![]() |
|
|
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Wisteria çiçek açmıyorsa
En sık karşılaşılan durum toprağında bulunan aşırı yüksek nitrojen oranıdır. Bu durum yapraklanmayı teşvikler, çiçek oluşumu yoktur veya çok zayıftır. Diğer bir sebep, uygun yapılmayan gübrelemeden kaynaklanabilir. İlkbaharda uygulanan gübreleme işlemi yine yapraklanmaya yönelik gelişimi destekleyecek, çiçeklenmeyi bastıran bir unsur olacaktır. Nitrojen fazlalığından kaynaklı bir sorun olmadığından emin olmalısınız. Düzenleme yapmak istediğiniz toprakta, fosfor ilavesinde bulunabilirsiniz. Nitrojen oranını düzenlemek, azaltmak için tavsiye edilen diğer yol ise kök budaması yapmak. Ana gövdeden en az bir metre mesafe bırakarak, wisterianın etrafına bir daire çizin ve bu çizgi üzerinden yapacağınız kök budaması işlemi ile köklerden bitkiye ulaşan nitrojen alımını azaltmış olursunuz. Bir metreden daha yakın mesafede budama yapmak ise sakıncalıdır, bitki köklerinin zarar görmesi söz konusudur. Yine genel olarak bahsedildiği üzere, mor salkımın yetiştiği mekandan kaynaklı sorunlar olabilir. Mor salkımın güneş görmeyen, drenajı sorunlu alanlarda dikilmiş olması yine çiçeklenmesine engel faktörler arasında olabilir. Gözden kaçabilecek başka bir unsur da, yaş olarak yeterince olgunlaşmamış bir mor salkımdan kaynaklı olabilir. Tohumdan üretilmiş bir wisteria fidanı satın aldıysanız ki bunu bilemeyebilirsiniz, çiçek açması için gerekli olgunlaşma süresini beklemek zorunda kalabilirsiniz. Wisteria için söylendiği kadarıyla, 7 ile 15 yıl arasında bir yaş olgunluğuna ulaşan bitkilerin çiçeklenmesi beklenir. Yanlış budamalardan kaynaklı sorunlar da çiçeklenmeyi bastırıp, yapraklanmaya yol açabilmektedir. Aşırı derin budamalardan kaçının. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Bitkimin yaşı konusu biraz muğlak... Normal bir Wisteria üzerine Black Dragon aşılanmıştı. Gübre vermedim( bu yıl) ve budamadım, bu boya 1 yılda ulaştı, geldiğinde 30-35 cm boyundaydı. Sabah güneşi alıyor-5 saat boyunca. Galiba fosfor ilavesi hariç yapacak bir şey yok, potasyum da eklesem mi ki? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Sevgili Jezebel, morsalkımım bahçede ve toprağı değişmeyen bölgede. Yani inşaat atıklarının benim balçıklı toprakla karıştığı bölge. Site genel alanında kötü toprakta büyüyen devasal mor salkımlar var. Ona ragmen çok hızlı büyüyen bir sarmaşık olduğundan 4 senedir ilk 2 yıl 1,5 metre cıvarından budamama rağmen şu an benim derin budamalarıma ragmen 5-6 metre. Şu an sürgünler içerisinde, zaten sürgünlerle tomurcuklar çok yakın zamanlarda oluşmaya başlıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Nisan sonu , Mayıs gibi açıyordu. Hiç bir ek vermiyorum. Bence biraz kendi haline bırak. Eminim çok yakında sana güzel çiçeklerini gösterecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-10-2005
|
Ankara'da Yetiştirme
Arkadaşlar, ben de Mor Salkım yetiştirmek istiyorum. 2 sorum olacak; 1- Bahcem Ankara'da, etrafında henuz yapılaşma olmadığı için ruzgarlara açık, kışın dondurucu soğuk, yazın sıcak. Bahce de bir tek benim konteyner-kulubem var. Bu ortamda yetiştirebilir miyim? 2- Kokulu bir mor salkım uygun fiyata nereden bulabilirim? Ankara'da yakındaki fidancıda bastn turu yaklaşıl 1-1,5 m 350 TL, 3-4 kollu, agac-semsiyeye sardırılmış, 4-5 m olan 1200 tl ve beim icin pahalı. Tesekkurler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Mor Salkm fidan 40-60cm Wisteria floribunda - Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Çim alan ve wisteria
Çim alan yakınlarında dikili bir wisterianız varsa ve çim gübresi kullanıyorsanız, nitrojen oranı yüksek çim gübresinden etkilenebilir pekala da. Wisterianızın köklerine yakın bölgedeki çimlere besin vermeyi kesmelisiniz. Çim alan yakınındaki wisteria çiçeklenmeyecektir. Eğer genel amaçlı 10-10-10 besin kullanırsanız, bu da faydalı olmayacaktır. Wisteria fosfor yönünden zengin besine ihtiyaç duyar. Sn. Jezebel, bitkiniz ileri yaşlarda olsa budayın, kök budaması yapın, herşeyi deneyin derdim ![]() En yakın zamanda wisteria floribundanızın çiçeklerine kavuşmanız dileğiyle ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Bugün fotoğrafladığım mor salkımdan bir kaç kare. Tomurcuklar açtığında nasıl görünecek, hepsi aynı anda açar mı merak içindeyim. Geçtiğimiz sene bilemediğim ve araştırmadığım için yanlış bir uygulama yapmış, wisteria' yı derin budama yaparak küstürmüştüm. Bu yıl, şubat ayı içinde budamasını yaparken, tepedeki balkona kadar erişen lider dala dokunmadım, yanlardan çıkan geçen senenin sürgünlerini ise kısaltarak budadım. Alt kısımdaki gövde üzerinde bana fazla şekilsiz gelen dalları da tamamen aldım. Sonucu görmeye az kaldı. Yalnız, wisteria ile sorunum şu sıralar hararetle ağacın üzerinden kiremitlerin altına doğru çalışan karıncalar. Ne yapsam başedemiyorum. Yakalarından düşmeye karar verdim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |