agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

xedulya 22-07-2013 11:11

1 Eklenti(ler)
merhaba,
yanılmıyorum değil mi, kendisi mini mini bir tomurcuk.:D hayır sevineceğim de ondan soruyorum. martta ektiğimiz için bu sene çiçek görmeyi hiç ama hiç beklemiyordum. tabi eğer bir tomurcuksa :)
eğer öyleyse bir de sorum var, tam çiçek formunu alması ne kadar sürer acaba? kokusunu alabilmek için gerçekten sabırsızlanıyorum! ;)

Kiraz 22-07-2013 12:56

Yanılmıyorsunuz, tomurcuk.

Çok uzayan dalların uçlarını kırarsanız, bol tomurcuk veriyor. Bir kaç dalda denebilirsiniz.

ahmeter 22-07-2013 17:26

3 Eklenti(ler)
Sellukam ben seni seviyorum .unutmadım

keopstr 24-07-2013 11:01

Sellukamın son hali...

2 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar,ikinci resimdeki acaba tomurcukmu? Bu sene tohumdan ürettiğim sellukam çiçek açarmı?

edelvays58 25-07-2013 15:12

Benim iki yaşındaki sellukam can çekişiyor: Geçen yıl tesadüfen elime geçti. Bu kadar güzel bir çiçek olduğunu bilmeden baktım ona ve az da olsa çiçeklerini gördüm.
Kışın kapalı balkonda idi ve kışı kazasız atlattı. İlk baharda saksısını büyüterek doğudaki balkona aldım ve adeta çoştu. Yapraklandı ve çiçek tomurcukları verdi. Ama bu tomurcuklar büyüyemedi, daha sonra yaprakları az az sararmaya başladı. Küçük beyaz kelebekler vardı üzerinde . Bir insektside ile ilaçladım bir iki kez ama hiç faydası olmadı, hatta daha da çok sararmaya başladı. Ben şimdi ne yapabilirim. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

edelvays58 25-07-2013 20:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keopstr (Mesaj 1183377)
merhaba arkadaşlar,ikinci resimdeki acaba tomurcukmu? Bu sene tohumdan ürettiğim sellukam çiçek açarmı?

Hayır tomurcuk değil. Tomurcuklar selluka çiçeğinin minyatürü gibi:-))). Bunlar yaprak sürgünleri. Evet bu yıl çiçeklerini görebilirsiniz. Ama böceklere dikkat edin. Sık sık kontrol edin.

sakdag 28-07-2013 10:29

1 Eklenti(ler)
Sellukalarımda kırmızı örümcek ile başım dertte, ne yaptıysam kurtulamadım, bol yapraklı olması ilaçlama etkinliğini azaltıyor. Kimyasal ilaçlama 2 defa yaptım, olmadı. En son sarmısak-acı biber-arap sabunu karışımı yaptım. Öyle berbat bir koku ki, buna rağmen sıkıyorum; ama yine gezinen kırmızı örümcekler görüyorum bitkinin üstünde. :(

En sonunda bitkinin birini 15 cm üstünden budadım, şimdilerde yeniden yeşilleniyor. Diğerini budamadım ama yaprak kaybede kaybede budanmış gibi oldu zaten...:mad:

Eklenti 430096

h_dogan 28-07-2013 16:56

Kullandığınız ilaç hangisi?

sakdag 29-07-2013 11:36

Basudin kullanmıştım, tavsiye edebileceğiniz bir ilaç var mı Sayın H_doğan. Şu kırmızı örümceklerden bıktım bir yıldır, kaktüslerime de zarar veriyorlar.

ERKEN48 29-07-2013 12:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1185005)
Basudin kullanmıştım, tavsiye edebileceğiniz bir ilaç var mı Sayın H_doğan. Şu kırmızı örümceklerden bıktım bir yıldır, kaktüslerime de zarar veriyorlar.

Sn. sakdağ basudin kırmızı örümceklere etki yapmıyor bildiğim kadarıyla.Ben iki yıldır torpedo diye bir ilaç kullanıyorum ve en ufak bir sorun yaşamadım.Yanılmıyorsam fiyatı 10 TL.

h_dogan 29-07-2013 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1185005)

Sn. ERKEN48'in önerdiği ilaç uygundur. Abamectin 18 g/l içerikli bir ilaç Torpedo. En fazla kullanılan ilaçlardan biri kırmızı örümcek için. Bir uygulama yetmeyebilir çok yoğunsa. 250 cc'lik ambalajları olması lazım. Ucuz bir ilaç.

ivy 30-07-2013 14:50

ev içi selluka

Bu siteden yanlış hatırlamıyorsam 3-4 sene önce selluka tohumu edinmiştim. Adını hatırlayamıyorum ama tekrar teşekkürler. Ev taşıma, bebek derken tohumlar unutuldu gitti. Depoda kalan bir koliyi karıştırırken birden zarfı görünce şimşekler çaktı. Çünkü yeni evimizin deposu acayip rutubetli, küflü bir yer ne yaptıysak çözemedik sorunu. Hatta o kadar ki kışın dışarıda yağmur yokken depoda yağmur yağabiliyor :D neyse büyük bir hayal kırıklığıyla açtım ki zarfı ne göreyim hiç birşey olmamış tohumlarıma. 1-2 ay sonra toprağa ektim. Edindiğim zaman çok araştırmıştım ekim tekniğini. Zımparalamalar filan hepsini biliyordum ama unutmuşum. Benim survivor tohumların hepsi çimlenmesin mi?:cool:
Buraya kadar herşey süper. Şimdi fidelerim sırıkları sardıkça beni de korku sarmaya başladı. Aslen Söke'li olmama rağmen Isparta'da yaşıyorum ve kışın sellukaları nasıl koruyacağım bilmiyorum. Tabii ki bahçeme dikmedim fideleri saksıdalar fakat evin içinde nasıl özgürce sarmaşıcaklar? ;) nasıl büyüyecekler? ev içine sabitlersem yazın dışarıya çıkaramam ki. Nereye tutturmam gerekiyor? bilemiyorum. Ev içinde büyüttüğünüz sellukalardan fotoğraf gönderir misiniz?
Hiç bilemiyorum nasıl olacak. Lütfen yardım edin.

delielveli 30-07-2013 19:34

Merhaba arkadaşlar,
Benim sellukam mayıs ayında bir çok çiçek tomuru vermesine rağmen sadece 2-3 tanesini açabildi gerisi maalesef döküldü. Geçen sene yine mayısta tohumdan yetiştirmiştik, eylülde 1-2 çiçek vermişti, bu sene daha çok verir diye umuyorduk. Çiçek tomurlarının neden döküldüğünü ve bu sene eylülde tekrar açıp açmayacağını çok merak ediyorum. Tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilirse çok sevinirim.

Teşekkürler, selamlar.

kopshtar 01-08-2013 12:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi delielveli (Mesaj 1185479)
Merhaba arkadaşlar,
Benim sellukam mayıs ayında bir çok çiçek tomuru vermesine rağmen sadece 2-3 tanesini açabildi gerisi maalesef döküldü. Geçen sene yine mayısta tohumdan yetiştirmiştik, eylülde 1-2 çiçek vermişti, bu sene daha çok verir diye umuyorduk. Çiçek tomurlarının neden döküldüğünü ve bu sene eylülde tekrar açıp açmayacağını çok merak ediyorum. Tecrübeli arkadaşlar bilgi verebilirse çok sevinirim.

Teşekkürler, selamlar.

Çiçek dökülmesi potasyum eksikliğinden ya da havaların hızlı ısınıp soğumasından olabilir.

merve_k 01-08-2013 13:17

link vermek serbest mi bilmiyorum ama (eğer yasaksa şimdiden özür dilerim, temin etmek isteyen olabilir diye düşündüm)
ZARİF MUHTEŞEM KOKULU SELLUKA Sarmaşık Tohumu GittiGidiyor'da 89148645
burada görüp de hayran olduğum selluka tohumlarını sipariş edeceğim. evim 7. kat ve kuzey-batıya bakan bir balkonum var. orada yetiştirmeyi düşünüyorum ve size bir kaç sorum olacak;
1) şimdi eksem tutar mı?
2) balkonda yetiştirmem mümkün mü?
3)balkonum öğlen 12 den itibaren batana kadar güneş alıyor işe yarar mı?
4)kışın mutlaka ölecek mi ?
(bitki yetiştirmek konusuna çok acemiyim şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim)

denizhoca 02-08-2013 21:48

merhabalar
geçen yıl buradaki ücretsiz paylaşımdan benim payıma da üç tohum düşmüştü, geçen yıl haziran gibi elime geçti hemen ektim bir tanesini büyütebildim ama çiçek vermemişti, kışı da budadım ama balkonda bıraktım saksı büyük olduğu için, bu yıl da üç tohumum vardı üçüde çimlendi ikisini kayınvalideme verdim çanakkalede yazlığın bahçesine dikti, benim de geçen yıl ki ile birlikte iki köküm var, epeyce maceradn sonra dün ilk kez tomurcuk gördüm, inşallah hepsi açarsa bu yıl bende tohum dağıtabilirim:))

denizhoca 02-08-2013 22:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keopstr (Mesaj 1183377)

ustalar daha iyi bilir ama bana sürgün gibi geldi, daha net bir fotoğraf olsa tam anlaşılabilir,
sürgünlerin ucundan kırmak açmasını tetikliyor arkadaşların dediği gibi

denizhoca 02-08-2013 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merve_k (Mesaj 1186020)
link vermek serbest mi bilmiyorum ama (eğer yasaksa şimdiden özür dilerim, temin etmek isteyen olabilir diye düşündüm)
ZARİF MUHTEŞEM KOKULU SELLUKA Sarmaşık Tohumu GittiGidiyor'da 89148645
burada görüp de hayran olduğum selluka tohumlarını sipariş edeceğim. evim 7. kat ve kuzey-batıya bakan bir balkonum var. orada yetiştirmeyi düşünüyorum ve size bir kaç sorum olacak;
1) şimdi eksem tutar mı?
2) balkonda yetiştirmem mümkün mü?
3)balkonum öğlen 12 den itibaren batana kadar güneş alıyor işe yarar mı?
4)kışın mutlaka ölecek mi ?
(bitki yetiştirmek konusuna çok acemiyim şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim)

kendi deneyimlerimle yardımcı olmaya çalışayım,
1- bu yıl için geç kalınmış olabilir, en azından şimdi ekilen tohum çiçek verecek duruma gelmeyebilir
2- 3 -bende balkonda yetiştiriyorum sizinki gibi 12'den sonra akşama kadar güneşli ve sellukam mutlu görünüyor, köküne doğrudan güneş almasın diye saksı kenarına büyükçe bir tahta koydum, yaprak ve sürgünleri güneş alsın diye demirlere sardırdım, (geçen yıl kapı kenarına sardırmıtım belkide tam güneş almadığı için açmadı)
4- ben geçen yıl yaklaşık yarım metreden budadım ve üzerine kar yağmur gelmeyecek kuytu bir yere aldım havaların ısınmasıyla sürgün verdi, bu yıl bdarken daha uzun bırakmayı düşünüyorum

keopstr 15-08-2013 02:07

Sanki bir sorun var gibi...

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar 2 tane sellukam var birisi Bahçede saksıda diğeri balkonda...
Bahçede olan tomurcuk verdi,yaprakları gayet güzel resiminide ekledim ilk resim.Ancak Balkonumdaki tomurcuk vermemekte inat ediyor veya bir sorun var gibi...Yaprakları sanki solmuş,tozlu gibi duruyor...yardımlarınızı bekliyorum...

loveforlife 15-08-2013 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keopstr (Mesaj 1189815)
Arkadaşlar 2 tane sellukam var birisi Bahçede saksıda diğeri balkonda...
Bahçede olan tomurcuk verdi,yaprakları gayet güzel resiminide ekledim ilk resim.Ancak Balkonumdaki tomurcuk vermemekte inat ediyor veya bir sorun var gibi...Yaprakları sanki solmuş,tozlu gibi duruyor...yardımlarınızı bekliyorum...

Sanırım kırmızı örümcek sorunu yaşıyorsunuz. Acil olarak ilaçlama yapmanız gerekir...

Kiraz 15-08-2013 13:03

Kırmızı örümceğe kükürt veya neemazal kullanabilirsiniz. Kırmızı örümcekler, sellukanın en büyük düşmanı.

Bahçe ortamı daha iyi olduğu için hastalıklara daha zor yakalanıyorlar, saksıdakiler ise nazlı oluyor.

Jezebel 23-08-2013 19:38

İlk sene açmaz mı yani, beklemiyelim mi?
Bitkim 5-6 koldan ilerliyor, her biri 3-4 metre oldu.
Tamamen ve gün boyu güneş alan bir pozisyonda.
Umarım sürpriz yapıp açar.

memet 23-08-2013 19:58

İlk sene muhakkak açar, on beş ağustostan sonra çiçeklenme dönemi. Gübreyi ihmal etmeyin,fosfor ve potasyum.

difenbahya 24-08-2013 20:12

Merhabalar
Benim bir sorum olacak. Yaz başında sağolsun Nevin Hanımın gönderdiği sellukam müthiş bir hızla uzamaya devam ediyor ama dip yapraklarının üzerinde pütür pütür bir yüzey oluştu. Ve canlı yeşil olan renkleri zamanla açık yeşile dönmeye başladı. Gün içinde tam güneş alan açık balkonda saksıda duruyor. aksatmadan suyunu be besinini veriyorum. Bu bir sorun mudur? Kaybetmekten çok korkuyorum. Lütfen bilgisi olan yardım edebilir mi?

ERKEN48 27-08-2013 13:31

1 Eklenti(ler)
Selluka Haziran ayında çiçeklendi.Gayet güzel çiçekleri oldu.Küçükte olsa tohumlarını aldım. Hatta tohumlar küçük olduğundan çimlenirler mi diye üç tanesini gelişigüzel ektim.2 tanesi çimlendi.İşin güzel tarafı sürgünlerin ucunu kırdığımdan mı bilmem şimdi yeniden her taraf yeni sürgün, tomurcuk ve çiçek oldu.

denizhoca 31-08-2013 20:38

4 Eklenti(ler)
Heyecanla bekliyoruz.

egülnur 31-08-2013 21:34

1 Eklenti(ler)
Galiba en sonunda ben de kavuşuyorum güzel kokulu çiçeğime. Ocak toplantısında Sevgili Zafer İnandıklı'dan aldığım çeliklerden 3 (yazile üç!) tanesini balkonumda binbir ihtimamla yetiştirdim. Eşimin tabiriyle çocuklarıma göstermediğim ilgiyi gösterdim. önce beyaz sinek, sonra kırmızı örümcek ve en sonunda saksıdaki küçük kurtlarla,her çeşit ilaca rağmen,kaybettim.:(Açgözlülüğümden yalnız birini apartman bahçesine dikmiştim. İşte bu!

egülnur 31-08-2013 21:52

1 Eklenti(ler)
Komşu bahçedeki kuru dala (güneye ) doğru yöneldi. Üzeri tomurcuk dolu. :D Yarın Bodrum'a gidiyorum ve umudum döndüğümde hiç değilse koklayacak birkaç çiçek bulmak. Çok teşekkürler sevgili Zafer bey ve forumda deneyimlerini paylaşan tüm ustalar. İnşallah daha güzel fotolar da yükleyebilirim.

ahmeter 03-09-2013 10:51

selluka

2 Eklenti(ler)
Yaktın beni
İstanbulda eylül başı selluka açıyor Kelebeklerin sevgilisi , güzelliğini ve kokusunu herhalde farkediyorlar
Yetiştirip çiçek açtıranları .tebrik ederim

orka84 04-09-2013 10:56

benım sellukam bu sene yetişti 5 mt boyunda fakat bır haftadır dıpten baslayarak yaprakları sararıp dusmeye basladı ne yapmalıyım lutfen yardım edın kaybetmek ıstemıyorum sellukamı :(

Orhan Özbilgiç 04-09-2013 13:13

5 Eklenti(ler)
Benim sellukalarım da, bu günlerde daha bir yoğun çiçekleniyorlar. Galiba serin havaları sevdiler..

Eklenti 438581

Eklenti 438582

Eklenti 438583

Eklenti 438585

Orhan Özbilgiç 04-09-2013 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orka84 (Mesaj 1195980)
benım sellukam bu sene yetişti 5 mt boyunda fakat bır haftadır dıpten baslayarak yaprakları sararıp dusmeye basladı ne yapmalıyım lutfen yardım edın kaybetmek ıstemıyorum sellukamı :(

Sayın orka84;
Endişelenmeyin. Büyük olasılıkla sellukanız saksıda. Önce saksı nın toprağının kaymağını bir tornavida ile kırarak yumuşatın. Sonra; Nasıl bir gübre bulabiliyorsanız (Yanmış ahır veya koyun gübresi varsa bir çay bardağı kadarını, bir maşrapa suda iyice eritip, suyunu posası ile birlikte saksı toprağına dökün.)
Yoksa, çiçek coşturan vari sıvı gübre varsa yarım kahve fincanı kadarını, yine maşrapada suyla karıştırarak verin.
Bitkiniz güçlenecek ve daha az yaprak dökecektir.

orka84 04-09-2013 13:37

tesekkur ederım gubre olarak dogal koyun gubresı kullandım. evet saksıda balkonumda duruyor kaybedıcem dıye cok korkuyorum :(

Orhan Özbilgiç 04-09-2013 15:16

Sayın orka84;
Korkmayın. Alt yapraklarının sararıp dökülmesi normal bir durum. Yeter ki, tüm yaprakları birlikte solup kurumasın!

orka84 04-09-2013 17:39

ama yukarıya doğru ilerliyor maalesef bu aksam dedıklerınızı uygulayacagım bakalım sonuc ne olacak :(

ayseldeniz 05-09-2013 10:04

Tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Biraz büyüdükten sonra ölüyor.Arkadaşlar sellukanın yetişmişini bulmak zor mu?Çelikten yetiştirmek daha kolay değil mi?Çok istediğim halde büyütemedim.Bu sayfaya girip açmış sellukaları görünce moralim bozuluyor.

pomodoro 05-09-2013 20:06

Durum raporu

3 Eklenti(ler)
Sn.Zafer İnandıklı,
emanetlerinize gözümüz gibi bakıyoruz. İlk resimdeki İstanbul'da, balkonumda. Sakin, sessiz köşesinde pineklerken birden atağa geçti. Çok kısa zamanda inanılmaz uzadı. Hala da uzamaya, demirlere sarılmaya devam ediyor. Yegane balkonum kuzeye baktığı için ona pek de güneşli bir ortam veremiyorum ama gene de keyfi yerinde gözüküyor. Güneşsizlikten sanırım, henüz açmadı. Ama olsun, ben sellukamı çok seviyorum :)
Diğer resimdeki Bodrum şubemizde ikamet ediyor. O gerçekten neşeli. 5-6 metrelik bir duvara bir çırpıda tırmanıp çiçekler açmaya başlamış. Maalesef çiçeklerini ben ordayken göremedim ama sağolsun annemler beni resimsiz ve habersiz bırakmıyorlar :)
Tekrar çok teşekkürler...

Ve bir soru: Havalar soğuyunca saksıyı sarmam gerekir mi? İstanbul'un soğuğuna dayanır mı? Teşekkürler...

ERKEN48 05-09-2013 20:25

3 Eklenti(ler)
Sıcak iklimde olmamızın avantajı olsa gerek 1,5 yaşındaki selluka güzel gelişti.Haziran-Temmuz arası çiçeklenmeyi tamamladı. Şimdi resimlerde görüldüğü gibi yeniden tekrar sürgün ve çiçek doldu.Eski yapraklarda yavaş yavaş sararmaya başladı.

Mutlu Kutlu 05-09-2013 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayseldeniz (Mesaj 1196197)
Tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Biraz büyüdükten sonra ölüyor.Arkadaşlar sellukanın yetişmişini bulmak zor mu?Çelikten yetiştirmek daha kolay değil mi?Çok istediğim halde büyütemedim.Bu sayfaya girip açmış sellukaları görünce moralim bozuluyor.

Alırsanız çiçek açtırma ihtimaliniz çok az. Nisan-temmuz arası almalısınız yetişkin olarak.

Ne kadar erken alırsanız çiçek açma zamanına kadar o kadar fazla gelişmiş olur ve çok çiçek açar. Tavsiyem saksı yerine bahçeye dikin ve sarılacak bir yer gösterin, ihtiyacı olduğu zamanlarda su verin ve besin.

Saksıda beslemeye büyütmeye çalışıyorsanız mutlaka hatalı bir şeyler yapıyorsunuz, nerde hata yaptığınızı bulmanız gerek. Sulamayı abartıyor olabilirsiniz.

pomodoro 07-09-2013 15:37

3 Eklenti(ler)
Beklenen an geldi, güzeller açtı :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025