agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sarılıcılar (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/)
-   -   Selluka (Vigna caracalla) (https://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/1266.htm)

Yılmaz Yalçın 03-07-2010 22:32

2 Eklenti(ler)
Saksıdaki selluka epey sürgün veriyor ama çiçek oluşumu henüz yok.

Orhan Özbilgiç 04-07-2010 11:54

2 Eklenti(ler)
Sevgili Ahmeter' in armağanı olan Selluka'm da, epeyce tomurcuk belirdi.:) Daha önce, sürgün uçlarını çiçek tomurcuğu sanmıştım. Ama bu kez yanılmış olamam.;)

Eklenti 157748

Eklenti 157749

selis 05-07-2010 15:59

1 Eklenti(ler)
Ben de sürgün olmayışından şikayet ediyordum Kalambaklı'nın yaptığı gibi balkon demirine yatay olarak sardırdım işe yaradı.. Lablab tomurcuk yaptı ama selluka henüz sessiz..

Kiraz 08-07-2010 19:29

1 Eklenti(ler)
Selluka 4 m tırmandıktan sonra (altındaki domatesler 150 cm uzunlukta) köşede ipi takip edemedi, olduğu yerde daireler çizip genişliyor. Gövdede bir sürü sürgün üst üste sarılı, çapı yaklaşık 2,5 cm civarında. Sürgünlerde beklemediğim kadar çiçek tomurcuğu var.

Eklenti 158846

Yılmaz Yalçın 09-07-2010 09:47

[QUOTE=rahna_mosa;669977]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 669496)
Sayın öğretmenim, tohum paylaşım zamanı size tohum verecek bir çok üyemiz çıkacaktır.[/QUOTE

teşekkürler kalambaklı,
dün kemeraltına gittim ve orada selluka tohumu sordum. çiçeğin kendi var ancak tohumu olmaz dedi. tohum diye alacağın sellukanın orjinali değildir dedi.
forumda eski mesajları okurken bir arkadaş esnaf derneğinden selluka tohumu aldığını yazmış. bunu çiçekçiye söyledim fakat orada selluka değil başka bir çiçeğin( adını hatırlayamadığım) tohumu dağıtılıyor dedi.
ben bu tohumları ankaradaki annemede yollamak istiyorum. fakat orada yetişmezmiş. bu konudada lütfen benimle bilgilerinizi paylaşın. ankarada yetişir mi yetişmez mi?
birde sizce yetişmiş olan sellukayı alayım mı, tohumda mı yetiştireyim. çok pahalıda değildi 15 tl.
çok dertliyim epey yazmışım. sevgiler...:rolleyes:

Sevgili Kalambaklı Üstadımız daha iyi cevap verecektir ama ben de kendi tecrübem ışığında cevap vermek isterim.Bence fide selluka almanız daha mantıklı çünkü tohum yetiştirmek için biraz geç kalmışsınız mevsim itibarı ile.Ankara'da yetiştiren arkadaşlarımız var.Ancak en az 20 litrelik saksıya(30 litrelik olursa daha iyi olur çiçekleri bol ve güçlü olur)dikmeniz gerekir.Ankara'da kışı dışarıda çıkaramayacağından saksıda olması ve içeriye almanız gerekecek kış mevsiminde.Bunun dışında bol güneş gören bir yerde sağlıklı gelişir.En çok sevdiği şey güneştir.

kalambaklı 09-07-2010 10:11

Sayın rahna mosa, Yılmaz beyin yazdıklarını uygularsanız Ankara' da da yetiştirebilirsiniz.
Ayrıca satıcılara kanmayın içlerinde ne sattıklarını bile bilmeyenler var, bende diğer çiçeklerin yanında çıkmış selluka fidelerinden bir kaç tane var ama size nasıl ulaştırırm bilemiyorum.
Memet arkadaşımda da fide var olduğunu biliyorum, Seferihisar tarafına yolunuz düşerse Çamlı köyüne yakın yerde memet arkadaşımın atölyesi var oradan alabilirsiniz.
Urla' ya yolunuz düşerse ben size verebilirim.
Saygılar.

Yılmaz Yalçın 10-07-2010 17:07

Sevgili Kalambaklı,

Bugün tavsiyeniz doğrultusunda 15 litrelik saksıda bulunan 2,5 metrelik sellukamı 31 litrelik saksıya atardım.Yalnız aktarırken eski saksının dibine dolanan epey uzamış olan köklerin etrafındaki topraklar dağılıp döküldü yani kökün büyük kısmını büyük saksıya çıplak koymak zorunda kaldım ve etrafını bahçe toprağı ile doldurdum ve peşinden heme suladım.Sizce sellukanın kökleri hasar görmüş olabilir mi?Sellukamın kuruma ihtimali var mı?

Kiraz 10-07-2010 18:36

5 Eklenti(ler)
Sarmaşıkların bizim gibi gözleri yoksa da bir şeklide gördüklerine inanıyorum. Selluka gibi hızlı büyüyen sarmaşıklar şaşırtıyor, ne güneş ne de rüzgara göre yönleniyorlar, tutunacak ne varsa ona göre gidiyorlar. Gövdeden çıkan yeni dallar, su borusuna tutunacak yakında.
Eklenti 159411

Bir kaç gündür bu küçük tomurcuklara bakıyordum:
Eklenti 159415
Eklenti 159412

Başımı az kaldırınca bu salkımlara şaşırdım:
Eklenti 159413

Bugün en üstteki bir karışa yakın boyda salkımları görünce daha çok şaşırdım.
Eklenti 159414

Sellukalarınızın ilk yılı zayıfsa ümidinizi yitirmeyin derim. Geçen yaz sonu Sn. Ahmeter verdiğinde bir yıllıktı ama bunun yarısından da küçüktü. Toprağa geçirince de iyice güçlendi.

kalambaklı 10-07-2010 18:57

Sayın Yılmaz Yalçın, bir süre yaşadığı stresten dolayı durgunluk yaşayabilir, ama kısa sürede bunu atlatacak, bir kaç gün gölgede bekletmeniz stresini azaltmasını sağlayacaktır.
Sağlıcakla kalın,

cemo 10-07-2010 19:13

2 Eklenti(ler)
Sevgili Kiraz

Sellukayı bahceye dikmişsin, ben cesaret edemedim. Keşke 2 saksıdan birini dikseydim. Şimdi ise kuruyan kiraz ağacına sardırdım, acıp dikmek zor olacak. Denesem mi acaba. ( şeytan gıdıklıyor yine beni:dilli:)

Sevgili Ahmeter den, gecen sene gelen fidelerimdi bunlar.
Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.

Kiraz 10-07-2010 20:01

Haklısınız Sn. Kalambaklı, zaten hızına yetişemiyorum, her gün yeni haber veriyor, gerçekten güzelmiş.

Sevgili Cemo, belki risk ama ben olsam toprağını dağıtmadan bahçeye geçirirdim (eğer kışın köklerini koruyabileceksen). Bu mevsimde kesin sarsılır ama toprağı hiç dağılmadan nakledersen çabuk toparlanır. Bunları selluka tecrübemden yazmıyorum, ben de yeniyim ama ben olsam yapardım. Yeri mutlaka çok güneş almalı.

cemo 10-07-2010 20:06

Yeri tam güneş. Bizim iklim sizinki ile aynı gibi. Bol koyun gübresi ve samanla örteriz kışın. Denemekte fayda var, bir saksıyı yere dikeyim en kısa zamanda. Saksıda kökler çok ısınıyor önde kalan saksıya koruma yapmadığımdan bugün gördüm ki, altta yaprak sararmaları oluşmuş.

memet 10-07-2010 20:30

Toprağa aktarın, kışın malçlarsınız, bu sene ben bazı kökleri söküp soğanlarını dışarda tutmayı deneyeceğim. Eğer etkili olursa, lale soğanları gibi ilk baharda tekrar toprağa dikerek soğuk iklimlerde de yaşatmış oluruz.

Yılmaz Yalçın 10-07-2010 23:01

İstanbul'da geçen kış gördüğüm dondan sonra sizin kadar iyimser değilim arkadaşlar:(Gerçi benim bahçenin bulunduğu semt oldukça yüksek ve karasal iklim hakim..İstanbul'un en çok kar alan semtlerinden birisi..AKOM binası da benim evin karşısında..Yani kışın maksimum eksi değerler görüyoruz burda ve 2 yaseminimi kaybettim malçalama yapmama rağmen koruyamadım çünkü -10 a kadar düştü sıcaklık..O düşük sıcaklıkta nasıl malçalama yaparsanız yapın kesinlikle kurtaramassınız sellukayı..Bu arada sellukanın dayanabildiği en düşük sıcaklık değeri nedir?Mesela -5 derece olan yaseminlerin hepsi donmuştu.

Yılmaz Yalçın 12-07-2010 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 670692)
Sayın Yılmaz Yalçın, bir süre yaşadığı stresten dolayı durgunluk yaşayabilir, ama kısa sürede bunu atlatacak, bir kaç gün gölgede bekletmeniz stresini azaltmasını sağlayacaktır.
Sağlıcakla kalın,

Sevgili Kalambaklı,

Saksısını değiştirdiğim selluka strese girmediği gibi aksine sürgün vermeye devam ediyor..Öyleki sabah küçük olan sürgünü akşam en az 30 cm uzamış görünce hayretler içinde kalıyorum..Çok arsız bir sarmaşık:)Ama sürekli sürgünde daha tomurcuk oluşumu yok..Diğer sellukamı ise kışın donma riskini göze alarak bahçeme diktim yaklaşık 1 ay önce ama pek gelişmedi henüz güneş görmesine rağmen tek gövde olarak uzuyor ve gövdesi ince.

Yılmaz Yalçın 12-07-2010 20:27

Sellukam 3 metreye yaklaştı ve gövdeden 2 ayrı sürgün daha verdi..Henüz tomurcuk belirtisi yok..2 gün önce saksısını 31 litrelik saksı ile değiştirdim.
http://img257.imageshack.us/img257/5053/selluka9.jpg

sevim.K 13-07-2010 14:58

2 Eklenti(ler)
Yapraklanma devam ediyor, boyu uzuyor. Henüz tomurcuk oluşumu yok. Sıcakları ancak gördüğümüz için sorun yapmıyorum ama yine de gelişimi için vitamin vermek gerekiyor mu?

kalambaklı 13-07-2010 16:34

Sevgili öğretmenim, sanki yapraklarda kırmızı örümcek var, sararmış yaprakları daha yakından fotoğraflarmısınız.

sevim.K 13-07-2010 16:51

Şimdi telaşlandım işte. Ben örümcek görmedim ama tamam fotoğraf çekeyim yine:(

Kiraz 13-07-2010 16:53

Sevim Hanım, sağlıklı yapraklar daha koyu yeşil oluyor. Kırmızı örümcek ya da başka zararlıdan değilse vitamin gerekebilir.

Yılmaz Yalçın 13-07-2010 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 671954)
Sevim Hanım, sağlıklı yapraklar daha koyu yeşil oluyor. Kırmızı örümcek ya da başka zararlıdan değilse vitamin gerekebilir.

Sevgili Kiraz,
İstanbul'da sellukanın ilk çiçeklerini siz göreceksiniz sanırım:)Benimki habire sürgünde,sürgünler çok hızlı gelişiyor gözlerime inanamıyorum bazen:)

Kiraz 13-07-2010 17:00

Sevgili Yılmaz, tomurcuk görmeniz yakındır. Bendeki üstteki tomurcuklarda beyazlanma şimdi daha belirgin oldu.

Daha önce yazmayı unuttum, saksıda sürekli vitamin istiyordu, bahçeye geçireli sadece su verdim.

Yılmaz Yalçın 13-07-2010 17:06

Sevgili Kiraz,
Peki sizin selluka kaç yaşında?Benimki 15 Mayısta fide olarak Sevgili Acemifüsun'dan gelmişti sanırım Şubatta tohumdan yetişmiş fide idi yani bu yılın sellukası..Buna rağmen 3 metreye ulaştı ve gövdesinden 5 ayrı yerden kol şeklinde sürgünler verdi..Benim bahçedeki bitkilerin çoğu ya güneş azlığından ya da bir mineral ya da vitamin eksikliğinden midir bilemedim geç ve az çiçekleniyor:(Gerçi Sellukam 12.30-17.00 arası sürekli güneş görüyor.Sevgili Haticenin hediyesi (yine bu yılın fidesi)sellukayı da bahçeye diktim kışın artık malçalama yapıcam:)Ama o saksıdaki gibi çok gelişemedi nedense güneş gördüğü halde.

cemo 14-07-2010 00:56

Sellukamı bahceye diktim, haydi hayırlısı:))
Bitki gecen yıldandı, üzerinde tomurcukta başlamış.Umarım birşey olmaz.

Yılmaz Yalçın 14-07-2010 08:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 672158)
Sellukamı bahceye diktim, haydi hayırlısı:))
Bitki gecen yıldandı, üzerinde tomurcukta başlamış.Umarım birşey olmaz.

Sevgili Cemo,
Cesaretinizden dolayı sizi kutluyorum:)Birşey olmaz ben de saksı değişimi yaparken kökleri epey zedelememe rağmen banamısın demedi sellukam ve sürgüne devam ediyor:)Şimdi sellukanızın tomuırcukları daha iri olacak.

Kiraz 14-07-2010 09:23

Sevgili Yılmaz, sellukamın iki yaşında olduğunu tahmin ediyorum. Sizinki dikilişine göre oldukça iyi, nazar değmesin:)

Sevgili Cemo, kökler zorlanmadıysa hiç bir şey olmaz merak etme, bak nasıl gelişecek.

sevim.K 14-07-2010 09:26

3 Eklenti(ler)
Fotoğraf çektim yeniden umarım bir problem yoktur. 20 20 20 besin vermiştim. Demir mi vermem gerekiyor. Ya da ne yapmalıyım.

memet 14-07-2010 09:50

Gayet sağlıklı, demir vermenize gerek yok, aynı gübereye devam edin. Hümik asit kullanın.

sevim.K 14-07-2010 10:15

Teşekkür ederim.:) Humik asidim var, vereyim. Fotoğraf makinasının tarih ayarını düzeltmemişim. 2008 görünüyor:o Fotoğrafı akşamüstü çektim sn kalambaklı ve sevgili kirazın uyarısıyla.

kalambaklı 14-07-2010 17:04

Sevgili öğretmenim, sellukalarınızda bence kırmızı örümcek var, çıplak gözle göremezsiniz, ilaçlamanızı tavsiye ediyorum, ben 15 günde bir ilaçlama yapıyorum ve genede sellukalarıma kırmızı örümcekler istila ediyor.
İlginç olanı ise bahçede olan sellukalarımda kırmızı örümcek istilası yok denecek kadar az.:eek:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025