![]() |
Begonvil edinmek istiyorum
İyi günler istanbuldayım ve begoncil edinmek istiyorum bahceye dikmek icin yardımcı olabilirmisiniz nerden bulabilir.
|
Sevgili zenon Baumax te bulabilirsiniz
|
mersinde değişik begonvillerden çelik alıp saksıya ektim bakalım başarılı olabilecek miyim,umarım çelikler tutar çünkü renkleri çok güzel.
|
begonvillerin uçlarından aldığım çelikler hemen kurudular ama daha kalın gövdeli çelikler duruyor.
|
Ben çeliklerden alabilirim size zahmet olmazsa,Ankaraya gönderirmisiniz peki?
|
görünürde çok sağlıklı bir begonvilim var.ama bir türlü açmadı.aldığımda çiçekliydi.ama yeşil düşmanı bir komşumun gazabına uğradı geçen yıl.bahçeye dikmiştim.gözünün içine bakıyordum derler ya aynen öyle hergün işten gelir gelmez bakıyordum.bir akşam işten geldiğimde köküyle birlikte yerinden sökülüp ağustos sıcağında duvara dayalı buldum onu.o kadar üzüldüm ki.o sıcakta saatlerce o şeklide kalmıştı ama bir ümit dedim belki.hemen saksıya aldım bolca suladım.gece yatmadan tekrar suladım.geçen yıldan bu yana sıvı gübre verdim.kışın da içeri aldım.kurtardım güzelimi.bu yıl çiçeklerini bekliyordum.belki teşekküğr eder bana güzelliğiyle diyordum ama bir türlü açmadı.tavsiyeleriniz doğrultusunda suyunu azalttım.ama halen yemyeşil.başka nerde yanlış yapıyor olabilirim.biri bana yardım etsin lütfen.bu güzellikten bende mahrum kalmayayım.
|
:mad::mad:
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
20 gün önce sn. ahmeterin önerdiği teknikle diktiğim çeliğim bu durumda.
Yapraklarını dökmüştü, çıkanlar yeni yaprak... Eklenti 248912 Umarın köklenir ve güzel gelişir, aldığım bitki hem kristal hem ebruli yapraklıydı. |
merhabalar herkese,
2 hafta önce iki adet begonvil aldım çeşmeden..istanbulda yetiştirmek için niyetlendim bayağı..begonvillerden biri bodur cinsi, diğeri ise dikenli sarkaç şeklinde. forumlarda yazılanları okuyarak çok dikkatli bir şekilde köklerine zarar vermeden diktim.. aydınlık bir yere yerleştirdim, 1 haftadır takip ediyorum.. hiçbir değişiklik yok (sadece bodur olanda minik yapraklar çıktı) ikisinin de yaprakları sararmaya başladı.. şuana kadar birkez suladım çünkü toprağına bir iki parmak kalınlığında bastırdığımda halen nemli.. tecrübeli olan, begonvili istanbul iklim şartlarında yetiştirmeye çalışan ve başarılı olan herkesin bilgisine ihtiyacım var, yaprakların sararması normal midir? haftada kaç kez sulamalıyım? acil bilgi lütfen.. begonvillerimi kabetmek istemiyorum:( |
Begonvil iklim değişikliğinden çok çabuk etkileniyor ve yaprak döküyor. Ortamına alışınca tekrar canlanacaktır ama yine de gözünüz üzerinde olsun, keyifsiz gördüğünüzde fotoğrafını paylaşın ve yapraklarının altına zararlı var mı diye bakın. Besin isteği biraz fazla oluyor, sizinki torfa dikiliyse zamanla besin gereksinimi olabilir.
Ben toprağını sürekli nemli bırakmıyorum ama çok susuz da kalmıyor. Zaten susuz kalınca yaprakları aşağı sarkıyor. Bahçede bu mevsimde haftada bir suluyorum. |
şuanda yaprakları çok solgun görünüyor.. ve yeni yaprakları çıkmıyor.. resmini en kısa sürede paylaşacağım.
toprağını değiştirmeden direkt diktim saksıya. şuanda ne yapmalıyım? güneş alan bir yerde mi olmalı? vitamin takviyesi yapmalımıyım ve hangi vitamin olmalı;? |
Alıntı:
|
Begonvilin çelikle üretilmesi.
Bir süredir begonvilin çelikleme yöntemi ile üretilmesini inceliyor ve değişik yollar deniyordum.Sanırım sonunda tam ve doğru koşulları kafamda netleştirebildim.Bunları paylaşmak isterim.1
1. sağlıklı ve canlı bir begonvili alın. 2. günün serin saatlerinde 3.ana gövdeden ayrılan yan dalları seçin.tepelerinde birkaç yaprak olsun sadece 4.yarı odunlaşmış2-5 mm kalınlığındaki dalları gözünüze kestirin. 5.ökçeli çelik için uygun kesim hatlarını önceden kafanızda belirleyin(bkz ökçeli çelik araştırın) 4çelik kesimini çok keskin bir aletle hızlıca yapın. 5. Hiç beklemeden önceden hazırladığınız ıba( indolbutırık asit) içeren köklendirme hormonuna bir kere bulayın. (1.5-2cm) 6.Piyasada köklendirme hormonu clonex diye bulunur. 7.daha önceden hazırlanmış saksı içinde dip ksma 2 cm kalınlığında temiz çakıl taşı dizin üstüne özel toprak karışımı olmalı. 8. özel karışım: dere yatağı kumu+torf+perlit eşit ölçüde. 9.köklendirme hormonuna buladığınız çeliği toprağa parmağınızla açtığınız boşluğa nazikçe oturtun kalan boşluğu perlitle doldurun. 10.derhal bolsu ilave edin (topragın üstüne su birikmiyecek kadar) 11.saksının üstünü saksı ile aynı boyutta şeffaf bir saksıyı ters çevirip (kapak) gibi) kapatıp.yanlardan bantlayın. 12.nem ve ısı bu sayede içerde kalacaktır.( kapak üstünde 4-5 delik olması gerekli 2-3 mm lık) 13.kapalı saksı sistemimiz 1 ay hiç açılamayacak ve sulanmayacak. 14.ilk küçük yaprakların gelişimini desteklemek için beyaz fluoresan ışığı **** bitki ampullerinden metal halıde lamba kullanıalbilir. 15 **** çok aydınlık ama direk öğlen güneşini görmeyen bir yer seçin. 16.seçtiğiniz yer gece dahi 20 derece altına düşmesin. 17.begonvil çelikleriniz bu hassas kurallar uygulandığında her iklim koşulunda ,%100 e yakın bir oranda kökleniyor. ve 1 ay içinde çiçek veriyor. 18. ilk çiçeğini döktükten sonra kapalı saksı sistemini açabilirsiniz 19.Açık halde iken ev içi nemli ve sıcak bir halde tutulmalı.20-35c. nem en az %45 olamalı 20.gunde 3 kez yapraklar sprey ile ıslatılmalı. 21 mümkün olduğunca direk güneş almalı. 22 toprağı ve1 cm toprak derinliği kısmı tam kurudukça ancak su vermeli. veya: 23.toprak içi nem ve ph ölçen ucuz analog göstergeler var onlardan alıp topragın merkezindeki nem oranının orta düzeyde olduğunu takıp edin 23.güneşte yaprakları biraz büzüşebilir panik yapmayın . 24.haftada bir defa sadece yapraklarına serin saatlerde sıvı yaprak gübresi püskürtün. 25 toprak ph 6 dan düşük olmasın. 26 çiçeğini döken veya uzun gövdesi boyunca yaprak vermeyen dalları budamaktan çekinmeyin. 27 Çiçeklenme döneminde bulutlu günlere denk gelirse yuksek basınçlı sodyum ampulleri ((hps) 200-400 watt yeter) 50 cm mesafeden max gunde 10 saat aydınlatılabilir. 28.çiçek için 3 şey gerekli bol güneş+az su+fosforlu gübre. Ben bu şekilde 1 begonvilden 20 çelik ürettim ve hepsi köklendi büyüyor.Eşe dosta hediye ediyorum bayılıyorlar. |
5 Eklenti(ler)
sonunda başardım. ankara'da kasım ayında çiçek açan begonvillerim var. Yaz boyunca yemyeşil yaprakları vardı devamlı boyları uzuyordu. Cam balkon içinde şimdi yaprak dökmeye başladı ama çılgın gibi çiçek açıyor. resimlerini ekledim.
|
Benim Ankaradaki de, Kasımdan marta kadar çiçek açıyor. Cam balkonda...
Neden acaba? |
Begonvil
1 Eklenti(ler)
Sera sıçaklığını seviyor
|
Merhaba,
önceki yazılara gözattım sanırım cevap bulamadım... acaba İstanbul ikliminde kış aylarında açık balkonda begonvil zarar görürmi, en düşük dayanabildigi sıcaklık ne dir bilen var mı acaba? saygılarle.. |
Sanırım istanbul biraz soğuk gelecektir. Korunaklı bir ortama almak yararlı olur.
|
cevabınız için teşekkür ederim.
|
Begonvil
1 Eklenti(ler)
Bahçeniz yoksa balkonda mükemmel olabiliyor
|
Kış begonvili
1 Eklenti(ler)
İstanbulu sevdi
|
1 Eklenti(ler)
bu yıl karadeniz gezimde vakfıkebire girişte ve giresun görele'de begonvil görmüştüm, o kadar büyük ki adeta ağaç olmuştu. belli ki kışa dayanıklı bir türdü.
onlardan çelik almak istedim ama maalesef sahipleri de geziye çıkmış , bunun için iki gün gelgit yaptım. ama inşallah bu sene alacağım. alttaki resim görele'de çekmiştim.. |
Yaz sonu seradan aldığım begonvili saksıya diktim önceleri hiç bir değişiklik yoktu ama on beş gündür üzerinde en az yirmibeş otuz tane çiçeği oldu bunların bazıları oldukca iyi açıldı bazıları henüz çok büyük değil iyice büyüyenlerin içinde boru gibi üç tane açmasını beklediğim minik çiçekleri var ama açmıyor neden olabilir kapalı balkonda peteğin yanındalar.
|
benim begonvilim bir kökte bir dalı beyaz bir dalı eflatun açıyor.benim sorum begonvilime daha fazla nasıl çiçek açtırabilirim arkadaşlar?
|
1 Eklenti(ler)
Ankara'da halen kar var...
Begonvillerim de çiçeklenmeye devam ediyor :rolleyes: Katmerli kırmızı ve katmerli kristal. Eklenti 267830 |
Sevgili Omar.
Benim begonvilimde sizinkiyle aynı renk, tek kökte iki renk var ama sadece yaprakları yeşil sarı karışımı.Benim sorunum çok fazla çiçek açmıyor.Her yıl bahar aylarında toprağını havalandırıp gübresini koyuyorum ama nafile sadece boya gidiyor.Ben bol çiçek açsın istiyorum. |
Alıntı:
Begonvile az su vermenin çiçek açmasını tetiklediğini biliyorum. Deneyin daha fazla çiçek açacaktır. Birde begonvilin kökü hassas. Toprağını çok fazla havalandırmayın. |
Ankaranın havasında mı bir şey var?. Benimkiside kasımdan beri çiçekli Ankarada..
Sayı angel emel24, uçlarından biraz budayın, ve baharda fosfor, potasyum ağırlıklı gübre ile açabilir. |
Uzayıp, alıp başını giden dalları budarsanız, begonvil çiçeklenmesini en iyi şekilde gerçekleştirecektir. Yaklaşık 45-50cm lik budanmış dallardaki çiçeklenmeler kaliteli olacaktır. Dalların büyüyen sürgün uçlarını çiçekler solmaya başladığında koparın, bu işlem yeni sürgün oluşumunu, dallanmayı, ve uzun vadede çiçeklenmeyi sağlar. Begonvillerin gelişim döngüsü bir kaç hafta süren yapraklanma periyodu, ardından bir kaç hafta sürecek olan çiçeklenme periyodu şeklindedir. Çok sıcak ve uzun geçen günler çiçeklenmeyi baskılar.
Yaz sonunda begonvilinizi üçte bire budayın, yandan çıkan dalları da ana gövdeye doğru iki- üç göz kalacak şekilde kısaltın. Zayıf, kuru dalları temizleyin. Tabi ki bitkinin gelişimi açısından yapacağınız organik gübreleme de çiçeklenme kalitesini etkileyen faktörlerden biridir.Bahçenizde yetişen begonviller için yılda iki defa, erken ilkbahar dönemi ve yaz ortası olmak üzere, 10-10-10 oranlarındaki besini toprağın üst yüzeyine karıştırıp, sulayın. Eğer begonvilinizi saksıda yetiştiriyorsanız daha sık periyodlarda besin vermeniz gerekir ki bu da en az ayda bire denk gelir. Genel amaçlı likit, sulandırılan besinlerden kullanılabilir. Bütün bunları zaten yapıyorum, hala çiçeklenme yönünden sorun yaşıyorum diyorsanız, son olarak yapmanız gereken begonvilinizin yeterli miktarda güneş gördüğünden emin olmanız gerektiğidir. Çünkü gölge alandaki bir begonvil çiçeklenme yapmayacaktır. |
Önerileriniz için teşekkür ederim.Begonvilim bahçede, begonvilin bulunduğu yer de öğlen saat onikiden sonra güneş alıyor.Aynı bahçede leylak, limon selvi, japon gülü, hanımeli, jasemin çok iyi gelişti ve çiçeklendi.Begonvilim nedense uyum sağlamadı bitkinin gelişimi güzel ama çiçek yok.Söylediklerinizi uygulayacam arkadaşlar.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025