agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

merve0368 27-02-2014 22:06

Merhaba H.Doğan ben foruma yeni katıldım uzun süredir forumu okuyorum ve selluka çiçeğine bayıldım fakat tohum bulmak için geçen sene ticari sitelerden birinden tohum satın aldım ama malesef hiç biri yeşermedi. Bende forumdan bana yardımcı olabilecek birisini ararken sizin yayınladığınız resimleri gördüm ve cüretimi bağışlar ve bana yardımcı olabilirseniz beni ne kadar mutlu edeceğinizi anlatamam.

musbet 10-03-2014 22:11

Gecen sene bahceye ektigin sellukalardan hic verim alamadim, saksiya ektigim acti bitek oda tohum yapmadi, saksiyi ilik yere almistim havalarin isinmasiyla birlikte yeni surgünler vermeye basladi ama hava yeniden sogudu hala korunakli yerde duruyor merdiven boslugunda yeni sürgünler taze oldugu icin soguktan zarar gorebilirmi acaba.

h_dogan 11-03-2014 08:51

Kısa süreli soğuklara toleranslı. Gerçi benim selluka 5. senesine girecek gövdesi bayağı kalınlaştı. Bu sene -2, -3'ü gördü. Ben tohumları olgunlaştırmaz diyordum ama havalar ısınınca olgunlaştı. Yeni sürgünler de sıfırlara yaklaşırsa sıcaklık belki zarar görebilir.

ayhat 21-03-2014 08:32

sellukamı balkona çıkarttım bu sene havalar erken ısındı inşallah üşütmem onu. En değerli çiçeğim benim.

ERKEN48 24-03-2014 07:51

İki senelik birlikteliğin sonucunda sellukam kurudu.Daha doğrusu Kökten gövdeye doğru bir çürüme oldu. İki yaşındaki bitkinin tahmini 10 cm. çapında kökleri olmuş. Gerçi pek köke de benzemiyordu çok uzun bir yumru gibi. Kökler kahverengi renkte erimiş ve kokmuştu. Taban suyuna mı geldi yoksa hastalık mı anlayamadım. Üç tane fide hazırladım.Şansımı tekrar deneyeceğim.

maya 29-03-2014 11:40

Geçen sene 3 tohumdan yalnızca biri çimlenen sellukam, tüm kışı içeride geçirmesine rağmen en uçtan başlayarak kurumuştu. Ben de kuruma köke yaklaşırken dalı kestim. Şimdi kestiğim yerin hemen altından sellukam uyandı ve hızla filiz vermeye başladı :D Çok mutluyum ve umarım birgün ben de daha önce hiç koklamadığım ama resimleriyle bile büyüsüne kapıldığım bu güzelliğin çiçeklerini görebilirim ;)

mavihayat 29-03-2014 11:52

Çiçeklerine hayran kalıp, selluka tohumu aldım ve iki gün önce 27 Mart'ta ektim. Bakalım çıkacak mı? Ama en çok merak ettiğim konu şu ki; sellukadan minyatür bahçemde yapacağım pergole üzerine sardırıp bonsai gibi yetiştirebilir miyim? Bilgisi olan varsa açıklayabilirse çok mutlu olurum. Sevgiler... :rolleyes:

Revnak 29-03-2014 12:11

Tohumdan denedim çimlendirdim ama yaşatamadım ben.. Sonunda geçen baharda satın aldım, kocaman da bir saksıya aktardım.
Saksı gölgele kendisi güneşte olacak şekilde yerleştirdim. Yaprakları bir türlü sağlıklı olamadı açık yeşildi ve sürekli yendi sonunda da kurudu, bir tane çiçek göremedim :(
Sonbahar gibi saksının dibine kasımpatı ektim, dışarıda olduğu için yağmurlarla sürekli sulandı, bir de patlar da siyah sinekler oluştu yaprakları parlamaya başladı budadım, sinek ilacıyla ilaçladım.
Şimdilerde selluka kurumayan gövdesinden yeni filiz vermeye başlamış, patlarda budadığım yerlerden sürmeye başladı, baktım sineklerde onlarla uyanmış.. Dün acı biber sarımsak yağ ve arapsabunlu karışımla bir güzel ilaçladım, 3 günde bir tekrarlamayı düşünüyorum çare olmazsa pazardan aldığım ballık ilacından sıkmayı düşünüyorum.

Sellukayı aldığım sera saksı değiştirdiğim için bu sene kök yapmaya çalışmıştır seneye görürsün çiçeklerini demişti, umarım doğrudur.

Doğrularım yanlışlarım nelerdir, bu sene çiçeklenmesi için neler yapmamı önerirsiniz?

münevver48 29-03-2014 16:24

3 Eklenti(ler)
bu benim sellukam,geçtiğimiz baharda tohumdan üretim.temmuz ağustos gibi çiçeklerini açtı. bende kışın kuruturum korkusuyla saksıda güney balkonda geçirdik.şu günlerde bahçeye dikmek istiyorum. inşallah bu yıl daha güzel çiçeklerini görürüm.

mavihayat 29-03-2014 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi münevver48 (Mesaj 1264890)
bu benim sellukam,geçtiğimiz baharda tohumdan üretim.temmuz ağustos gibi çiçeklerini açtı. bende kışın kuruturum korkusuyla saksıda güney balkonda geçirdik.şu günlerde bahçeye dikmek istiyorum. inşallah bu yıl daha güzel çiçeklerini görürüm.

Ne güzeller, ben de merakla filizlenmesini bekliyorum, umarım başarabilirim :rolleyes:

orka84 10-04-2014 08:44

Merhabalar geçen yıl sayın ahmeter beyden temin ettiğim tohumları geçen yıl çimlendiremedim 1 hafta önce 2 tohumla şansımı tekrar denedım ve 2 de 2 :)

ahmeter bey'e teşekkürlerimi sunuyorum.

http://i.hizliresim.com/W2rABL.jpg

http://i.hizliresim.com/LPo7J1.jpg

http://i.hizliresim.com/b84AOV.jpg

didim09 06-05-2014 09:06

selamlar ben sitede yeniyim 3 selluka tohumunu 1 ay önce çimlendirdim şimdi 2. sıra yaprak veriyorlar ne zaman yerlerini değiştirmeliyim besin olarak ne kullanmalıyım bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler

mertbeyaz 08-05-2014 18:54

Merhabalar siteye yeni üye oldum :) Bir kaç senedir çiçekli sarmaşıklara ilgim var. Bunun sebebi de selluka :) Bulabilme ihtimalim olmadığını düşündüğüm için unutmaya çalıştım. Şuan hanımeli büyütmeye çalışıyorum ayrıca bugün parktan topladığım mor salkım tohumlarını suya koydum, yarın onları ekicem :) Ama gönlüm sellukada kaldı. Bursa'da tohumunu ya da fidesini satan bildiğiniz bir yer var mı? Veyahut sellukasından tohum alabilen bir abim ya da ablam varsa bana gönderebilir mi? Şu öğrenci kardeşinize bir güzellik yapın lütfen :)

turkanatalay 08-05-2014 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mertbeyaz (Mesaj 1281464)
Merhabalar siteye yeni üye oldum :) Bir kaç senedir çiçekli sarmaşıklara ilgim var. Bunun sebebi de selluka :) Bulabilme ihtimalim olmadığını düşündüğüm için unutmaya çalıştım. Şuan hanımeli büyütmeye çalışıyorum ayrıca bugün parktan topladığım mor salkım tohumlarını suya koydum, yarın onları ekicem :) Ama gönlüm sellukada kaldı. Bursa'da tohumunu ya da fidesini satan bildiğiniz bir yer var mı? Veyahut sellukasından tohum alabilen bir abim ya da ablam varsa bana gönderebilir mi? Şu öğrenci kardeşinize bir güzellik yapın lütfen :)

Tohum paylaşan arkadaşlar oldu aslında. Bana en son planti isimli üyemizden geldi 10 tohum ama maalesef hiçbirisi çimlenmedi. Şaşırdım ben de, biri de mi çimlenmez? Geçende çürümüşler mi diye çıkarıp baktım, 2 si çürümüş. 8 i duruyor. Eğer çimlenirlerse göndereyim size. Elimde çimlenmişler de var ama onların da yeri var maalesef.

turkanatalay 08-05-2014 21:11

Bu yıl çimlenenler çiçek verir mi acaba?

mertbeyaz 08-05-2014 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay (Mesaj 1281550)
Tohum paylaşan arkadaşlar oldu aslında. Bana en son planti isimli üyemizden geldi 10 tohum ama maalesef hiçbirisi çimlenmedi. Şaşırdım ben de, biri de mi çimlenmez? Geçende çürümüşler mi diye çıkarıp baktım, 2 si çürümüş. 8 i duruyor. Eğer çimlenirlerse göndereyim size. Elimde çimlenmişler de var ama onların da yeri var maalesef.

Türkan hanım öncelikle mesajımı kale alıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Teklifiniz beni çok sevindirdi fakat sizi zor duruma sokmakta istemem açıkçası. Şehirler arası bir şey gönderme, kargo olaylarını pek bilemiyorum. Şayet size bir sıkıntı yaşatmayacaksa öyle kabul edebilirim.

polemos 09-05-2014 00:14

Şuradan temin edebilirsiniz :

http://www.zengardentr.com/Kokulu-se...umu,PR-44.html

Sent from my iPhone using Tapatalk

mertbeyaz 09-05-2014 06:44

Teşekkürler polemos bey. Büyük ihtimal internetten alacağım artık.

ERKEN48 09-05-2014 07:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay (Mesaj 1281551)
Bu yıl çimlenenler çiçek verir mi acaba?

Bol güneş ve ve yaz sıcaklarıyla özellikle birde saksıda değilde yere dikmişseniz kocaman bir bitkiniz ve bol çiçekleriniz olur. Sıcaklar artınca hızla büyür .Sadece gübreleme vede kırmızı örümceklere dikkat edin.

Sergüzen 09-05-2014 21:59

Bursa'da selluka dış mekanda yetişmiyor. Bütün yaz uğraşıyorsunuz, kışın donup gidiyor. 25-30 litrelik bidonlarda dört yıl yetiştirdim. Sonunda da pes ettim. Yazın bahçeye, kışın verandaya (kapalı) ve hava daha da soğuyunca içeriye almak çok zor oluyor.

ametarasu 10-05-2014 08:17

Zengarden dan aldığım tohumun birini çimlendirdim, çok güzel büyüyor. Diğer 2 tohumu da çimlendirmem için şevk verdi açıkçası. Şu an viyolde, boyu da yaklaşık 10 cm oldu. Ancak saksıya aldığım zaman dev bir saksıya mı almalıyım? Yoksa şimdilik daha küçük bir saksıya mı almalıyım bilemiyorum. Terasımda yetiştiricem, yer İstanbul.

sonkez 10-05-2014 08:28

1 Eklenti(ler)
Kurumuş sandığım çiceğim canlanmaya başladı..Bu sene çicek açma ihtimali varmı acaba..:confused:

mertbeyaz 10-05-2014 08:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sergüzen (Mesaj 1282088)
Bursa'da selluka dış mekanda yetişmiyor. Bütün yaz uğraşıyorsunuz, kışın donup gidiyor. 25-30 litrelik bidonlarda dört yıl yetiştirdim. Sonunda da pes ettim. Yazın bahçeye, kışın verandaya (kapalı) ve hava daha da soğuyunca içeriye almak çok zor oluyor.

Sergüzen bey açıkçası bazen bende boşuna uğraşma büyütemezsin diyorum kendi kendime. Fakat genede şansımı denemek istiyorum :rolleyes:

edelvays58 10-05-2014 09:04

Evet, Bursa'da kışı atlatamıyor. Ama kapalı balkonda hayatta kalıyor. Benim bahçede olan 2 tanesi geçen yaz çok güzel geliştiler ve çiçek açtılar, fakat daha görünmediler. Muhtemelen çürüdüler. Bu yıl fidesini saksıya dikeceğim ve son baharda,havalar serinleyince içeri alacağım. Bunun başka bir çaresi yok. Ama her şeye değer bir çiçek. Kokusu,renkleri ve görüntüsü ile.

didim09 12-05-2014 12:14

zen garden den aldığım selluka tohumları mın üçü de çimlendi)) 3. sıra yaprak oluşurken saksıya aldım daha sonra kalıcı yerlerine yere almayı düşünüyorum ağustosta çiçek verirler umarım))

mertbeyaz 13-05-2014 13:15

Bursa'da şehrin ortasında yaz kış dışarıda duran kocaman bir passiflora var. Her gün önünden geçiyorum. Her yıl çiçek açıyor ama meyvesini hiç göremedim. O passiflora dayanabiliyorsa selluka niye dayanamasın dedim kendi kendime. Bir kaç yıl uygun koşullar sağlandıktan sonra dışarı alınamaz mı?

edelvays58 13-05-2014 19:10

Belki belli bir olgunluğa geldikten sonra kışı atlata bilir. Denemek gerekiyor. Kışın Mudanya'nın iklimi Bursa merkeze göre daha ılıman, ona rağmen yaşamadı.

maya 20-05-2014 18:53

1 Eklenti(ler)
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğim sellukam oldukça sağlıklı bir şekilde uyanmıştı baharla. Geçen hafta artık dışarıya çıkartma zamanının geldiğini düşünerek terasa çıkartana dek! Bugün eve geldiğimde karşılaştığım manzara bu oldu :( Nedenini bilen var mı acaba? İlk defa böyle birşey görüyorum. Yapraklar adeta gümüş renk almış :(

polemos 20-05-2014 18:57

Tohumdan ektiğim 3 selluka da çimlendi. İki tanesi hızlı gelişirken sonuncusu oldukça yavaş bir gelişim gösteriyor. Sebebi ne olabilir?

maya 20-05-2014 18:58

1 Eklenti(ler)
Devamı

maya 20-05-2014 19:01

1 Eklenti(ler)
3. Resim

sakdag 20-05-2014 19:39

Güneşten yaprakları yanmış Sayın Maya.

maya 20-05-2014 20:37

Öncelikle ilginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim Sayın Sakdag.
Sellukalar güneşi ve sıcağı seviyor diye biliyordum. Üstelik çok daha fazla (neredeyse tüm gün) güneş alan arka terasa değil de, sabah güneşini ve biraz da öğle güneşini alan, daha az güneşli ön terasa yerleştirmiştim onu :( Evin içinde de sarılacak yer arıyor sürekli ve en son tavana tutunmaya çalışıyordu. Bu konuda bir öneriniz var mı acaba? Onu bugün böyle bulduğumda o kadar çok üzüldüm ki, üzüntümü kelimelere dahi döksem ancak sizler anlayabilirsiniz beni...

edelvays58 20-05-2014 21:06

Birden güneşe çıkartmışsınız ve yaprakları kavrulmuş. Alıştırmanız gerekiyordu önce,ama toparlar merak etmeyin.

maya 20-05-2014 21:26

Sayın Edelvays58, içimi rahatlattınız biraz olsun, teşekkürler. İnşallah toparlar en kısa zamanda. Kırmızı örümcek illetinden korkarken güneş mağduru olduk desenize!

ametarasu 21-05-2014 19:01

1 Eklenti(ler)
Benim sellukam öğleden sonra güneş batana kadar güneş alıyor. Cam balkon olduğu için de mini bir sera etkisi oluşuyor. Selluka filizlendikten sonra epey hızlı biçimde büyüdü, büyümeye de devam ediyor. Sizce artık viyolden çıkartıp, saksıya almalı mıyım? ne kadarlık bir saksıya almalıyım ? Güneşin dozu fazla gelir mi ?

ezafma 21-05-2014 19:28

1 Eklenti(ler)
Saksıda kışlayan sellukalarımı bulundukları yerden kaçan tavşanlarım kesmişti bende dallarını suya koymuştum rastgele ama bir baktım çimlenmişler :D meğer bu yollada çoğalıyorlarmış :p neyse ki kesilen sellukalarım yeniden sürgün verdi.

egülnur 22-05-2014 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ametarasu (Mesaj 1286603)
Benim sellukam öğleden sonra güneş batana kadar güneş alıyor. Cam balkon olduğu için de mini bir sera etkisi oluşuyor. Selluka filizlendikten sonra epey hızlı biçimde büyüdü, büyümeye de devam ediyor. Sizce artık viyolden çıkartıp, saksıya almalı mıyım? ne kadarlık bir saksıya almalıyım ? Güneşin dozu fazla gelir mi ?

Bence saksıya alabilirsiniz artık. Büyük saksı (25lt mesela) öneriyor ustalar. Güneye baksın ama gün boyunca biraz da yarı gölgede kalsın. Yaprak yanığını çabuk tolere ediyor ama parazitlere gerçekten çok duyarlı. Kolay gelsin.

vildan25 27-05-2014 22:29

Elinde selluka olanlar kıymetini bilsin çok güzel. Ücret karşılığı bana çelik verebilecek biri olur mu acaba?

maya 29-05-2014 15:49

1 Eklenti(ler)
Daha geçen hafta güneş yanığından yakınırken, bu sabah bunları gördüm! ;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025