduğu belirtilmiş. Eklenti 170578 https://davesgarden.com/guides/pf/go/48894/ |
1 Eklenti(ler)
Bendeki Yaseminin fotoğrafını koyuyorum. Şu an çiçekli olmadığı için çiçeklerini çekemedim.
|
Alıntı:
Yaseminler aynı:)Bu yasemin türünü çoğaltmak zorundayız..Soğuk iklimlerde de o güzel kokuyu yaşamalıyız. |
2 Eklenti(ler)
Bendeki yaseminin fotoğrafı. Soğuklardan öldü sanmıştık. Temmuz ayında sürgün verdi. Bu yıl çiçek açmadı. Burada bahsedilen yasemin ile aynı mı?
Eklenti 172039 Eklenti 172040 |
Sevgili S durul,
Sizinki kış yaseminine benziyor gibi geldi bana..Sevgili Kopshtar'ın ve benim bahsettiğim soğuğa dayanıklı yaseminin yaprakları tamamen hafif tüylü ve tamamen mat renkte yani hiç parlak değil yaprakları..Üstelik çok hızlı büyüyor ve Nisandan-Kasıma kadar sürekli çiçekli.. |
Arkadaşlar,
Bu ayda beyaz yaseminden çelik alıp bahçeye diktim.Bir kısmını da pet şişede ağzı kapalı olarak çelikledim.Acaba diyorum bahçedeki çelikler ısı kaybı yaşar mı?Gerçi henüz soğuklar başlamadı ama siz ne dersiniz? |
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Sanırım bu mevsim çelik alınıyor .sayın denizakvaryumu bu yasemin bizlere iklim olarak çok uygun .Budama yapacaksınız nasılsa birkaç kök çelik denermisiniz köklenecek mi ? Çoğaltmak lazım bu yasemini diye düşünüyorum . |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar,bahçede toprağa dikili olarak yaşayan yaseminlerin donmaması için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz? Benim iki biüyük Jasminum polyanthum türü sarmaşığım geçen yılki soğuklarda tamamen dondu (hem de üzerindeki bir dolu tomurcukla birlikte :( ) Bu yıl da sert geçeceği söyleniyor. Yeniden yeşeren ve eski boyunu bulan yaseminlerimi yine kaybetmek istemiyorum. Köklerine bolca büyükbaş hayvan gübresi koysam, yapraklı gövdeyi de birkaç yerden deldiğim branda naylonla sarsam yeterli olur mu? Bunu deneyenininz oldu mu? Naylon örtünün altında bozulma,çürüme hastalanma vb. olabilir mi? Fikirlerinizle bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :)
|
Naylonla sararsanız don olduğunda vereceği zararı arttırmış olursunuz.
Pratik çözüm: buzdolabı kartonu gibi büyükçe bir kutu mukavvayı tepeden geçirin, su işlemeyecek şekilde naylonla kapatın. Don olacağını sezdiğinizde kapatırsınız, güzel havalarda çıkartırsınız. |
Cevap için teşekkürler Mutlu Bey. Naylonun don zararını artıracağını hiç düşünmemiştim.Genelde dışarda kalan sardunya vb. bitkilerin üzeri de kalın naylonla kapatılır diye biliyordum. Bu uygulama tüm bitkiler için mi yanlış,yoksa yasemine mi özel?
Bir de yaseminim oldukça büyük.Verandaya tırmanıyor.Tamamını kartona sığdırmama imkan yok. Köklere yakın alt gövdeyi yapabildiğim kadar geniş sarsam yeterli olur mu yoksa bütün bitki mi girmeli kartona?? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025