![]() |
Geldiğinde yaklaşık bir litrelik bir saksıdaydı, gelişimi mükemmeldi, ben yine de üç litrelik bir saksıya aldım, daha doğrusu tüm saksılarım yaylada kaldığı için yoğurt kovasına diktim.
İlk baharda saksısını tekrar genişletirim. |
1 Eklenti(ler)
Şunu anladım ki, Selluka kesinlikle bahçede olmalı.. Saksıda yetişen bitki metrelerce uzuyor evet.. Ama çiçeklenmekte biraz zorlanıyor..
Bahçeye diktiğim lablablar çiçek üzerine çiçek açtı hatta üzerinde oldukça fazla kapsül var.. Koca varilin içine diktiğim sellukadaki en son durum bu kadarcık.. Bir haftadır açacak diye bekliyorum, tabii rüzgar dökmezse.. |
4 Eklenti(ler)
Eklenti 173422
Son çiçekli günleri yaklaşıyor... Eklenti 173424 Eklenti 173425 Eklenti 173426 Yine de bir aya yakın çiçeklenme çok güzel. Benimkiler niye tohum vermiyor, merak ettim. |
Sevgili Kiraz maşallah diyeyim Sellukanıza.. Bol çiçek vermiş.
Benim saksıdaki sellukam artık tek tük açıyor ve hiç tohum tutmadı. Artık sizin sellukanızdan tohum bekliyoruz. Daha ne istiyor bahçe ise bahçe, bakım, gelişme herşey tamam tohum tutmaması için bahanesi yok :) |
Bildiğim kadarıyla sellukanın tozlaşması karıncalarla oluyor.
|
Sevgili Kiraz fotoğraflar ve selluka harika, ellerinize sağlık:) Deneyimli arkadaşlar fasulyeler için ne der bilmiyorum, daha erken mi aceba?
Memet beyin tarifine göre ben de çelik aldım, inşallah köklenirler, arkadaşlarıma hediye ettiğim sellukaları görenler çok istiyor, umarım başarılı olurum:) |
Alıntı:
Sevgili Acemifüsun, Sn. Orhan Özbilgiç'in sellukasına bakılırsa benimkinin de tohum vermesi lazım. Su istemiyor diye uzun zamandır sulamadım, kökü yağmur da almıyor, bundan olabilir mi? |
Karıncalar tozlaşmayla hiç ilgili değil. Hatta çiçeğine bile gitmiyorlar.
Ya gül biti getiriyorlar çiçeğe, ya da kopan çiçeklerden akan özsuyu emiyorlar. Geçen sene çok inceledim karıncaları, bir teki çiçeğin üstünde değildi. Ayrıca olası tozlaşma yapacak böcekler de kaşıyor karıncalardan. |
Bence sulayın sevgili Kiraz, selluka suyu seviyor:)
|
Benim bir bahçede birde tarlada diktiğim iki tane sellukamda bol miktarda çiçek var fakat ne hikmetse tarlada bulunan sellukada hiçbir tane tohum emaresi yok.
Aksine bahçedekinde 30 yakın boyları 15 cm' i geçen fasülyeler oluştu. |
2 Eklenti(ler)
Sayın memet,
Yine bir dogasever sitede yayınlanan fotoğraflarda, çiçek oluşumunun her aşamasında üzerinde gezinen karıncaları görebiliyoruz. Çiçekler hızla büyüdü ve gelişmeye devam ediyor, hastalık belirtisi en azından bu fotolarda yok. |
Karınca çiçeğin her yerinde geziyor da, Bu genellikle dökülen çiçeğin sapından sızan özsuyuyla ilgili oluyor.Tozlaşmayı sağlayacak dişi organ ilgileri içinde olmuyor.
|
Haklı olabilirsiniz ancak birinci fotoğraf, bitkideki ilk çiçek oluşumu, ikinci foto ise aynı salkımın 4 gün sonraki durumu. Yani henüz dökülen çiçek filan yok. Dişi organla ilgileri konusunda ise yorum yapamayacağım.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Tuta sayesinde selluka sahibi oldum. Kargoda çiçek hiç zarar görmemişti, ama saksının içindeki toprak tamamen boşalmıştı. Bu fırsatla saksısını da büyüttüm. Kışın içeriye alacağım için dalları destek çubukların etrafında döndürdüm. İnşallah baharda terasa çıkardığımda yukarıya doğru sardırırım.
|
Sevgili Vildan hanım güle güle büyütün:) Kışın içeriye alırken ana dalı yaklaşık 1 metre bırakarak budayacağız.
|
Alıntı:
Ben de heyecanla bekliyorum sevgili TUTA'nın göndereceği sellukayı. Pazartesi günü kargoya verecek. Saksı değişimi korkutuyor beni. Siz zorunlu olarak yeni saksıya almışsınız. Bakalım benim selluka ne durumda gelecek? Saim Bey, plastik saksı ise saksıdan çıkarmadan çok sayıda delik açarak , yeni saksıya almamızı önermişti. |
Sevgili Maki01 saksı kolide yan yatık geldiği için topraklar dökülmüş ve kökler açığa çıkmıştı. Yeniden ekmiş gibi olacağım için biraz daha büyük saksı olmasını istedim. Hatta ilk günler kökler hava aldığı için korktum biraz ama şimdi gayet iyi görünüyor.
|
Vildan Hanım, güle güle büyütün. Kışa girerken budasanız da içeri alınca yine çok uzayacak. Ya ona göre bir yer ayarlamız ya da budamanız gerekecek. Yazın nasıl olsa hızla büyüyor.
|
Arkadaşlar,
Benim sellukamın çiçekleri dün gece dökülmüş nedenini anlamadım.Birkç gündür sellukamdan gerek dökülen gerekse kendi kopardığım çiçeklerini kokluyorum ama kokmuyor:(Neden kokmuyor olabilir? |
Selluka
Alıntı:
|
Alıntı:
Meğer selluka ne güzel kokuyormuş:)Adeta beni mahçup etti:)Yere düşen bir salkımı kokladığımda hiçbir çiçeği anımsatmayan müthiş bir koku sardı yüreğimi:)Eşim bu kokuya bayıldı. |
Ben Adana'da oturuyorum ve selluka(özellikle kokulu) bulmam imkansız gibi bir şey ama izmirde tanıdıklarım var,orada nerede bulabileceğimi söylerseniz veya bir yere yönlendirirseniz sevinirim.Bu bitkiyi yetiştirmeyi istiyorum.Yardım ederseniz sevinirim.
|
5 Eklenti(ler)
Bu güzelliği Siz selluka seven ve değerini bilen Arkadaşlarımla paylaşmak istedim.
tohumdan ekip büyüttüğüm bu Senenin balkonuma en güzel kokuyu yayan çiçeğim kokusunun imkanı yok tarif edebileyim muhteşem ötesi birşey. |
Sn.missmenas, bitkiniz susuz mu kalmış? Yaprakları pörsümüş görünüyor.
Sn.Tuta'nın göndermiş olduğu 10 adet tohumu ektim, üzerini şeffaf naylonla kapatıp en güneş alan yere yerleştirdim. (İstanbul'da sıcaklık epey düştü) Eğer çimlenirlerse bukışı içeride geçirecekler, gelecek bahara bahçedeki yerlerini alacaklar. Sn.Tuta, tekrar çok teşekkür ederim. |
Bu mevsimde tohum çimlendirmeyin. Kışın uykuya dalacak bitkiyi büyümeye zorlayacaksınız. İlkbahara yorgun girmiş olacak.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
sevgiyle.. |
Alıntı:
Her ne kadar da dikkat ettiysemde olmadı yaprakları çok narin biraz pörsüdü evet:( Yeterki yaşasın canlandırırım ben onu yine. |
Sellukanın toprak altında bulunan bölgesinde, uygun olmayan iklimlerde bitkinin yaşamasını sağlayan ve tabakalar halinda soğanlar bulunur.
Bu demektir ki; Sellukanın mevsim gereği kuruyan dallarını toprak hisasından kesseniz bile baharda tekrar filizlenecek ve yıllar geçtikçe selluka daha da güçlenerek daha çok dallanacak ve çiçeklenecektir. |
Neredeyse orta boy patates irilikte soğanlar, boyları uzunlamasına. Saksıdaki sellukalarımda soğan oluşmadı, ufak saksıda olduğu için sanıyorum kışın onları serada koruyacağım.
|
benim sellukam öldü soğanlarından seneye sürer mi acaba?
|
İki sene önce yanlış hatırlamıyorsam sevgili İklimsiz bana 2 tane tohum yollamıştı. Yerini pek sevmediğinden olsa gerek (saksısı küçük) çok gelişemedi. Üstüne üstlük bu yaz boyunca kırmızı örümcekler onu yedi bitirdi, boyu 3-4 metreye ulaştı ama ilk 2 metresinde yaprak kalmadı, incecik ip gibi kalakaldı gövde. Sonra bir de o zavallı gövdeyi kabuklı bit sardı. İlgilenemedim, hava aşırı sıcaktı.
Ölüyor derken çiçek açmış ben yanından gidince:eek: Fotoğrafı henüz yok ama büyük bir salkımmış, bir salkım daha açmak üzere tomurcuk varmış. İnanılır gibi değil, kışın söker atarım diyordum oysa. Kokusu da çok güzelmiş (sandalyenin üstüne çıkıp koklayabilmiş ailem):p |
Ayrıca bu sene son 1000 yılın en soğuk kışı olacak diyorlar, bu durumda Akdeniz Bölgesi'ndeki sellukaları da korumaya almalıyız sanırım.
|
Alıntı:
Öldü derken dallar mı kurudu? Üç günden daha fazla meteorolojik tahminlerde hata oranı yüksek oluyor. Haberlerde tekrarlıyorlar bin yılın diye de, bin yıldır meteorolojik verileri mi takip etmişler. Çok ikna edici bulmuyorum sözleri. Çok da soğuk olursa malç uygularız. |
1 Eklenti(ler)
Saksıdaki sellukadaki oluşumlar.. Daha önce görmediğim için bilmiyorum bu yumrular daha da büyüyecek sanırım..Üretime katkısı olacağı bilgisine ulaşamadım ama.. Onu da deneyelim bakalım..
|
1 Eklenti(ler)
Toplamda 3 çiçek açmıştı ;)
|
Sevgili forum dostları , sellukalarım yani birden fazla kök bir arada olduğu için böyle diyorum, birinci gruptaki ağaç sellukamın bir kökünün bedeni 7cm e ulaştı, sanki ağaç oldu, duvar sellukam ise yaklaşık 4cm çap duvarda dikey gitti ama yatay gitmeyi red ettiği için büyük bir kitle haline döndü. Şu anda inanılmaz çiçeklenme var , ancak herhalde çiçek olamayan tomurcuk sayısı ise yüzlerce, neden çiçek haline dönmüyorlar bilen biri varsa öğrenmek isterim. Bu arada herhalde İzmirdeki büyük sellukalardan biri oldu bu takım, üzerinde yaklaşık 200-300 büyük fasulye var ama fasulyeleri hep batı yönünde ve en yüksekte verdi.
Bu kadar büyük bir sellukayı budama tecrübesi olan varsa tecrübelerini paylaşırsa sevinirim. Fotografları yükleyemedim |
Sayın KORDELİA geçen hafta size komşu sayılırım, sellukanızı bahçe dışından gördüm ve her ne kadar sizin izninizi almadan yaptıysam da( nasılsa bu da bizim sellukamız, agaclar.net'in deyip:)) dışarıya taşmış dallardan çelik aldım. Bence de sellukanız İzmirdeki en görkemlilerinden biridir diye düşünüyorum. Sellukanızın yanlız çiçekleri hep tepelerde, ne yazık ki çiçeğe erişemedim:) Batıya bakan bahçe duvarından sarkmış tomurcuklar da vardı, yakında onlar açar, bir ziyaret daha yapar, çiçeğini koklayabilirim diye düşünüyordum:)
Aceba tepelerde çiçeklenmesi, batıya bakan taraftaki tomurcukların gelişememesi güneşle mi ilgili? |
Çiçeklenme en çok güneş alana tarafta oluyor, benimkinin de bir cephesinde pek çiçek yoktu.
Batı güneşi en yakıcı güneş, belki böyle bir etkisi olmuştur. Benim sellukamda yüzlerce çiçeğe rağmen pek tohum yok. Bir kaç cılız fasulye var ama gelişecek mi bilmiyorum. |
1 Eklenti(ler)
Dikmiş olduğum beş adet sellukadan sadece bahçenin güney kısmında fazlaca güneş göreninde oldukça çok tohum fasulyeleri bulunuyor.
Eklenti 175638 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025